Class 12 English (FLANMINGO ) Written By DMK ASSAM K.A.
Ch :- 2 Lost Spring
Part From Saheb
( 1 Marks Question & Answer )
1. Who is the author of the story “Lost Spring”?
Ans:- Aneess jung is the author of the story “Lost Spring”.
2. Who is Saheb?
Ans:- Saheb is Ragpicking Boy .
3. Where was the Original home of Saheb’s Family?
Ans :- The Original home of Saheb’s Family was in Dhaka,Bangladesh.
4. Where is Saheb now ?
Ans:- Saheb is at seemapuri now.
5. Where was sahib come from?
Ans:- Saheb was come from Dhaka ,Bangladesh.
6. What is Lost spring about?
Ans:- Lost spring is about the story of some innocent poor children or Ragpickers who
have to suffer due to political Corruption.
7. What does the author of Lost spring find saheb doing every morning?
Ans:- The author of Lost spring find saheb scronding for gold in the Garbage Dumps
every morning.
8. Where does saheb originally hailfrom?
Ans:- Saheb originally hailfrom Dhaka in Bangladesh.
9. What is the meaning of Glibly?
Ans:- Glibly Means Fluently.
10. Whom did saheb observe standing at the fenced gate of the neighbourhood club?
Ans:- Saheb was Observing two young man dresed in white playing tennis.
11. Why have saheb and his family migrated to seemapuri ?
Ans:- saheb and his family migrated to seemapuri because once there were many
storms that swept away their fields and homes.
12. what does saheb look for in the garbage dumps ?
Ans:- Saheb looks for gold in the garbage dumps(here,gold significs coins rupee notes
and other useful things).
13. What does the garbage mean for the elders of seemapuri ?
Ans:- For the Elders of seemapuri garbage is a means of survival .(For children garbage
is wrapped in wonder)
14. Where is seemapuri ?
Ans:- Seemapuri is on the periphery of delhi yet mills away from it metaphorically.
( 2 Marks Question & Answer )
1. What is saheb looking for in the Garbage dumps?where is he and where has he come
from?
Ans:-Saheb is looking for gold in the garbage dumps. (here,gold significs coins rupee
notes and other useful things).
Saheb is at seemapuri now and he has come from Dhaka of Bangladesh .
2. Why,according to the writer the advice she gave to saheb seems hollow?
OR
‘Go to School; I say glibily realising immediately how hollow the advice must [Link]
was the advice hollow?
Ans:- When saheb said that he had no other work to do expecpt for scrounging gold in
the garbage dumps,the author advised him to go to [Link] advice sounded hollow
because there was no school in his [Link],saheb’s economic
condition was not that strong that his parents could not afford him to send to a school.
3. What is/was the promise made by anees jung to saheb?
Ans:- Anees jung promised saheb that she would start a school for saheb and the other
[Link] asked saheb if she would start a school theb he would come.
Actually,it was a fake promise which she could not be fulfilled.
4. What is the actual name of saheb?What does it signify?
OR
What is the full name of saheb? What is the meaning of saheb’s full name?
Ans:- The actual name of saheb is saheb-e Alam.
It Significes the lord of the universe.
[Link] is the irong inherent in saheb’s full name?
Ans:- The full name of saheb is saheb-e Alam that means Lord of [Link] real life
saheb is a ragpicker,who digs in the garbage dumps for gold,sliver coins and rupees
every morning just to survive at seemapuri so the meaning of his full name is quietly
opposite of saheb’s living condition of real [Link] the irong is inherent in saheb’s full
name.
6. What explanations does the author of “lost spring” offer for the children not wearing
footwer?
OR
Why did the ragpickers not wear or put on chappals/shoes/footwer?
OR
Why did the ragpicking boys/squatlers/Bangladeshi boys remain barefoot?
Ans:- The author of last spring offers the explanations for the children not wearing
footwear as---
a) It is not lack of [Link] a tradition to state of poverty.
Remaing barefoot,they wanted to show their state of poverty.
[Link] did the man from udipi pray for it the temple as a young boy?
Ans:- The man from udipi used to visit one particular temple very often where his father
was a [Link] usedto stop for a long time and prayed for a pair of shoes.
8. Write a short note on the significance of the tittle “ Lost Spring”?
OR
What does the litle “Lost Spring” Convey?
Ans:- The title ‘Lost Spring’ Convoys the miserable condition of slum children like
saheb and [Link] have lost their childhood instead of going to school they work
hard to earn their [Link] Childhood is lost under the burden of Poverty.
9. Give a brief description of seemapuri.
Ans:- Seemapuri is situated in [Link] was full of jungles and living place of wild
[Link],Ragpickers who came from Dhaka,Bangladesh,Where almost 10,000
Ragpickers or squatters [Link] have been living since 30 years without an identity
and [Link] is more important for survial than an indentity survival in seemapuri
means ragpicking.
10. Garbage to them is gold –Why does the author say about the ragpickers?
Ans:- Survival is seemapuri means [Link] only source of living in seemapuri is
deponding upon garbage dumps where ragpickers dig everymorning for gold,silver
coins and notes rupee just to [Link] the authgor says that garbage to them is gold and
their daily bread.
11. Which Game did saheb like?Where did saheb enjoy the game?
Ans:- Saheb liked the game of tennis [Link] winter morning he has watching the
tennis game played by two young men,standing by the fenced gate of the
neighbourhood club of the author.
12. Was saheb interested to go to school?Why could he not go to school ?
Ans:- Yes,Saheb was interested to go to school.
There was no school in his [Link] saheb could not go to school .
13. What was saheb’s dream?How was if fulfilled or come true?
Ans:- Saheb had a dream to put on a pair of shoes and his dream come with the helf of a
rich [Link] threw a pair of shoes for a hole in one shoes and saheb collected that
shoes and put on it to make his dream come true.
[Link]/was Saheb happy working at the tea stall?
Ans:- After ragicker,saheb worked at the stall as a servant for 800 rupees
[Link] was not happy working at the tea stall because he wanted to be his own
master,but he was no longer his own master becoming a servant of the own of the stall.
( 5 Marks Question & Answer )
1. Give a berief descripition of seemapuri.
OR
Write the plight of Rag-pickers aquatters in seemapuri.
OR
Mention the miscrable(pity/tragic/sorrowful) Condition of rag-picking boys or
Baggladeshi boys in seemapuri.
Ans:- seemapuri is situated in [Link] was ful of jungles and living place of wild
[Link],Ragpickers who come from Dhaka,Bangadesh survival in seemapuri
means rag-picking.
The ragpickers come from Bangladesh back in [Link] live in seemapuri ,Delhi
[Link] have been living since 30 years without an identy and permits,but they are
able to buy crops and caste to vote due to having their names in the ration cards.
The living condition of 10,000 ragpickers are [Link] houses are made of
mud with roofs of tin and [Link] are no sewage and drainage in seemapuri.
Food is more important for survival than an indentity for the ragpickers. A group of
women,tells the author that they have come to seemapuri just for food because the
fields of Dhaka are uselese as it gives no crops.
Garbage to them is gold to became partners like their parents as survival means
[Link] barefoot ragpickers are spending theor pathetic lives in seemapuri.
Part From Mukesh
( 1 Marks Question & Answer )
[Link] is mukesh?
Ans:- Mukesh is a young boy who worked in Firozabad.A small town famous for its
bangles.
2. Where does Mukesh live in ?
Ans:- Mukesh lives in Firozabad,A small town Famous for its Bangles.
3. What does Mukesh want to be ?
OR
What does Mukesh want to become?
Ans:- Mukesh want to be a Motor Mechanic.
4. Who wants to be a Motor Mechanic?
Ans:- Mukesh wants to be a Motor Mechanic.
5. What is Mukesh dream?
Ans:- Mukesh dream is to be a motor Mechanic.
6. Who is Frail Young women?
Ans:- A Frail young women is the Mukesh’s elder Brother wife.
7. Who is incharge of mukesh’s house hold or famlity?
Ans:- The wife of mukesh’s Elder Brother was incharge of mukesh house hold .
8. Why is mukesh proud to take author to his home?
Ans:- Mukesh was proud to take the author to his home because it was being rebuilt.
[Link] is sabita?
Ans:- Sabita is a young girl who sits alongside an clderly woman,soldering pice of glass.
( 2 Marks Question & Answer )
1. What makes the city of Firozabad?
OR
What is Firozabad famous for and why?
Ans:- The city of Firozabad famous for its [Link] other famlity in Firozabad in
engaged in making [Link] the center of indias glass blowing [Link]
home spent generation after generation working around hot furnaees welding glass
bangles for all the women in india.
[Link] the hazard of working in the glass bangles industry?
OR
Mention the two problems of working in the glass bangles?
Ans:- The following are the hazards of working in the glass bangles industry:-
I. The workers of glass bangles industry are notprovaited good human condition.
II. They have to work in the glass furneess with high temperature digysels without
are and [Link] a Result they lose their eyesite at and arely age.
3. What are two different would or family in Firozabad?
Ans:- The two different would or family in Firozabad as seen by anthor are:-
I. One of the family caught in a web of proverty burdened by the sitgma of caste in
which they areborn.
II. The author family a vicious cirele of the sahukars,policeman,keeps of
low,bureaucrates and the politicions together they impose a heavy burden on the
child.
4. what is the significance of bangles in an Indian society?
Ans:- The significance of bangles in an Indian socity is [Link] bangles is a symbolise
of a married Indian woman feel proud to waer bangles in specially red bangles in their
wrists after marriage.
[Link] kind of bangles are made in Firozabad?
Ans:- Firozabad is famous for its [Link] other family in the town engaged in
making [Link] have been welding glass and making bangles for all the women in
[Link] bangles are different sizes and colours such as sunnygold,paddy green,Royal
blue,pink,purple every colour born out of the seven colour of the rainbow.
6. Why is Mukesh dream Mirage?
Ans:- Mukesh wants to drive a car his dreamd is to be a [Link] his dream is
like a mirage because he lives in dusty street Firozabad.A town famous for its
[Link] other family member is engaged in making [Link] has spont
Generation making bangles for all the women in india.
7. How is Mukesh attitude to his situation different from that of his family? (3 Marks)
Ans:- Mukesh grandmother things that the God given lineage can never be [Link]
son and grandson are born in the caste of bangle,[Link] have seen nothing but
baggles.
Mukesh’s father has taught them what he knows the art of making [Link]
Mukesh wants to be a [Link] will go to a grage and learnt,though the
garage is far away from his home.
8. What could be some of the reasons for the migration of people from villages to cities?
Ans:- People migrate from villages to cities in search of [Link] fields fail to
provide them means of survival cities provide employeement jobs or other means of
getting [Link] problem in case of the poor is to feet the hungry [Link] is
of primary concern.
9. What forces conspire keep the workers in the bangles injustry of Firozabad in
proverty?
Ans:- Certain force conspire to keep the workers in the bangle industry of Firozabad in
[Link] incude the money lender,the middlemen,the [Link] keepers of
law,the bureaucrats and he [Link] they imposed a hecy burden an child.
10. How in your opinion can mukesh realize his dream?
Ans:- Mukesh can achieve can dream he doesn’t give up hope and workers hard an
oughthis desire to become motor mechanic and a drive a car is entirely different from
his family’s current situation . So he his bound to face some difficulties mukesh must
remain strong in the face of such [Link] also demonstrates to work a long
weay to learn the work from a large demonstrating his dedication to achieving his gold.
11. Describe the mitarable plight of the people of Firozabad? ( 5 Marks )
OR
Describe the bangle makers of [Link] does the vicious cirele of the
[Link] middleman never allow them to come out of their proverty?
OR
Write briefly on the hazard of working in the [Link] industy?
Ans:- The living condition of bangle makers are very pathetic in [Link] live in
primelval state . They lived in passed-homes where remain holds with crimbling walls
without windows and woobly [Link] boiled vegetables despite of hard walk of
bangle making they are not able to enjoy one full meal in entire life time just [Link]
the woman of bangle makers.
They work in every dangerous situations they work in the glass furneres with high
temperaturs in dingy cells without airand [Link] eyes are more adjusted to the dark
them to the [Link] is why the opened and up losing their eyesight before they
become adults.
Avicious circle of the middlemen policemen,keepers of law,bureaucrats and the
politicians don’t allow the bangle makers to come out of their proverty they are doing
injustice and explamation upon the bangle [Link] young men are beaten and sent
to the jail by the police if they will try to raise voice against.
Complete Lost Spring By DMK ASSAM ( KAIF AL Kabir)