Class X Chapter 10 – The Reproductive System Biology
_____________________________________________________________________________
A. MULTIPLE CHOICE TYPE:
Question 1:
1. Which one of the following is the correct route that a sperm follows when it leaves the testis
of a mammal?
(a) vas deferens epididymis urethra
(b) urethra Epididymis vas deferens
(c) Epididymis urethra vas deferens
(d) Epididymis vas deferens urethra
Solution 1:
(d) Epididymis vas deferens urethra
Question 2:
When pregnancy does not occur, the life of corpus luteum is about-
(a) 4 days (b) 10 days (c) 14 days (d) 28 days
Solution 2:
(d) 28 days
Question 3:
In female, after how much time after fertilization, does the fertilized egg get implanted in the
uterine wall?
(a) Few months (b) one month
(c) Three weeks (d) about seven days
Solution 3:
(d) About seven days
B. VERY SHORT ANSWER TYPE:
Question 1:
Name the following:
(a) The body part in which the testes are present in a human male.
(b) The part where the sperms are produced in the testes
(c) The fully developed part of the ovary containing a mature egg
(d) The accessory gland in human males whose secretion activates the sperms
Class X Chapter 11 – The Reproductive System Biology
_____________________________________________________________________________
(e) The tubular knot fitting like a cap on the upper side of the testis.
Solution 1:
(a) Scrotum
(b) Seminiferous Tubules
(c) Graafian Follicle
(d) Seminal vesicle
(e) Epididymis
Question 2:
Choose the odd one in each of the following:
(a) Oestrogen; progesterone; testosterone; prolactin.
(b) Ovary; fallopian tube; ureter; uterus
(c) Seminiferous tubule; ovum; epididymis; sperm duct; urethra
(d) Sperm; implantation; fertilization; ovum; ovum; after birth.
Solution 2:
(a) Testosterone
(b) Ureter
(c) Ovum
(d) After birth
Question 3:
Rewrite the terms in the correct order so as to be in a logical sequence.
(a) Sperm duct, penis, testes, sperms, semen
(b) Puberty, menopause, menstruals, menarche, reproductive age.
(c) Graafian follicle, ostium, uterus, fallopian tube.
Solution 3:
(a) Testes Sperms Sperm duct Semen Penis
(b) Menarche Puberty Reproductive age Menstruals Menopause
(c) Graafian follicle Ostium Fallopian tube Uterus
Question 4:
Write in sequence, the regions which a mature sperm travels from the seminiferous tubules up
to the urethral opening in the human male.
Solution 4:
Seminiferous tubule Epididymis Vas deferens Penis
Class X Chapter 11 – The Reproductive System Biology
_____________________________________________________________________________
C. SHORT ANSWER TYPE:
Question 1:
What is semen?
Solution 1:
Semen is the mixture of sperms and secretions from seminal vesicles, prostate gland and
Cowper's (bulbo -urethral gland).
Question 2:
Describe the functions of the following:
(a) Inguinal canal (b) Prostate gland
(c) Testis (d) ovary (e) Oviduct
Solution 2:
(a) Inguinal canal: It is the canal which allows the descent of testes along with their ducts,
blood vessels and nerves into the abdomen.
(b) Prostate gland: It is a bilobed structure which surrounds the urethra and pours an alkaline
secretion into the semen.
(c) Testis: Testis is a male reproductive organ. There a pair of testes present in a scrotal sac
descended outside the body cavity. Testes produce sperms which are the male gametes.
(d) Ovary: Ovary is a female reproductive organ. It produces ova i.e. female gametes.
(e) Oviduct: A pair of oviduct is present on either side of the uterus. Oviduct carries the
released ovum from the ovary to the uterus.
Question 3:
What are the secondary sexual characters in the human male and female respectively?
Solution 3:
Secondary sexual characters in males:
(i) Beard and moustache
(ii) Stronger muscular built
(iii) Deeper voice
Secondary sexual characters in females:
(i) Breasts in females
(ii) Large hips
(iii) High pitched voice
Class X Chapter 11 – The Reproductive System Biology
_____________________________________________________________________________
Question 4:
What are the accessory reproductive organs?
Solution 4:
The accessory reproductive organs include all those structures which help in the transfer and
meeting of two kinds of sex cells leading to fertilization and growth and development of egg
up to the birth of the baby.
For example: uterus in females, penis in males.
Question 5:
Differentiate between primary and accessory reproductive organs
Solution 5:
Primary Reproductive Organs Accessory Reproductive Organs
The accessory reproductive organs help in
The primary reproductive organs produce the transfer and meeting of two kinds of sex
sex cells. cells leading to fertilization.
The primary reproductive organs do not help The accessory organs help in the growth and
in the development of baby. development of egg up to the birth of baby.
Example: Testes in males and ovaries in Example: penis in males, Uterus, vagina in
females. female.
Question 6:
What is hymne?
Solution 6:
Hymen is a thin membrane which partially covers the opening of the vagina in young females.
Question 7:
Define the following terms:
(a) Hernia (b) Ovulation (c) Puberty
Solution 7:
(a) Hernia: It is an abnormal condition which is caused when the intestine due to the pressure
in abdomen bulges into the scrotum through the inguinal canal.
(b) Ovulation:It is the release of the mature ovum by the rupture of the Graafian follicle
(c) Puberty:It is the period during which immature reproductive system in boys and girls
matures and becomes capable of reproduction.
Class X Chapter 11 – The Reproductive System Biology
_____________________________________________________________________________
Question 8:
List any two changes each in human male and female, which occur during puberty.
Solution 8:
Changes in human male:
1. Development of Beard and moustache
2. Voice becomes deeper
Changes in human female:
1. Development of Breasts in females
2. Development of high pitched voice
Question 9:
Differentiate between the following pairs:
(a) Menarche and menopause
(b) Bulbo-urethral gland and prostate gland
(c) Hymen and clitoris
(d) Uterus and vegina
(e) Efferent duct and sperm duct
Solution 9:
(a) Menarche is the onset of menstruation in young females at about 13 years of age whereas
menopause is the permanent stoppage of menstruation at about 45 years of age.
(b) Cowper's gland opens into urethra in human males and its secretion serves as a lubricant
whereas the prostate gland surrounds the urethra in males and its alkaline secretion
neutralizes acid in female's vagina.
(c) Hymen is a thin membrane that partially covers the opening of vagina in young females
whereas clitoris is a small erectile structure located in the uppermost angle of vulva in front
of the urethral opening.
(d) Uterus is a hollow, pear shaped muscular organ located in the pelvic cavity. It is the site of
implantation for the embryo after fertilisation whereas the vagina is the muscular tube
extending from the cervix to the outside. At the time of sexual intercourse, the vagina
receives the male penis and provides entry for the sperms.
(e) Efferent ducts join to form the epididymis whereas the epididymis is continued by the side
of the testes to give rise to the sperm duct or vas deferens.
D. LONG ANSWER TYPE:
Question 1:
What is the significance of the testes being located in scrotal sacs outside the abdomen. Can
there be any abnormal situation regarding their locations? If so, what is that and what is the harm
caused due to it?
Class X Chapter 11 – The Reproductive System Biology
_____________________________________________________________________________
Solution 1:
Testes are responsible for the production of male gametes i.e. sperms. The normal body
temperature does not allow the maturation of the sperms. Being suspended outside the body
cavity, the temperature in the scrotal sac is 2 to 3oC which is the suitable temperature for the
maturation of the sperms
When it is too hot, the skin of the scrotum loosens so that the testes hang down away from the
body. When it is too cold, the skin contracts in a folded manner and draws the testes closer to
the body for warmth.
In an abnormal condition, in the embryonic stage, the testes do not descend into the scrotum. It
can lead to sterility or incapability to produce sperms.
Question 2:
Is it correct to say that the testes produce testosterone Discuss?
Solution 2:
Testosterone is the male reproductive hormone produced by the interstitial cells or the Leydig
cells. These cells are located in the testes. They serve as a packing tissue between the coils of
the seminiferous tubules. Therefore, it can be said that the testes produce the male hormone
testosterone.
Question 3:
Suppose a normal woman has never borne a child; How many mature eggs would she have
produced in her lifetime? Your calculation should be based on two clues-
(a) Eggs are produced at the rate of 1 egg every 28 days (one menstrual cycle)
(b) A woman’s total reproductive period is 13 – 45 years.
Solution 3:
Total reproductive period = 45 − 13 = 32 years
Total eggs produced = 32 × 12 = 384 eggs approximately
E. STRUCTURED / APPLICATION / SKILL TYPE:
Question 1:
Given below is a diagram of two system together in the human body
(a) Name the systems
(b) Name the parts numbers 1-10
(c) Describe the functions of the parts 3, 4, 5 & 6.
Class X Chapter 11 – The Reproductive System Biology
_____________________________________________________________________________
Solution 1:
(a) Excretory system and Female Reproductive system
(b) 1. Kidney
2. Ureter
3. Fallopian Tube
[Link]
5. Ovary
6. Uterus
7. Urinary Bladder
[Link]
9. Vagina
10. Valva
(c) Function of Fallopian Tube (part 3): The fallopian tubes carry the ovum released from the
ovary to the uterus.
Function of Infundibulum (part 4): Infundibulum is the funnel shaped distal end of the
ovary which picks up the released ovum and pushes it further on its passage into the
fallopian tube.
Function of Ovary (part 5): Ovary produces female gametes i.e. ova.
Function of Uterus (part 6): Uterus allows the growth and development of the embryo.
Question 2:
The following diagram represents the vertical sectional view of the human female reproductive
system.
(a) Label the parts indicated by the guidelines 1 to 8
(b) How does the uterus prepare for the reception of zygote?
(c) What happens to the uterus, if fertilization fails to take place?
Class X Chapter 11 – The Reproductive System Biology
_____________________________________________________________________________
Solution 2:
(a)
1 Fallopian Tube
2 Infundibulum
3 Ureter
4 Vagina
5 Ovary
6 Uterus
7 Urinary Bladder
8 Urethra
(b) Oestrogen secreted by the corpus luteum secrets oestrogen. Oestrogen stimulates the
thickening of the endometrial wall of the uterus. The uterine wall becomes thickened and is
supplied with a lot of blood to receive the fertilized egg.
(c) If fertilization fails to take place, the endometrial lining of the uterus starts shedding on the
28th day of the menstrual cycle. Finally it is discharged out along with the unfertilised
ovum as the menstrual flow.
Question 3:
Given below is the schematic diagram of the sectional view of the human male reproductive
system.
(a) Name the parts numbered 1-11
(b) State the functions of the parts numbered 1, 2, 3, 5, 8 and 11
Solution 3:
a.
1 - Seminal vesicles
2 - Prostate gland
3 - Bulbo-urethral gland
4 - Epididymis
5 - Testis
6 - Scrotum
7 - Urinary bladder
8 - Vas deferens
9 - Erectile tissue
Class X Chapter 11 – The Reproductive System Biology
_____________________________________________________________________________
10 - Penis
11 - Urethra
b. Functions of
i. Seminal vesicles
They produce the fluid which serves as the transporting medium for sperms.
ii. Prostate gland
It produces an alkaline secretion which mixes with the semen and helps neutralise the vaginal
acids.
iii. Bulbo-urethral gland
It produces a secretion which serves as a lubricant for the semen to pass through the urethra.
iv. Testis
It produces the male gamete sperm and the male sex hormone testosterone.
v. Vas deferens
They carry the sperms from the epididymis to the urethra.
vi. Urethra
It serves as an outlet for delivering the sperms into the vagina.
EXERCISE. 2
A. MULTIPLE CHOICE TYPE:
Question 1:
In humans, the fertilization takes place in:
(a) Uterus
(b) Oviduca funnel
(c) Fallopian tube
(d) vagina
Solution 1:
(c) fallopian tube
Question 2:
The middle piece of sperm provides:
(a) energy
(b) food
(c) gene
(d) chromosomes
Solution 2:
(a) energy
Class X Chapter 11 – The Reproductive System Biology
_____________________________________________________________________________
Question 3:
The normal gestation period in humans is:
(a) 270 days
(b) 290 days
(c) 280 days
(d) 295 days
Solution 3:
(c) 280 days
B. VERY SHORT ANSWER TYPE:
Question 1:
Name the following:
(a) The fluid surrounding the developing embryo
(b) The body part in which the embryo develops.
(c) The membrane which protects the foetus and encloses a fluid
(d) The canal through which the testes descend into the scrotum just before birth in human male
child.
Solution 1:
(a) Amniotic fluid
(b) Uterus
(c) Amniotic membrane
(d) Inguinal canal
Question 2:
Choose the odd one in each of the following:
(a) Sperm; implantation; fertilization; ovum; afterbirth
(b) Relaxin; cervix dilated; amniotic sac ruptures; child birth; follicle.
Solution 2:
(a) Sperm
(b) Follicle
Question 3:
Rewrite the terms in the correct order so as to be in a logical sequence:
(a) Implantation Ovulation child birth gestation fertilization.
(b) coitus ovum Sperm sperm duct urethra Vagina.
Class X Chapter 11 – The Reproductive System Biology
_____________________________________________________________________________
Solution 3:
(a) Ovulation fertilization implantation gestation child birth
(b) Sperm sperm duct urethra coitus vagina ovum
Question 4:
Give appropriate terms for each of the following:
(a) The onset of reproductive phase in a female.
(b) Rupture of follicle and release of ovum from the ovary.
(c) Monthly discharge of blood and disintegrated tissues in human female
(d) Process of fusion of ovum and sperm
(e) Fixing of developing zygote (blastocyst) on the uterine wall.
Solution 4:
(a) Menarche
(b) Ovulation
(c) Menstruation
(d) Fertilization
(e) Implantation
Question 5:
Match the items in column I with those in column II and write down the matching pairs (some
may not match)
Column I Column II
(i) An embryo which looks like
(a) Acrosome
human baby
(b) Gestation (ii) Luteinizing hormone
(c) Menopause (iii) ovum producing cells
(vi) complete stoppage of menstrual
(d) Foetus
cycle
(e) Oogenesis (v) spermatozoa
(vi) Complete stoppage of menstrual
(f) Ovulation
cycle.
(vii) Time taken by a fertilized egg till
the delivery of baby
Solution 5:
Column I Column II
(a) Acrosome (v) spermatozoa
(vii) Time taken by a fertilized egg till the
(b) Gestation
delivery of baby
Class X Chapter 11 – The Reproductive System Biology
_____________________________________________________________________________
(c) Menopause (vi) complete stoppage of menstrual cycle
(d) Foetus (i) An embryo which looks like human baby
(e) Oogenesis (iii) ovum producing cells
(f) Ovulation (ii) Luteinizing hormone
C. SHORT ANSWER TYPE:
Question 1:
(a) State whether the following statements are TRUE (T) or FALSE (F):
(i) Fertilisation occurs in vagina
(ii) Uterus is also known as birth canal
(iii) Nutrition and oxygen diffuse from the mother’s blood into the foetus’s blood through
amnion.
(iv) Gestation period in humans is about 380 days.
(b) Rewrite any two of the wrong statements by correcting only one word either at the beginning
or at the end of the sentences.
Solution 1:
(a)
(i) False
(ii) False
(iii) False
(iv) False
(b)
(i) Fertilization occurs in the fallopian tube.
(ii) Vagina is also known as the birth canal.
(iii) Nutrition and oxygen diffuse from the mother's blood into the foetus's blood through
placenta.
(iv) Gestation period in humans is about 280 days.
Question 2:
Complete the following table by writing the name of the structure or the function of the given
structure:
Structure Function
1. Corpus luteum 1. ……………
2. . ……………. 2. Produces male gametes in mass
3. Placental disc 3. ……………………..
4. Increases the force in uterine
4. . …………….
contractions during child birth
5. Umbilical cord 5. ………………….
Class X Chapter 11 – The Reproductive System Biology
_____________________________________________________________________________
6. Fallopian tube 6. …………………
Solution 2:
Structure Function
1. secretes progesterone & other hormones to
1. Corpus luteum prepare the uterine wall for the receival of the
embryo.
2. Testes 2. produces male gametes in mass
3. Placental disc 3. supplies oxygen and nutrients to embryo
4. increases the force in uterine contractions
4. Oxytocin
during child birth
5. Umbilical cord 5. connects placenta with foetus
6. The site of fertilization for the sperm and
6. Fallopian tube
ovum
Question 3:
Given below are the names of certain stages/substances related to reproduction and found in
human body. Answer the questions related to them.
(a) Foetus.
• Where is it contained?
• How does it differ from embryo?
(b) Hyaluronidase
• Is it an enzyme or simply a protein?
• What is its function?
(c) Morula.
• What is this stage?
• Name the stage which comes next to it?
(d) Amniotic fluid.
• Where is it found?
• What are its functions?
(e) Gestation
• What is its meaning?
• How long does it normally last?
(f) Placenta
• What are the two sources that form placenta?
• Name any two main substances which pass from foetus to mother through placenta
• Name any two hormones it produces
(g) Implantation
• The development stage that undergoes this process
Class X Chapter 11 – The Reproductive System Biology
_____________________________________________________________________________
• The approximate time after fertilization, when it occurs.
Solution 3:
(a) Foetus:
It is contained in the uterus.
In foetus, limbs have appeared and resembles the humans unlike the embryo which is a
growing or dividing zygote.
(b) Hyaluronidase:
Enzyme
It is an enzyme secreted by the sperm that allows the sperm to penetrate the egg.
(c) Morula:
It is the stage in the development of human embryo which consists of a spherical mass of cells.
Blastocyst
(d) Amniotic fluid:
Between amnion and embryo
It protects the embryo from physical damage, keeps the pressure all around embryo and
prevents sticking of foetus to amnion.
(e) Gestation:
Gestation is the full term of the development of an embryo in the uterus. 280 days in humans.
(f) Placenta:
Placenta is formed by two sets of minute finger like processes called the villi. One set of villi
is from the uterine wall and the other set is from the allantois.
Oxygen and amino acids.
Progesterone and oestrogen.
(g) Implantation:
Blastocyst
It occurs in about 5-7 days after ovulation.
D. LONG ANSWER TYPE:
Question 1:
Differentiate between:
(a) Semen and sperm
(b) Implantation and pregnancy
(c) Follicle and corpus luteum
(d) Amnion and allantois
(e) Impotency and sterility
(f) Prostate gland and cowper’s gland (the nature of secretion)
(g) Identical twins and fraternal twins
Solution 1:
(a) Sperm is the male gamete produced by the testes. Semen on the other hand is the mixture
of sperms and alkaline secretions from the seminal vesicle, prostate gland and Cowper's
gland.
Class X Chapter 11 – The Reproductive System Biology
_____________________________________________________________________________
(b) Implantation is the fixing of embryo in the wall of uterus. The state that implantation
produces is known as pregnancy.
(c) Follicle is the cellular sac containing a maturing egg. Corpus luteum on the other hand is
the remnant of the follicle the release of ovum during ovulation.
(d) Amnion is a sac which develops around the embryo whereas allantois is an extension from
the embryo which forms villi of placenta.
(e) Sterility is the incapability to produce sperms whereas impotency is the inability to
copulate.
(f) Prostate gland pours alkaline secretions into the semen to neutralize the acid in female's
vagina whereas the secretion of Cowper's gland serves as a lubricant.
(g) Identical twins are produced from one ovum i.e. one developing zygote splits and grows
into two foetuses whereas fraternal twins are produced when two ova get fertilized at a
time.
Question 2:
Name and describe very briefly the stages in the development of human embryo.
Solution 2:
(a) After fertilization zygote is formed inside the fallopian tube.
(b) The zygote then divides repeatedly to form a spherical mass of cells known as 'Morula'.
(c) The morula then develops into a hollow sphere of cells with a surrounding cellular layer
and an inner cell mass projecting from it centrally. This stage is known as the 'blastocyst'. It
implants itself into the uterine wall.
(d) From the blastocyst arises an embryo which is around 3 weeks old. It is a tiny organism
that hardly resembles human being.
(e) By the end of 5 weeks, the embryo is with a developed heart and blood vessels.
(f) By the end of 8 weeks, limbs are developed. This stage is known as 'foetus'.
(g) At the end of nearly 40 weeks i.e. end of gestation period, the infant is born.
Question 3:
Describe the functions of
(a) Amnion (b) placenta
Solution 3:
Class X Chapter 11 – The Reproductive System Biology
_____________________________________________________________________________
(a) Amnion: Amnion contains the amniotic fluid which surrounds the embryo.
This fluid protects the embryo from physical damage.
It maintains even pressure all around the embryo.
It also prevents sticking of foetus to amnion.
(b) Placenta:
The placenta allows the diffusion of oxygen and nutrients such as glucose, vitamins and
amino acids from mother to foetus.
Similarly, it also allows the diffusion of carbon dioxide, urea and waste products from
foetus to mother.
Placenta also acts as an endocrine tissue. It secretes oestrogen and progesterone.
E. STRUCTURED / APPLICATION / SKILL TYPE:
Question 1:
The diagram below represents two reproductive cells A and B. study the same and then answer
the questions that follow:
(a) Identify the reproductive cells A and B
(b) Name the specific part of the reproductive system where the above cells are produced.
(c) Where in the female reproductive system do these cells unite?
(d) Name the main hormones secreted by the (1) ovary (2) testes
(e) Name an accessory gland found in the male reproductive system and state the function of its
secretion.
Solution 1:
a. A - ovum
B - sperm
b. Sperms are produced in the testis.
The ovum is produced in the ovary.
c. The reproductive cells unite in the fallopian tubes of the female reproductive system.
d. Ovary - Oestrogen and progesterone
Testis - Testosterone
e. Accessory glands:
• Seminal vesicle - Seminal fluid
• Prostate gland - Alkaline secretion
• Bulbo-urethral gland – Lubricant
Class X Chapter 11 – The Reproductive System Biology
_____________________________________________________________________________
Question 2:
The diagram given alongside is that of a developing human foetus in the womb. Study the same
and answer the questions that follows:
(a) Name the parts ‘1’ to ‘5’ indicated by guidelines
(b) What term is given to the period of development of the foetus in the womb?
(c) How many days does the foetus take to be fully developed?
(d) Mention two functions of the parts labeled ‘2’other than its endocrine function
(e) Name (any one) hormone produced by the part labelled ‘2’
Solution 2:
(a)
1 - umbilical cord,
2 - placenta,
3 - amnion,
4 - mouth of uterus,
5 - muscular wall of uterus
(b) Gestation
(c) 280 days
(d) Placenta provides the foetus with oxygen and nutrients. In addition, the placenta also
removes carbon dioxide and waste products of the foetus.
(e) Progesterone
Question 3:
Given below is a portion of the diagram to show the diagrammatic highly magnified view of a
single human sperm. Complete the diagram to show its normal structure.
Solution 3:
Class X Chapter 11 – The Reproductive System Biology
_____________________________________________________________________________
Question 4:
The figure given alongside represents the female reproductive system of a mammal.
(a) Name the parts labelled A - D
(b) What will happen if the part B on both sides gets blocked?
Solution 4:
(a) A Muscular wall of uterus,
B - Oviduct,
C - Ovary,
D – Cervix
(b) If part B will get blocked, ovum released from the ovary will not get fertilized by the sperm
and hence pregnancy will be prevented.
Question 5:
Given below is the outline of the male reproductive system. Name the parts labelled 1 to 5.
Solution 5:
1 - Prostate gland
2 - Bulbo-urethral gland
3 - Urethra
4 - Vas deferens
5 - Testis