0% found this document useful (0 votes)
2 views39 pages

Solution (1)

The document consists of a series of physics, chemistry, and mathematics questions, likely from an examination or assessment. It includes multiple choice questions covering various topics such as mechanics, thermodynamics, chemical bonding, and algebra. Each section presents problems that require knowledge of fundamental concepts and calculations in the respective fields.

Uploaded by

nathsuman1279
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
2 views39 pages

Solution (1)

The document consists of a series of physics, chemistry, and mathematics questions, likely from an examination or assessment. It includes multiple choice questions covering various topics such as mechanics, thermodynamics, chemical bonding, and algebra. Each section presents problems that require knowledge of fundamental concepts and calculations in the respective fields.

Uploaded by

nathsuman1279
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

16-08-2026

0999DJA161102260004 JA

PART 1 : PHYSICS

SECTION-I

1) The angles which makes with x-axis, y-axis and z-axis respectively are :

(A) 60º, 60º and 45º


(B) 60º, 45º and 45º
(C) 45º, 45º and 45º
(D) 60º, 60º and 60º

2) A ball of mass 0.5 kg is dropped from the height of 10m. The height, at which the magnitude of
velocity becomes equal to the magnitude of acceleration due to gravity, is ............... m. (Use g = 10
m/s2).

(A) 10
(B) 5
(C) 15
(D) 20

3) The number of particles is given by crossing a unit area perpendicular to x-axis in


unit time, where n1 and n2 are number of particles per unit volume for the value of x meant to x1 and
x2. Find dimensions of D called as diffusion constant.

0
(A) [M LT2]
0
(B) [M L2T–4]
0
(C) [M LT–3]
0
(D) [M L2T–1]

4)

If than angle between and should be :

(A) 45°
(B) 0°
(C) 90°
(D) Not possible for any value of θ

5) Which of the following pairs of displacement cannot be added to give a resultant displacement of
2m ?
(A) 1 m and 1 m
(B) 1 m and 2 m
(C) 1 m and 3 m
(D) 1 m and 4 m

6) If the projection of on is zero. Then, the value of α will be

(A) 1
(B) 5
(C) 3
(D) 6

7) What is the angle between and the resultant of and ?

(A) 0°

(B)

(C)

(D)

8) If a vector is making an angle 60° with x-axis, 45° with y-axis then find the angle with z-axis :-

(A) 30°
(B) 90°
(C) 45°
(D) 60°

9) If velocity of block B in the given figure is 300mm/s towards right. Then velocity of A will be :-

(A) 200 mm/s


(B) 100 mm/s
(C) 450 mm/s
(D) 150 mm/s

10) If x = 3t2 + t3 + 4t is position of particle moving along x axis then initial acceleration of particle
is.
(A) 2
(B) 4
(C) 6
(D) 8

11)

A ball is released from the top of the tower of height h meters. It takes T second to reach the ground.
What is the position of the ball in T/3 second ?

(A) h/9 meter from the ground


(B) 7h/9 meter from the ground
(C) 8h/9 meter from the ground
(D) 17h/18 meter from the ground

12) A motor cyclist travels a certain distance with a uniform speed of 30 m/s and immediately turns
back and returns to starting point with a uniform speed 20 m/s. Then the average speed of the motor
cycle is :-

(A) 12 m/s
(B) 50 m/s
(C) 24 m/s
(D) 25 m/s

13) The acceleration versus time graph of a particle is shown in figure then respectively v–t graph is

:-

(A)

(B)

(C)
(D)

14) A block slides down an incline of 30° with an acceleration g/4. Find the coefficient of kinetic
friction :-

(A) 0.5

(B)

(C) 0.9

(D)

15) Acceleration of block A varies with time as shown in figure. The value of coefficient of kinetic
friction between block A and B is (take g = 9.8 m/s2) :-

(A) 0.5
(B) 0.6
(C) 0.4
(D) None of these

16)

A particle is moving along x-axis, its “v2–t” graph is shown below. The acceleration at t = 1sec is :

(A) m/s2

(B)
m/s2
(C)
m/s2
(D) 2 m/s2

17) Consider a system of three equal masses and 4 pulleys arranged as shown. The mass of each

block is m. The acceleration of C is :-

(A)
downwards

(B)
upwards

(C)
upwards

(D)
upwards

18) The linear momentum p of a body of mass 2 kg varies with time t as p = 3t2 + 4 where p and t
are in SI units. It follows that the body is moving with a

(A) constant speed


(B) constant acceleration
(C) variable acceleration
(D) variable retardation

19) In the two cases respectively, the ratio of contact force between the blocks will be :-

(A) 1 : 4
(B) 2 : 1
(C) 1 : 1
(D) 2 : 3

20) A bird is flying with a speed of 40 km/hr. in the north direction. A train is moving with a speed of
40 km/hr. in the west direction. A passenger sitting in the train will see the bird moving with
velocity

(A) 40 km/hr in N-E direction


(B) 40 km/hr in N-E direction
(C) 40 km/hr in N-W direction
(D) 40 km/hr in N-W direction

SECTION-II

1) Figure shows the velocity-time graph for a particle travelling along a straight line. The magnitude
of average velocity (in m/s) of particle during time interval t = 0 to t = 6 sec is 10α. Then the value

of α is

2) A body of mass 1 kg rests on a horizontal floor with which it has a coefficient of static friction .
It is desired to make the body move by applying the minimum possible force F N. The value of F will
be __________. (Round off to the Nearest Integer) [Take g = 10 ms–2]

3) Both the cars are accelerating towards right and their initial velocity is also in rightward direction
as shown in figure. Maximum separation between car A and car B before overtaking is 50α meter.

The value of α is

4) ABC is an isosceles triangle, right angled at A. Forces of magnitude , 5 and 6N act along
respectively. The magnitude of their resultant force in N is.

5) If y=(3x2–12x + 2) then find the value of x for which =0.

PART 2 : CHEMISTRY

SECTION-I

1)

Which is not an exception to the octet rule ?

(A) BF3
(B) SnCl4
(C) XeF6
(D) ClO3

2) Which of the following is not correct representation of H-bond in bimolecular species present in
solution?

(A)

(B)

(C)

(D) All are correct representation

3) d-orbitals participated prefentially in sp3d2 hybridisation are :

(A) dxy,

(B)
(C) dxy, dyz
(D) dxy,

4) Molecules having similar structure out of following is:-

(A) H2O, NH3


(B) XeF2, BeCl2
(C)
(D) CO2, SO2

5) Which of the following species does NOT exist.

(A) SH2
(B)
(C) SeF6
(D)

6) The spin only magnetic moment (in B.M.) of Eu+3 in ground state is : (Atomic number of Eu = 63)

(A)
(B)
(C)
(D)

7) Which of the following match is incorrect :

(A) Na > Mg ⇒ 3rd ionisation energy


(B) Pd > Ag ⇒ 1st ionisation energy
(C) H < He ⇒ 1st ionisation energy
(D) Ne < Li ⇒ 2nd ionisation energy

8) Which of the following element exist in liquid state at room temperature and shows maximum
oxidation as compared to other :

(A) Gallium
(B) Bromine
(C) Chromium
(D) Mercury

9) In which orbital does an electron in a phosphorous atom experience the greatest effective nuclear
charge

(A) 1s
(B) 2s
(C) 2p
(D) 3s

10) In H¯ ion all the subshells (n ≠ 1) in a particular shell have same value of

(A) Energy
(B) Distance from nucleus
(C) Size of orbital
(D) None of these

11) m = –1 is not possible for

(A) 3px orbital


(B) 4dx 2
– y2 orbital
(C) 2s orbital
(D) 4f orbital

12) The highest probability of finding the electron in an orbital having values of quantum numbers n
=3, ℓ = 1 and m = –1.

(A) In between any two axis out of three.


(B) On any two axis simultaneously, perpendicular to each other.
(C) On any one axis out of the three at a time.
(D) On all the three axis simultaneously at a time.

13) Which of the following species are isotopic as well as isoelectronic

(A) 40Ca+2, 40Ar


(B) 39K+, 40K+
(C) 24Mg+2, 25Mg
(D) 23Na, 24Na+

14) Consider the given reaction


H4P2O7 + 2NaOH → Na2H2P2O7 + 2H2O If 534 gm of H4P2O7 is reacted with 30 × 1023 molecules of
NaOH then total number of molecules produced in the product is
Given that : Atomic masses : P = 31, O = 16, H = 1

(A) 2.5 × NA
(B) 5 × NA
(C) 7.5 × NA
(D) 75 × NA

15) A compound contains 10–2 % of phosphorous. If atomic mass of phosphorus is 31, the molecular
mass of the compound having one phosphorus atom per molecule is :–

(A) 31
(B) 3.1 × 103
(C) 3.1 × 105
(D) 3.1 × 104

16) Assuming complete precipitation of AgCl, calculate the sum of the molar concentration of all the
ions if 2 lit of 2M Ag2SO4 is mixed with 4 lit of 1 M NaCl solution is :

(A) 4 M
(B) 2 M
(C) 3 M
(D) 2.5 M

17) Statement-1 : Molarity and molality have almost same value for a very dilute aqueous solution.
Statement-2 : Normally In very dilute solution, the mass of solvent ( in gm) is equal to the volume
of solution ( in ml).

(A) Statement-1 is true, statement-2 is true and statement-2 is correct explanation for statement-1.
Statement-1 is true, statement-2 is true and statement-2 is NOT the correct explanation for
(B)
statement-1.
(C) Statement-1 is true, statement-2 is false.
(D) Statement-1 is false, statement-2 is true.
18) What volume of and solutions of NaOH should be mixed to prepare 1 L of NaOH solution
whose 300 mL is completely neutralized by 10 mL of 0.5 M H3PO4 solution.[Assuming 100%
dissociation]

(A) 750 mL
(B) 500 mL
(C) 150 mL
(D) none

19) A mixture containing 3 moles each of C4H8 and C6H6 undergoes complete combustion with O2 to
form CO2 and H2O. Calculate total mass of CO2 produced

(A) 1320 gm
(B) 610 gm
(C) 528 gm
(D) 792 gm

20) On combustion of 5.8 g of C3H6O(g) in presence of excess air, find contraction in volume if
measurement of volume is done at 273 K & 1atm.

(A) 4.48 Litre


(B) 2.24 Litre
(C) 11.2 Litre
(D) 1.12 Litre

SECTION-II

1) 1 L aqueous solution of H2SO4 contains 0.02 m mol H2SO4. 50% of this solution is diluted with
deionized water to give 1 L solution (A). In solution (A), 0.01 m mol of H2SO4 are added. Total m mols
of H2SO4 in the final solution is ____________ × 10–2 m mols.

2) A complex compound of iron has molar mass 2800 g/mol and it contains 8% iron by mass. The
number of iron atoms in one formula unit of complex compound is (Atomic mass of Fe = 56 u)

3) Find the total number of possible exchange for d3 configuration in an element.

4)

The atomic number of element “unnilennium” is ‘x’. The value of (x – 100) is....

5) Find the total number of atoms present in a compound of xenon where oxygen and fluorines are
present in 1 : 2 ratio and compound is non-polar
PART 3 : MATHEMATICS

SECTION-I

1) If , then

(A) x ∈ (1, 2)
(B) x ∈ (1, ∞)
(C) x ∈ (2,∞)

(D)

2) If x1, x2 and x3 are the three real solutions of the equation


: where x1 > x2 > x3, then

(A) x1 + x3 = 2x2
2
(B) x1.x3 = x2

(C)
–1 –1 –1
(D) x1 + x2 = x3

3) Let ƒ(x) = x + 2|x + 1|+ 2|x – 1|. If ƒ(x) = k has exactly one real solution, then k is

(A) 3
(B) 0
(C) 1
(D) 2

4) is

(A) 2
(B) –2
(C) 4
(D) –4

5) If α, β are roots of eq. 375x2 – 25x – 2 = 0 & Sn = αn + βn then the value of =

(A)

(B)
(C) 0
(D) 15

6) If 3 distinct real number a, b, c satisfy a2(a + p) = b2(b + p) = c2(c + p) where p ∈ R, then value of
bc + ca + ab is

(A) –p
(B) p
(C) 0

(D)

7) are roots of equation 3x2 – 2x + 1 = 0, then value of

(A) 3
(B) 1/3
(C) 2
(D) None of these

8) Let S1, S2, ..., S101 be the consecutive terms of an A.P. If and S1
+ S101 = 50, then |S1 – S101| is equal to

(A) 10
(B) 20
(C) 30
(D) 40

9) If are in arithmetic progression and are also in


arithmetic progression, then |x – 2y| is equal to

(A) 4
(B) 3
(C) 0
(D) 1

10) Let x, y be positive real numbers and m, n positive integers. The maximum value of the

expression is

(A)

(B)

(C)
(D) 1

11) Let where and B is the number of digits in the


12 30
number N = 3 .5 (where log102 = 0.3010 and log103 = 0.4771), then value of (A+B) is

(A) 25
(B) 26
(C) 27
(D) 28

12) Let f(x) be a quadratic polynomial such that f(–1) + f(2) = 0. If one of the roots of f(x) = 0 is 3,
then its other root lies in

(A) (–3, 1)
(B) (–3, –1)
(C) (–1, 0)
(D) (0, 1)

13) If exactly two integers lie between the roots of the equation x2 + ax – 1 = 0. Then integral value
of 'a' is

(A) –1
(B) –2
(C) –3
(D) 0

14) Given ℓx2 – mx +5 = 0 does not have two distinct real roots, the minimum value of 5ℓ + m is:

(A) 5
(B) –5
(C) 1
(D) –1

15) is equal to

(A)

(B)

(C)

(D)

16) If A1, A2, .... A18 be 18 AM’s and G1, G2, ..... G20 be 20 GM’s between two numbers 9 and 18
respectively such that and then roots of the equation x2 + 64A4 x + G = 0 are

(A) Imaginary roots


(B) Real and positive roots
(C) Real, equal and negative roots
(D) Real and distinct roots.

17) Sum of series is

(A)

(B)

(C)

(D)

18) Maximum value of f(x) = sin10x + cos10x is :

(A)

(B) 2
(C) 1
(D)

19)

The expression
(αtanγ + βcotγ)(αcotγ + βtanγ) – 4αβcot22γ is :

(A) independent of α , β
(B) dependent of γ , α
(C) dependent on γ
(D) dependent on α , β

20) If x2021 + + tany + coty = 4, where and , then is a root of the


equation

(A) α2 + 2α + 1= 0
(B) α2 + 2α – 1= 0
(C) 2α2 – 2α – 1= 0
(D) None of these
SECTION-II

1) Product of all real solutions of the equation is

2) The number of distinct solutions of the equation in the interval [0,


2π], is

3)

Given a quadratic function ƒ(x) has two distinct real zeroes α and β (α < β) and graph of ƒ(x) is given

in adjacent figure. Define , then is


equal to :-

4) For an increasing G.P. a1,a2,a3........., an, if a6 = 4a4, a9 – a7 = 192, then the value of is

5) The value of is
ANSWER KEYS

PART 1 : PHYSICS

SECTION-I

Q. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
A. A B D D D B A D A C C C A B A B D C B B

SECTION-II

Q. 21 22 23 24 25
A. 1 5 3 5 2

PART 2 : CHEMISTRY

SECTION-I

Q. 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
A. B A B B B A A B A D C C B C C B A A A A

SECTION-II

Q. 46 47 48 49 50
A. 2 4 3 9 1

PART 3 : MATHEMATICS

SECTION-I

Q. 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
A. C B A B B C C A C B D C A D B C A C D B

SECTION-II

Q. 71 72 73 74 75
A. 4 8 6 2 0
SOLUTIONS

PART 1 : PHYSICS

1) Question Explanation: The question asks for the angles a vector makes with axes.
Concept: Direction Cosines of a Vector.
Solution:
∵ Given vector
Let
By directions of cosine.
Ax = 1, Ay = 1, Az =

→ 60°, 60°, 45°

Final Answer: (A)

2) Explain Question : A ball is dropped from height , find height at which magnitude of v is
equal to g.
Concept : Motion under gravity.
Solution :

S = 5m
Height from ground = 10 – 5 = 5m
Final Answer : (B)

3) Explain Question : A equation is given and we have to find dimensions of D.


Concept : Dimensional Analysis
Solution :

= [L2T–1]
Final Answer : (D)
4)

Explanation Question:
We are given equation to find angle.

Concept:
This question is based on vector product

Solution:
is a scalar quantity and is vector quantity. Both cannot be campaired.

Final Answer: (D)

5) Question Explanation:
The ques asks which pair of displacements cannot produce a resultant displacement of 2 m.

Concept:
For two vectors with magnitudes A and B, the resultant R must satisfy the triangle inequality:
|A – B| ≤ R ≤ A + B.

Solution:
Pair 1 m and 1 m: minimum R = 0 m, maximum R = 2 m → R = 2 m is possible.
Pair 1 m and 2 m: minimum R = 1 m, maximum R = 3 m → R = 2 m is possible.
Pair 1 m and 3 m: minimum R = 2 m, maximum R = 4 m → R = 2 m is possible.
Pair 1 m and 4 m: minimum R = 3 m, maximum R = 5 m → R = 2 m is not possible.

Final Answer: (D)

6) Explain Question : Two vectors are given and we have to find projection
Concept : Dot Product
Solution :

Final Answer : (B)

7) Explain Question : Find the angle between the & resultant of &
Concept : Angle between the vector.
Solution : The angle between and the resultant of and , i.e. is equal to
zero.
Final Answer : (A)

8) Explain Question : Find angle made by vector with z-axis.


Concept : Direction cosine
Solution : cos2 (60°) + cos2(45°) + cos2(γ) = 1
γ = 60°
Final Answer : (D)
9) Explain Question : System is given and we have to find the velocity of A.
Concept : Constraint Motion
Solution : 2TVb = 3TVa

Va =
Final Answer : (A)

10) Explain Question : An equation is given & we have to find initial acceleration.
Concept : 1-D Motion
Solution : x = 3t2 – t3 + 4t
a = 6 – 6t
a0 = 6
Final Answer : (C)

11) Explain Question : A ball is released from top of tower, what is the position at second.
Concept : Motion under gravity.
Solution : When ball is dropped from a height h, it takes
T seconds to reach the ground

h=0+

T=

If the ball drops to a distance 'h' in time second i.e., seconds, then

h' = 0 +

h' = metre
Thus, the position of the ball from the ground is

=h–
Final Answer : (C)

12) Explain Question : A moter cyclist travels with uniform speed, we have to find the
average speed of moter cycle.
Concept : 1-D Motion
Solution :

Vavg = = 24 m/s
Final Answer : (C)

13) Explain Question : a-t graph is given, find v-t graph.


Concept : Graphical conversion.
Solution : Slope of v-t graph represent acceleration.
Final Answer : (A)

14)

Explain Question:
To find out co-efficient of kinetic friction on rough inclined plane.

Concept:
Friction.

Solution:

Final Answer: (A)

15)

Explain Question:
To calculate coefficient of kinetic friction between the blocks 'A' & 'B'.

Concept:
Friction

Solution:
after 10 sec , for block A
fK = ma
µkmg = ma

a = µkg ⇒ µk = = 0.5

Final Answer: (A)

16) Explain Question : v2-t graph given, find acceleration at t = 1 sec


Concept : Graphical interpretation.
Solution : From the given graph
v2 = 2t

va = 1

v at t = 1 sec is

m/sec2
Final Answer : (B)

17) Explain Question : System is given & we have to find the acceleration of C.
Concept : Newtons second law
Solution :-

Final Answer : (D)

18)

Explain Question: An expression of linear momentum in terms of time is given. it is asked


about acceleration of body.
Concept: This question is based on Newton's second law.
Solution:

P = 3t2 + 4

F = 6t
ma = 6t
a = 3 t m/s2
acceleration is variable and positive
Final Answer : (C)

19) Explain Question : Two cases are given find ratio of contact forces.
Concept : Newton's second law
Solution :
a=

N1 = 2ma =

N2 = ma =
Final Answer : (B)

20) Explain Question : A bird is flying and we have to find its velocity wrt. passenger sitting
in train.
Concept : Relative Motion

Solution :
Final Answer : (B)

21) Explain Question : V-t graph is given, find the value of α.


Concept : Graphical analysis
Solution :

Area = × 20 (5 + 2) – × 1 × 20 = 70 – 10 = 60

∴< >= = 10 m/s


Final Answer : (1)

22) Explain the question: Find the minimum force required to move a 1 kg body resting on a
horizontal floor with a given coefficient of static friction.
Concept: Minimum Force for Motion
Solution :

F cos θ = μN
F sin θ + N = mg

⇒F=

Fmin = =
Final Answer : 5
23) Explain Question : Both cars are accelerating towards right, find maximum separation.
Concept : Relative motion.
Solution : vA = vB (for maximum separation)
(10 + 2t) = 20 + t
(t = 10)

Final Answer : (3)

24) Explanation Question: We have to find the magnitude of resultant force


Concept: This question is based on vectors addition
Solution:

= –4i – 3j

Final answer: 5.

25) Explanation: Expression of y with x given and it is asked voice of when


Concept: Differentiation
Solution:
y = 3x2 – 12x + 2

if
⇒ 6x – 12 = 0

Final answer:

Value of x when is 2

PART 2 : CHEMISTRY

26)

Question Explanation: Question is asking about to choose compound which is exception of


octet rule.
Concept: This question is based on octet rule.
Solution:

Answer:SnCl4
Final Answer : (B)

27) Question Explanation: Select incorrect representation of H-Bond


Concept: Hydrogen Bond
Solution:
Between H2O and NH3, O–H bond being more polar, form H-bond with l.p. of NH3. So first is
the incorrect representation of H bond.
Final Answer : (A)

28)

Explain Question : Identify the specific d -orbitals that participate in sp3 d2 hybridization.
Concept : Orientation of orbitals in octahedral geometry.
Solution :
sp3 d2 hybridization involves the mixing of one s , three p , and two d orbitals to form six
equivalent hybrid orbitals.
This hybridization results in an octahedral geometry where bond angles are 90°.
To form this symmetrical shape, the hybrid orbitals must point toward the corners of an
octahedron, which lie along the x,y and z axes.
Therefore, the d -orbitals that lie directly along these axes are used preferentially.
The two axial d -orbitals are (along the z -axis) and (along the x and y axes).
In contrast, the other d-orbitals ( dxy,dyz,dxz ) are "non-axial" as they lie between the axes and
are not suitable for this geometry.
Final Answer : (B)

29) Explain the question : Question is asking to choose option in which structure of
molecules is same.
Concept : This question is based on VSEPR theory.
Solution :
(A) H2O - Bent NH3 - Pyramidal
(B) XeF2 - Linear BeCl2 - Linear
(C) O3 - Bent I3– - Linear
(D) CO2 linear SO2 - Bent
Final answer : (2)
30)

Explain Question : The question asks to identify which of the given chemical species cannot
exist under normal conditions.
Concept : Steric Hindrance, Inert Pair Effect.
Solution:
The does not exist because the phosphorus atom is too small to accommodate six large iodine
atoms around it due to intense steric repulsion. Additionally, iodine is a weak oxidizing agent
and cannot easily excite phosphorus to its higher oxidation state in this specific anionic
coordination.
Final answer : (B)

31) Explain question : We have to calculate spin only magnetic moment (in BM) of Eu+3 ion.
Concept : This question is based on magnetic moment (µ).
n = No. of unpaired e(s)
Solution :

Eu+3 = 4f6
µ=
=
=
Final answer : (A)

32)

Question explanation: Identify the incorrect match of element vs. ionisation energy.
Concept: Ionisation energy trends and periodic behavior.
Solution:
• Na > Mg ⇒ 3rd IE: Incorrect, 3rd IE of Na is higher than Mg (after removal of core
electrons).
• Pd > Ag ⇒ 1st IE: Correct, Pd has higher 1st IE than Ag.
• H < He ⇒ 1st IE: Correct, He has higher 1st IE than H.
• Ne < Li ⇒ 2nd IE: correct, 2nd IE of Li is much higher than Ne
Final Answer: (A)

33)

Question Explanation: Finding a liquid element with high oxidation potential.


Concept: Physical State and Chemical Properties.
Solution:
Only Bromine (Br) and Mercury (Hg) are liquid at room temperature. Gallium (Ga) melts just
above room temperature (approx. 30°C). Between the two liquids, Bromine shows higher
oxidation states (up to +7 in some compounds) and is a strong oxidizing agent compared to
Mercury.
Calculation:
Liquids at 25°C: Bromine and Mercury.
Max Oxidation State: Bromine can reach +7; Mercury typically reaches +2.
Final Answer : (B)
34)

Explain Question : The e– in P–atom experience highest Zeff.


Concept : This question is based on e– s near nucleus experience most Zeff.
Solution :
1s nearest to nucleus.
Final answer : (A)

35) Question Explanation : Question is asking to find relation of energy, size and distance
between orbital of same shell.
Concept : This question is based on Quantum number.
Solution :
For multi electronic species like H–
(1) Energy order: 4s < 4p < 4d < 4f
(2) Distance from nucleus: 4s < 4p < 4d < 4f
(3) Size of orbital: 4s < 4p < 4d < 4f
So, energy, distance and size all will be different for multi electronic atoms or ions.
Final Answer : (D)

36) Question Explanation: Checking the validity of magnetic quantum number (ml) for given
orbitals.
Concept: Quantum numbers and their allowed values.
Solution :
The magnetic quantum number (ml) defines the orientation of the orbital in space and its
allowed values depend on the azimuthal quantum number (l).
3p: l=1 ⇒ ml ∈ {-1, 0, 1}.
4d: l=2 ⇒ ml ∈ {-2, -1, 0, 1, 2}.
2s: l=0 ⇒ ml = 0.
4f: l=3 ⇒ ml ∈ {-3, -2, -1, 0, 1, 2, 3}.
Final Answer : (C)

37)

Explain question : Find the region of highest electron density for a 3p orbital (l =1).
Concept : Shape & Orientation of p-orbitals.
Solution:
Identify: The quantum number l=1 defines a p-orbital.
Geometry: Unlike d-orbitals which often lie between axes, p-orbitals are dumbbellshaped with
lobes oriented along a single axis ( x,y, or z ).
Conclusion: The electron is most likely found along that specific axis.
Final Answer: (C)

38)

Explain the question : Identify the pair that is both isotopic (same element) and isoelectronic
(same electron count).
Concept : Isotopes (Same Z ) & Isoelectronic (Same ).
Solution :
Isotopes: Must be the same element. Options 2, 3, 4 satisfy this.
Isoelectronic: Since isotopes have the same atomic number (Z), they must have the same
charge to have the same number of electrons charge).
Check Option 2: Both are Potassium ions ( K+). Both have 18 electrons ( ). Matches.
Final Answer : (B)

39) Explain Question : Find number of molecule.


Concept : Based on calculation mole.
Solution :

H4P2O7 + 2NaOH → Na2H2P2O7 + 2H2O

2.5 5
∴ NaOH is L.R
total mole of products = 2.5 + 5
= 7.5
total number of molecule present = 7.5NA
Final answer : (C)

40) Question Explanation : Find the molecular mass of the compound.


Concept : This question is based on percentage composition.
Solution :
10–2% P: One atom 'P' per molecule given
10–2 wt of P present in 100 wt molecule
1 wt of P present in 10000 wt molecule
31 wt of P present in 310000 wt of molecule
= 3.1 × 105
Final Answer : (C)

41) Question Explanation : Calculate the sum of the molar concentration of all the ions.
Concept : This question is based on molarity of mixing of solution.
Solution :
Ag2SO4 + 2NaCl → 2AgCl¯ + Na2SO4
2M, 2ℓ 1M, 4ℓ ↓ ↓
4 moles 4 moles 4 moles 2 moles
2 moles left ↑
L.R
AgCl is a precipitate and will not break into ions.

Ag2SO4 left is 2mole:

Na2SO4 formed 2 mole:


Total moles of ions = 4 + 2 + 4 + 2 = 12

[ions] =
Final Answer : (B)

42) Explain Question : Find relation of molarity and molality of dilute aqueous solution
Concept : This question is based on concept of molarity and molality of dilute aqueous
solution
Solution :
For very dilute solutions:
msolution msolvent {Because solute is very less}
Now since, it is aq. solution hence solvent is water (d = 1gm/ml)
Let Molarity = M i.e. 1 litre solution.
Contain 'M' moles of solute.

Since the solution is very dilute: dsolution


Msolution = 1000 gm = MSolvent

molality =
Final answer : (A)

43) Question Explanation : Calculate volume of solution.


Concept : This question is based on Mixing and dilution.
Solution :
3 NaOH + H3PO4 Na3PO4 + 3H2O
Total m moles of H3PO4 = (10 × 0.5) = 5
require NaOH = 15 m moles

for molarity of NaOH required =

2V1 +

V1 = , V2 = 3V1 V1 + V2 = 1000 mL 4V1 = 1000 mL V1 = 250 mL , V2 = 750 mL


Final Answer : (A)

44) Question Explanation : Calculating the mass of a product in a combustion reaction.


Concept : Stoichiometry and Molar Mass.
Solution :
To find the total mass of CO2​, write separate balanced combustion equations for each
hydrocarbon. Use stoichiometry to find the moles of CO2​ produced from the given moles of
each reactant. Finally, convert the total moles of CO2​ to mass using its molar mass (44 g/mol).

C4H8 + C6 H6) + O2 10 CO2 + 7H2O


(1 + 1) = 2 mol 10 mol
(3 + 3) = 6 mol
So mass = 30 x 44 = 1320 gm
Final Answer : (A)

45) Question Explanation : Calculating volume contraction for a reactant's given mass.
Concept : This question is based on eudiometric calculation.
Solution :
First, calculate the moles of the reactant (C3​H6​O) from its mass. Then, write the balanced
combustion equation (assuming liquid water product). The change in the number of moles of
gas per mole of reactant gives the molar contraction. The total volume contraction at 273 K, 1
atm is this molar change multiplied by the initial moles and the molar volume (22.4 L/mol).
Calculation :
1. Moles of C3​H6​O :

2. Balanced Reaction:

3. Molar Contraction:
Moles of gaseous reactants = 1+4=5 mol.
Moles of gaseous products = 3 mol.

4. Volume Contraction:
Total moles of contraction = 0.1 mol reactant×2=0.2 mol.
Volume = 0.2 mol×22.4 L/mol=4.48 L.

Final Answer : (A)

46) Question Explanation: Question is asking about total m mols of H2SO4 in the final
solution
Concept: This question is based on dilution.
Solution:
1L solution contains → 0.02 mmol H2SO4
0.5L solution contains → 0.01 mmol H2SO4
Now to 0.5L/500mL solution, another 500mL water is added followed by addition of 0.01 mmol
of H2SO4
Sol final solution of 1000 mL or 1L contains 0.02 mmol of H2SO4 or 2 × 10-2 mmol of H2SO4
Final Answer: (2)

47)

Explain the question: Determine the number of iron $(\text{Fe})$ atoms in a complex
compound, given its molar mass and the mass percentage of iron.
Concept: Percentage composition relates the total mass of an element in a compound to the
compound's molar mass.
Solution:

Mass of iron in one mole of the compound =


= 28 × 8 g

Number of iron atoms in one molecule of compound =


Final Answer: (4)

48) Explain question : Total number of exchange for d3 electronic configuration.


Concept : This question is based on exchange energy.

Solution :
Total exchange 2 + 1 + 0 = 3
Final answer : (3)

49)

Question Explanation : Find (x − 100) for element Unnilennium.


Concept: IUPAC temporary name → atomic number.
Solution:
“Unnilennium” is the IUPAC temporary systematic name formed from roots un (1), nil (0), enn
(9)
This corresponds to atomic number = 109
So x = 109
Therefore (x – 100) = 109 – 100 = 9
Final Answer: (9)

50) Explain the question : Choice of xenon oxide and derivatives in given ratio then count
the number of atom.
Concept : This question is based on VSEPR theory.
Solution :
If the ratio between oxygen and fluorine is 1 : 2 in Xe compound then following molecules are
possible.

Final answer : (1)

PART 3 : MATHEMATICS

51) Explain Question : Solve the given rational inequality involving a quadratic expression in
the numerator and a logarithmic expression in the denominator to find the valid range of x.
Concept : Logarithmic Inequalities (base > 1), Domain of Logarithms (x – 1 > 0, x – 1 1),
and Wavy Curve method for rational functions.
Solution :

Final Answer : (C)

52) Explain Question : Identify the relationship between three real solutions (x1, x2, x3) of an
equation where x is raised to a logarithmic power, equated to a radical fraction.
Concept : Logarithmic Equations , simplifying radical expressions by
rationalization, and properties of Geometric Progression (G.P.).
Solution :

Take log both sides


(α2 + 3α + 3)α = α
α = 0 α2 + 3α + 3 = 1
α2 + 3α + 2 = 0
α = –1, –2

Final Answer : (B)

53) Explain Question : Determine the value of k for which the horizontal line y = k intersects
the graph of the multi-absolute value function f(x) = x + 2|x+1| + 2|x-1| exactly once.
Concept : Modulus Function (piecewise definition), Graph Transformations, and analyzing the
number of solutions via graphical intersection.
Solution :
ƒ(x) = x + 2|x + 1| + 2|x – 1|
x < –1 ⇒ ƒ(x) = x – 2x – 2 – 2x + 2
⇒ ƒ(x) = –3x
–1 < x < 1 ⇒ ƒ(x) = x + 2x + 2 – 2x + 2
⇒ ƒ(x) = x + 4
x > 1 ⇒ ƒ(x) = x + 2x + 2 + 2x – 2
⇒ ƒ(x) = 5x

∴ y = 3 has exactly one real solution.


Final Answer : (A)

54) Explain Question : Calculate the numerical sum of two logarithmic terms involving the
sine and cosine of .
Concept : Logarithm Properties and Trigonometric Double Angle
Formula .
Solution :

= –2
Final Answer : (B)

55) Explain Question : Find the infinite sum of Sn (where ) for the given
quadratic equation 375x2 – 25x – 2 = 0.

Concept : Sum of infinite Geometric Series and relations between roots and
coefficients .
Solution :

= = =
Final Answer : (B)

56) Explain Question : Find the sum of roots taken two at a time (bc + ca + ab) for a cubic-
like relationship satisfied by three distinct numbers a, b, and c.
Concept : Theory of Equations (Vieta's Formulas) and constructing a cubic equation from
given functional values.
Solution :
If each value is k, then a,b,c are roots of equation x3 + px2 – k = 0
bc + ca + ab = 0.
Final Answer : (C)

57) Explain Question : Evaluate a complex algebraic expression involving the roots α and
β of the quadratic equation 3x2 – 2x + 1 = 0.
Concept : Symmetric functions of roots, algebraic manipulation, and substituting root values
into the quadratic identity.
Solution :


=2
Final Answer : (C)

58) Explain Question : Given a sum of reciprocal products of consecutive A.P. terms and the
sum of the first and last terms, find the absolute difference |S1 – S101|. Concept : Sum of

reciprocals in Arithmetic Progression and A.P. term properties .


Solution : Using properties of A.P., we get |S1 – S101| = 10. Final Answer : (A)

59) Explain Question : Calculate |x – 2y| given that x and y are terms in two different
arithmetic progressions involving specific tangent values.
Concept : Arithmetic Mean property (2b = a + c), Trigonometric identities (Complementary
angles, ).
Solution :

and

so,

⇒ |x – 2y|

Final Answer : (C)

60) Explain Question : Find the highest possible value of the fraction for

positive real numbers x and y. Concept : AM-GM Inequality applied to reciprocal

pairs. Solution : using AM ≥ GM Final


Answer : (B)

61) Explain Question : Calculate the sum (A + B) where A is a simplified trigonometric ratio
and B is the number of digits in a large power-based number N.
Concept : Absolute value in Trigonometry (quadrant analysis), cos 2x formula, and Logarithms
for digit counting .
Solution :
N = 312.530
log10N = 12log103 + 30(1 – log102)
⇒ log10N = 26.6952
B = 27 A + B = 28 Final Answer : (D)

62) Explain Question : For a quadratic f(x) where f(–1) + f(2) = 0 and one root is 3, find the
interval containing the second root.
Concept : Factor Theorem for quadratics (f(x) = a(x – x1)(x – x2)) and solving linear equations
for the unknown root.
Solution :
f(x) = a(x – 3) (x – α)
f(2) = a(α – 2)
f(–1) = 4a(1 + α)
f(–1) + f(2) = 0 ⇒ a(α – 2 + 4 + 4α) = 0
a ≠ 0 ⇒ 5α = – 2

α= = – 0.4
α ∈ (–1, 0)
Final Answer : (C)

63) Explain Question : Find the integer value of 'a' such that the quadratic x2 + ax – 1 = 0
has exactly two integers between its roots.
Concept : Location of Roots (Graphical analysis), checking functional signs at specific integer
points.
Solution :
Case (I)

f(–1) > 0, f(1) < 0 f(2) > 0


1–a–1 > 0 1 + a – 1 < 0 4 + 2a – 1 > 0
a<0 a<0 2a > –3

since 'a' integer so a = –1


Case (II)

f(–2) > 0, f(–1) < 0 f(1) > 0


4–2a–1 > 0 1 – a – 1 < 0 1 + a – 1 > 0
2a < 3 a>0 a>0

, since 'a' integer so a = 1


Final Answer : (A)

64) Explain Question : Find the minimum value of (5 + m) given that the quadratic x2 – mx
+ 5 = 0 does not have two distinct real roots.
Concept : Condition for non-positive Discriminant (D 0), parabolic behavior (always non-
negative since f(0) > 0), and evaluating f(-5).
Solution :
Let f(x) = ℓx2 – mx + 5
Since ℓx2 – mx + 5 = 0 does not have two distinct real roots, therefore either
f(x) ≥ 0 ∀ x ∈ R, or f(x) ≤ 0 ∀ x ∈ R
But f(0) = 5 > 0
∴ f(x) ≥ 0 ∀ x ∈ R
∴ f(–5) ≥ 0 ⇒ 25ℓ + 5m + 5 ≥ 0 ⇒ 5ℓ + m ≥ – 1
Hence, minimum value of 5ℓ + m is –1.
Final Answer : (D)

65) Explain Question : Evaluate the double summation of a term involving k and powers of 2.
Concept : Double Summation techniques and Arithmetico-Geometric Progression (A.G.P.)
summation.
Solution :

Final Answer : (B)

66) Explain Question : Determine the nature of the roots of a quadratic equation constructed
using the sum of 18 AMs and the product of 20 GMs between 9 and 18.
Concept : Properties of means and Discriminant analysis
(D = b2 – 4ac).
Solution :

Now,

⇒ Roots are equal, real & Negative.


Final Answer : (C)

67) Explain Question : Calculate the sum to infinity of the series 2 + .


Concept : Arithmetico-Geometric Progression (A.G.P.) infinite sum method (shifting and
subtracting).
Solution :

...(1)

...(2)
(1) – (2)

Final Answer : (A)

68) Explain Question : Find the maximum value of the function f(x) = .
Concept : Bounds of even-powered trigonometric functions and checking extremal points
(e.g., x = 0, ).
Solution :

n∈N
Final Answer : (C)

69) Explain Question : Determine whether a specific expression involving α, β, and


γ depends on or is independent of those variables.

Concept : Trigonometric Simplification and expanding binomial


products.
Solution :
Expression
= (αtanγ + βcotγ)(αcotγ + βtanγ) – 4αβcot22γ

= α2 + (tan2 γ + cot2 γ) αβ + β2 – 4αβ


= α2 + β2 + αβ

= α2 + β2 + αβ

= α2 + β2 + 2αβ = (α + β)2,
Which is independent of γ and dependent on α,β.
∴ options (D) is correct.
Final Answer : (D)

70) Explain Question : Find the quadratic equation for which α is a root, based on an
equation involving powers of x and trigonometric sums.

Concept : Using AM-GM to show terms must be 1 and solving for using
double angle formulas.
Solution :
Given that

x2021 + + tany + coty = 4

⇒ x = 1 and ⇒ tan y = 1

Final Answer : (B)

71) Explain Question : Find the product of all real values of x that satisfy the given
logarithmic equation.
Concept : Logarithmic identities and solving quadratic-form equations by substitution (t = log
x).
Solution :
2log9(x–1) = 2 + 3– (x–1)
2
⇒ log3(x–1) = log39 + log (x–1) 3 – 2log3(x–1)
x–1 > 0 ⇒ x > 1
x–1≠ 1 ⇒ x ≠ 2
⇒ 3log3(x–1) – log39 = 3
⇒ (x–1) =1
3 2
⇒ 3 log3 (x–1) – [Link] 3(x–1) –1 = 0
let log3(x–1) = t
⇒ 3t3 – 2t2 – 1 = 0
⇒ 3t3 – 3t2 + t2 – t + t – 1 = 0
⇒ (t–1) (3t2 + t + 1) = 0
⇒t=1
3t2 + t + 1 = 0
D<0
No such real t
⇒ log3 (x–1) = 1
⇒x–1=3

product of real solutions = 4
Final Answer : (4)

72) Explain Question : Count the number of distinct solutions for log|sin x| = 2 – log|cos x| in
the interval [0, 2π].
Concept : Properties of logs (log a + log b), double angle sine formula, and periodic function
analysis.
Solution :
log1/2|sinx| = 2 – log1/2|cosx| ; x ∈ [0, 2π] ⇒
log1/2|sinx| + log1/2|cosx| = 2 ⇒ log1/2(|sinxcosx)

= 2 ⇒ |sinxcosx| = ⇒ |sin2x| = 8 solutions


Final Answer : (8)

73) Explain Question : Calculate based on a complex product/sum expression


derived from the roots α and β of a graphed quadratic function.
Concept : Reading quadratic features from graphs (vertex, roots) and simplifying large
expressions using powers and logs.
Solution :
Clearly α = 4, β = 6

Final Answer : (6)

74) Explain Question : Find the sum of the first n terms of an increasing G.P. given specific
relations between its terms.
Concept : General term of a G.P. and solving for a and r under "increasing"
constraints (r > 1).
Solution :
a6 = 4a4 ⇒ ar5 = 4ar3 ⇒ r2 = 4 ⇒ r = ±2
but for increasing, r = 2
a9 – a7 = 192
⇒ ar8 – ar6 = 192
ar6(r2 – 1) = 192
a26(3) = 192
⇒a=1

Final Answer : (2)

75) Explain Question : Evaluate the sum of a cosine series with specific fractional increments
of π.
Concept : Summation of trigonometric series and using the sine formula for sums of
sines/cosines in A.P.
Solution :

Let
cosθ + cos2θ + ..... + cos1817θ
Final Answer : (0)

You might also like