0% found this document useful (0 votes)
3 views3 pages

Unit II Tutorial

The document consists of tutorial sheets on vector differentiation, covering various problems related to vector functions, velocity, acceleration, directional derivatives, and solenoidal fields. It includes specific questions and answers regarding vector calculus concepts, such as finding unit tangent vectors, divergence, and irrotational fields. The content is structured in a way that facilitates understanding of key mathematical principles in vector calculus.

Uploaded by

mhdruvaraj5
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views3 pages

Unit II Tutorial

The document consists of tutorial sheets on vector differentiation, covering various problems related to vector functions, velocity, acceleration, directional derivatives, and solenoidal fields. It includes specific questions and answers regarding vector calculus concepts, such as finding unit tangent vectors, divergence, and irrotational fields. The content is structured in a way that facilitates understanding of key mathematical principles in vector calculus.

Uploaded by

mhdruvaraj5
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Department of Mathematics

UNIT-II
VECTOR DIFFERENTIATION
TUTORIAL SHEET-1

𝑑𝑓 ⃗
1. If 𝑓⃗ is a vector function with constant magnitude then 𝑓⃗ ⋅ 𝑑𝑡 = _______
Ans: 0

2. The displacement of a particle moving along a path is given by 𝑥 = (1 − 𝑡 3 ), 𝑦 =


(1 + 𝑡 2 ) , 𝑧 = (2𝑡 − 5) the magnitude of velocity vector at 𝑡 = 1 second is _____
Ans: √𝟏𝟕

3. For the curves whose equations are given below, find the unit tangent vectors:
a) 𝑥 = 𝑡 2 + 1, 𝑦 = 4𝑡 − 3, 𝑧 = 2(𝑡 2 − 3𝑡) at 𝑡 = 0
→ 𝜋
b) 𝑟 = (𝑎 𝑐𝑜𝑠 3 𝑡) 𝑖̂ + (𝑎 𝑠𝑖𝑛 3 𝑡) 𝑗̂ + (4𝑎𝑡) 𝑘̂ at 𝑡 = 4
̂)
(𝟐𝒋̂−𝟑𝒌 𝟏
Ans: (i) 𝒕̂ = ̂]
(ii) 𝒕̂ = 𝟓√𝟐 [−𝟑𝒊̂ − 𝟑𝒋̂ + 𝟒√𝟐𝒌
√𝟏𝟑


4. A particle moves along the curve 𝑟 = 2𝑡 2 𝑖̂ + (𝑡 2 − 4𝑡) 𝑗̂ + (3𝑡 − 5) 𝑘̂ . Find the
component of velocity and acceleration in the direction of vector𝑐 = 𝑖 − 3𝑗 + 2𝑘 at 𝑡 = 1.
𝟏𝟔 −𝟐
Ans: &
√𝟏𝟒 √𝟏𝟒

5. A person on a hang glider is spiralling upward due to rapidly rising air on a path having
position vector 𝑟(𝑡) = 3 cos(𝑡) 𝑖̂ + 3 sin (𝑡) 𝑗̂ + 𝑡 2 𝑘̂. Find (a) the velocity and
acceleration vectors (b) the glider’s speed at any time t.

̂;
Ans: 𝒗 = 𝟑𝐬𝐢𝐧 (𝒕) 𝒊̂ + 𝟑 𝐜𝐨𝐬(𝒕) 𝒋̂ + 𝟐𝒕𝒌
̂;
𝒂 = −𝟑 𝐜𝐨𝐬 𝒕 𝒊̂ + −𝟑 𝐬𝐢𝐧 𝒕 𝒋̂ + 𝟐𝒌
|𝒗| = √𝟗 + 𝟒𝒕𝟐

Number Theory, Vector Calculus and Computational Methods 1


Vector Differentiation

TUTORIAL SHEET-2

1. If 𝜙(𝑥, 𝑦, 𝑧) = 𝑥𝑦 2 𝑧 3 − 𝑥 3 𝑦 2 𝑧, then |∇𝜙| at ( 1, −1, 1) is ____________.


Ans:𝟐√𝟐

2. The maximum directional derivative of 𝜙(𝑥, 𝑦, 𝑧) = 𝑥 2 𝑦 + 𝑦𝑧 2 − 𝑥𝑧 3 at (−1,2,1) is


____.
Ans: √𝟕𝟖

𝜋
3. If 𝜙(𝑥, 𝑦, 𝑧) = 𝑥 2 + sin 𝑦 + 𝑧 then |∇𝜙| at (0, 2 , 1) is ____________.
̂
Ans: 𝒌

4. Find the unit normal vector to the surface 𝜙(𝑥, 𝑦, 𝑧) = 𝑥 2 𝑦 + 𝑦 2 𝑧 + 𝑥𝑧 2 − 5 at the


point
(1, −1, 2).
𝟏
Ans: ̂)
(𝟐𝒊̂ − 𝟑𝒋̂ + 𝟓𝒌
√𝟑𝟖

5. Find the constants 𝑎 and 𝑏 so that the surface 3𝑥 2 − 2𝑦 2 − 3𝑧 2 + 8 = 0 is


orthogonal to the surface 𝑎𝑥 2 + 𝑦 2 = 𝑏𝑧 at the point (−1, 2, 1).
𝟒 𝟒𝟎
Ans: 𝒂 = 𝟗 , 𝒃 = 𝟗

6. Find the directional derivative of 𝜙(𝑥, 𝑦, 𝑧) = 𝑥𝑦𝑧 − 𝑥𝑦 2 𝑧 3 at (1, 2, −1) in the


direction of 𝑖̂ − 𝑗̂ − 3𝑘̂.
𝟐𝟗
Ans:
√𝟏𝟏

2 MA221TC Second Semester


Department of Mathematics

TUTORIAL SHEET-3

1. If 𝑓⃗ = 3𝑥 2 𝑖̂ + 5𝑥𝑦 2 𝑗̂ + 𝑥𝑦𝑧 3 𝑘̂ then find 𝑑𝑖𝑣 𝑓⃗ at (1, 2, 3) is _____.


Ans: 80

2. If 𝑓⃗ = (𝑦 2 + 𝑧 2 − 𝑥 2 )𝑖̂ + (𝑧 2 + 𝑥 2 − 𝑦 2 )𝑗̂ + (𝑥 2 + 𝑦 2 − 𝑧 2 )𝑘̂ then find 𝑑𝑖𝑣 𝑓⃗and


𝑐𝑢𝑟𝑙 𝑓⃗
Ans: 𝒅𝒊𝒗 ⃗⃗
𝒇 = −𝟐(𝒙 + 𝒚 + 𝒛) 𝒄𝒖𝒓𝒍 ⃗⃗ 𝒇 = 𝟐[(𝒚 − 𝒛)𝒊̂ + (𝒛 − 𝒙)𝒋̂ + (𝒙 − 𝒚)𝒌 ̂]

3. Show that the vector field 𝑓⃗ = (𝑥 + 3𝑦)𝑖̂ + (𝑦 − 3𝑧)𝑗̂ + (𝑥 − 2𝑧)𝑘̂ is solenoidal.

4. Determine the constant 𝑎 such that the vector field 𝑓⃗ = 3𝑥𝑖̂ + (𝑥 + 𝑦)𝑗̂ − 𝑎𝑧𝑘̂ is
solenoidal.
Ans: 𝟒

5. If 𝑓⃗ = 𝑥 2 𝑖̂ + 𝑦 2 𝑗̂ + 𝑧 2 𝑘̂ and 𝑔⃗ = 𝑦𝑧𝑖̂ + 𝑥𝑧𝑗̂ + 𝑥𝑦𝑘̂ then show that 𝑓⃗ × 𝑔⃗ is


solenoidal.

6. If 𝑓⃗ = (2𝑥 + 3𝑦 + 𝑎𝑧)𝑖̂ + (𝑏𝑥 + 2𝑦 + 3𝑧)𝑗̂ + (2𝑥 + 𝑐𝑦 + 3𝑧)𝑘̂ is irrotational vector


field, then find the constants 𝑎, 𝑏, 𝑐.
Ans: 𝒂 = 𝟐, 𝒃 = 𝟑, 𝒄 = 𝟑

7. If 𝜙 = 𝑥 2 𝑦 + 2𝑥𝑦 + 𝑧 2 , then show that ∇𝜙 is irrotational.

8. If 𝜙 = 𝑥 2 − 𝑦 2 then show that 𝜙 satisfies the Laplacian equation.

9. If 𝜙 = 2𝑥 2 𝑦𝑧 3 then find ∇2 𝜙 at (1, 1, 1).


Ans: 1

10. If 𝑟⃗ = 𝑥𝑖̂ + 𝑦𝑗̂ + 𝑧𝑘̂ and 𝑟 = |𝑟⃗| then show that 𝑟 𝑛 𝑟⃗ is irrotational for all values
of 𝑛 and solenoidal for 𝑛 = −3.

11. Show that 𝑓⃗ = (6𝑥𝑦 + 𝑧 3 )𝑖̂ + (3𝑥 2 − 𝑧)𝑗̂ + (3𝑥𝑧 2 − 𝑦)𝑘̂ is irrotational. Find the
function 𝜙 such that 𝑓⃗ = ∇𝜙.
Ans: 𝝓 = 𝟑𝒙𝟐 𝒚 + 𝒙𝒛𝟑 − 𝒚𝒛.

Number Theory, Vector Calculus and Computational Methods 3

You might also like