0% found this document useful (0 votes)
74 views19 pages

Torsion and Shaft Design Principles

This document contains a set of multiple choice questions and answers related to shafts and torsion. Some key points covered include: - Torsion occurs when a twisting moment is applied to a shaft, causing shear stresses within the shaft. The shear stress is highest at the outer surface and lowest at the center. - Hollow shafts can transmit the same torque as a solid shaft but weigh less, since the shear stress is distributed over a larger area. - Material properties, diameter, length, torque and bending moment all factor into the design and strength calculations for shafts subjected to torsion and combined loading. - Polar moment of inertia, shear modulus and angle of twist are important concepts in the tor

Uploaded by

SrinivasaReddyM
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
74 views19 pages

Torsion and Shaft Design Principles

This document contains a set of multiple choice questions and answers related to shafts and torsion. Some key points covered include: - Torsion occurs when a twisting moment is applied to a shaft, causing shear stresses within the shaft. The shear stress is highest at the outer surface and lowest at the center. - Hollow shafts can transmit the same torque as a solid shaft but weigh less, since the shear stress is distributed over a larger area. - Material properties, diameter, length, torque and bending moment all factor into the design and strength calculations for shafts subjected to torsion and combined loading. - Polar moment of inertia, shear modulus and angle of twist are important concepts in the tor

Uploaded by

SrinivasaReddyM
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

SM-II (CE) II-II B.

TECH II MID BITS

1-A shaft is said to be in pure torsion if


a. Turning moment is applied at one end and other end is free
[Link] force is applied at one end and other end is free
c. Two opposite turning moments are applied to the shaft
[Link] of torsional load and bending load is applied to the shaft
(Ans: c)

2-In power transmission equation, P=2ΠNT/60×1000


a. P is in kw and T is maximum torque
b.P is in NM/sec and T is maximum torque
c. P is in NM/sec and T is mean torque
d.P is in kw and T is mean torque
(Ans: d)

3-Which property is not required for shaft materials?


a. High shear and tensile strength
[Link] machinability
c. High fatigue strength
[Link] castability
(Ans: d)

4-Which material is suitable for shaft material?


a. High speed steel
[Link] steel or high carbon steel
c. Grey cast iron
[Link] having approx. 0.4% carbon and 0.8% manganese
(Ans: d)

5-If diameter of a shaft is doubled the power transmitted capacity will be


a. Either twice or half
[Link] times
c. Eight times
[Link]
(Ans: c)
6-Two shafts in torsion will have equal strength if
a. Only diameter of the shafts is same
[Link] angle of twist of the shaft is same
c. Only material of the shaft is same
[Link] torque transmitting capacity of the shaft is same
(Ans: d)

7-Which of the following is not designed under torsion equation?


a. Spindle
[Link]
c. Low cost shaft
[Link] with variable diameter
(Ans: b)

8-Which of the following is incorrect?


a. In torsion equation, we use mean torque
[Link] torsion equation, we use maximum torque
c. Many shafts are designed under combined bending and torsion load
[Link] are also designed for torsional rigidity
(Ans: a)

9-Which of the following is incorrect?


a. In a solid shaft maximum shear stress occurs at radius = radius of shaft
[Link] a solid shaft maximum shear stress occurs at center
c. In a hollow shaft maximum shear stress occurs at outer radius
[Link] a hollow shaft minimum shear stress occurs at inner radius
(Ans: b)

10-The following option is correct


a. There is neither advantage nor disadvantage in transmitting power at high speed
[Link] is advantage in transmitting power at high speeds
c. There is disadvantage in transmitting power at high speeds
[Link] is advantage in transmitting power at high speed provided shafts are made of high speed
steel
(Ans: b)
11-Torsional rigidity is defined as
a. T/θ
b.Cθ
c. CIp
d.= θ
Where, T=Torque, θ=Angle of twist, Ip = Polar moment of inertia, C=Shearing modulus of
elasticity/Column length
(Ans: c)

12-Which of the following is not an assumption in derivation of torsion equation?


a. Circular shaft remains circular after twisting
[Link] section of the shaft remain plane after twisting
c. Material of shaft is isotropic
[Link] of twist is proportional to radius
(Ans: d)

13-Strength of a shaft
a. Is equal to maximum shear stress in the shaft at the time of elastic failure
[Link] equal to maximum shear stress in the shaft at the time of rupture
c. Is equal to torsional rigidity
[Link] ability to resist maximum twisting moment
(Ans: d)

14-For same weight, same material, same length


a. Solid shaft is always stronger than a hollow shaft
[Link] shaft is always weaker than a hollow shaft and strength ratio will depend upon Do/Di of
hollow shaft
c. Strength of both the shafts in equal
[Link] of a solid shaft is always weaker and the strength ratio will depend upon Do/Di of
hollow shaft
(Ans: b)

15-For same length, same material, same length


a. Weight of solid shaft is less than weight of hollow shaft
[Link] of solid shaft is more than weight of hollow shaft
c. Weight of hollow and solid shafts will be same
[Link] more sometime less
(Ans: b)

16-For two shafts in series or having different diameters for two parts of length
a. T = T1 + T2
b.T = T1 = T2
c. T = T1 – T2
d.T = (T1.T2)^1/2
(Ans: b)

17-For two shafts in parallel or for two concentric shafts


a. T = T1 + T2
b.T = T1 = T2
c. T = T1 – T2
d.T = (T1.T2)^1/2
(Ans: a)

18-Equivalent torque in combined bending and torsion is given by


a. Te = (M^2 + T^2)^1/2
[Link] = ½(M^2 + T^2)^1/2
c. Te = M + T
[Link] = 1/2 [M+(M^2 + T^2)^1/2]
(Ans: a)

19-In combined bending and torsion equivalent bending moment is


a. Me = (M^2 + T^2)^1/2
[Link] = ½(M^2 + T^2)^1/2
c. Me = M+(M^2 + T^2)^1/2
[Link] = 1/2 [M+(M^2 + T^2)^1/2]
(Ans: d)

20-A shaft
a. Is always subjected to pure torsion
[Link] of M & T but no end thrust
c. Combination of torque & end thrust but no bending moment
[Link] be subjected to a combination of M, T and end thrust
(Ans: d)
1) Which of the following assumptions are made in torsion theory?
a. Shaft is perfectly straight
b. Material of the shaft is heterogeneous
c. Twist cannot be uniform along the length of the shaft
d. All of the above
Answer Explanation
ANSWER: Shaft is perfectly straight
Explanation:
No explanation is available for this question!

2) A member subjected to couple produces rotational motion about its longitudinal axis called as
________
a. torsion
b. twisting moment
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer Explanation
ANSWER: both a. and b.
Explanation:
No explanation is available for this question!

3) What is the S.I. unit of torsional rigidity?


a. Nm
b. N.m2
c. Nm/ radian
d. None of the above
Answer Explanation
ANSWER: N.m2
Explanation:
No explanation is available for this question!

4) In the relation ( T/J = Gθ/L = τ/ R), the letter G denotes modulus of ______
a. elasticity
b. plasticity
c. rigidity
d. resilience
Answer Explanation
ANSWER: rigidity
Explanation:
No explanation is available for this question!

5) Which of the following relation represents torsional flexibility?


a. GJ
b. GL
c. GJ / L
d. L / GJ
Answer Explanation
ANSWER: L / GJ
Explanation:
No explanation is available for this question!

6) What is the shear stress acting on the outer surface of a hollow shaft subjected to a torque of 100
Nm?
(The inner and outer diameter of the shaft is 15 mm and 30 mm respectively.)
a. 50.26 N/mm2
b. 40.24 N/mm2
c. 20.120 N/mm2
d. 8.74 N/mm2
Answer Explanation
ANSWER: 20.120 N/mm2
Explanation:
No explanation is available for this question!

7) Stress in the cross section of a shaft at the centre ________


a. is zero
b. decreases linearly to the maximum value of at outer surface
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer Explanation
ANSWER: is zero
Explanation:
No explanation is available for this question!

8) What is the maximum principle stress induced in a solid shaft of 40 mm diameter which is subjected
to both bending moment and torque of 300 [Link] and 150 [Link] respectively?
a. 21.69 N/mm2
b. 28.1 N/mm2
c. 50.57 N/mm2
d. 52.32 N/mm2
Answer Explanation
ANSWER: 50.57 N/mm2
Explanation:
No explanation is available for this question!

9) What is the maximum shear stress induced in a solid shaft of 50 mm diameter which is subjected to
both bending moment and torque of 300 [Link] and 200 [Link] respectively?
a. 9.11 N/mm2
b. 14.69 N/mm2
c. 16.22 N/mm2
d. 20.98 N/mm2
Answer Explanation
ANSWER: 14.69 N/mm2
Explanation:
No explanation is available for this question!

10) Torque and bending moment of 100 kN.m and 200 kN.m acts on a shaft which has external
diameter twice of internal diameter. What is the external diameter of the shaft which is subjected to a
maximum shear stress of 90 N/mm2?
a. 116.5 mm
b. 233.025 mm
c. 587.1 mm
d. 900 mm
Answer Explanation
ANSWER: 587.1 mm
Explanation:
No explanation is available for this question!
QUESTION.1. The unit of Torque in SI units

(a) kg-m
(b) kg-cm
(c) N-m

(d) N/m2

QUESTION.2. When a shaft is subjected to a twisting moment, every cross-section of the shaft
will be under

(a) Tensile stress

(b) Compressive stress


(c) Shear stress

(d) All of these

QUESTION.3. The shear stress is minimum at

(a) Axis of the shaft

(b) Outer surface of the shaft

(c) Anywhere inside the shaft

(d) None of these

QUESTION.4. The shear stress varies from centre to the surface of the shaft with

(a) Uniform rate

(b) Varying rate

(c) Remains same


(d) None of these

QUESTION.5. The shaft are made of

(a) Mild steel

(b) alloy steel

(c) Cooper alloys

(d) Any of these

[Link] shafts are designed on the basis of

(a) Rigidity

(b) Strength

(c) Both of these

(d) Either of these

[Link] product of the tangential force acting on the shaft and radius of shaft known
as

(a) Torsional rigidity

(b) Flexural rigidity

(c) Bending moment


(d) Twisting moment

[Link] polar moment of inertia of a solid circular shaft of diameter (d) is

(a)

(b)

(c)

(d)

[Link] polar moment of inertia of a hollow shaft of outer diameter (D) and inner
diameter (d) is given by.

(a)

(b)

(c)

(d)

QUESTION.10. The torque transmitted by a solid shaft is

(a)

(b)

(c)

(d)
QUESTION.11. The torque transmitted by a hollow shaft of outer diameter (D) and inner
diameter (d)

(a)

(b)

(c)

(d)

QUESTION.12. The criteria for the design of a shaft is the stress at

(a) The external surface

(b) The axis

(c) Any inside layer

(d) Any of these

QUESTION.13. The strength of a hollow shaft is ……… for the same length, material and
weight of a solid shaft.

(a) More

(b) Less

(c) Equal

(d) None of these

QUESTION.14. For the same material, length and given torque, a hollow shaft
weighs……………… a solid shaft.

(a) Less than

(b) More than

(c) Equal to

(d) None of these

Answers
1. (c) 2.(c) 3. (c) 4. (a) 5. (d) 6. (c) 7. (d)

8. (c) 9. (b) 10. (b) 11. (c) 12. (a) 13. (b) 14. (a)

This set of Java Spring Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Web Services Using
spring-questions-answers-WS”.

1. The concept of an endpoint in web services is much like that of a controller in web
applications.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: The difference is that a web controller deals with HTTP requests and HTTP
responses, while a service endpoint deals with XML request messages and XML response
messages.
2. Spring-WS provides various abstract endpoint classes for you to process the request.
a) [Link]
b) [Link]
c) [Link].*
d) none of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: Spring-WS provides various abstract endpoint classes for you to process the request
and response XML messages using different XML processing technologies and APIs. These
classes are all located in the [Link] package.
3. Endpoint Classes for DOM:-
a) AbstractDomPayloadEndpoint
b) AbstractJDomPayloadEndpoint
c) AbstractDom4jPayloadEndpoint
d) AbstractXomPayloadEndpoint
View Answer
Answer: a
Explanation: Endpoint Classes for Different XML Processing Technologies/APIs
Technology/API Endpoint Class
DOM AbstractDomPayloadEndpoint
4. Endpoint Classes for JDOM:-
a) AbstractDomPayloadEndpoint
b) AbstractJDomPayloadEndpoint
c) AbstractDom4jPayloadEndpoint
d) AbstractXomPayloadEndpoint
View Answer
Answer: b
Explanation: Endpoint Classes for Different XML Processing Technologies/APIs
Technology/API Endpoint Class
JDOM AbstractJDomPayloadEndpoint
5. Endpoint Classes for dom4j:-
a) AbstractDomPayloadEndpoint
b) AbstractJDomPayloadEndpoint
c) AbstractDom4jPayloadEndpoint
d) AbstractXomPayloadEndpoint
View Answer
Answer: c
Explanation: Endpoint Classes for Different XML Processing Technologies/APIs
Technology/API Endpoint Class
dom4j AbstractDom4jPayloadEndpoint
6. Endpoint Classes for XOM:-
a) AbstractDomPayloadEndpoint
b) AbstractJDomPayloadEndpoint
c) AbstractDom4jPayloadEndpoint
d) AbstractXomPayloadEndpoint
View Answer
Answer: d
Explanation: Endpoint Classes for Different XML Processing Technologies/APIs
Technology/API Endpoint Class
XOM AbstractXomPayloadEndpoint
7. Endpoint Classes for SAX:-
a) AbstractDomPayloadEndpoint
b) AbstractSaxPayloadEndpoint
c) AbstractDom4jPayloadEndpoint
d) AbstractXomPayloadEndpoint
View Answer
Answer: b
Explanation: Endpoint Classes for Different XML Processing Technologies/APIs
Technology/API Endpoint Class
SAX AbstractSaxPayloadEndpoint
8. Endpoint Classes for Event-based StAX:-
a) AbstractDomPayloadEndpoint
b) AbstractSaxPayloadEndpoint
c) AbstractDom4jPayloadEndpoint
d) AbstractStaxEventPayloadEndpoint
View Answer
Answer: d
Explanation: Endpoint Classes for Different XML Processing Technologies/APIs
Technology/API Endpoint Class
Event-based Stax AbstractStaxEventPayloadEndpoint
9. Endpoint Classes for Streaming StAX :-
a) AbstractDomPayloadEndpoint
b) AbstractSaxPayloadEndpoint
c) AbstractStaxStreamPayloadEndpoint
d) AbstractStaxEventPayloadEndpoint
View Answer
Answer: c
Explanation: Endpoint Classes for Different XML Processing Technologies/APIs
Technology/API Endpoint Class
Streaming Stax AbstractStaxStreamPayloadEndpoint
10. Endpoint Classes for XML marshalling :-
a) AbstractDomPayloadEndpoint
b) AbstractSaxPayloadEndpoint
c) AbstractStaxStreamPayloadEndpoint
d) AbstractMarshallingPayloadEndpoint
View Answer
Answer: d
Explanation: Endpoint Classes for Different XML Processing Technologies/APIs
Technology/API Endpoint Class
XML marshalling AbstractMarshallingPayloadEndpoint
11. If you need to get access to the entire SOAP message, you should write an endpoint class by
implementing:-
a) [Link]
b) [Link]
c) [Link]
d) all of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: If you need to get access to the entire SOAP message, you should write an endpoint
class by implementing the [Link]
[Link] interface.
12. You can create a dom4j endpoint by extending the:-
a) AbstractDom4jPayloadEndpoint
b) AbstractDom4jPayload
c) AbstractDom4jEndpoint
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: You can create a dom4j endpoint by extending the AbstractDom4jPayloadEndpoint
class.
13. In this method, you can access the request XML element, whose type is [Link],
and the response document, whose type is [Link], as method arguments.
a) invoke
b) invokeInterval
c) invokeInternal
d) none of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: The core method defined in this class that you must override is invokeInternal().
14. Web services can be invoked through the core template class:-
a) [Link]
b) JDBC Template
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: When using Spring-WS on the client side, web services can be invoked through the
core template class [Link].
15. WebServiceTemplate provides a sendSourceAndReceiveToResult() method that accepts
arguments:-
a) [Link]
b) [Link]
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: In the getTemperatures() method, you first build the request message using the
dom4j API. WebServiceTemplate provides a sendSourceAndReceiveToResult() method that
accepts a [Link] and a [Link] object as arguments.

Columns and struts

Question.1. The load at which a vertical compression member just buckles is known as

(a) Critical load

(b) Crippling load


(c) Buckling load

(d) Any one of these


Question.2. A column that fails due to direct stress is called

(a) Short column

(b) Long column

(c) Medium column

(d) Slender column

Question.3. A column whose slenderness ratio is greater than 120 is known as

(a) Short column

(b) Long column

(c) Medium column

(d) Composite column

Question.4. The direct stress included in a long column is………….. as compared to bending
stress.

(a) More

(b) Less

(c) Same

(d) Negligible

Question.5. For long columns, the value of buckling load is……………..crushing load.

(a) Less than

(b) More than

(c) Equal to
(d) None of these

Question.6. The slenderness ratio is the ratio of

(a) Length of column to least radius of gyration

(b) Moment of inertia to area of cross-section

(c) Area of cross-section to moment of inertia

(d) Least radius of gyration to length of the column

Question.7. Compression members always tend to buckle in the direction of

(a) Vertical axis

(b) Horizontal axis

(c) Minimum cross-section

(d) Least radius of gyration

Question.8. A column has moment of inertia about X-X and Y-Y axis as follows

IXX=4234.4 mm4

IYY=236.3 mm4

This column will buckle about

(a) X-X axis

(b) Y-Y axis

(c) It depends upon the applied load

(d) None of these


Question.9. The Rankine formula holds good for

(a) Short column

(b) Long column

(c) Medium column

(d) Both short and long column

Question.10. A column of length 4m with both ends fixed may be considered as equivalent to a
column of length ………….with both ends hinged.

(a) 2 m

(b) 1 m

(c) 3 m

(d) 6 m

Question.11. According to Euler, the buckling load for a column is given by . In this
equation, the value of x for a column with one end fixed and other end free is

(a) 1

(b) 2

(c) 4

(d) 1/2

Question.12. According to Euler, the buckling load for a column is given by . In this
equation, the value of x is minimum when

(a) Both ends fixed


(b) One end fixed, other free

(c)Both ends hinged

(d) One end fixed other hinged

Question.13. Rankine’s formula is generally used when slenderness ratio lies in between

(a) 0-60

(b) 0-80

(c) 0-100

(d) Any value

Question.14. Euler’s formula is not valid for mild steel column when slenderness ratio is

(a) More than 100

(b) Less than 100

(c) Less than 80

(d)More than 80

Question.15. An electric pole is 6.5 m high from the ground level. Its effective length for design
purposes will be

(a) 6.5 m

(b) 3.25 m

(c) 13.0 m

(d) 12.0 m

Answers
1. (d) 2.(a) 3. (b) 4. (d) 5. (a) 6. (a) 7. (d)

8. (b) 9. (d) 10. (a) 11. (c) 12. (a) 13. (d) 14. (c)

15.(c)

Bending of beam occurs under


(a) Axial load
(b) Transverse load
(c) Direct load
(d) None
(Ans: b)
Buckling of a column occurs under
(a) Axial load
(b) Transverse load
(c) Direct load
(d) None
(Ans: a)
Pure Buckling occurs in a
(a) Short column
(b) Medium Column
(c) Long column
(d) None
(Ans: c)
Pure Buckling uses the equation of
(a) Rankin-Gordon
(b) Euler
(c) Stiffness
(d) None
(Ans: b)
A steel column is a short column when the slenderness ratio is
(a) >120
(b) <30
(c) >30
(d) None
(Ans: b)
A steel column is a long column when the slenderness ratio is
(a) >120
(b) <30
(c) >30
(d) None
(Ans: a)
A steel column is a short column when the slenderness ratio is
(a) >120
(b) <30
(c) >30
(d) None
(Ans: b)
A steel column is a short column when the slenderness ratio is
(a) >120
(b) <30
(c) >30
(d) None
(Ans: b)
A steel column is a short column when the slenderness ratio is
(a) >120
(b) <30
(c) >30
(d) None
(Ans: b)
A steel column is a medium column when the slenderness ratio is
(a) >120
(b) <30
(c) >30
(d) None
(Ans: c)
With identical beam and column, buckling occurs as compared to bending under a
(a) Lesser load
(b) Larger load
(c) Equal load
(d) None
(Ans: a)
Nature of stresses produced in buckling and bending are
(a) Same
(b) Different
(c) Only tensile
(d) None
(Ans: a)
Keeping loading same but increasing the length, normal stresses in a beam will
(a) Increase
(b) Decrease
(c) No change
(d) None
(Ans: a)
Keeping loading same but increasing the length, shear stresses in a beam will
(a) Increase
(b) Decrease
(c) No change
(d) None
(Ans: c)
Keeping loading same but increasing the length, normal stresses in a long column will
(e) Increase
(f) Decrease
(g) No change
(h) None
(Ans: b)
A long column with fixed ends can carry load as compared to both ends hinged
(a) 4 times
(b) 8 times
(c) 16 times
(d) None
(Ans: a)
A long column with fixed ends can carry load as compared to cantilever column
(e) 4 times
(f) 8 times
(g) 16 times
(h) None
(Ans: c)

You might also like