0% found this document useful (0 votes)
3 views9 pages

OS Structures(Chapter-3)

Chapter 3 discusses various aspects of operating system structures, including the lack of concurrent processing in Palm OS and the responsibilities of an OS related to file and disk management. It also covers concepts such as system calls, process control, and the definition of a process. Additionally, it addresses various questions and answers related to operating systems, including the roles of different components and terminologies.

Uploaded by

mgopi2310
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOC, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views9 pages

OS Structures(Chapter-3)

Chapter 3 discusses various aspects of operating system structures, including the lack of concurrent processing in Palm OS and the responsibilities of an OS related to file and disk management. It also covers concepts such as system calls, process control, and the definition of a process. Additionally, it addresses various questions and answers related to operating systems, including the roles of different components and terminologies.

Uploaded by

mgopi2310
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOC, PDF, TXT or read online on Scribd

CHAPTER 3: OPERATING SYSTEM STRUCTURES

1) Palm OS provides no means of concurrent processing. Major complications that concurrent


processing add to an operating system.

a) A method of time sharing must be implemented to allow each


of several processes to have access to the system. This method
involves the preemption of processes that do not voluntarily give
up the CPU (by using a system call, for instance) and the kernel
being reentrant (so more than one process may be executing kernel
code concurrently).
b) Processes and system resources must have protections and must
be protected from each other. Any given process must be limited
in the amount of memory it can use and the operations it can
perform on devices like disks.
c) Care must be taken in the kernel to prevent deadlocks between
processes, so processes aren’t waiting for each other’s allocated
resources.

1) a and b only
2) a and c only
3) b and c only
4) a, b and c

Answer:4
Exp: not required

Level:2

2) The Sun Ultra SPARC processor has multiple register sets.(T/F)


Answer: True
Exp: not required

Level:2

3) When a process creates a new process using the fork() operation, which
of the following _________ is shared between the parent process and the child
Process?
a. Stack
b. Heap
c. Shared memory segments
d. Queue

Answer: c
Exp: (shared memory segments are shared between the
parent process and the newly forked child process. Copies of the stack
and the heap are made for the newly created process)

Level:2

4) The role of a program counter is

1) To count the number of instructions executed

2) To specify the next instruction to execute

3) To count the number of programs being executed

4) None of the above

Answer: 2

Exp: not required

Level:1

5) Which of the following is a repository for quick accessing of data shared by the CPU and
I/O devices

1) cache

2) Main memory

3) Secondary memory

4) CPU registers

Answer: 2

Exp: cache has data that cannot be accessed by some devices

Level:2

6) Which of the following are the responsibilities of OS connected with file management

a) Creating and deleting files

b) Creating and deleting directories

c) Storage allocation

d) Supporting primitives for manipulating files and directories

e) Mapping files onto secondary storage


f) Backing up files on stable storage media

1) all except b
2) a,b,c only

3) all except d

4) all except c

Answer: 4

Exp: c is a responsibility related to disc management

Level:2

7) Which of the following are the responsibilities of OS connected with disc management

1) Free space management , Disc scheduling

2) Storage allocation

3) 1,2

4) Backing up files on stable storage media

Answer: 3

Exp: 4 is related to file management

Level:2

8) FTP stands for_________

1) file text protocol

2) file transfer protocol

3) fixed text transfer protocol

4) none

Answer: 2

Exp: not required


Level:1

9) NFS stands for_________

Answer: Network file system

Exp: not required

Level:1

10) HTTP stands for_________

Answer: Hyper text transfer protocol

Exp: not required

Level:1

11) Which of the following are OS services


a) Program execution

b) Resource allocation

c) Accounting

d) Protection

1) all except c

2) all except c and d

3) all

4) a and b only

Answer: 3

Exp: these are the basic services offered by the OS

Level:2

12) Which of the following are OS services


a) I/O operations

b) File system manipulation


c) Communication

d) Error rectification

1) all except d

2) a and b only

3) all except a

4) all

Answer: 1

Exp: these are the basic services offered by the OS

Level:2

13) Which of the following are OS services


a) Accounting

b) Program execution

c) Communication

d) I/O operations

1) all except a

2) all except c

3) b and d only

4) all

Answer: 3

Exp: these are the basic services offered by the OS

Level:2

14) System calls are grouped into the following categories.

a) Process control
b) File management
c) Device management

d) Information maintenance

e) Communications

f) Process execution

1) all except e

2) all except f

3) all except b and c

4) all

Answer: 2

Level: 2

15) The processes running in the background are called __________

1) Loader

2) Bootstrap Loader

3) Daemon

4) None

Answer: 3

Exp: by def

Level:2

16) A_______ is a program in execution.

1) DLL

2) Process

3) Bootstrap loader

4) None.
Answer: 2

Exp: A process is a program in execution.

Level:1

17) what is the full form of SPOOL?

1) Sequential process operation on-line

2) Simultaneous peripheral operation on-line

3) Simultaneous process operation on-line

4) Sequential peripheral operation on-line

Answer: 2

Level:2

17) Multiprogramming systems ____

1) are easier to develop than single program systems.

2) Execute each job faster

3) Execute more jobs at the same time

4) Used only in large mainframe computers.

Answer: 3

18) Super computers employ _____

1) Multiprocessors

2) Desktop OS

3) Soft Realtime OS

4) Hard real time OS


Answer: 1

19) Situation where two or more processes are reading/writing some shared data and
final result depends on the order of usage of shared data is called ____.

1) Race condition

2) Critical section

3) Deadlocks

4) None

Answer: 1

20) Which is not true?

1) Multiprogramming implies multitasking

2) Multi user does not imply multiprocessing

3) Multitasking does not imply multiprocessing

4) Multithreading implies multi-user.

Answer: 4

21) Moving processes from main memory to disk is called ____.

1) Scheduling

2) Caching

3) Swapping

4) Spooling

Answer: 3

22) The part of the OS which interfaces with the user is ________.

1) Memory Management Unit


2) Kernel

3) Shell
4) Scheduler

Answer: 3

23)Disks are addressed as one dimensional arrays of _______.

1) Bytes
2) Cylinders

3) Sectors

4) Blocks

Answer: 4

24) Disks are addressed as one dimensional arrays of _______.

5) Bytes

6) Cylinders

7) Sectors

8) Blocks

Answer: 4

You might also like