0% found this document useful (0 votes)
5 views2 pages

Analog System Design Tutorial 1

The document contains a series of analog system design problems and their solutions, including calculations for unknown resistances, voltage gains, and output voltages in various op-amp configurations. It also discusses the design of amplifier circuits for specific applications, such as temperature sensors and voltage followers. Key solutions include specific resistor values and gain calculations necessary for achieving desired circuit outputs.

Uploaded by

ncckajawan
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
5 views2 pages

Analog System Design Tutorial 1

The document contains a series of analog system design problems and their solutions, including calculations for unknown resistances, voltage gains, and output voltages in various op-amp configurations. It also discusses the design of amplifier circuits for specific applications, such as temperature sensors and voltage followers. Key solutions include specific resistor values and gain calculations necessary for achieving desired circuit outputs.

Uploaded by

ncckajawan
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Analog system Design Tutorial 1 (2026)

1. Determine the value of unknown resistance, such that the system blow has an
inverting gain of 10 (gain = -10)

10 kΩ 5 kΩ
R

10 kΩ
Vin -

+ Vout

Sol: 588.2Ω

2. For an Op-Amp having a slew rare of 2V/µs, if the input signal varies by 0.5V in
10µs, find the maximum closed-loop voltage gain.
Sol: 40V

3. Determine Vout if bias applied to Op-Amp in circuit is ±12V.


1. 2.
5kΩ 5kΩ

1kΩ 1kΩ
- -
2V 2V
1kΩ 1kΩ
Vout + Vout
+ 5V
3V
4kΩ
8kΩ

Sol : 6V , 12V

4. The input OpAmp based to voltage follower is a Sine wave with 20kHz and 10V
peak voltage, what is min acceptable slew rate?
Sol: 1.257 V/µs

5. When a 5 V peak to peak triangular wave of 3.6 MHz frequency is the input to a
voltage follower, the output is a triangular wave as shown. Determine slew rate of
OP AMP.

Sol: 37V/µs
6. Find 𝑉𝑁, 𝑉𝑃, and 𝑉0

Sol: VN=VP=-1V AND VO=-5 V

7. Find a) 𝑉𝑁, 𝑉𝑃, and 𝑉0 in the circuit shown below and if 𝑖𝑠=1 𝑚𝐴.
b) Find R that when connected in parallel with the 1 mA source will cause 𝑉0 to drop half
of the value found in (a)

Sol: a) I (2k)= 0.6 mA ; I(3k)= 0.4 mA ; VN= VP= 0.6 V ; V0= -1V b) 1.8 kΩ

8. Desing an amplifier circuit to amplify the output of temperature sensor used to


measure from 00C to 1000C to range of 0 to 5V. Sensor characteristics is VT =
0.1*T mV, where T is in 0C
Sol: 0 to 10mV amplify using noninverting with gain of 500 to get 0 to 5V

9. Using standard 5% resistances, design a circuit such that Vout= −2(3v1 + 4v2 +
2v3).

Sol: RF/R1 = 6, RF/R2 = 8, RF/R3 = 4. R1 = 20 kΩ, R2 = 15 kΩ, R3 = 30 kΩ, and RF = 120


kΩ.

10. Design a single OPAAMP based circuit to get 𝑉0=3𝑉𝑎−2𝑉𝑏−𝑉𝑐−5𝑉𝑑. Choose


𝑅𝑓=2 𝐾Ω and 𝑅𝑔=2 𝐾Ω.
Sol: Rb=1k, Rc=2k, Rd=400 and Ra=4.06k

You might also like