0% found this document useful (0 votes)
4 views24 pages

Class 9 Science Exploration Chapter 4 Question Answer

The document provides a series of questions and answers related to motion, displacement, and acceleration from the Class 9 Science curriculum. It includes practical examples and calculations, such as total distance traveled, average acceleration, and the effects of velocity changes. Additionally, it discusses concepts like relative motion and the importance of maintaining safe distances while driving.

Uploaded by

thakuraditya1733
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
4 views24 pages

Class 9 Science Exploration Chapter 4 Question Answer

The document provides a series of questions and answers related to motion, displacement, and acceleration from the Class 9 Science curriculum. It includes practical examples and calculations, such as total distance traveled, average acceleration, and the effects of velocity changes. Additionally, it discusses concepts like relative motion and the importance of maintaining safe distances while driving.

Uploaded by

thakuraditya1733
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Class 9 Science Exploration Chapter 4

Question Answer
Class 9 Science Ch 4 Describing Motion Around Us Question Answer

Describing Motion Around Us Class 9 Questions and


Answers (Exercise)
Revise, Reflect, Refine (NCERT Textbook Page No. 68)

Question 1.
My father went to a shop from home which is located at a distance of 250 m on a
straight road. On reaching there, he discovered that he forgot to carry a cloth bag.
He came home to take it, went to the shop again, bought provisions and came back
home. How much was the total distance travelled by him? What was his
displacement from home?
Answer:
The father travels between the home and the shop (250 m) four times:
Home to Shop: 250 m
Shop to Home: 250 m
Home to Shop: 250 m
Shop to Home: 250 m
Total distance = 250+250+250+ 250 = 1000m. Since the starting point is home, and
the final position is also home. Thus, displacement is 0 m.

Question 2.
A student runs from the ground floor to the fourth floor of a school building to collect
a book and then comes down to their classroom on the second floor. If the height of
each floor is 3 m, find:
(i) the total vertical distance travelled, and
(ii) their displacement from the starting point.
Answer:
Height per floor: 3 m
Phase 1: Ground Floor to 4th Floor
The student climbs 4 floors.
Distance Up = 4 × 3 = 12 m

Phase 2: 4th Floor to 2nd Floor


The student descends 2 floors (from 4 down to 2)

Distance Up 2 × 3 = 6 m
(i) Total vertical distance = 12 + 6 = 18 m
(ii) Displacement:
The student’s final position is the 2nd floor, relative to the ground floor.
Displacement (upwards) = 2 floors × 3 m = 6 m
Question 3.
A girl is riding her scooter and finds that its speedometer reading is constant. Is it
possible for her scooter to be accelerating, and if so, how?
Answer:
Yes, it is possible for the scooter to be accelerating even if its speedometer reading
is constant (i.e., the speed is constant). Acceleration is defined as the rate of change
of velocity. Velocity is a vector quantity; it has both magnitude (speed) and direction.
If the scooter is moving along a curved path at constant speed, its direction is
continuously changing, which means its velocity is changing, and hence it is
accelerating.

Question 4.
A car starts from rest and its velocity reaches 24 ms-1 in 6 s. Find the average
acceleration and the distance travelled in these 6 s.
Answer:
Given:
Initial velocity, u = 0 m/s (starts from rest)
Final velocity, ν = 24 m/s
Time, t = 6 s
Average acceleration:

∴ Average acceleration = 4 m/s2


a = (v- u)/t = (24 -0)/ 6 = 4 m/s2

Distance travelled:
S = (v2-u2)/(2a) (242 – 0)/(2 × 4) = 576/8
= 72 m
Alternatively, using s = ut + 12 at2

∴ Distance travelled = 72 m
s=0+12 × 4 × 62 = 2 × 36=72m

Question 5.
A motorbike moving with initial velocity 28 ms-1 and constant acceleration stops after
travelling 98 m. Find the acceleration of the motorbike and the time taken to come to
a stop.
Answer:
Given:
Initial velocity, u = 28 rn/s
Final velocity, v= 0 m/s (stops)
Distance, s = 98 m
Acceleration (using v2 = u2 + 2as):
0 = 282 + 2 × a × 98
0 = 784 + 196a

∴ Acceleration = -4 m/s2
a = -784 / 196 = -4 m/s2

(deceleration of 4 m/s2)

Discover more
Economics study guide

Physics study guide

Motion Question Answer

Time to Stop (using v = u + at):


0 = 28 + (-4) × t

∴ Time taken to stop = 7s


t = 28/4 = 7 s

Question 6.
Fig. 4.27 shows a position-time graph of two objects A and B that are moving along
the parallel tracks in the same direction. Do objects A and B ever have equal
velocity? Justify your answer.

Answer:
In a position-time graph, the slope (gradient) of the curve at any point gives the
instantaneous velocity of the object.

From Fig. 4.27:

 Object A: The position-time graph is a straight line with a steeper slope A


moves at a higher constant velocity.
 Object B: The graph is also a straight line but with a gentler slope B moves at a
lower constant velocity.

Since both lines are straight (constant slopes) and their slopes are different, the
velocities of A and B are constant but unequal at all times. The two lines appear to
intersect at one point (around t = 5 s). At this point, their positions are equal, but not
their velocities (slopes are still different). Velocity is the slope, not the position. So,
no objects A and B never have equal velocity. Their velocity remains different
throughout the motion.
Question 7.
A graph in Fig. 4.28 shows the change in position with time for two objects, A and B,
moving in a straight line from 0 to 10 seconds. Choose the correct option(s).

(i) The average velocity of both over the 10s time interval is equal since they have
the same initial and final positions.
(ii) The average speeds of both over the 10s time interval are equal since both cover
equal distances in equal time.
(iii) The average speed of A over the 10 s time interval is lower than that of B since it
covers a shorter distance than B in 10 seconds.
(iv) The average speed of A over the 1st time interval is greater than that of B since
B’s speed is lower than A’s in some segments.
Answer:
From Fig. 4.28, both objects A and B return to the same final position at t = 10 s as
their initial position at t = 0 s.
(i) Average velocity of both over 10 s is equal – Correct
Average velocity = Displacement / Time = 0 / 10 = 0 m/s for both, since their initial
and final positions are the same.
(ii) Average speeds are equal.

Question 8.
A truck driver driving at the speed of 54 km h-1 notices a road sign with a speed limit
of 40 km h-1 (Fig. 4.29) for trucks. He slows down to 36 km h-1 in 36 s. What was the
distance travelled by him during this time? Assume the acceleration to be constant
while slowing down.
Answer:
Since the acceleration is constant, the simplest way to find the distance (s) is by
using the average velocity formula:
s = (u+v2)×t
First convert speed into m/s
u = 54km/hr = 15 m/s
v = 36 km/hr = 10 m/s
t = 36 s
Substituting the values:
s = (15+102)×36
s = (252)×36
s = 12.5 × 36
s = 450 m
Question 9.
A car starts from rest and accelerates uniformly to 20 ms-1 in 5 seconds. It then
travels at 20 ms-1 for 10 seconds and finally applies the brake (with uniform
acceleration) to stop in 6 seconds. Find the total distance travelled.
Answer:
Phase 1: Acceleration (0 to 20 m/s in 5 s)
Given: u = 0 ms-1
v= 20 m/s
S1 = (0+202)×5 = 10 × 5 = 50m
Phase 1: Constant speed (20 m/s for 10 s)
S2 = 20 × 10 =200m

Phase 3: Deceleration (20 m/s to 0 in 6 s)


S3 = (20+02)×6 = 1o x 6 = 60m
Total Distance, 50 + 200 + 60 = 310 m
Question 10.
A bus is travelling at 36 km h-1 when the driver sees an obstacle 30 m ahead. The
driver takes 0.5 seconds to react before pressing the brake. Once the brake is
applied, the velocity of the bus reduces with constant acceleration of 2.5 ms2. Will the
bus be able to stop before reaching the obstacle?
Answer:
Unit Conversion
36 km/h = 36 × (518) = 10 m/s
Step 1: Distance covered during reaction time
Reaction Distance, s1 = u x t = 1o m/s × 0.5, s = 5 m
Step 2:
Braking Distance
Given, u = 10 m/s, u = O
a = -2.5 m/s2
Using,
ν2= u2+ 2as
02= 102+2 (- 2.5)s2

5s2 = 100 ⇒ s2 = 20 m
O = 100 – 5s2

Total Stopping Distance, 5 m + 20 m = 25 m


Since 25 m < 30 m. Yes, the bus stops safely.

Question 11.
A student said, “The Earth moves around the Sun”. In this context, discuss whether
an object kept on the Earth can be considered to be at rest.
Answer:
Whether an object is at rest or in motion depends entirely on the frame of reference.
Relative to the Earth: An object kept on the Earth (like a chair) is at rest because its
position does not change with respect to the Earth’s surface. Relative to the Sun:
The same object is in motion because the Earth is rotating on its axis and revolving
around the Sun.

Question 12.
The velocity-time graph from 0 s to 120 s for a cyclist is shown in Fig. 4.30. Shade
the areas (in different colours) representing the displacement of the cyclist
(i) while cyclist is moving with constant velocity.
(ii) when the velocity of cyclist is decreasing.
Also, calculate the displacement and average acceleration in the 120 s time interval.
Answer:
Shading the Areas:
1. Constant Velocity: Shade the rectangular area between t =20 s and t = 100 s

2. Decreasing Velocity: Shade the trapezoidal area between t = 1oo s and t = 120 s
(where the line slopes downward).

Displacement Calculation (Total Area under the Graph):


Area 1 (Triangle, 0-20s): 12 × 20 × 3 = 30m
Area 2 (Rectangle, 20 – 100s):
length × width = 80 × 3 = 240 m
Area 3 (Trapezium, 100 – 120s):
12 × (3 + 2) × 20 = 50m
Total Displacement: 30+240+50 = 320 m
Average Acceleration = [ Final Velocity − Initial Velocity Total Time ]
= 2−0120=160 m/s2

Question 13.
A girl is preparing for her first marathon by running on a straight road. She uses a
smartwatch to calculate her running speed at different intervals. The graph (Fig.
4.31) depicts her velocity versus time. Estimate the distance she ran based on the
graph.
Answer:
To estimate the distance, we calculate the area under the curve in Fig. 4.31.
Phase 1 (0 – 1.5 h): Approx. average
velocity is 7.1 km/h.
Distance ≈ 7.1 × 1.5 = 10.65 km

Phase 2 (1.5-3h):
Constant velocity – 7.5 km/h.
Distance 7.5 × 1.5 = 11.25 km

Phase 3 (3 – 5.5h): Velocity drops from


7.5 to 6.5. Average ≈ 7.0 km/h
Distance 7.0 × 2.5 = 17.25 km

Phase 4 (5.5 – Th): Constant velocity is 6.5 km/h.


Distance ≈ 6.5 × 1.5 = 9.75 km

Total Estimated Distance:


10.65 + 11.25 + 17.5 + 9.75 ≈ 49.15 km

Question 14.
On entering a state highway, a car continues to move with a constant velocity of 6
ms-1 for 2 minutes and then accelerates with a constant acceleration 1ms-2 for 6
seconds. Find the displacement of the car on the state highway in the 2 min 6 s time
interval by drawing a velocity-time graph for its motion.
Answer:
Given:
Constant velocity
v = 6m/s for
2 minutes = 120 s
Then acceleration
a = 1 m/s2for 6s
Displacement during constant velocity (first 120 s)
s1 = ν × t=6 × 120 =720m
Displacement during acceleration (next 6s)
Initial velocity, u = 6 m/s
s2 =ut+ 12 at2 = 6 × 6+ 12 × 1 × 62
= 36 + 18= 54m
Total Displacement
s = s1 + s2= 720 + 54 = 774m
Velocity- Time Graph Explanation
From 0 to 120 s → horizontal line at 6 m/s (constant velocity)
From 120 to 126 s → straight slopping line uniform acceleration from 6 m/s to
12 m/s
Displacement = area under the graph (rectangle + trapezium)

Question 15.
Two cars A and B start moving with a constant acceleration from rest, in a straight
line. Car A attains a velocity of 5 ms-1 in 5 s. Car B attains a velocity of 3 ms-1 in 10 s.
Plot the velocity-time graphs for both the cars in the same graph. Using the graph,
calculate the displacement in the two time intervals mentioned (Hint: Calculate the
acceleration in both cases. Then calculate their velocities at five instants of time to
plot the graph).
Answer:
Car A : a = (v−ut)=(5−05)= 1 m/s2
Car B : a = (3−010) = 0.3 m/s2
Displacements:
Car A (in 5s) : s = 12 × 5 × 5= 12.5 m
Car B (in 10s) : s = 12 × 10 × 3 = 15 m
Question 16.
Rohan studies science from 6 PM to 7:30 PM at home. Consider the tip of the
minutes hand of the wall clock. During the given time interval, what is its:
(i) distance travelled,
(ii) displacement,
(iii) speed, and
(iv) velocity.
The length of the minute’s hand is 7 cm (Fig. 4.32).

Answer:
Given Data
Length of minute hand (r): 7cm
Time interval: 6:00 PM to 7:30 PM = 90 mins = 5400 s

Rotations: In 90 minutes, the hand completes 1.5 circles.

(i) Distance is the total (circumference) covered


Distance = 1.5 × (2πr)
Distance = 1.5 × 2 × 227 × 7
= 1.5 × 44 = 66 cm
(ii) Displacement is the straight-line distance from the start (12 O’clock) to the end (6
0’ clock)
This is equal to the diameter of the clock
Displacement = 2 × 7 = 14 cm

(iii) Speed = Distance Time


Speed = 66 cm90 min = 0.733 cm/min
in cm/s: 665400=11900 = cm/s
(iv) Velocity = Distance Time
Velocity= 14 cm90 min = 0.155cm/min
= 145400=72700 cm/s

Class 9 Science Chapter 4 Describing Motion Around


Us Question Answer (InText)
Think It Over (NCERT Textbook Page No. 48)

Question 1.
How much distance should we maintain from the truck ahead to avoid a collision if it
suddenly applies brakes?.
Answer:
Maintain a safe distance (at least 2 seconds gap) to avoid collision.

Question 2.
Does this distance depend on the speed with which we are moving?
Answer:
Yes, the distance increases with speed.

Think It Over (NCERT Textbook Page No. 48)

Question 3.
Isn’t motion in nature wonderful? But how do we study the wide variety of complex
motions around us?
Answer:
Yes, motion in nature is wonderful; seen in flowing water, flying birds, moving clouds,
etc.

Think It Over (NCERT Textbook Page No. 49)

Question 4.
How do we describe the position of an object?
Answer:
Position is described using a reference point and distance (with direction) from it.

Pause and Ponder (NCERT Textbook Page No. 51)

Question 1.
In the example of an athlete running back and forth on a straight track (Fig. 4.4),
when will the displacement of the athlete be zero? What will be the total distance
travelled in that case?

Answer:
Yes, the displacement is zero because the athlete returns to the starting point. Total
distance = non-zero (distance covered back and forth).

Question 2.
Fuel used up in a vehicle depends on which of the following? Justify your answer.
(i) Total distance travelled
(ii) Displacement
Answer:
Fuel is used in both cases:
(i) Distance travelled
(ii) Displacement
Because fuel depends on actual distance covered, not just displacement.

Question 3.
A ball rolls down an inclined track as shown in the figure. Is its motion a straight-line
motion? Assuming the starting point of the ball (O) to be the origin, can its motion
from O to D be depicted using a horizontal line as shown in the figure? Are the
values of total distance travelled and magnitude of displacement from O equal or
different at positions A, B, C, and D?
Answer:
The motion is not a straight-line motion because the path is curved (inclined track).
Total distance and displacement are different at positions A, B, C, and D. Distance is
along the curved path, while displacement is the straight line from O to each point.

Pause and Ponder (NCERT Textbook Page No. 53)

Question 4.
During a family road trip, you drive 200 km north in three hours. Afterwards, you
drive 200 km south in two hours. Find the average speed and average velocity for
your entire trip.
Answer:
Total distance = 200 + 200 = 400 km
Total time 3 + 2 = 5 hours
Average speed = 400/5 = 80 km/h
Displacement = 0 (since you return to the starting point)
Average velocity = 0/5 = 0 km/h

Question 5.
Under what condition(s) is the:
(i) magnitude of average velocity of an object equal to its average speed?
(ii) magnitude of average velocity of an object zero while its average speed is not
zero?
Answer:
(i) The magnitude of average velocity is equal to average speed when the object
moves in a straight line without changing direction.
(ii) The magnitude of average velocity is zero, but average speed is not zero when
the object returns to its starting point (displacement is zero, but distance is not zero).

Class 9 Science Chapter 4 Question Answer (Activities)


Activity 4.1:
Let Us Analyse (NCERT Textbook Page No. 51)

Aim: To analyse the motion of a ball thrown vertically upward and understand the
difference between total distance travelled and displacement.
fig. 4.5: A ball in vertical motion (two separate lines are shown only for clarity; in
reality, the object goes up and falls back in the same straight line)

Observations:
Yes. Even though the diagram shows two dotted lines for clarity, the text specifies
that the ball moves up straight and falls back along the same path. This is a 1D (one-
dimensional) motion.
To fill this out, we look at the positions on the scale:
o (0 cm), A (40 cm), C (80 cm), and B (140 cm).

 Distance is the total path length travelled.


 Displacement is the shortest straight-line distance between the starting point
(O) and the current position, including direction.

Positio Total distance travelled by the ball from O till that Displacement of the ball from O till

n position position

1. 0 0 cm 0 cm

2. A 40 cm 40 cm in upward direction

3. B 140 cm 140 cm in upward direction

4. C 200 cm(140 up + 60 down) 80 cm in upward direction

5. 0 280 cm (140 up+ 140 down) 0 cm

Note on Position C: When the ball falls back to C, it has travelled 140 cm to the top
and then another 60 cm down (140-80 = 60). However, its displacement is only the
distance from the origin (0) to its current spot (80).

Conclusion:
Looking at the data, we can conclude which statement is true for displacement:
Statement (iii) is correct: Its magnitude is less than or equal to the total distance
travelled.

Activity 4.2:
Let Us Calculate (NCERT Textbook Page No. 55)
Aim: To calculate the magnitude of average acceleration of different types of cars
using data collected from the internet, and compare their performances.

Observations: (Answer may vary)


Here is the complete data with table:
Table 4.2: The magnitude of average acceleration in a time interval

Time interval (speed goes from 0 to 100 Magnitude of average accele


Car Type
km/h) (m/s2)

Rimac Nevera (Electric Hypercar) 1.81 s 15.35 m/s2

BMW M3 Competition (Sports


3.5 s 7.94 m/s2
Sedan)

Common Hatchback (Typical Daily


10.5 s 2.65 m/s2
Car)

Here, these were calculated:


To get the acceleration in m/s2, we convert the final speed (100 km/h) to m/s first:
1oo km/h = (100×1000)3600 = 27.78 m/s
Then, we use the formula:
a = 27.78 m/st
Conclusion:
Rimac Nevera: 27.78/1.81 = 15.35 m/s2
BMW M3: 27.78/3.5 = 7.94 m/s2
Hatchback: 27.78/10.5 = 2.65 m/s2

Activity 4.3:
Let Us Plot A Graph (NCERT Textbook Page No. 57)

Aim: To plot a position-time graph for a uniformly moving vehicle using data from a
table, and learn how to read and interpret such graphs.

Observations:
Activity 4.3 guides you through the process of visualising motion by plotting a
Position-Time Graph.
Based on the steps provided in the images and the data visible in Figure 4.11(c),
here is the complete analysis of the activity. From the plotted in Figure 4.11(b) and
4.11(c), we can reconstruction the data table used for this activity.
Time (s) Position (m)

0 0
1 20

2 40

3 60

4 80

5 100

6 120

By following the steps to connect the points, we observe the following:


Nature of the line: The graph is a straight line passing through the origin.
Type of Motion: Because the position increases by equal amounts (20 m) in equal
intervals of time (1s), this represents Uniform Motion.

Slope Calculation: The “steepness” or slope of this line represents the velocity of the
vehicle.
Slope= Change in Position Change in Time =(120−0)m(6−0)s = 20 m/s
Conclusion:

Direct Proportionality: The position is directly proportional to time (x ∝ t)


To complete the activity in your notes, you should record these final observations:

Constant Velocity: Since the slope of the position-time graph is a straight line, the
vehicle is moving at a constant speed of 20 m/s.

Predictive Power: Using this graph, you can now find the position at any time. For
example, at t = 3.5 s, you can draw a vertical line up to the graph and see that the
position would be 70 m.
Activity 4.4:
Let Us Calculate (NCERT Textbook Page No. 59)

Aim: To calculate the average velocity of a moving vehicle from its position-time
graph by finding the slope of the line.

Observations:
Figure 4.14, we select two points on the line, A and B. By drawing line parallel to the
axes, we form a right-angled triangle ABC.

Side BC: Represents the change in position (s2 – s1). Looking at the y-axis, this is
80m – 40m = 40m.

Side AC: Represents the change in time


(t2– t1). Looking at the x-axis, this is 4 s -2 s = 2 s.

Average velocity (ν) is defined as the rate of change of position. Using the values
extracted from the graph:
ν = s2−s1t2−t1=BCAC
Substitute the numbers from the example:
ν = 40 m2 s = 20ms-1.
Conclusion: The most important takeaway from this activity is the geometric
interpretation of the graph:
The ratio BC/AC is called the slope of the line.
In a position-time graph, the slope equals the velocity.
If the line is steeper, it means the object is moving faster (higher velocity). If the line
is horizontal, the slope is zero, meaning the object is at rest.

Activity 4.5:
Let Us Investigate (NCERT Textbook Page No. 67)
Aim: To investigate the direction of motion of an object moving in a circular path
when it is suddenly released, demonstrating Newton’s First Law of Motion (inertia).

Observation: When the ring is lifted, the marble does not continue in a circular
motion. Instead, it moves in a straight line tangential to the point where it was
released.

Conclusion: The marble moves in a straight line. At every point in a circle, the object
wants to move straight; the ring was providing the force to keep it turning. Once that
constraint (the ring) is removed, the marble follows the direction it was headed at
that exact instant.

 Student Nutrition - How Does This Effect Studies


 Words by Length
 NEET MCQ
 Factoring Calculator
 Rational Numbers
 CGPA Calculator
 TOP Universities in India
 TOP Engineering Colleges in India
 TOP Pharmacy Colleges in India
 Coding for Kids
 Math Riddles for Kids with Answers
 General Knowledge for Kids
 General Knowledge
 Scholarships for Students
 NSP - National Scholarip Portal
 Class 12 Maths NCERT Solutions
 Class 11 Maths NCERT Solutions
 NCERT Solutions for Class 10 Maths
 NCERT Solutions for Class 9 Maths
 NCERT Solutions for Class 8 Maths
 NCERT Solutions for Class 7 Maths
 NCERT Solutions for Class 6 Maths
 NCERT Solutions for Class 6 Science
 NCERT Solutions for Class 7 Science
 NCERT Solutions for Class 8 Science
 NCERT Solutions for Class 9 Science
 NCERT Solutions for Class 10 Science
 NCERT Solutions for Class 11 Physics
 NCERT Solutions for Class 11 Chemistry
 NCERT Solutions for Class 12 Physics
 NCERT Solutions for Class 12 Chemistry

 NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1


 NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 2
 Metals and Nonmetals Class 10
 carbon and its compounds class 10
 Periodic Classification of Elements Class 10
 Life Process Class 10
 NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 7
 NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 8
 NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 9
 NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 10
 NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 11
 NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12
 NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 13
 NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 14
 NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 15
 NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 16
FREE RESOURCES
RD Sharma Class 12
RD Sharma Class 11
Solutions

RD Sharma Class 10 RD Sharma Class 9

RD Sharma Class 8 RD Sharma Class 7

CBSE Previous Year CBSE Previous Year

Question Papers Class 12 Question Papers Class 10

NCERT Books Maths Formulas

CBSE Sample Papers Vedic Maths

NCERT Library

NCERT SOLUTIONS

NCERT Solutions for Class 10

NCERT Solutions for Class 9

NCERT Solutions for Class 8

NCERT Solutions for Class 7


NCERT Solutions for Class 6

NCERT Solutions for Class 5

NCERT Solutions for Class 4

NCERT Solutions for Class 3

NCERT Solutions for Class 2

NCERT Solutions for Class 1

QUICK RESOURCES

English Grammar Hindi Grammar

Textbook Solutions Maths NCERT Solutions

Science NCERT Social Science NCERT

Solutions Solutions

English Solutions Hindi NCERT Solutions


NCERT Exemplar
Engineering Entrance Exams
Problems

Like us on Facebook Follow us on Twitter

Watch Youtube Videos NCERT Solutions App

()
X

You might also like