0% found this document useful (0 votes)
2 views39 pages

Solution (1)

The document consists of physics and chemistry questions from an examination, covering topics such as projectile motion, forces, energy, and chemical reactions. It includes multiple-choice questions and matching exercises related to various physical principles and chemical properties. The content is structured into sections with specific problems and options for answers.

Uploaded by

ehardtoonz
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
2 views39 pages

Solution (1)

The document consists of physics and chemistry questions from an examination, covering topics such as projectile motion, forces, energy, and chemical reactions. It includes multiple-choice questions and matching exercises related to various physical principles and chemical properties. The content is structured into sections with specific problems and options for answers.

Uploaded by

ehardtoonz
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

26-07-2026

9610WJA802528260026 JA

PHYSICS

SECTION-I (i)

1) Two particles are projected from the same point with the same speed, at different angles θ1 and θ2
to the horizontal. They have the same horizontal range. Their times of flight are t1 and t2
respectively.

(A) θ1 + θ2 = 90º

(B)
= tanθ1

(C)
= tanθ2​

(D)

2) A helicopter of mass M = 10000 kg is lifting a cubical box of mass m = 1000 kg. The helicopter is
going down with an acceleration of a = 1.8 m/s2. The four strings are tied at mid points of the sides
of the square face PQRS of the box. The strings are identical and form a knot at K. Another string
KH connects the knot to the helicopter. Neglect mass of all strings and take g = 9.8 m/s2. Length of

each string AK, BK, CK and DK is equal to side length of the cube.

(A)
Tension T in string AK is .
(B) Tension T0 in string KH is 8000N.
Force (F) applied by the atmosphere on helicopter is 88000N (assume that the atmosphere
(C)
exerts a negligible force on the box).
(D) If the four strings are tied at P, Q, R and S instead of A, B, C & D, then T0 and F will not change.

3) A small block is released on the smooth track as shown. Assume that h = 2R.

(A) The normal force on the block just before point A is 3.5 mg
(B) The normal force on the block just before point A is 0.5 mg
(C) The normal force on the block just after point A is 2.5 mg.
(D) The block loses contact with the track after point A.

4) A ball tied to the end of a string swings in a complete vertical circle under the influence of gravity
:-

When the string makes an angle 90º with the vertical, the tangential acceleration is zero &
(A)
radial acceleration is somewhere between maximum and minimum
When the string makes an angle 90º with the vertical, the tangential acceleration is maximum &
(B)
radial acceleration is somewhere between maximum and minimum
(C) At no place in the circular motion, tangential acceleration is equal to radial acceleration
Throughout the path whenever radial acceleration has its extreme value, the tangential
(D)
acceleration is zero

5) The spring with rigidity of k is fixed vertically on a table (fig.). A small ball of mass m falls on it

From height H.

(A)
Maximum speed of the ball

(B)
Maximum speed of the ball
Maximum compression of a spring will be
(C)
(D)
Maximum compression of a spring will be

6) A conservative force does 2 J of work in moving a particle from point A to point C via path ABC
(Figure). The force does – 1J of work to move the particle from D to F, 3J for E to B, 1J for E to F, and

1J for B to C :-

(A) As the object moves from C to A the work done by the force is – 2 J
(B) As the object moves from A to E, the work done by the force is – 2 J
(C) As the object moves from D to C , the work done by the force is 1 J
(D) As the object moves from B to D, the work done by the force is 0 J

SECTION-I (ii)

1)

List-I List-II

Particle must change its direction


(P) (1)
during the subsequent motion

Particle may return to its initial


(Q) (2) position
during subsequent motion

Acceleration vector of a particle must


(R) (3)
be constant throughout the motion

Particle come to rest at least once


(S) (4)
during its motion

(5) Initial velocity of particle is zero.


(A) P → 1,2,4;Q → 1,2,4;R → 3;S → 5
(B) P → 1,2,3,4;Q → 2,4;R → 2;S → 2,4
(C) P → 1,3,4;Q → 1,4;R → 2;S → 2,3
(D) P → 2,3,4;Q → 2,4;R → 3;S → 2,5

2) In the figure shown are two blocks kept on a rough surface one over the other. Coefficient of
friction between the blocks is µ = 0.4 and that between lower block and ground is µ = 0.1.
Horizontal forces may be applied on the blocks as shown. In list-I is given values of F1 and F2 and in
list-II are value of frictional forces between the blocks. Match the list-I with list-II.

List-I List-II

(P) F1 = 35 N, F2 = 0 (1) 10 N

(Q) F1 = 0, F2 = 35 N (2)
N

(R) F1 = 10 N, F2 = 20 N (3)
N

(S) F1 = 20 N, F2 = 70 N (4) zero


(A) P → 2;Q → 3;R → 1;S → 4
(B) P → 2;Q → 3;R → 4;S → 1
(C) P → 2;Q → 4;R → 1;S → 3
(D) P → 1;Q → 3;R → 2;S → 4

3) A ball is projected with speed u at angle θ from horizontal. Neglected air resistance.

List-I List-II
(P) Minimum radius of curvature (1) g
(Q) Tangential acceleration at height point (2) g cos θ

(R) Initial normal acceleration (3)

(S) (4) Zero

(A) P → 3;Q → 2;R → 4;S → 1


(B) P → 2;Q → 4;R → 3;S → 1
(C) P → 1;Q → 2;R → 3;S → 4
(D) P → 3;Q → 4;R → 2;S → 1

4) A particle of mass 1 kg is released from rest at point A as shown, a vertical distance h1 above the
ground. It slides down an inclined track, around a circular loop of radius R, then up another incline
that forms an angle of 45° with the horizontal. The block slides off the track at point C, which is at
height R above the ground. Assume the entire track to be frictionless. At point D normal contact
force is 22 N and velocity of the particle is m/s. Then :

List-I List-II

(P) h1 (1)

(Q) R (2)

(R) h2 (3)

(S) x0 (4)

(A) P → 2;Q → 3;R → 1;S → 4


(B) P → 3;Q → 2;R → 4;S → 1
(C) P → 4;Q → 1;R → 3;S → 2
(D) P → 1;Q → 4;R → 2;S → 3

SECTION-II

1) On a horizontal flat ground, a person is standing at a point A. At this point he installs a 5 m long
pole vertically. Now he moves 5 m towards east and then 2 m towards north and reaches at a point
'B'. There he installs another 3 m long vertically pole. A bird files from the top of first pole to the top
of second pole. The magnitude of displacement of bird is observed to be meters. The
value of n is ?

2) A block of mass 1 kg is at rest on a horizontal surface at x = 0. A force of 6 N is applied on block


toward positive x-axis. Coefficient of friction between block and surface is variable and depends on

the its distance x from origin as . If 'v' is speed of block at x = 2. Find .

3) A toy car is moving anticlockwise on a closed track whose curved portions are semicircles of
radius 1m. The adjacent graph describes the variation of speed of the car with distance moved by it
(starting from point P). The time, t required for the car to complete one lap is equal to 6k second.
Find k. (take πℓn2 ≈ 2)

4) A collar B of mass 2kg is constrained to move along a vertical smooth and fixed circular track of
radius 5m as shown in figure. The spring is in plane of the track and has a spring constant of 200
N/m. It is undeformed when collar is at A. It starts from rest at B. What is the normal force (in N)
exerted by the track on the collar when it passes through A ?

5) In the given figure block is held at rest such that spring is in natural length, now block is
released. Find maximum speed (in m/s) of block during the motion. (Take = 3.16).

6) A cylindrical massless cork of length and radius r = 3 cm is slowly extracted from the
neck of a bottom opened bottle. If the normal pressure between the bottle and un-extracted part of

the cork at any instant is constant and equal to find the work done (in Joule) in
extracting it completely. The coefficient of friction between the cork and bottle is Initially
cork is completely inside bottle.
7) In a new system of units, if unit of time is halved and units of length and mass are doubled then
unit of force in the new system becomes n times of its previous one. Find n.

8) A 10 kg small block is pulled in the vertical plane along a frictionless surface in the form of an arc
of a circle of radius 10 m. The applied force is of 200 N as shown in the figure. If the block started
from rest at A, then speed at B would be , then K is ______? (g = 10 m/s2)

CHEMISTRY

SECTION-I (i)

1) A gas cylinder containing cooking gas can withstand a pressure of 14.9 atm. The pressure gauze
of cylinder indicates 12 atm at 27ºC. Due to sudden fire in the building temperature starts rising.
The temperature at which cylinder will explode is :
[Considar 0° C = 273 K]

(A) 372.5 K
(B) 99.5 ºC
(C) 199 ºC
(D) 472.5 k

2) Which of the following statement is correct :

2–
(A) C2 and C2 both are diamagnetic
(B) Bond length decreases when CO converted into CO+
(C) Bond order of and are same
(D) Magnetic behaviour changes when O2 converted into

3) Select correct order for I.E.

(A) O2 > N2
(B) O2 < O
(C) N2 > O2
(D) N < O

4) Consider following transformation reaction


H4P2O5 Oxyacid 'X'
and select correct statement(s) for oxyacid 'X'.

(A) Oxyacid 'X' contains peroxide linkage


(B) Oxyacid 'X' is tetrabasic acid while H4P2O5 is dibasic acid
(C) Oxidation state of phosphorus in oxyacid 'X' is different from that of H4P2O5
(D) H4P2O5 exhibits reducing character while oxyacid 'X' does not

5) For the following reaction : Cr(OH)3(aq) + OH–(aq) + IO3–(aq) → CrO42–(aq) + H2O(aq) + I–(aq)
Correct statement is/are


(A) IO3 is oxidising agent
(B) Cr(OH)3 is oxidised
(C) 6e– are being taken per iodine atom
(D) It's a disproportionation redox reaction.

– + 2+ –
6) For the following redox reaction: MnO4 + H + Br2 → Mn + BrO3 + H2O If the molecular weight
of MnO4– and Br2 be M1, M2 respectively, then choose the correct option(s) :


(A) Equivalent weight of MnO4 is M1/5
(B) Equivalent weight of Br2 is M2/10

(C) The n-factor ratio of MnO4 : Br2 is 1 : 1
(D) Equivalent weight of Br2 is M2/5

SECTION-I (ii)

1) Match the list (Relative atomic mass : Na = 23, K = 39, Ca = 40) :

List-I List-II

(I) 20% (w/w) solution of KOH (density of solution = 1.02 gm/mL) (P) 4.00 M

(II) Solution containing 444 gm CaCl2 in a 1 L solution (Q) 3.64 M

(III) Volume of 1.204 x 1024 molecules of water at 4° C (R) 5 mL


(IV) Volume of 0.2 M NaOH solution containing 40 mg of NaOH (S) 36 mL

(T) 0.5 M
The correct match is :
(A) I → P;II → Q;III → S;IV → R
(B) I → S;II → R;III → Q;IV → P
(C) I → R;II → S;III → P;IV → Q
(D) I → Q;II → P;III → S;IV → R

2)

List-I List-II

(I) Mass of one molecule of H2SO4 (P) 24

(II) Molar mass of H2SO4 (Q) 98 amu

(III) 1 amu (R) 98 gm

(IV) Relative atomic mass of Mg (S) 1.66 × 10–27kg

(T) 1.66 × 10–24 kg


The correct option is

(A) I → P;II → Q;III → S;IV → P


(B) I → Q;II → R;III → S;IV → P
(C) I → Q;II → R;III → T;IV → P
(D) I → R;II → Q;III → T;IV → R

3) Match the List :

List-I List-II

(A) Only three halogen atoms are lying in a plane (P)

(B) Fractional bond order is between central atom and oxygen atom (Q)

(C) pπ - dπ bond is present (R)

(D) d-orbital having no nodal plane is used in hybridisation of central atom (S)

(T)
(A) A → P,S,T,B;B → P,Q,R,C;C → P,Q,D;D → P,Q,S
(B) A → P,R,T,B;B → P,Q,C;C → P,Q,R,S,T,D;D → P,Q,T
(C) A → P,R,T,B;B → P,Q,S,C;C → P,S,T,D;D → P,Q,R
(D) A → P,Q,R,B;B → P,S,T,C;C → P,S,D;D → P,S,R

4) Match the List :

List-I List-II
(Molecule) (Structural properties)
(P) IF7 (1) See-saw shape

(Q) PCl3F2 (2) Non planar

(R) SF4 (3) Planar

(S) ICl3 (4) Pentagonal bipyramidal

(5) Axial bonds are shorter than equitorial bonds

Which of the following option has the correct combination considering List (I) and List (II) ?
Choose the correct option.
(A) P → 2,4;Q → 2,5;R → 2;S → 1,3
(B) P → 4,5;Q → 2,5;R → 1,2;S → 3
(C) P → 2,4;Q → 2,4;R → 1,2;S → 2
(D) P → 2,4,5;Q → 2,5;R → 1,2;S → 3

SECTION-II

1) The ratio of lone pairs on the surrounding atoms to that of central atom in XeOF4 is x/y then find
value of x + y?

2)

Find the value of (x+y) during lewis acid base interaction of given species.
x = number of species in which planarity/nonplanarity around underlined atom is changed by
donation of lone pair among H2O, NH3, PCl3

y = Number of species in which planarity/Non planarity around underlined atom is changed by


acceptance of one lone pair among BF3, PCl5, XeF4

3) How many of the following species one isoelectronic with Ne.


Na+, Na, F–, N3–, N, O2–, Mg2+, Al+3, K+, Ca2+, Cl–

4) Count the number of pairs in which ionisation energy of first species is greater than the second
specie
(Na+, Na), (Mg2+, Mg+), (F–, O2–), (S2–, Ca2+), (Na+, Al3+), (Cu, Cu+), (Y, La)

5)

The dissociation energy of H2 is 430.53 kJ/mol. If H2 is exposed to radiant energy of wavelength


253.7 nm, what % of radiant energy will be converted into K.E ?

6) In hydrogen atom an orbit has a diameter of about 16.92Å. What is the maximum number of
electrons that can be accommodated.

7) Find total number of elements in which first ionisation energy is greater than second ionisation
energy
Be, N, Ne, He, Li, Pb, Sn, Cu, Sc

8) Consider the following species and find out total number of species which are non-linear and also
can act as lewis acid.
CCl4, CO2, AlCl3, NF3 , NH3, BeCl2

MATHEMATICS

SECTION-I (i)

1) a1, a2, a3,.... , an are in A.P such that a1 + a3 + a5 = – 12 and a1 a2 a3 = 8 then

(A) a2 + a4 + a6 = –21
(B) a1 a2 a3 a4 a5 = –20
(C) ai < 0 ∀ i ≥ 2, i ∈ N
(D) ai > 0 ∀ i ≥ 2, i ∈ N

2) Consider a sequence [an] with a1 = 2 and for all n , terms of the sequence being
distinct. Given that a2 and a5 are positive integers and 162, then the possible value(s) of a5 can
be

(A) 162
(B) 64
(C) 32
(D) 2

3) If , then

(A) α and β are the real roots of the equation x2 – 11x + 24 = 0


(B) α and β are the real roots of the equation x2 – 10x + 16 = 0
(C) 3 < log4(2α + 8β) < 4
(D) 5 < log2(8α + 2β) < 6

4) A quadratic equation with roots α and β where αβ = 4 satisfies the condition

and α, β ϵ (1, 4) then

(A) ‘a’ can take irrational value


(B) Number of integral values of ‘a’ is zero
(C) a ϵ (3, )
(D)

5) Let a = cos + cos + .... + cos ,

b = sin2 + sin2 + sin2 + ... + sin2 and the quadratic equation having
2
roots 'a' and 'b' is 2x + λx + μ = 0, then

(A) λ = -101
(B) λ = -50
(C) µ = 50
(D) µ = 0

6) The equation has

(A) exactly three real solution


(B) at least one real solution
(C) exactly one irrational solution
(D) complex roots

SECTION-I (ii)

1)

List-I List-II

(P) The value of tan 20° . tan 40° . tan 60° . tan 80° is (1) Odd natural Number

(Q) (2) Even natural Number


The value of is

(R) tanα + 2tan2α + 4tan4α + 8cot8α = λcotλα then λ is (3) 3

(S) (4 cos29° – 3) (4 cos227° – 3) = tank°, then k is (4) 6

(5) 1

(6) 9
Which of the following is correct ?
(A) P → 1;Q → 3;R → 2;S → 4
(B) P → 1;Q → 5;R → 2;S → 3
(C) P → 3;Q → 4;R → 5;S → 6
(D) P → 1;Q → 3;R → 1;S → 6

2) Match the following List-I with List-II

List-I List-II
(P) (1)

(Q) (2)

(R) (3)

(S) (4)

(5) tan–1 2
The correct option is:
(A) P → 4;Q → 5;R → 1;S → 3
(B) P → 4;Q → 2;R → 2;S → 3
(C) P → 3;Q → 5;R → 1;S → 4
(D) P → 3;Q → 2;R → 5;S → 1

3)

Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the list.

List-I List-II
4 2
(P) If the equation sin x – (k + 2)sin x – (k + 3) = 0 has a solution then possible value of k can be (1) –2

(Q) (2) –1
If the expression , then possible value of y can be
2
If both roots of the quadratic equation x + 2(k + 1)x + k + 5 = 0 are positive then possible values of k
(R) (3) 2
can be

(S) If (sin x + sin2x + sin3x)2 + (cos x + cos2x + cos3x)2 = 1 then cos x can have the value equal to (4) –3

(5) 4

(A) P → 1;Q → 3;R → 4;S → 2


(B) P → 1;Q → 2;R → 4;S → 3
(C) P → 2;Q → 4;R → 1;S → 3
(D) P → 3;Q → 1;R → 4;S → 2

4) Match the complete interval of x satisfying the given inequalities :

List-I List-II

(P) (1)

(Q) (2) (0, 3)

(R) (3) (0, 1] ∪ {2}


(S) (4) ϕ

(5) [1, 2]
(A) P → 4;Q → 2;R → 3;S → 2
(B) P → 2;Q → 1;R → 4;S → 3
(C) P → 3;Q → 5;R → 2;S → 4
(D) P → 4;Q → 1;R → 5;S → 3

SECTION-II

1) If and . If the value of the expression x – y + 2x2y + 2xy2 – x4y + xy4 can
be expressed in the form (p, q ∈ N), then the value of p + q is

2) Number of prime numbers satisfying the inequality is equal to

3) If α, β, γ are the roots of cubic equation 2x3 – 4x2 + x – 8 = 0 and

then is equal to

4) If (a2 – 1)x2 + (a + 1)x + 1 = 0 has no real roots & a2 < a + 6, then number of integral values of 'a'
is equal to

5) For any sequence of real number A = {a1, a2, a3.....}, a sequence ΔA is defined such that ΔA = {a2 -
a1, a3 - a2, a4 - a3, ......}. Suppose that all of the terms of the sequence Δ(ΔA) are 1 and that a19 = a92 =
0. Find a3.

6)

Let a1, a2, ..... an, be real numbers such that

then find the value of

7) The reciprocal of the value of the product

sin cos cos cos ......... cos cos equals.

8) Let ƒ(x) = 11 – 8sinx – 2cos2x. If the maximum and minimum values of ƒ(x) are denoted by M and m
respectively, then has the value equal to :-
ANSWER KEYS

PHYSICS

SECTION-I (i)

Q. 1 2 3 4 5 6
A. A,B,D A,B,C,D A,C,D B,C,D A,C A,B

SECTION-I (ii)

Q. 7 8 9 10
A. B A D B

SECTION-II

Q. 11 12 13 14 15 16 17 18
A. 3.00 0.02 2.00 1480.00 1.58 9.00 16.00 10.00

CHEMISTRY

SECTION-I (i)

Q. 19 20 21 22 23 24
A. A,B A,B,C B,C B,C,D A,B,C A,B

SECTION-I (ii)

Q. 25 26 27 28
A. D B B D

SECTION-II

Q. 29 30 31 32 33 34 35 36
A. 15.00 2.00 6.00 4.00 8.60 to 8.90 32.00 0.00 1.00

MATHEMATICS

SECTION-I (i)

Q. 37 38 39 40 41 42
A. A,C A,C B,C A,B A,D A,B,C,D

SECTION-I (ii)

Q. 43 44 45 46
A. C A A B
SECTION-II

Q. 47 48 49 50 51 52 53 54
A. 56.00 1.00 0.90 2.00 712.00 5050.00 1024.00 5.50
SOLUTIONS

PHYSICS

1) Explain Question : We need to find correct options. related to time of flights in projectile
motion.
Concept : Concept of complementary angles in projectile motion.
Solution : Range will be same only when
θ1 = 90 – θ2
θ1 + q2 = 90

Final Answer : (A,B,D)

2) Explain Question : The problem describes a helicopter of mass M = 10000 kg lifting a


cubical box of mas m = 1000 kg. The system is moving downwards with an acceleration of a =
1.8 m/s2. We need to analyze the system and choose correct options.
Concept: This question is based on Newton/s law of motion.
Solution: If force applied by atmosphere on helicopter is F then
(M + m)g – F = (M + m)a
F = (M + m) (g – a)
F = 11000 (8) = 88000N
Let tension in string HK is T0 and tension in string AK, BK, CK and DK all are T
then for helicopter Mg + T0 – F = Ma
solving this we get
T0 = 8000

at point K 4Tcosθ = T0

If string are connected to PQRS, θ will increase cosθ will decrease.


Hence T0 and F will remain unchanged while T will increase.
Final Answer: (A,B,C,D)

3) Explain Question : We need to find normal force at different point on track.


Concept : Dynamics of circular motion.
Solution :

Just before A

N – mgcos60° =

N=
Just after A

mgcos60° + N =


Final Answer : (A,C,D)

4) Explain Question : A ball tied to a string moves in a vertical circle under gravity. We need
to analyse tangential acceleration and radial acceleration at different positions and choose the
correct statements.
Concept : Vertical circular motion under gravity
Tangential acceleration:
at = g sinθ
Radial (centripetal) acceleration:
ac = v² / R
Solution :
When the string makes 90° with the vertical, the ball is at the horizontal position.
Then,
at = g sin 90° = g (Maximum value)
Radial acceleration depends on speed v at that point.
It is neither maximum nor minimum there, so it lies between extremes.
Therefore, statement (2) is correct and statement (1) is wrong.
Radial acceleration is
Maximum at lowest point
Minimum at highest point
At both points,
sinθ = 0 ⇒ at = 0
So whenever radial acceleration is at extreme value, tangential acceleration becomes zero.
Therefore, statement (4) is correct.
Final Answer : (B,C,D)

5) Explain Question : We need to select correct options according to given situation of spring
and falling ball.
Concept : Mechanical energy conservation.
Solution : xm : Maximum compression

Maximum speed of ball is at


x0 = mg/k

0
mg(h + x ) – =
Final Answer : (A,C)

6) Explain Question : We need to find work done by conservative force on different paths.
Concept : In a closed path W.D. by conservative force is zero.
Solution : Work doesn't depend on path
Final Answer : (A,B)

7) Explain Question : We need to choose correct option which correctly matches the
conditions of graphs given in list-I to conclusions available in list-II.
Concept : Graphical analysis of motion of particle.
Solution :

(P)
Direction changes with sign of V. Initial & final position are zero so it returns to initial
position. Graph is parabolic, hence, acceleration is constant & neagtive. v = 0, means particle
comes to rest. Initial slope is nonzero, so initial velocity is non zero.

(Q)
Speed does not have direction. It is possible to return back. Slope is tanθ is constant so,
acceleration is constant,
Rest means speed = 0
But initial speed is ≠ 0
(R)
Acceleration cannot give direction of velocity. It is possible to return back. Acceleration is not
constant area of a/t graph gives change in velocity only.

(S)
Distance has no direction, but it is possible to return back, slope, tan θ = speed.
Final Answer : (B)

8) Explain Question : We need to match list-I and list-2 for two blocks problem.
Concept : Friction opposes relative slipping and freq. ≤ μSN.
Solution :

(P) Both are moving together

m/sec2

35 – f = 10 × a
35 – f = 10 × (1/6)

f = 35 –
(Q) Both will move together

m/sec

f = ma

(R) Both block will be stationary.

f = 10 N

(S)
Assume both block moving together

a= = = 2 m/sec2

20 – f = 10 × 2
f=0
f < fmax
Final Answer : (A)

9) Explain Question : We are given a projective motion i.e. a ball is projected with speed u at
angle θ from horizontal as shown we have to match List-I to List-II.
Concept : Kinematic of circular motion.
Solution :

(P) Minimum radius of curvature = at highest point


(Q) Tangential acceleration at highest point = Zero {only vertical acceleration 'g' is present}

(R) Initial normal acceleration = g. cos θ

(S)
Here 'Vx' will not change with time as no acceleration in Horizontal direction but 'Vy' will
change as gravitational acceleration is present in vertical.

So ; Option (D) is correct


P → 3, Q → 4, R → 2, S → 1
Final answer : (D)

10) Explain Question : We need to match list-I and list-II according to given situation and
diagram.
Concept : Mechanical energy conservation and dynamics of C.M.
Solution :

µ + mg =

22 + 1 × 10 =
R=
Final Answer : (B)

11) Explain Question : We need to find magnitude of displacement.


Concept :
Solution :

,
Displacement of bird ( ) =
=

n=3
Final Answer : (3)

12) Explain Question : We need to find speed of block if variable friction is acting.
Concept : Newton's second law and kinetic friction.
Solution :

6 – µmg = ma

6– 1×g=1×a

4+x=

Final Answer : (0.02)

13) Explain Question : We need to find time taken to complete the track.

Concept :
Solution :
Total time taken on the circular track,
Total time,
t = 48
Final Answer : (2.00)

14)

Explain Question : We need to find normal force on collar when it passes through A.
Concept : Energy conservation and dynamics of circular motion
Solution : l0 + x = = 13

x = 6m

mg × 5 + k (02 – 02) = mv2

100 + × 100 × 36 = × 2 ×v2


v2 = 3700

N= = = 1480 N
Final Answer : (1480)

15) Explain Question : We need to find maximum speed of block.


Concept : Mechanical energy conservation.
Solution : Maximum speed is at equilibrium let displacement of block is x in equilibrium
4kx = mg

x=
Apply W.E.T.

mgx +

v= v= = 1.58 m/s
Final Answer : (1.58)
16) Explain Question : We need to find work done to extract the cork from the bottle.

Concept :
Solution :

Final Answer : (9.00)

17) Explain Question : In new system the units are changed, then find value of n.
Concept : Dimensional Analysis
Solution :

Final Answer : (16.00)

18)

Explain Question: In this question a small block is pulled on an circular arc & we have to find
speed at some instant.
Concept: Work energy theorem
Solution:

System is block & string. Applying work energy theorem on system

Final Answer: (10)

CHEMISTRY
19) Explain Question: Find the temperature at which cylinder will explode
Concept: Ideal gas
Solution:
Suppose the cylinder will burst at T2K

T2 = (V1 = V2) = = 372.5 K = 99.5 °C


Final Answer: (A,B)

20)

Explain Question: Identify correct statements about molecular properties.


Concept: Bonding, Magnetism, and Molecular Structure
Solution:
We analyze unpaired electrons for magnetism, B.O. changes for length, and
resonance/isoelectronic nature for polyatomic ions.
1. NO and NO2 : Both have odd electrons (15 and 17), thus paramagnetic. (Correct)
2. CO → CO+ : Electron removed from weakly antibonding orbital; B.O. increases, length
decreases. (Correct)
– 2–
3. NO3 and CO3 : Isoelectronic (24e⁻ each) and isostructural; same B.O. (Correct)
+
4. O2 → O2 : Paramagnetic (2 unpaired) → Paramagnetic (1 unpaired). No change in type.
(Incorrect)
Final Answer: (A,B,C)

21) Explain Question: Comparing Ionization Energy (I.E.) of diatomic species.


Concept: Ionization Energy in Molecular Orbitals
Solution:
I.E. depends on the energy of the Highest Occupied Molecular Orbital (HOMO). Removing an
electron from a stable, lower-energy orbital (like bonding MOs) requires more energy than
from higher-energy orbitals (like antibonding MOs).
N2 has a B.O. of 3 and a very stable HOMO. O2 has electrons in higher-energy antibonding
π* orbitals, making them easier to remove. Thus, I.E. (N2) > I.E. (O2) .
Final Answer: (B,C)

22) Explain Question: Find the correct statement


Concept: Oxyacid
Solution:
H4P2O5 H4P2O7

Final Answer: (B,C,D)

23) Explain Question: Identify correct redox statements.


Concept: Assigning Oxidation Numbers.;
Solution:
1. Reactants: in
2. Products: in

Correct, as Cr
is oxidized from +3to +6. are being taken per iodine atom) : Correct, the change is -1
(+5)=6 electrons gained (taken) per i atom. 4 (It's a disproportionation redox reaction):
Incorrect, since two different elements, (Cr and I) are oxidized and reduced, respectively.
Disproportionation requires the same element to be both oxidized and reduced. Cr oxidises
from +3 to +6 while I reduces from +5 to –1. One I atom gains 6 electrons.
Final Answer: (A,B,C)

24)

Explain Question: Find Equivalent weight


Concept: Equivalent weight and n factor
Solution:
In MnO4–, oxidation state of Mn = +7.
In Mn2+, oxidation state of Mn = +2.
Change in oxidation state per Mn atom = 7 – 2 = 5.
n-factor of MnO4– = 5.
Equivalent weight of MnO4– = M1/5 (Option 1 is correct).
In Br2, oxidation state of Br = 0.
In BrO3–, oxidation state of Br = +5.
Change in oxidation state per Br atom = 5 – 0 = 5.
Since each Br2 molecule has 2 bromine atoms, total electrons lost per molecule = 2 × 5 = 10.
n-factor of Br2 = 10.
Equivalent weight of Br2 = M2/10 (Option 2 is correct).
n-factor ratio of MnO4–: Br2 = 5 : 10 = 1 : 2 (Option 3 is incorrect).
Final Answer: (A,B)

25) Explain Question: This matching exercise requires calculating concentration (molarity)
and volume for various aqueous solutions by applying the relationships between mass, moles,
density, and molecular weight.
Concept: Concentration and volume calculations rely on converting between mass and moles
using molar mass and between mass and volume using density.
Solution:
(P) 20 gm of KOH present in 100 gm solution

V= = 98.04 ml

M= = 3.64 M
(Q) 444 gm CaCl2 in 1 lit. solute

Molarity = =4M
24
(R) 1.204 × 10 molecules of water = 2 mole
2 mole of water at 4°C is 36 gm or 36 ml
(S) Volume of 0.2 M NaOH solution
0.2 × V = 1 × 10–3 mole

V= × 1000
V = 5 ml
The correct matching sequence: (I→Q), (II→P), (III→S), (IV→R).
Final Answer: (D)

26) Explain Question: Match List-I with List-II


Concept: Mole
Solution:
(P) Mass of one molecule of H2SO4 = 98 amu.
(Q) Molar mass of H2SO4 = 98 gm
(R) 1 amu = 1.66 × 10–27 kg.
= 1.66 × 10–24 gm.
(S) Relative atomic mass of Mg = 24.
Final Answer: (B)

27) Explain Question: Match List-I with List-II


Concept: Hybridisation
Solution:
(A) Only three halogen atoms are lying in a plane → , ,
(B) Fractional bond order is between central atom and oxygen atom
→ =1.5, =1.33
(C) pπ - dπ bond is present in all given species
(D) d-orbital having no nodal plane is used in hybridisation of central atom is dz . it is used in
2

hybridization of sp3d, sp3d2.


Final Answer: (B)

28) Explain Question: Match the molecules with their shape.


Concept: This question is based on VSEPR theory.
Solution:

(P) IF7 : [2, 4, 5]


→ Non - planar
→ Pentagonal bipyramidal
→ Axial bonds are shorter than eq. bonds.

(Q) PCl3F2 (2, 5)


(R) SF4

(S) ICl3 [3]


Final Answer: (D)

29)

Explain Question: The value of x + y from given data.


Concept: This question is based on VSEPRT
Solution:

Final Answer: (15.00)

30) Explain Question: Find the value of (x+y)


Concept: Planar non-planar molecules
Solution:
For calculation of x

So value of x = 1
For calculation of y

So value of y = 1
than value of x + y = 1 + 1 = 2
Final Answer: (2.00)

31) Explain Question: Counting species isoelectronic with Neon (10 electrons).
Concept: Isoelectronic Species
Solution:
Sum the protons and adjust for charge to find species with exactly 10 electrons.
Na+ → 10
Na → 11

F → 10
3–
N → 10
N → 7
2–
O → 10
2+
Mg → 10
+3
Al → 10
K+ → 18
Ca2+ → 8

Cl → 18
Total 6
Final Answer: (6.00)

32) Explain Question: Count the number of pairs in which ionisation energy of first species is
greater than the second specie
Concept: Ionisation
Solution:
(Na+ > Na), (Mg2+ > Mg+), (F– > O2–), (S2–< Ca2+), (Na+ < Al3+), (Cu < Cu+), (Y > La)
Final Answer: (4.00)

33) Explain Question: what % of radiant energy will be converted into K.E
Concept: Dissociation energy
Solution:

Energy required to break H–H bond = J/molecule = 7.15 × 10–19 J

Energy of photon used for this purpose =

= = 7.83 × 10–19 J
∴ Energy left after dissociation of bond = (7.83 – 7.15) × 10–19
or Energy converted into K.E. = 0.68 × 10–19J

∴ % of energy used in kinetic energy = = 8.68%


Final Answer: (8.60-8.90)

34) Question Explanation: Calculate maximum number of electron in an orbit


Concept: Bohr Model
Solution:
Diameter of Hydrogen atom = 16.92Å
Radius of an atom = 8.46Å

rn =

⇒ 8.46 = ⇒n=4
Maximum number of electron = 2n2 = 2 × (4)2 = 32.
Final Answer: (32.00)

35)

Explain Question: Find total number of elements in which first ionisation energy is greater
than second ionisation energy

Concept: Ionisation energy

Solution:

Second IE is always greater then first IE

Final Answer: (0.00)

36) Explain Question: Find out total number of species which are non-linear and also can act
as lewis acid.
Concept: Lewis acid
Solution:
AlCl3 is non-linear and lewis -acid
Final Answer: (1.00)

MATHEMATICS

37) Explain Question : Given an Arithmetic Progression with specific conditions for the sum
of the first, third, and fifth terms, and the product of the first three terms, determine which of
the given linear, product, or inequality options are true.
Concept : Arithmetic Progression (nth term formula, common difference, general term
properties), algebraic substitution, linear systems, and sign testing of sequences.
Solution :
a1 + a3 + a5 = –12
⇒ a3 – 2d + a3 + a3 + 2d = –12
⇒ a3 = –4
a1a2a3 = 8
⇒ (a3 – 2d)(a3 – d)a3 = 8
⇒ (–4 – 2d)(–a – d)a3 = 8
⇒ 2d2 + 12d + 16 = –2
⇒ d2 + 6d + 9 = 0
⇒ d = –3
a1 = –4 – 2(–3) = +2
a2 = –2 – 3 = –1
⇒ ai < 0 ∀ i ≥ 2, i ∈ N
⇒ a1a2a3a4a5 = 2(–1)(–4)(–7)(–10)
≠ –20
⇒ a2 + a4 + a6 = 3a4 = 3(–7) = –21
Final Answer : (A,C)
38) Explain Question : For a sequence with a given recursive squared-ratio property and the
first term being 2, find the possible values of the fifth term given that both the second and fifth
terms are positive integers under 162.
Concept : Geometric Progression (common ratio definition), properties of positive integers,
divisibility conditions, and handling inequalities.
Solution :

Given

Let a2 = x then for n = 3 we have

i.e. 2, x, , , ,.... with common ratio

given

Also are integers

x must be even then only will be an integer, hence possible values of x is 4 and 6.
( as terms are distinct)

hence possible value of is


Final Answer : (A,C)

39) Explain Question : Simplifying radical expressions and infinite series.


Concept : Perfect Cubes and Quadratic Series.
Solution : For α, recognize , allowing the cube
roots to cancel.
For β, solve the self-repeating infinite square root as a quadratic equation.
Once α and β are found, test them as roots of the given equations.
Finding α :

Finding β :

Checking Roots:
For :
Sum of roots . Product of roots .
The values and satisfy this equation perfectly.
For option (3)

Evaluate the Logarithm:


We need to check if .
Convert to exponential form:

Comparison:
Since 64 < 68 < 256, it follows that .
Therefore, is correct.
Final Answer : (B,C)

40) Explain Question : Given two roots of a quadratic equation whose product is 4 and which
lie between 1 and 4, analyze a rational equation involving these roots to find the interval and
properties of parameter 'a'.
Concept : Roots of quadratic equations, substitution using symmetric rational functions,

bounds on functions using AM-GM or intervals ( ), and testing for rational/integral


values.
Solution :
αβ = 4 ........(i)

.......(ii)

,
On solving we get,

from equation (i)

No integral value possible (option B)


a can take irrational value. (option A)
Final Answer : (A,B)

41) Explain Question : Given two series expressions—one summing cosines of specific
fractional angles and another summing squares of sines—evaluate their values to find
coefficients λ and μ of a defining quadratic equation.
Concept : Sum of cosines of supplementary angles, trigonometric power reduction formulas (2
sin2A = 1 – cos 2 A), sum of a cosine series, and formation of a quadratic equation.
Solution :

....
a = 0 (sum of cosines of supplementary angles is zero)

where
Final Answer : (A,D)

42) Explain Question : Solve a transcendental variable-base exponential equation containing


logarithmic terms to determine the exact number, nature (irrational, complex, or real), and
properties of its solutions.
Concept : Taking logs on both sides, algebraic substitution (α = log3x), cubic polynomial
factorization, properties of roots, and number systems (real vs. complex classification).
Solution :

Let

Exactly three solution, one is irrational solution and every real


number is also complex.
Final Answer : (A,B,C,D)

43) Explain Question : Match four separate algebraic and trigonometric expressions (labeled
P, Q, R, S) involving identity transformations and specific angles to their corresponding
evaluated numerical values listed in List-II.
Concept : Trigonometric identities (tanθtan(60° – θ)tan(60° + θ) = tan3θ), triple-angle
identities (cos3A), and telescoping formulas for cotθ – tanθ.
Solution :
(P) taking L.H.S. = tan 20º tan 40º tan 60º tan 80º = (tan 20º tan 40º tan 80º) tan

60º we know tan20º tan(60º – 20º) tan(60º + 20º) = tan60º So (Q)


= 6 (R) cotα – tanα = 2cot2α cotα – cotα + tanα + 2tan2α+
4tan4α + 8cot8α = cotα – 2cot2α + 2tan2α + 4tan4α + 8cot8α = cotα – 4cot4α + 4tan4α +
8cot8α = cotα – 8cot8α + 8cot8α = cotα (S) (4 cos2 9º – 3) (4 cos2 27º – 3) =

(4 cos2 27º – 3) = (using cos 3A = 4 cos3A – 3 cosA) =

Final Answer : (C)

44) Explain Question : Match four infinite series (labeled P, Q, R, S)—composed of


trigonometric products, inverse trigonometric functions, and rational polynomial fractions—to
their simplified final convergence values.
Concept : Telescoping infinite series, half-angle cotangent transformations, inverse
trigonometric series formulas (tan–1 x – tan–1 y), partial fractions, and Taylor series expansion of
ln (1 + x).
Solution :

(P) We know,

(Q)

. . .

= tan–12 (R)

which is the expansion of for x = 1 (S)

= .....

Final Answer : (A)

45) Question Explanation : Matching algebraic and trigonometric conditions with valid
constant values.
Concept : Range of Functions and Location of Roots.
Solution :
(P) Let .
Equation: .
Possible root t = k + 3. For a solution: .
Possible value: –3, –2.
(P) → (1 ,4).

(Q) . Cross-multiplying and setting :


.

Possible value: 2
(Q) → (3).
(R) For roots of to be positive:

Sum
Product .
Possible Value –3
(R) → (4).

Matches 1 = 1. Possible value: –1 (2).


(S) → (2).
Final Answer : (A)

46) Explain Question : Match four separate algebraic expressions—including logarithmic


bounds, rational functions, modulus fractions, and high-degree polynomial ratios—with the
correct interval domains that satisfy their corresponding inequalities.
Concept : Logarithmic domain constraints, Wavy Curve method for rational inequalities,
properties of modulus functions (|x| ≥ 0), and analyzing high-degree exponents for sign
changes.
Solution :

Final Answer : (B)


47) Explain Question : Given specific values for variables x and y, simplify a complex, multi-

variable polynomial expression into the form to compute the sum of integers p and q.
Concept : Algebraic factorization of multi-variable polynomials, substitution, using conjugate
variables, radical simplification, and evaluation of symmetric expressions.
Solution :

x2 + y2 = 4

(x – y) + 2xy(x + y) – xy(x3 – y3)


⇒ (x – y) + 2xy(x + y) – xy(x – y)(x2 + y2 + xy)

Final Answer : (56.00)

48) Explain Question : Find the count of prime numbers that satisfy the logarithmic
inequality.
Concept : Logarithmic and Modulus Inequalities.

Solution : .

Case (True). 2 is a solution.

Case x = 3 : (False).

Case (False).

For (No primes).


The only prime number satisfying this is x = 2.
Final Answer : (01.00)

49) Explain Question : For a cubic equation with roots α, β and γ compute the value of a
symmetric fractional summation based on modifications of those roots.
Concept : Vieta’s formulas for cubic equations (sum, product of roots taken two at a time, and
total product), algebraic manipulation of symmetric fractions, and root transformation.
Solution :

; ; αβγ = 4

Final Answer : (0.90)

50) Explain Question : Find the number of integers 'a' such that a given quadratic equation
has no real roots, subject to a secondary quadratic constraint on parameter 'a'.
Concept : Discriminant condition for non-real roots (D < 0), solving polynomial inequalities,
finding the intersection of solution sets, and counting valid integers.
Solution :
⇒ (a + 1)2 – 4(a2 – 1) < 0
⇒ –3a2 + 2a + 5 < 0
⇒ 3a2 – 2a – 5 > 0
⇒ (a + 1)(3a – 5) > 0

⇒ or a < –1
if a = –1, then also
equation has no real roots
Now a2 < a + 6 ⇒ a2 – a – 6 < 0 ⇒ (a – 3)(a + 2) < 0 ⇒ –2 < a < 3
⇒ integral values of a = –1, 2
⇒ Number of integral values = 2
Final Answer : (2.00)

51) Explain Question : A secondary sequence represents successive differences of elements


of a primary sequence. Given that the differences of differences are all 1, and specific
elements are zero, find a designated sequence term.
Concept : Sequence difference operators (ΔA), arithmetic properties of higher-order
differences, quadratic polynomial modeling of sequences, and solving for polynomial
coefficients.
Solution :
Suppose that the first term of the sequence ΔA is d then
ΔA = {d, d + 1, d + 2.........(d + (n-l)}
hence A = (a1, a1 + d, a1 + d + (d + 1),
a1 + d+ (d + 1) + (d + 2)..........)
an = a1 + (n–1)d + 1/2 (n–1)(n–2)
so an is a quadratic polynomial in n.

so an =
since a19 = a92 = 0 we must have

an=

so a3 =
Final Answer : (712.00)

52) Question Explanation : Finding the sum of a series by forming perfect squares.
Concept : Completing the square and Sum of first n natural numbers.
Solution :

a1 = 1, a2 = 2, .... an = n

Final Answer : (5050)

53) Explain Question : Evaluate a continuous product of cosine functions with doubling
fractional arguments containing π, and determine the exact reciprocal value of this product.

Concept : Continuous product of cosine terms identity ( ), trigonometric


angle reduction, and basic reciprocals.
Solution :

=
⇒ Reciprocal of the value of the product
= 1024
Final Answer : (1024.00)

54) Explain Question : For a given function combining linear sine terms and quadratic cosine
terms, find its absolute maximum and minimum values to calculate a final fractional
expression.
Concept : Converting a mixed trigonometric function into a single variable expression using
cos2x = 1–sin2x, finding extreme values of a quadratic expression within the domain [–1,1].
Solution :

∴ƒ

when, sinx = –1

when, sinx = 1


Final Answer : (5.50)

You might also like