NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Introduction to
Internet of Things
Assignment-Week 5
TYPE OF QUESTION: MCQ/MSQ
Number of questions: 15 Total marks: 15 X 1= 15
QUESTION 1:
Which of the following is/are current challenge/challenges in IoT?
a. Large scale of co-operation
b. Global heterogeneity
c. Unknown IoT device configuration
d. All of these
Correct Answer: d. All of these
Detailed Solution: Current challenges in IoT are –
a. Large scale of co-operation
b. Global heterogeneity
c. Unknown IoT device configuration
d. Semantic conflicts
See lecture 21 (Interoperability in Internet of Things) @ 03:41.
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
QUESTION 2:
When two IoT devices wish to communicate, semantic conflict in such a scenario in IoT
interoperability refers to____________________.
a. Two devices built by the same manufacturer
b. Two devices having different processing and business logic
c. Two devices sensing the same physical parameter
d. Two devices having different deployment location
Correct Answer: b. Two devices having different processing and business logic
Detailed Solution: Semantic conflict refers to when different IoT devices have different processing
and business execution logic. Refer Lecture 21@5:32
QUESTION 3:
Which of the following issues needs to be addressed while solving user interoperability?
a. Device characterization and identification
b. Syntactic interoperability
c. Both (a) and (b)
d. None of these
Correct Answer: c. Both (a) and (b)
Detailed Solution:All of the options given should be addressed while solving user
interoperability issues. Refer Lecture 21@15:16.
QUESTION 4:
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
State whether the following statement is true or false
Statement: UMB core interoperability component is responsible for converting physical devices into
virtually abstracted ones.
a. False
b. True
Correct Answer: a. False
Detailed Solution: UMB-A is responsible for converting physical devices into virtually abstracted ones.
(Please refer Lecture 21@27:16)
QUESTION 5:
What is the full form of UMB in IoT interoperability?
a. Universal Middleware Bridge
b. Universal Main Bridge
c. Universal Main Bracket
d. None of these
Correct Answer: a. Universal Middleware Bridge
Detailed Solution: UMB stands for Universal Middleware Bridge.
Refer Lecture 21@22:16.
QUESTION 6:
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Which of the following is NOT a function available in the Servo library for Arduino ?
a. kill()
b. destroy()
c. burn()
d. All of these
Correct Answer: d. All of these
Detailed Solution: The following are NOT functions of the Servo library for Arduino –
a. kill()
b. destroy()
c. burn()
The Refer Lecture 25@18:08.
QUESTION 7:
Arduino UNO Board is open source?
a. True
b. False
Correct Answer: a. True
Detailed Solution: An Arduino UNO board is an open source electronic programmable board.
Refer Lecture 22@05:21.
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
QUESTION 8:
Arduino Uno board accepts which type of input/inputs?
a. Analog
b. Digital
c. Both (a) and (b)
d. None of these
Correct Answer: c. Both (a) and (b)
Detailed Solution: Arduino UNO board accepts analog and digital signals as input.
Refer Lecture 22@05:21
QUESTION 9:
Arduino boards are based on which of the following microcontroller/microcontrollers.
a. ATMEGA328
b. ATMEGA32u4
c. Both (a) and (b)
d. None of these
Correct Answer: c. Both (a) and (b)
Detailed Solution: Arduino board are based on the following microcontrollers –
a. ATMEGA328
b. ATMEGA32u4
c. ATMEGA2560
d. AT91SAM3X8E
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Refer Lecture 22@06:20
QUESTION 10:
What is the clock speed of the Arduino Uno board?
a. 16MHz
b. 17MHz
c. 8MHz
d. None of these
Correct Answer: a. 16MHz
Detailed Solution: The clock speed of Arduino Uno board is 16MHz.
Refer Lecture 22 @ 07:13.
QUESTION 11:
Consider the following Arduino sketch.
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
What must be inserted in the place of ‘??’ within the second pinMode() function in void setup()?
a. INPUT
b. OUTPUT
c. None of these
d. Anyone of these is okay
Correct Answer: b. OUTPUT
Detailed Solution: Since pin ‘g’ is writing digital values, it is required to set in OUTPUT mode. Refer
Lecture 22-23.
QUESTION 12:
The “Verify” option in the Arduino IDE checks the code for ___________.
a. Compilation errors
b. Improper hardware connection
c. Both (a) and (b)
d. None of these
Correct Answer: a. Compilation errors
Detailed Solution: The “Verify” option in the Arduino IDE checks the code for compilation errors.
Refer Lecture 24.
QUESTION 13:
How many pins does the DHT Digital Humidity and Temperature sensor have?
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
a. 2
b. 3
c. 4
d. None of these
Correct Answer: c. 4
Detailed Solution: DHT Digital Humidity and Temperature sensor has 4 pins.
See lecture 24 @ 03:23
QUESTION 14:
What is the function of the delay() function in an Arduino program?
a. Initializes a sensor
b. Introduces a delay for the specified time
c. Stores the sensor value
d. None of the above
Correct Answer: b. Introduces a delay for the specified time
Detailed Solution: The delay() function introduces a delay in the operation of the microcontroller
for the specified duration.
See lecture 24 @13:51
QUESTION 15:
What does the following code snippet do?
Servo myservo;
a. Creates a variable to store the sensor value
b. Instructs the sensor to sense data
c. Creates an instance of servo to use it in the Arduino sketch
d. None of these
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Correct Answer: c. Creates an instance of servo to use it in the Arduino sketch
Detailed Solution: The code snipped “Servo myservo;” creates an instance of servo to use in the Arduino
sketch.
Refer Lecture 25 @5:32
************END***********