0% found this document useful (0 votes)
25 views7 pages

Proton Mass and Atomic Structure Quiz

This document contains 19 multiple choice questions testing knowledge of atomic structure and the discovery of subatomic particles. It addresses topics like the location of most of an atom's mass, the discoverer of electrons, the composition of atoms in terms of protons and neutrons, and properties of subatomic particles like electrons and protons. The questions are at a basic level, assessing fundamental facts about atoms, atomic number, mass number, the Rutherford experiment, and electronic configuration.

Uploaded by

Veera Anju
Copyright
© Attribution Non-Commercial (BY-NC)
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
25 views7 pages

Proton Mass and Atomic Structure Quiz

This document contains 19 multiple choice questions testing knowledge of atomic structure and the discovery of subatomic particles. It addresses topics like the location of most of an atom's mass, the discoverer of electrons, the composition of atoms in terms of protons and neutrons, and properties of subatomic particles like electrons and protons. The questions are at a basic level, assessing fundamental facts about atoms, atomic number, mass number, the Rutherford experiment, and electronic configuration.

Uploaded by

Veera Anju
Copyright
© Attribution Non-Commercial (BY-NC)
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Question: Almost the entire mass of an atom is concentrated in the__________. 1. proton 2. electrons 3. nucleus 4.

neutrons Answer: 3

Question 2
Back to Top

Question: Electron was discovered by___________. 1. Chadwick 2. Thomson 3. Goldstein 4. Bohr Answer: 2

Question 3
Back to Top

Question: An atom has a mass number of 23 and atomic number 11. The number of protons are_________. 1. 11 2. 12 3. 23 4. 44 Answer: 1

Question 4

Back to Top

Question: The mass of the atom is determined by________. 1. neutrons 2. neutron and proton 3. electron 4. electron and neutron Answer: 2

Question 5
Back to Top

Question: The K, L and M shells of an atom are full. Its atomic number is_______. 1. 18 2. 20 3. 10 4. 12 Answer: 1

Question 6
Back to Top

Question: Which of the air pressures is appropriate for the production of cathode rays in the discharge tube? 1. 1 cm Hg 2. 1 mm Hg 3. 0.001 cm Hg 4. 0.001 mm Hg Answer: 4

Question 7

Back to Top

Question: Cathode rays are deflected towards__________. 1. positive electrode 2. negative electrode 3. both electrodes 4. none of the electrodes Answer: 1

Question 8
Back to Top

Question: The absolute charge of an electron is___________. 1. - 1.6 x 10-19C 2. + 1.6 x 10-19C 3. 1.6 x 10-19C 4. 16 x 10-19C

Answer: 1

Question 9
Back to Top

Question: The proton is heavier than an electron by___________. 1. 1850 times 2. 1840 times 3. 1000 times 4. 100 times Answer: 2

Question 10

Back to Top

Question: Carbon-12 atom has_______________. 1. 6 electrons, 6 protons, 6 neutrons 2. 6 electrons, 12 protons, 6 neutrons 3. 12 electrons, 6 protons, 6 neutrons 4. 18 electrons, 6 protons and 6 neutrons Answer: 1

Question 11
Back to Top

Question: Chadwick got the Nobel Prize for the discovery of __________. 1. protons 2. neutrons 3. electrons 4. mesons Answer: 2

Question 12
Back to Top

Question: Mass number is equal to the_________. 1. number of protons + number of electrons 2. number of protons + number of neutrons 3. number of neutrons + number of electrons 4. number of electrons Answer: 2

Question 13

Back to Top

Question: The element X has 2 valence electrons. It is a____________. 1. metal 2. non-metal 3. metalloid 4. gas Answer: 1

Question 14
Back to Top

Question: The volume of the nucleus of an atom when compared to the extra nuclear part is_________. 1. bigger 2. smaller 3. same size 4. unpredictable Answer: 2

Question 15
Back to Top

Question: In Rutherford's alpha-scattering experiment, a foil of element that was used _______________. 1. gold 2. silver 3. aluminum 4. magnesium Answer: 1

Question 16
Back to Top

Question: An element has an electronic configuration of 2, 8, 7. Its valency is 1. 1 2. 7 3. 17 4. 8 Answer: 1

Question 17
Back to Top

Question: The other name of 1. protium 2. tritium 3. deuterium 4. proton Answer: 1

is _________

Question 18
Back to Top

Question: During a chemical reaction, atomic number_________. 1. changes 2. remains same 3. changes and then is restored 4. changes alternately

Answer: 2

Question 19
Back to Top

Question: The fixed circular paths around the nucleus are called_________. 1. orbits 2. orbitals 3. nucleons 4. mesons Answer: 1

You might also like