0% found this document useful (0 votes)
4 views7 pages

chapter 7

The document consists of multiple-choice questions (MCQs) related to academic research, audience analysis, presentation structure, and effective communication strategies. Each question is followed by the correct answer, emphasizing the importance of reliable sources, audience engagement, and clear organization in presentations. Key concepts include the use of academic search engines, the role of subject librarians, and the significance of a strong opening and conclusion in presentations.

Uploaded by

asadullah42422
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
4 views7 pages

chapter 7

The document consists of multiple-choice questions (MCQs) related to academic research, audience analysis, presentation structure, and effective communication strategies. Each question is followed by the correct answer, emphasizing the importance of reliable sources, audience engagement, and clear organization in presentations. Key concepts include the use of academic search engines, the role of subject librarians, and the significance of a strong opening and conclusion in presentations.

Uploaded by

asadullah42422
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

D.

Always accurate
MCQs – Chapter 7: Answer: B
7. Academic search engines include:
Developing Content A. Yahoo
B. Google Scholar
and Structure C. Bing
D. Ask
Answer: B
8. Subject gateways are:
1–15: Researching Content A. Random sites
B. Expert-reviewed resources
C. Social media
1. Researching content helps to:
D. Blogs
A. Avoid presentations
Answer: B
B. Fill knowledge gaps
9. Journals can be:
C. Reduce time
A. Simple
D. Eliminate structure
B. Complex
Answer: B
C. Useless
2. Libraries provide:
D. Short
A. Only books
Answer: B
B. Reliable academic resources
10. Electronic journals are useful
C. Only journals
because:
D. Only internet access
A. Offline
Answer: B
B. Direct access
3. Subject librarians help with:
C. Cheap
A. Writing
D. Easy
B. Finding resources
Answer: B
C. Speaking
11. Indexing services help:
D. Designing slides
A. Writing essays
Answer: B
B. Finding research papers
4. Encyclopaedias are useful for:
C. Making slides
A. Final research
D. Giving speeches
B. Starting research
Answer: B
C. Avoiding research
12. Example of indexing service:
D. Deep analysis
A. Google
Answer: B
B. CINAHL
5. Wikipedia should be used:
C. YouTube
A. As final source
D. Wikipedia
B. As starting point
Answer: B
C. Never used
13. PowerPoint from web may cause:
D. Only for exams
A. Confusion
Answer: B
B. Plagiarism
6. Search engines may be:
C. Learning
A. Always reliable
D. Clarity
B. Misleading
Answer: B
C. Always academic
14. Examples during research help: 21. Presenter goals include:
A. Confuse A. Marks
B. Clarify concepts B. Time
C. Delay work C. Slides
D. Waste time D. Voice
Answer: B Answer: A
15. Friends’ advice should be taken: 22. Personal concerns may include:
A. Early A. Confidence
B. After understanding topic B. Color
C. Always C. Slides
D. Never D. Sound
Answer: B Answer: A
23. Positive thinking helps:
16–35: Audience Analysis A. Reduce learning
B. Improve performance
C. Increase fear
16. Clear understanding of topic
D. Delay preparation
requires:
Answer: B
A. Guessing
24. Audience profile helps:
B. One-sentence summary
A. Confuse
C. Long notes
B. Understand reactions
D. Slides
C. Delay
Answer: B
D. Ignore
17. Audience analysis helps:
Answer: B
A. Confuse
25. Tutor expectations may differ from:
B. Adjust content
A. Audience
C. Delay work
B. Students
D. Avoid structure
C. Speaker
Answer: B
D. Topic
18. First question in audience analysis:
Answer: B
A. What topic?
26. Understanding audience leads to:
B. Who is audience?
A. Poor structure
C. What slides?
B. Better communication
D. What time?
C. Confusion
Answer: B
D. Delay
19. Academic level affects:
Answer: B
A. Slides
27. Audience needs determine:
B. Content depth
A. Voice
C. Timing
B. Structure
D. Voice
C. Timing
Answer: B
D. Color
20. Audience expectations include:
Answer: B
A. Entertainment only
28. Audience viewpoint is:
B. Purpose of presentation
A. Optional
C. Noise
B. Essential
D. Speed
C. Irrelevant
Answer: B
D. Secondary 36–60: Structure &
Answer: B
29. Audience engagement improves: Memory
A. Learning
B. Confusion 36. Primacy Effect means:
C. Silence A. Remember middle
D. Delay B. Remember beginning
Answer: A C. Forget beginning
30. Audience analysis avoids: D. Ignore start
A. Preparation Answer: B
B. Miscommunication 37. Recency Effect means:
C. Structure A. Remember middle
D. Content B. Remember end
Answer: B C. Forget end
31. Purpose of presentation is: D. Ignore end
A. Hidden Answer: B
B. Clear 38. Key points should be placed:
C. Complex A. Middle only
D. Optional B. Beginning & end
Answer: B C. End only
32. Presenter must consider: D. Start only
A. Only content Answer: B
B. Audience + content 39. Repetition helps:
C. Only slides A. Confusion
D. Only timing B. Memory
Answer: B C. Delay
33. Audience reaction depends on: D. Noise
A. Slides Answer: B
B. Understanding 40. Structure improves:
C. Sound A. Confusion
D. Color B. Understanding
Answer: B C. Noise
34. Audience analysis improves: D. Delay
A. Confusion Answer: B
B. Clarity 41. Involving audience helps:
C. Delay A. Forgetting
D. Stress B. Learning
Answer: B C. Silence
35. Effective presentations are: D. Delay
A. Speaker-centered Answer: B
B. Audience-centered 42. Too much content:
C. Slide-centered A. Helps
D. Time-centered B. Overloads
Answer: B C. Simplifies
D. Improves
Answer: B
43. Creative structure means: D. Stress
A. Random Answer: B
B. Organized 51. Beginning-middle-end is:
C. Complex A. Optional
D. Long B. Essential structure
Answer: B C. Complex
44. Structure can be made using: D. Rare
A. Paper Answer: B
B. Slides 52. Aristotle emphasized:
C. Mind maps A. Slides
D. All B. Structure
Answer: D C. Sound
45. Storyboard helps: D. Time
A. Confuse Answer: B
B. Plan sequence 53. Beginning sets:
C. Delay A. Ending
D. Avoid thinking B. Context
Answer: B C. Slides
46. Structure must be: D. Time
A. Hidden Answer: B
B. Clear 54. Middle provides:
C. Complex A. Detail
D. Long B. Introduction
Answer: B C. Summary
47. Visual aids support: D. Ending
A. Memory Answer: A
B. Confusion 55. Ending provides:
C. Silence A. Start
D. Delay B. Summary
Answer: A C. Detail
48. Structure should be: D. Notes
A. Audience-friendly Answer: B
B. Complex 56. Structure helps:
C. Random A. Memory
D. Hidden B. Confusion
Answer: A C. Noise
49. Organization helps audience: D. Delay
A. Confuse Answer: A
B. Follow 57. Audience learns better with:
C. Ignore A. Structure
D. Delay B. Chaos
Answer: B C. Speed
50. Clear sequencing improves: D. Silence
A. Noise Answer: A
B. Understanding 58. Content must be:
C. Delay A. Random
B. Structured 65. Anecdotes are:
C. Hidden A. Stories
D. Long B. Facts
Answer: B C. Slides
59. Key ideas should be: D. Charts
A. Hidden Answer: A
B. Emphasized 66. Questions at start:
C. Ignored A. Distract
D. Removed B. Engage
Answer: B C. Delay
60. Effective structure is: D. Confuse
A. Complicated Answer: B
B. Logical 67. High-risk openings require:
C. Random A. No skill
D. Long B. Confidence
Answer: B C. Time
D. Slides
61–80: Opening & Answer: B
68. Dramatic openings must:
Organization Styles A. Entertain
B. Be relevant
61. Opening should: C. Be funny
A. Confuse D. Be long
B. Attract attention Answer: B
C. End presentation 69. Structure type: classification means:
D. Delay A. Time-based
Answer: B B. Grouping
62. Introduction includes: C. Cause-based
A. Name D. Story
B. Topic Answer: B
C. Purpose 70. Chronology means:
D. All A. Groups
Answer: D B. Time order
63. Opening should clarify: C. Effects
A. Slides D. Story
B. Expectations Answer: B
C. Sound 71. Cause-effect structure explains:
D. Time A. Groups
Answer: B B. Relationships
64. Low-risk opening: C. Time
A. Drama D. Stories
B. Statistics Answer: B
C. Acting 72. Narrative structure is:
D. Props A. Chart
Answer: B B. Story
C. Time
D. Group B. Transition phrases
Answer: B C. Slides
73. Metaphor structure uses: D. Notes
A. Comparisons Answer: B
B. Facts
C. Data 81–100: Ending & Key
D. Charts
Answer: A Principles
74. Viva presentation focuses on:
A. Introduction only 81. Ending should:
B. Results & conclusions A. Repeat beginning
C. Slides B. Summarize & conclude
D. Notes C. Add new content
Answer: B D. Confuse
75. Seminar presentation is: Answer: B
A. Final work 82. Ending tone should be:
B. Work in progress A. Weak
C. Completed B. Strong
D. Published C. Silent
Answer: B D. Random
76. Group presentation needs: Answer: B
A. Individual work 83. Ending may include:
B. Role division A. Recommendations
C. Silence B. Solutions
D. Notes C. Summary
Answer: B D. All
77. Chronological structure suits: Answer: D
A. Random topics 84. Written notes help at end because:
B. Time-based topics A. Easy
C. Stories B. Tiredness
D. Charts C. Time
Answer: B D. Slides
78. Storyboard shows: Answer: B
A. Slides 85. Ending may include:
B. Sequence A. Joke
C. Sound B. Story
D. Notes C. Music
Answer: B D. All
79. Links between sections: Answer: D
A. Unnecessary 86. Humor should be:
B. Essential A. Forced
C. Optional B. Natural
D. Complex C. Long
Answer: B D. Complex
80. Verbal links include: Answer: B
A. Silence
87. Repeating name ensures: D. Time
A. Clarity Answer: B
B. Recognition 95. Links between sections:
C. Marks A. Optional
D. All B. Necessary
Answer: D C. Complex
88. Music at end can: D. Long
A. Distract Answer: B
B. Enhance mood 96. Strong ending is:
C. Delay A. Optional
D. Confuse B. Essential
Answer: B C. Complex
89. Ending links: D. Rare
A. Beginning Answer: B
B. Middle 97. Good structure ensures:
C. Whole presentation A. Confusion
D. Slides B. Understanding
Answer: C C. Delay
90. Strong ending improves: D. Noise
A. Memory Answer: B
B. Confusion 98. Content must be:
C. Noise A. Random
D. Delay B. Organized
Answer: A C. Hidden
91. Research strategy should be: D. Long
A. Weak Answer: B
B. Effective 99. Presentation success depends on:
C. Complex A. Structure
D. Long B. Content
Answer: B C. Audience
92. Examples should be: D. All
A. Ignored Answer: D
B. Collected 100. Final goal:
C. Avoided A. Confuse audience
D. Hidden B. Clear communication
Answer: B C. Finish fast
93. Presentation purpose must be: D. Use slides
A. Hidden Answer: B
B. Clear
C. Complex
D. Long
Answer: B
94. Structure should match:
A. Speaker
B. Audience
C. Slides

You might also like