0% found this document useful (0 votes)
1 views74 pages

Chapter 2 Review Questions

Chapter 2 covers descriptive statistics, including true/false questions and multiple-choice items related to measures of central tendency, graphical displays, and the interpretation of data. It addresses concepts such as mean, median, mode, variance, and the use of various graphical tools like histograms and box plots. The chapter also includes fill-in-the-blank and essay questions to reinforce understanding of statistical principles.

Uploaded by

Phước Trần
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
1 views74 pages

Chapter 2 Review Questions

Chapter 2 covers descriptive statistics, including true/false questions and multiple-choice items related to measures of central tendency, graphical displays, and the interpretation of data. It addresses concepts such as mean, median, mode, variance, and the use of various graphical tools like histograms and box plots. The chapter also includes fill-in-the-blank and essay questions to reinforce understanding of statistical principles.

Uploaded by

Phước Trần
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Chapter 2

Descriptive Statistics

True/False

1. A stem-and-leaf display is a graphical portrayal of a data set that shows the data set's
overall pattern of variation.
Answer: True Difficulty: Medium

2. The median is the measure of central tendency that divides a population or sample into
four equal parts.
Answer: False Difficulty: Easy

3. The population mean is the average of the population measurements.


Answer: True Difficulty: Medium

4. The mode is the measurement in a sample or population that occurs most frequently.
Answer: True Difficulty: Medium

5. The population mean is the point estimate of the sample mean.


Answer: False Difficulty: Medium

6. The median is said to be resistant to extreme values.


Answer: True Difficulty: Medium

7. The range of the measurement is the largest measurement plus the small measurement.
Answer: False Difficulty: Medium

8. The population variance is the average of the squared deviations of the individual
population measurements from the population mean.
Answer: True Difficulty: Medium
9. In a symmetric population, the median equals the mode.
Answer: False Difficulty: Medium

10. It is appropriate to use the Empirical Rule to describe a population that is extremely
skewed.
Answer: False Difficulty: Medium

11. The median is the value below which and above which approximately 50 percent of
the measurements lie.
Answer: True Difficulty: Easy

12. An independent variable is a predictor variable that can be used to describe, predict,
or control a dependent variable.
Answer: True Difficulty: Medium

13. The relative frequency is the frequency of a class divided by the total number of
measurements.
Answer: True Difficulty: Medium

14. The box-and-whiskers display is a graphical portrayal of data sets that depict both the
central tendency and variability of the data.
Answer: True Difficulty: Medium

15. When establishing the classes for a frequency table it is generally agreed that the
more classes you use the better your frequency table will be.
Answer: False Difficulty: Easy (REF)

16. If there are 7 classes in a frequency distribution, then the fourth class will always
contain the median.
Answer: False Difficulty: Medium

17. The sample cumulative distribution function is non-decreasing.


Answer: True Difficulty: Medium

18. Range is a better measure of variation than standard deviation.


Answer: False Difficulty: Medium
Multiple Choice

19. A normal population has 99.73 percent of the population measurements within _____
standard deviations of the mean.
A) One
B) Two
C) Three
D) Four
Answer: C Difficulty: Medium

20. A numeric characteristic of a sample is a


A) Mean
B) Variance
C) Statistic
D) Parameter
Answer: C Difficulty: Medium

21. All of the following are used to describe quantitative data except the
A) Histogram
B) Stem and Leaf
C) Dot Plot
D) Pie Chart
Answer: D Difficulty: Medium

22. All of the following are measures of central tendency except the
A) Range
B) Mode
C) Mean
D) Median
Answer: A Difficulty: Easy

23. An observation that is separated from the rest of the data is a(n)
A) Absolute extreme
B) Outlier
C) Mode
D) Quartile
Answer: B Difficulty: Easy
24. Which of the following graphs is for qualitative data?
A) Histogram
B) Bar Chart
C) Time series plot
D) Stem and leaf
Answer: B Difficulty: Medium

25. Which percentile describes the first quartile, Q1?


A) 25th
B) 50th
C) 75th
D) 100th
Answer: A Difficulty: Easy

26. Which percentile describes the third quartile, Q3?


A) 25th
B) 50th
C) 75th
D) 100th
Answer: C Difficulty: Easy (REF)

27. A plot of the values of a dependent variable y versus the values of an independent
variable x is a _____ plot.
A) Runs
B) Scatter
C) Dot
D) Time Series
Answer: B Difficulty: Medium

28. A Stem and Leaf display is best used to


A) Provide a point estimate of the variability of the data set.
B) Provide a point estimate of the central tendency of the data set.
C) Display the shape of the distribution.
D) None of the above.
Answer: C Difficulty: Medium (REF)
29. When grouping a large sample of items into classes, the ______________ is a better
tool than the ___________.
A) Histogram, stem and leaf display
B) Box plot, histogram
C) Stem and Leaf display, scatter plot
D) Scatter plot, box plot.
Answer: A Difficulty: Hard

30. A ______________ displays the frequency of each group with qualitative data and a
_____________ displays the frequency of each group with quantitative data.
A) Histogram, stem and leaf display
B) Bar chart, histogram
C) Scatter plot, bar chart
D) Stem and leaf, pie chart
Answer: B Difficulty: Medium

31. A ______________ shows the relationship between two variables


A) Box plot
B) Bar chart
C) Histogram
D) Scatter Plot
E) Pie chart
Answer: D Difficulty: Medium

32. In a given data set the 25th percentile is _______________ equal the lower hinge.
A) Always
B) Sometimes
C) Never
Answer: B Difficulty: Hard

33. A ______________ can be used to differentiate the "vital few" causes of quality
problems from the "trivial many" causes of quality problems.
A) Histogram
B) Scatter plot
C) Pareto chart
D) Box plot
E) Stem and leaf display
Answer: C Difficulty: Medium (REF)
34. ______________ and _____________ are used to describe qualitative (categorical)
data.
A) Stem and leaf displays, scatter plots.
B) Scatter plots, box plots
C) Box plots, bar charts
D) Bar charts, pie charts
E) Pie charts, histograms
Answer: D Difficulty: Medium

35. Which of the following is influenced the least by the occurrence of extreme values in
a sample?
A) Mean
B) Median
C) Mode
D) Geometric mean
E) Weighted mean
Answer: B Difficulty: Medium

36. If a population distribution is skewed to the right, then, given a random sample from
that population, one would expect that the
A) median would be greater than the mean.
B) mode would be equal to the mean.
C) median would be less than the mean.
D) median would be equal to the mean.
Answer: C Difficulty: Hard (REF)

37. Which one of the following statistical tools is used with quantitative data?
A) Bar chart
B) Histogram
C) Pie chart
D) Pareto chart
Answer: B Difficulty: Medium

38. If the mean, median, and mode for a given population all equal 25, then we know
that its distribution is
A) Bimodal
B) Skewed to the right
C) Symmetric
D) Skewed to the left
Answer: C Difficulty: Hard
39. If one intends to compare the relative variation between two samples involving two
different quantitative variables with different measurement scales, then the most
appropriate way is to compare the two samples:
A) Standard deviations
B) Variances
C) Coefficient of variations
D) Ranges
E) Interquartile ranges
Answer: C Difficulty: Medium

40. A disadvantage of using grouping (a frequency table) with sample data is that:
A) Calculations involving central tendency and variation are more complicated than
central tendency and variation calculations based on ungrouped data.
B) The descriptive statistics are less precise than the descriptive statistics obtained using
ungrouped data.
C) The interpretation of the grouped data descriptive statistics is meaningless.
D) It is much more difficult to summarize the information than it is with the ungrouped
data.
Answer: B Difficulty: Medium

41. When developing a frequency distribution the class (group), intervals should be
A) large.
B) small.
C) integer.
D) mutually exclusive.
E) equal.
Answer: D Difficulty: Hard

42. When using the Chebyshev's theorem to obtain the bounds for a 99.73 percent of the
values in a population, the interval generally will be ___________ the interval obtained
for the same percentage if normal distribution is assumed (empirical rule).
A) Shorter than
B) Wider than
C) The same as
Answer: B Difficulty: Hard
43. Which of the following graphical tools is not used to study the shapes of
distributions?
A) Stem-and-Leaf display
B) Scatter plot
C) Histogram
D) Dot plot
Answer: B Difficulty: Medium

44. All of the following are used to describe qualitative data except the:
A) Bar chart
B) Pie chart
C) Histogram
D) Pareto Chart
Answer: C Difficulty: Medium

45. A quantity that measures the variation of a population or a sample relative to its
mean is called the
A) Range
B) Standard deviation
C) Coefficient of variation
D) Variance
E) Interquartile range
Answer: C Difficulty: Easy

46. As a measure of variation, the sample _________ is easy to understand and


compute. It is based on the two extreme values and is therefore a highly unstable
measure.
A) Range
B) Standard deviation
C) Variance
D) Interquartile range
E) Coefficient of variation
Answer: A Difficulty: Medium

Fill-in-the-Blank

47. A graphical display of categorical data made up of vertical or horizontal bars is


called a _____.
Answer: Bar Chart Difficulty: Medium
48. A flaw possessed by a population or sample unit is a _____.
Answer: Defect Difficulty: Medium

49. A measurement located outside the outer fences of a box-and-whisker display is a(n)
_____.
Answer: Outlier Difficulty: Medium

50. A graphical portrayal of a data set that divides the data into classes and gives the
frequency of each class is a(n) _____.
Answer: Histogram Difficulty: Medium

51. Another name for the 50th percentile is the _____.


Answer: Median Difficulty: Medium

52. The measurement in a sample or a population that occurs most frequently is the
_____.
Answer: Mode Difficulty: Medium

53. The average of the squared deviations of the individual population measurement
from the population mean is the _____.
Answer: Variance Difficulty: Medium

54. A _____ process is able to consistently produce outputs that meet specifications.
Answer: Capable Difficulty: Medium

55. The number of measurements falling within a class interval is called the _____.
Answer: Frequency Difficulty: Medium

56. The difference between the largest and smallest measurements in a population or
sample is the _____.
Answer: Range Difficulty: Medium

57. A relative frequency curve having a long tail to the right is said to be _____ to the
right.
Answer: Skewed Difficulty: Medium
58. If the mean is greater than the median, then the distribution is skewed _____.
Answer: Right Difficulty: Medium

59. The percentage of measurements in a class is called the _____ of that class.
Answer: Relative frequency Difficulty: Medium

60. A histogram that tails out towards larger values is skewed _____.
Answer: Right Difficulty: Medium

61. A histogram that tails out towards smaller values is skewed _____.
Answer: Left Difficulty: Medium

62. The point estimate of the sample _______________ is the positive square root of the
sample variance.
Answer: Standard deviation Difficulty: Medium

63. The ____________________ is a quantity that measures the variation of a population


or sample relative to its mean.
Answer: coefficient of variation Difficulty: Medium

64. A(n) ___________ is a graphical display of categorical data made up of vertical or


horizontal bars.
Answer: Bar chart Difficulty: Easy

Essay

65. What percent of a normal population is within 2 standard deviations of the mean?
Answer: 95.44 Difficulty: Medium

66. Getting a process into statistical control does not guarantee that the process is
capable of meeting _____.
Answer: Specifications Difficulty: Medium
67. Compute the mean of the data 32,33,22,28,24,23,27,24,27,21.
Answer: 26.1 Difficulty: Easy

68. Compute the median of the data 32,33,22,28,24,23,27,24,27,21.


Answer: 25.5
24  27
25.5
2 Difficulty: Easy

69. Compute the mode of the data 32,33,22,28,24,23,27,24,27,21.


Answer: 24 and 27 Difficulty: Medium

70. Compute the range of the data: 16,18,23,21,17,16,24,23,9,17,11,16,13,10,15,14.


Answer: 15
Range = 24-9 = 15 Difficulty: Medium

71. Compute the population variance of the data:


16,18,23,21,17,16,24,23,9,17,11,16,22,10,15,14.
Answer: 20.5
N

 (X i   )2
(16  17) 2  (18  17) 2  ...  (14  17) 2 328
 
2 i 1
  20.5
N 16 16
Difficulty: Medium

72. Determine the sample mean of the data 5,4,8,6,1,0,2,6.


Answer: 4 Difficulty: Medium

73. Determine the median of the data 2,4,6,8,10,12,14.


Answer: 8 Difficulty: Medium

74. Determine the mode of the data 2,4,6,2,5,6,2,9,4,5,2,1.


Answer: 2 Difficulty: Medium

75. Compute the sample standard deviation of the data 5,4,8,6,1,0,2,6.


Answer: 2.77 Difficulty: Medium
76. What is the range of the following set of data: 3,7,2,1,8?
Answer: 7 Difficulty: Easy

77. Calculate a one standard deviation tolerance interval for the data that has a sample
mean of 28,475 and a standard deviation of 9,369.
Answer:
19,106 to 37,844
28,475 - 9,369 = 19,106
28,475 + 9,369 = 37,844 Difficulty: Easy

78. Calculate a two standard deviation tolerance interval for the data that has a sample
mean of 28,475 and a standard deviation of 9,369.
Answer:
9,737 to 47,213
28,475 - 2(9,369) = 9,737
28,475 + 2(9,369) = 47,213 Difficulty: Easy

79. Calculate a three standard deviation tolerance interval for the data that has a sample
mean of 28,475 and a standard deviation of 9,369.
Answer:
368 to 56,582
28,475 - 3(9,369) = 368
28,475 + 3(9,369) = 56,582 Difficulty: Easy

80. If the median of a data set is 760 and the upper quartile is 950, and the lower quartile
is 650, what is the interquartile range?
Answer:
300
Interquartile range = 950 - 650 = 300 Difficulty: Medium

81. If the median of the data set is 40 and the upper quartile is 42 and the lower quartile
is 37, what is the interquartile range?
Answer:
5
Interquartile range = 42 -37 = 5 Difficulty: Medium
82. Given a set of data with a mean of 150 and a standard deviation of 20. Using
Chebyshev's Theorem, what is the minimum percentage of data between 110 and 190?
Answer: 75%
150  110
k 2
20
1 1
1  2 1  .75
k 4 Difficulty: Hard (AS)

83. Given a set of data with mean of 150 and a standard deviation of 25. Using
Chebyshev's Theorem, what is the minimum percentage of data between 75 and 225?
Answer: 88.89%
150  75
k 3
25
1 1
1  2 1  .8889
k 9 Difficulty: Hard

84. Determine the median of the data set 95,86,78,90,62,73,89,92,84,76.


Answer: 85 Difficulty: Medium

85. Compute the sample standard deviation of the data set 6,4,2,1,4,1
Answer: 2
(5  3) 2  (4  3) 2  (2  3)2  (1  3)2  (4  3)2  (1  3)2 20
s  2
6 1 5 Difficulty:
Medium

86. If 50 of 500 sampled customers said they would make a purchase of a new TV set,
what is the sample proportion?
Answer: .10 Difficulty: Easy

87. Describe the shape of a population distribution, if the median is greater than the
mean.
Answer: Skewed-left Difficulty: Medium

88. In a normally distributed population, what tolerance interval contains 68.26 percent
of all measurements?
Answer: μ±σ Difficulty: Medium
89. In a normally distributed population, what tolerance interval contains 95.44 percent
of all measurements?
Answer: μ±2 σ Difficulty: Medium

90. In a normally distributed population, what tolerance interval contains 99.73 percent
of all measurements?
Answer: μ±3 σ Difficulty: Medium

91. What are three important properties of any data set?


Answer: central tendency, variation, and shape Difficulty: Hard

92. If specifications are (1.6, 1.8), and a 99.73 percent tolerance interval is (1.62, 1.83),
is the process capable?
Answer: No Difficulty: Medium

93. The average lateness for one of the top airline companies is 10 minutes. The variance
of the lateness measure is calculated as 9. What is the coefficient of variation?
Answer: 30
9 3
(100)  (100) 30
10 10
Difficulty: Medium

94. The average lateness for one of the top airline companies is 10 minutes. The variance
of the lateness measure is calculated as 9. An airplane arrived 13 minutes after the stated
arrival time. Calculate the Z-score for this particular airplane's lateness.
Answer: 1
13  10
Z 1
9
Difficulty: Medium

Use the following to answer questions 95-96:


The average life of Canadian women is 73.75 years and the standard deviation of the
women's life expectancy in Canada is 6.5 years.
95. Using the Chebychev's theorem, determine the minimum percentage of women in
Canada whose life expectancy is between 64 and 83.5 years.
Answer: 55.56%
83.5  73.75
k 1.5
6.5
1 1
1  2 1  0.5666
k (1.5)2
Difficulty: Medium

96. Based on Chebychev's inequality, determine the upper and lower bounds on the
average life expectancy of Canadian women such that at least 90% of the population is
included.
Answer: 53.2 to 94.3
1
1  2 .90
k
1
0.1
k2
1
k 2  10; k  10 3.162
.1
lower bound 73.75  (3.162)(6.5) 53.2
upper bound 73.75  (3.162)(6.5) 94.3
Difficulty: Hard

97. The average lateness for one of the top airline companies is 10 minutes. The
variance of the lateness measure is calculated as 9. An airplane arrived 8.5 minutes after
the stated arrival time. Calculate the Z-score for this particular airplane's lateness.
Answer: -0.5
Refer To: 02_01
8.5  10
Z  0.5
9
Difficulty: Medium
Use the following information to answer questions 98-99:
The table below shows the Price-to-Earnings ratio for a Stereo equipment manufacturing
company between 1998 and 2002.

Y P/E
ea Rat
r io
19 12.
98 4
19 14.
99 6
20 11.
00 1
20 8.2
01
20 6.8
02

98. Determine the percentage change in the P/E ratios from 1998 to 1999.
Answer: 17.74%

 14.6  12.4 
R1   x 100 17.74%
 12.4 
Difficulty: Medium

99. Determine the percentage change in the P/E ratios from 1999 to 2000.
Answer: -23.97%

 11.1  14.6 
R2   x 100  23.97%
 14.6 
Difficulty: Medium

100. The following table shows the Price-to-Earnings ratio for a Stereo equipment
manufacturing company between 1998 and 2002. The annual percentage growth rate of
the P/E ratios are also calculated and given below:

Year P/E Growth


Ratio rate %
1998 12.4
1999 14.6 17.74%
(1998 –
1999)
2000 11.1 -
23.97%
(1999 –
2000)
2001 8.2 -
26.13%
(2000 –
2001)
2002 6.8 -
17.07%
(2001 –
2002)

Calculate the geometric mean growth rate increase or decrease over the period from 1998
to 2002.
Answer: -.13945
Rg  4 (1  .1774)(1  .2397)(1  .2613)(1  .1707)  1
Rg  4 .548397  1  .13945
Difficulty: Medium (AS)

Use the following information to answer questions 101-103:


Suppose that a company's annual sales were $1,200,000 in 1999. The annual growth rate
of sales from 1999 to 2000 was 16%, from 2000 to 2001 was –5%, and from 2001 to
2002 was 22%.

101. Find the geometric growth rate of sales over this three-year period.
Answer: .1037

Rg  3 (1  .16)(1  .05)(1  .22)  1


Rg  3 1.3444  1 .1037
Difficulty: Medium

102. Find the ending value of sales after this three-year period.
Answer: $1,613,328
Rg  3 (1  .16)(1  .05)(1  .22)  1
Rg  3 1.3444  1 .1037
Ending Sales = 1,200,000(1+.1037) 3 1, 613,328
Difficulty: Medium

103. The geometric mean growth rate of sales over this three-year period is calculated as
10.37%. Use the geometric mean growth rate and determine the forecasted sales for 2004.
Answer:
1,965,334
Forecasted Sales = 1,200,000 (1 +. 1037 )5 = 1,965,337
Difficulty: Medium
Use the following information to answer questions 104-105:
The frequency table below summarizes the ages of 64 shoppers at the local grocery store.

Age of Freque
the ncy
shoppe
r
15 – 23 10
24 – 32 21
33 – 41 10
42 – 50 8
51 – 59 5
60 – 68 6

104. Calculate the (approximate) sample mean for this data (mean for the grouped data).
Answer: 36.25 years

Age of the Frequency Class Midpoint


shopper
15 – 23 10 19 190
24 – 32 21 28 588
33 – 41 10 37 370
42 – 50 8 46 368
51 – 59 5 55 275
60 – 68 6 64 384
2175

Difficulty: Medium
105. The sample mean for the above frequency table is calculated as 36.25. Calculate the
(approximate) sample variance and standard deviation for this data set.
Answer: 184.1493 and 13.57

Class Mi -
Midpoint f i M i  X 
2

(Mi)
19 -17.25 297.5625 2,975.63
28 -8.25 68.0625 1,429.31
37 .75 .5625 5.63
46 9.75 95.0625 76.05
55 18.75 351.5625 1,757.81
64 27.75 770.0625 4,620.38
10,864.81

10864.81
s2  184.149
59
s  184.149 13.57 years
Difficulty: Medium

106. Personnel managers usually want to know where a job applicant ranked in his or her
graduating class. With the grade point average of 3.83, Michelle Robinson graduated
above the 93rd percentile of her graduating class. What is the percentile rank of a student
whose GPA was the median GPA.
Answer: 50th Difficulty: Easy

107. The Rivertown city council is attempting to choose one of two sites (A or B) as the
location for its new emergency facility. After the new emergency facility becomes
available for service, the current emergency facility will be shut down. The project
manager has estimated the following response times in minutes from each of the
proposed sites to the four areas that must be served by the emergency facility.

Area
Serve
d
Proposed 1 2 3 4
Site
A 5.2 4.4 3.6 6.5
B 6.0 7.4 3.4 4.0

The number of emergency runs from the current emergency facility to each of the four
areas over the past year is as follows:
Area 1 2 3 4
150 65 175 92
Numbe
r of
runs
Compute the weighted mean response time from both proposed locations and determine
which proposed site should be selected for the new emergency facility.
Answer: A = 6.01, B = 6.14, choose site A.

150(5.2)  65(4.4)  175(3.6)  92(6.5) 2294


A   6.01 min .
150  65  75  92 382

150(6)  65(7.4)  175(3.4)  92(4) 2344


B   6.14 min .
150  65  75  92 382
Difficulty: Hard

108. Consider the following data:

1. 11.5 6. 13.7 11. 11 16. 14.5


2. 13.5 7. 14 12. 13 17. 15.5
3. 12.5 8. 12 13. 16.7 18. 13
4. 15.2 9. 12.7 14. 12.5 19. 18.2
5. 14.7 10. 12.5 15. 11.5 20. 11.7

(a) Create a stem and leaf display for the sample.


(b) Describe the shape of the stem and leaf display.
(c) What is the mode?
(d) What is the media?
Answer:

(a) Stem and leaf of C1, N = 20 Leaf Unit = 0.10

4 11 0557
9 12 05557
(4) 13 0057
7 14 057
4 15 25
2 16 7
1 17
1 18 2

(b) Single peaked, skewed right


(c) 12.5
(d) 13.0Difficulty: Hard (AS)
Multiple Choice

109. If there are 130 values in a data set, how many classes should be created for a
frequency histogram?
A) 4
B) 5
C) 6
D) 7
E) 8
Difficulty: Medium
Answer: E

110. If there are 120 values in a data set, how many classes should be created for a
frequency histogram?
A) 4
B) 5
C) 6
D) 7
E) 8
Difficulty: Medium
Answer: D

111. If there are 62 values in a data set, how many classes should be created for a
frequency histogram?
A) 4
B) 5
C) 6
D) 7
E) 8
Difficulty: Medium
Answer: C

112. If there are 30 values in a data set, how many classes should be created for a
frequency histogram?
A) 4
B) 5
C) 6
D) 7
E) 8
Difficulty: Medium
Answer: B
Use the following information to answer questions 113-117:
A CFO is looking at how much of a company’s resources are spent on computing. He
samples companies in the pharmaceutical industry and developed the following stem-
and-leaf graph.

5 269
6 255568999
7 11224557789
8 001222458
9 02455679
10 1556
11 137
12
13 255

113. What is the approximate shape of the distribution of the data?


A) Normal
B) Skewed to the right
C) Skewed to the left
D) Bimodal
E) Uniform
Difficulty: Medium
Answer: B

114. What is the smallest percent spent on R&D?


A) 5.9
B) 5.6
C) 5.2
D) 5.02
E) 50.2
Difficulty: Medium
Answer: C

115. If a frequency histogram were to be created using these data, how many classes
would you create?
A) 4
B) 5
C) 6
D) 7
E) 8
Difficulty: Medium
Answer: C
116. What would be the class length that would be used in creating a frequency
histogram?
A) 1.4
B) 8.3
C) 1.2
D) 1.7
E) 0.9
Difficulty: Medium
Answer: A

117. What would be the first class interval for the frequency histogram?
A) 5.2 – 6.5
B) 5.2 – 6.0
C) 5.0 – 6.0
D) 5.2 – 6.6
E) 5.2 – 6.4
Difficulty: Medium
Answer: E

Use the following information to answer questions 118-120:


The US local airport keeps track of the percentage of flights arriving within 15 minutes of
their scheduled arrivals. The stem-and-leaf plot of the data for one year is below:

76 9
77 114
78
79 07
80 88
81 2
82 1
83 88

118. What is the sample size?


A) 7
B) 9
C) 10
D) 11
E) 12
Difficulty: Medium
Answer: E
119. In developing a histogram of these data, how many classes would be used?
A) 4
B) 5
C) 6
D) 7
E) 8
Difficulty: Medium
Answer: A

120. What would be the class length for creating the frequency histogram?
A) 1.4
B) 0.8
C) 2.7
D) 1.7
E) 2.3
Difficulty: Medium
Answer: D

Use the following information to answer questions 121-123:


A company collected the ages from a random sample of its middle managers with the
resulting frequency distribution shown below:

Class Interval Frequency


20 to <25 8
25 to < 30 6
30 to <35 5
35 to <40 12
40 to < 45 15
45 to < 50 7

121. What would be the approximate shape of the relative frequency histogram?
A) Uniform
B) Normal
C) Bimodal
D) Skewed to the left
E) Skewed to the right
Difficulty: Hard
Answer: D
122. What is the relative frequency for the largest interval?
A) .132
B) .226
C) .231
D) .283
E) .288
Difficulty: Hard
Answer: D

123. What is the midpoint of the third class interval?


A) 22.5
B) 27.5
C) 32.5
D) 37.5
E) 42.5
Difficulty: Hard
Answer: C

Use the following information to answer questions 124-126:


In a statistic class, 10 scores were randomly selected with the following results were
obtained:
74, 73, 77, 77, 71, 68, 65, 77, 67, 66

124. What is the mean


A) 71.5
B) 72.0
C) 77.0
D) 71.0
E) 73.0
Difficulty: Easy
Answer: A

125. What is the median?


A) 71.5
B) 72.0
C) 77.0
D) 71.0
E) 73.0
Difficulty: Easy
Answer: B
126. What is the mode?
A) 71.5
B) 72.0
C) 77.0
D) 71.0
E) 73.0
Difficulty: Easy
Answer: C

Use the following information to answer questions 127-129:


The numbers of rooms for 15 homes recently sold were:
8, 8, 8, 5, 9, 8, 7, 6, 6, 7, 7, 7, 7, 9, 9

127. What is the mean?


A) 8.0
B) 7.0
C) 6.0
D) 9.0
E) 7.4
Difficulty: Easy
Answer: E

128. What is the median?


A) 8.0
B) 7.0
C) 6.0
D) 9.0
E) 7.4
Difficulty: Easy
Answer: B

129. What is the mode?


A) 8.0
B) 7.0
C) 6.0
D) 9.0
E) 7.4
Difficulty: Easy
Answer: B
Use the following information to answer questions 130-132:
The values given below are snow depths measured as part of a study of satellite
observations and water resources.
19, 18, 12, 25, 22, 8, 8, 16

130. What is the mean?


A) 8
B) 23.5
C) 16
D) 17
E) 18
Difficulty: Easy
Answer: C

131. What is the median?


A) 8
B) 23.5
C) 16
D) 17
E) 18
Difficulty: Easy
Answer: D

132. What is the mode?


A) 8
B) 23.5
C) 16
D) 17
E) 18
Difficulty: Easy
Answer: A

Use the following information to answer questions 133-135:


In a hearing test, subjects estimate the loudness (in decibels) of sound, and the results are:
68, 67, 70, 71, 68, 75, 68, 62, 80, 73, 68
133. What is the mean?
A) 70
B) 75
C) 68
D) 71
E) 80
Difficulty: Easy
Answer: A

134. What is the median?


A) 70
B) 75
C) 68
D) 71
E) 80
Difficulty: Easy
Answer: C

135. What is the mode?


A) 70
B) 75
C) 68
D) 71
E) 80
Difficulty: Easy
Answer: C

Use the following information to answer questions 136-138:


The reaction time is seconds to a stop light of a group of adult men were found to be
0.74, 0.71, 0.41, 0.82, 0.74, 0.85, 0.99, 0.71, 0.57, 0.85, 0.57, 0.55

136. What is the mean?


A) 0.709
B) 0.710
C) 0.920
D) 0.725
E) 0.550
Difficulty: Easy
Answer: A
137. What is the median?
A) 0.709
B) 0.710
C) 0.920
D) 0.725
E) 0.550
Difficulty: Easy
Answer: D

138. What is the mode?


A) 0.709
B) 0.710
C) 0.920
D) 0.725
E) 0.550
Difficulty: Easy
Answer: B

Use the following information to answer questions 139-141:


In a rating of the satisfaction with their instructor, 13 students gave the following scores
from a scale of 1 to 5:
3, 2, 1, 1, 5, 5, 4, 3, 3, 2, 4, 3, 3

139. What is the mean?


A) 3
B) 5
C) 2
D) 4
E) 3.25
Difficulty: Easy
Answer: A

140. What is the median?


A) 3
B) 5
C) 2
D) 4
E) 3.25
Difficulty: Easy
Answer: A
141. What is the mode?
A) 3
B) 5
C) 2
D) 4
E) 3.25
Difficulty: Easy
Answer: A

Use the following information to answer questions 142-144:


The company financial officer was interested in the average cost of PCs that had been
purchased in the past six months. A random sample of the price of 10 computers was
taken with the following results:

$3,250, $1,127, $2,995, $3,250, $3,445, $3,449, $1,482, $6,120, $3,009, $4,000

142. What is the mean?


A) 3447
B) 3213
C) 3250
D) 6120
E) 3445
Difficulty: Easy
Answer: B

143. What is the median?


A) 3447
B) 3213
C) 3250
D) 6120
E) 3445
Difficulty: Easy
Answer: C
144. What is the mode?
A) 3447
B) 3213
C) 3250
D) 6120
E) 3445
Difficulty: Easy
Answer: C

Use the following information to answer questions 145-147:


The local amusement park was interested in the average wait time at their most popular
roller coaster at the peak park time (2 p.m.). They selected 13 patrons and had them get in
line between 2 and 3 p.m. Each was given a stop watch to record the time they spent in
line. The times recorded were as follows (in minutes):

118, 124, 108, 116, 99, 120, 148, 118, 119, 121, 45, 130, 118

145. What is mean?


A) 114.15
B) 118
C) 148
D) 45
E) 115.5
Difficulty: Easy
Answer: A

146. What is the median?


A) 114.15
B) 118
C) 148
D) 45
E) 115.5
Difficulty: Easy
Answer: B
147. What is the mode?
A) 114.15
B) 118
C) 148
D) 45
E) 115.5
Difficulty: Easy
Answer: B

Use the following information to answer questions 148-150:


Quality control is an important issue at ACME Company which manufacturers light
bulbs. In order to conduct testing of the life hours of their light bulbs, they randomly
sampled nine light bulbs and measured how many hours they lasted.

378, 361, 350, 375, 200, 391, 375, 368, 321

148. What is the mean?


A) 375
B) 368
C) 389.9
D) 200
E) 346.6
Difficulty: Easy (AS)
Answer: E

149. What is the median?


A) 375
B) 368
C) 389.9
D) 200
E) 346.6
Difficulty: Easy (AS)
Answer: B
150. What is the mode?
A) 375
B) 368
C) 389.9
D) 200
E) 346.6
Difficulty: Easy (AS)
Answer: A

Use the following information to answer questions 151-159:


Time to degree has become a “hot” topic with federal legislators. At one state university
it was necessary to do a quick calculation when one of the local congressmen called the
president. Twenty students were randomly selected from the most recent graduating class
and the number of semesters they were enrolled was calculated.

7, 8, 10, 11, 8, 6, 10, 9, 9, 8, 13, 12, 8, 11, 11, 14, 8, 7, 10, 12

151. What is the mean?


A) 8
B) 9.6
C) 9.5
D) 10.5
E) 9
Difficulty: Easy
Answer: E

152. What is the median?


A) 8
B) 9.6
C) 9.5
D) 10.5
E) 9
Difficulty: Easy
Answer: C
153. What is the mode?
A) 8
B) 9.6
C) 9.5
D) 10.5
E) 9
Difficulty: Easy
Answer: A

154. Find the coefficient of variation for IQ tests with a mean of 100 and a standard
deviation of 15.
A) 15.0
B) 6.7
C) 0.15
D) 1.5
E) 67
Difficulty: Hard
Answer: A

155. Find the z-score for a IQ test score of 142 when the mean is 100 and the standard
deviation is 15.
A) 42
B) 2.8
C) 18.78
D) 1.27
E) -2.8
Difficulty: Medium
Answer: B

156. Find the z-score for a IQ test score of 922 when the mean is 100 and the standard
deviation is 15.
A) 0.53
B) 0.77
C) -0.77
D) -0.53
E) -8.00
Difficulty: Medium
Answer: D
157. Find the z-score for a IQ test score of 118 when the mean is 100 and the standard
deviation is 15.
A) 1.2
B) 1.0
C) 18.0
D) -1.03
E) -1.2
Difficulty: Medium
Answer: A

158. Find the z-score for a IQ test score of 125 when the mean is 100 and the standard
deviation is 15.
A) 25
B) 1.1
C) 1.67
D) -1.1
E) -1.67
Difficulty: Medium
Answer: C

159. Using Chebyshev’s Rule, find the interval that contains at least 93.75% of all
measurements when mean = 2.549 and s = 1.828.
A) [-2.935 8.033]
B) [-1.107 6.205]
C) [-26.699 31.797]
D) [2.435 2.663]
E) [-4.763 9.861]
Difficulty: Hard
Answer: E

Use the following information to answer questions 160-162:


According to a survey of the top 10 employers in a major city in the Midwest, a worker
spends an average of 413 minutes a day on the job. Suppose the standard deviation is
26.8 minutes and the time spent is approximately a normal distribution.
160. What are the times that approximately 68.26% of all workers will fall?
A) [394.8 431.2]
B) [386.2 439.8]
C) [372.8 453.2]
D) [359.4 466.6]
E) [332.6 493.4]
Difficulty: Medium
Answer: B

161. What are the times that approximately 95.44% of all workers will fall?
A) [387.5 438.5]
B) [386.2 439.8]
C) [372.8 453.2]
D) [359.4 466.6]
E) [332.6 493.4]
Difficulty: Medium
Answer: D

162. What are the times that approximately 99.73% of all workers will fall?
A) [305.8 520.2]
B) [386.2 439.8]
C) [372.8 453.2]
D) [359.4 466.6]
E) [332.6 493.4]
Difficulty: Medium
Answer: E

163. According to Chebyshev’s Theorem, at least what proportion of the data will be
within
μ±kσ for: k = 2
A) 68%
B) 50%
C) 25%
D) 75%
E) 34%
Difficulty: Medium (AS)
Answer: D
164. k = 2.5
A) 16%
B) 40%
C) 68%
D) 60%
E) 84%
Difficulty: Medium
Answer: E

165. k = 1.6
A) 39%
B) 58%
C) 68%
D) 61%
E) 92%
Difficulty: Medium
Answer: D

166. k = 3.2
A) 90%
B) 95%
C) 84%
D) 97%
E) 10%
Difficulty: Medium
Answer: A

167. According to Chebyshev’s theorem, how many standard deviations from the range
would include at least 80% of the values?
A) 5.0
B) 2.2
C) 2.5
D) 1.6
E) 2.0
Difficulty: Hard (AS)
Answer: B

Use the following information to answer questions 168-170:


In a statistic class, 10 scores were randomly selected with the following results were
obtained (mean = 71.5):

74, 73, 77, 77, 71, 68, 65, 77, 67, 66


168. What is the range?
A) 22.72
B) 12.00
C) 4.77
D) 516.20
E) 144.00
Difficulty: Easy
Answer: B

169. What is the variance?


A) 22.72
B) 12.00
C) 4.77
D) 516.20
E) 144.00
Difficulty: Medium
Answer: A

170. What is the standard deviation?


A) 22.72
B) 12.00
C) 4.77
D) 516.20
E) 144.00
Difficulty: Medium
Answer: C

Use the following information to answer questions 171-173:


The numbers of rooms for 15 homes recently sold were (mean = 7.4):

8, 8, 8, 5, 9, 8, 7, 6, 6, 7, 7, 7, 7, 9, 9

171. What is the range?


A) 1.183
B) 1.400
C) 4.00
D) 16.00
E) 1.96
Difficulty: Easy
Answer: C
172. What is the variance?
A) 1.183
B) 1.400
C) 4.00
D) 16.00
E) 1.96
Difficulty: Medium
Answer: B

173. What is the standard deviation?


A) 1.183
B) 1.400
C) 4.00
D) 16.00
E) 1.96
Difficulty: Medium
Answer: A

Use the following information to answer questions 174-176:


The values given below are snow depths measured as part of a study of satellite
observations and water resources (mean = 16).

19, 18, 12, 25, 22, 8, 8, 16

174. What is the range?


A) 39.14
B) 6.26
C) 17
D) 289
E) 18
Difficulty: Easy
Answer: C
175. What is the variance?
A) 39.14
B) 6.26
C) 17
D) 289
E) 18
Difficulty: Medium
Answer: A

176. What is the standard deviation?


A) 39.14
B) 6.26
C) 17
D) 289
E) 18
Difficulty: Medium
Answer: B

Use the following information to answer questions 177-179:


In a hearing test, subjects estimate the loudness (in decibels) of sound, and the results are
(mean = 70):

68, 67, 70, 71, 68, 75, 68, 62, 80, 73, 68

177. What is the range?


A) 18
B) 4.73
C) 22.40
D) 324
E) 6.76
Difficulty: Easy
Answer: A
178. What is the variance?
A) 18
B) 4.73
C) 22.40
D) 324
E) 6.76
Difficulty: Medium
Answer: C

179. What is the standard deviation?


A) 18
B) 4.73
C) 22.40
D) 324
E) 6.76
Difficulty: Medium
Answer: B

Use the following information to answer questions 180-182:


The reaction time is seconds to a stop light of a group of adult men were found to be

0.74, 0.71, 0.41, 0.82, 0.74, 0.85, 0.99, 0.71, 0.57, 0.85, 0.57, 0.55 (mean = .709)

180. What is the range?


A) 0.026
B) 0.052
C) 0.580
D) 0.1613
E) 0.0007
Difficulty: Easy
Answer: C

181. What is the variance?


A) 0.026
B) 0.052
C) 0.580
D) 0.1613
E) 0.0007
Difficulty: Medium
Answer: A
182. What is the standard deviation?
A) 0.026
B) 0.052
C) 0.580
D) 0.1613
E) 0.0007
Difficulty: Medium
Answer: D

Use the following information to answer questions 183-185:


In a rating of the satisfaction with their instructor, 13 students gave the following scores
from a scale of 1 to 5 (mean = 3):

3, 2, 1, 1, 5, 5, 4, 3, 3, 2, 4, 3, 3

183. What is the range?


A) 3
B) 4
C) 1.291
D) 1.667
E) 2.779
Difficulty: Easy
Answer: B

184. What is the variance?


A) 3
B) 4
C) 1.291
D) 1.667
E) 2.779
Difficulty: Medium
Answer: D
185. What is the standard deviation?
A) 3
B) 4
C) 1.291
D) 1.667
E) 2.779
Difficulty: Medium
Answer: C

Use the following information to answer questions 186-188:


The company financial officer was interested in the average cost of PCs that had been
purchased in the past six months. A random sample of the price of 10 computers was
taken with the following results (mean = $3,213):

$3,250, $1,127, $2,995, $3,250, $3,445, $3,449, $1,482, $6,120, $3,009, $4,000

186. What is the range?


A) 1359
B) 4993
C) 1846575
D) 3587
E) 1976454
Difficulty: Easy (AS)
Answer: B

187. What is the variance?


A) 1359
B) 4993
C) 1846575
D) 3587
E) 1976454
Difficulty: Medium (AS)
Answer: C
188. What is the standard deviation?
A) 1359
B) 4993
C) 1846575
D) 3587
E) 1976454
Difficulty: Medium (AS)
Answer: A

Use the following information to answer questions 189-191:


The local amusement park was interested in the average wait time at their most popular
roller coaster at the peak park time (2 p.m.). They selected 13 patrons and had them get in
line between 2 and 3 p.m. Each was given a stop watch to record the time they spent in
line. The times recorded were as follows (in minutes) (mean = 114.15):

118, 124, 108, 116, 99, 120, 148, 118, 119, 121, 45, 130, 118

189. What is the range?


A) 103
B) 23.62
C) 557.97
D) 128.8
E) 115
Difficulty: Easy
Answer: A

190. What is the variance?


A) 103
B) 23.62
C) 557.97
D) 128.8
E) 115
Difficulty: Medium
Answer: C
191. What is the standard deviation?
A) 103
B) 23.62
C) 557.97
D) 128.8
E) 115
Difficulty: Medium
Answer: B

Use the following information to answer questions 192-194:


Quality control is an important issue at ACME Company which manufacturers light
bulbs. In order to conduct testing of the life hours of their light bulbs, they randomly
sampled nine light bulbs and measured how many hours they lasted (mean = 346.6).

378, 361, 350, 375, 200, 391, 375, 368, 321

192. What is the range?


A) 342.43
B) 3424.3
C) 58.5
D) 191
E) 10609
Difficulty: Easy
Answer: D

193. What is the variance?


A) 342.43
B) 3424.3
C) 58.5
D) 191
E) 10609
Difficulty: Medium
Answer: B
194. What is the standard deviation?
A) 342.43
B) 3424.3
C) 58.5
D) 191
E) 10609
Difficulty: Medium
Answer: C

Use the following information to answer questions 195-197:


Time to degree has become a “hot” topic with federal legislators. At one state university
it was necessary to do a quick calculation when one of the local congressmen called the
president. Twenty students were randomly selected from the most recent graduating class
and the number of semesters they were enrolled was calculated (mean = 9.6)

7, 8, 10, 11, 8, 6, 10, 9, 9, 8, 13, 12, 8, 11, 11, 14, 8, 7, 10, 12

195. What is the range?


A) 8
B) 2.162
C) 9.5
D) 4.674
E) 21.846
Difficulty: Easy
Answer: A

196. What is the variance?


A) 8
B) 2.162
C) 9.5
D) 4.674
E) 21.846
Difficulty: Medium
Answer: D
197. What is the standard deviation?
A) 8
B) 2.162
C) 9.5
D) 4.674
E) 21.846
Difficulty: Medium
Answer: B

Use the following information to answer questions 198-205:


In a statistic class, 10 scores were randomly selected with the following results were
obtained:

74, 73, 77, 77, 71, 68, 65, 77, 67, 66

198. What is the 90th percentile?


A) 77
B) 73
C) 74
D) 67
E) 65.9
Difficulty: Medium
Answer: A

199. What is the third quartile?


A) 65.9
B) 67.3
C) 66.75
D) 73.85
E) 77.0
Difficulty: Medium
Answer: E

200. What is the first quartile?


A) 65.9
B) 67.3
C) 66.75
D) 73.85
E) 77.0
Difficulty: Medium
Answer: C
201. What is the 10th percentile?
A) 65.9
B) 67.3
C) 66.75
D) 73.85
E) 77.0
Difficulty: Medium
Answer: A

202. What is the 65th percentile?


A) 65.9
B) 67.3
C) 66.75
D) 73.85
E) 77.0
Difficulty: Hard
Answer: D

203. What is the IQR?


A) 12.00
B) 5.25
C) 10.25
D) 5.00
E) 11.00
Difficulty: Easy
Answer: C

204. What are the inner fences?


A) 15.375, 30.75
B) 82.125, 92.375
C) 97.50, 107.75
D) 51.375, 92.375
E) 35.95, 107.75
Difficulty: Hard
Answer: D
205. What are the outer fences?
A) 15.375, 30.75
B) 51.375, 92.375
C) 35.95, 107.75
D) 82.125, 92.375
E) 97.50, 107.75
Difficulty: Hard
Answer: C

Use the following information to answer questions 206-216:


The numbers of rooms for 15 home recently sold were;

8, 8, 8, 5, 9, 8, 7, 6, 6, 7, 7, 7, 7, 9, 9

206. What is the 90th percentile?


A) 9
B) 8
C) 7
D) 6
E) 5
Difficulty: Medium
Answer: A

207. What is the third quartile?


A) 9
B) 8
C) 7
D) 6
E) 5
Difficulty: Medium
Answer: B

208. What is the first quartile?


A) 9
B) 8
C) 7
D) 6
E) 5
Difficulty: Medium
Answer: C
209. What is the 10th percentile?
A) 9
B) 8
C) 7
D) 6
E) 5
Difficulty: Medium
Answer: D

210. What is the 65th percentile?


A) 9
B) 8
C) 7
D) 6
E) 5
Difficulty: Hard
Answer: B

211. What is the IQR?


A) 15
B) 1.5
C) 3
D) 4
E) 1
Difficulty: Easy
Answer: E

212. What are the inner fences?


A) 4, 11
B) 8.5, 9.5
C) 5.5, 9.5
D) 10, 9.5
E) 5.5, 10
Difficulty: Hard
Answer: C
213. What are the outer fences?
A) 5.5, 9.5
B) 4, 11
C) 8.5, 9.5
D) 10, 9.5
E) 5.5, 10
Difficulty: Hard
Answer: B

Use the following information to answer questions 214-221:


The values given below are snow depths measured as part of a study of satellite
observations and water resources.

19, 18, 12, 25, 22, 8, 8, 16

214. What is the 90th percentile?


A) 8
B) 22.9
C) 18.55
D) 9
E) 21.25
Difficulty: Medium
Answer: B

215. What is the third quartile?


A) 8
B) 22.9
C) 18.55
D) 9
E) 21.25
Difficulty: Medium
Answer: E
216. What is the first quartile?
A) 8
B) 22.9
C) 18.55
D) 9
E) 21.25
Difficulty: Medium
Answer: D

217. What is the 10th percentile?


A) 8
B) 22.9
C) 18.55
D) 9
E) 21.25
Difficulty: Medium
Answer: A

218. What is the 65th percentile?


A) 8
B) 22.9
C) 18.55
D) 9
E) 21.25
Difficulty: Hard
Answer: C

219. What is the IQR?


A) 12.25
B) 18.375
C) 36.75
D) 21.25
E) 30.25
Difficulty: Easy
Answer: A
220. What are the inner fences?
A) 27.375, 39.625
B) -9.375, 39.625
C) -27.75, 58.00
D) 45.75, 58.00
E) 18.375, 36.75
Difficulty: Hard
Answer: B

221. What are the outer fences?


A) -9.375, 39.625
B) -27.75, 58.00
C) 27.375, 39.625
D) 45.75, 58.00
E) 18.375, 36.75
Difficulty: Hard
Answer: B

Use the following information to answer questions 222-229:


In a hearing test, subjects estimate the loudness (in decibels) of sound, and the results are;

68, 67, 70, 71, 68, 75, 68, 62, 80, 73, 68

222. What is the 90th percentile?


A) 73
B) 68
C) 70.5
D) 67
E) 75
Difficulty: Medium
Answer: E

223. What is the third quartile?


A) 73
B) 68
C) 70.5
D) 67
E) 75
Difficulty: Medium
Answer: A
224. What is the first quartile?
A) 73
B) 68
C) 70.5
D) 67
E) 75
Difficulty: Medium
Answer: B

225. What is the 10th percentile?


A) 73
B) 68
C) 70.5
D) 67
E) 75
Difficulty: Medium
Answer: D

226. What is the 65th percentile?


A) 73
B) 68
C) 70.5
D) 67
E) 75
Difficulty: Hard
Answer: C

227. What is the IQR?


A) 18
B) 6
C) 5
D) 7.5
E) 15
Difficulty: Easy
Answer: C
228. What are the inner fences?
A) 75.5, 80.5
B) 83, 88
C) 60.5, 80.5
D) 53, 88
E) 7.5, 15
Difficulty: Hard
Answer: C

229. What are the outer fences?


A) 60.5, 80.5
B) 75.5, 80.5
C) 53, 88
D) 83, 88
E) 7.5, 15
Difficulty: Hard
Answer: C

Use the following information to answer questions 230-237:


The reaction time is seconds to a stop light of a group of adult men were found to be

0.74, 0.71, 0.41, 0.82, 0.74, 0.85, 0.99, 0.71, 0.57, 0.85, 0.57, 0.55

230. What is the 90th percentile?


A) 0.752
B) 0.552
C) 0.85
D) 0.8425
E) 0.57
Difficulty: Medium
Answer: C

231. What is the third quartile?


A) 0.752
B) 0.552
C) 0.85
D) 0.8425
E) 0.57
Difficulty: Medium
Answer: D
232. What is the first quartile?
A) 0.752
B) 0.552
C) 0.85
D) 0.8425
E) 0.57
Difficulty: Medium
Answer: E

233. What is the 10th percentile?


A) 0.752
B) 0.552
C) 0.85
D) 0.8425
E) 0.57
Difficulty: Medium
Answer: B

234. What is the 65th percentile?


A) 0.752
B) 0.552
C) 0.85
D) 0.8425
E) 0.57
Difficulty: Hard
Answer: A

235. What is the IQR?


A) .2725
B) .8175
C) .40875
D) .57
E) .8425
Difficulty: Easy
Answer: A
236. What are the inner fences?
A) .97875, 1.25125
B) 1.3875, 1.66
C) -.2475, 1.66
D) .40875, .8175
E) .16125, 1.25125
Difficulty: Hard
Answer: E

237. What are the outer fences?


A) -.2475, 1.66
B) .16125, 1.25125
C) .97875, 1.25125
D) 1.3875, 1.66
E) .40875, .8175
Difficulty: Hard
Answer: A

Use the following information to answer questions 238-245:


In a rating of the satisfaction with their instructor, 13 students gave the following scores
from a scale of 1 to 5;

3, 2, 1, 1, 5, 5, 4, 3, 3, 2, 4, 3, 3

238. What is the 90th percentile?


A) 1.2
B) 2
C) 3
D) 4
E) 4.8
Difficulty: Medium
Answer: E
239. What is the third quartile?
A) 1.2
B) 2
C) 3
D) 4
E) 4.8
Difficulty: Medium
Answer: D

240. What is the first quartile?


A) 1.2
B) 2
C) 3
D) 4
E) 4.8
Difficulty: Medium
Answer: B

241. What is the 10th percentile?


A) 1.2
B) 2
C) 3
D) 4
E) 4.8
Difficulty: Medium
Answer: A

242. What is the 65th percentile?


A) 1.2
B) 2
C) 3
D) 4
E) 4.8
Difficulty: Hard
Answer: C
243. What is the IQR?
A) 2
B) 6
C) 3
D) 4
E) 1
Difficulty: Easy
Answer: A

244. What are the inner fences?


A) -1, 7
B) -4, 10
C) 5, 7
D) 8, 10
E) 3, 6
Difficulty: Hard
Answer: A

245. What are the outer fences?


A) -1, 7
B) -4, 10
C) 5, 7
D) 8, 10
E) 3,6
Difficulty: Hard
Answer: B

Use the following information to answer questions 246-253:


The company financial officer was interested in the average cost of PCs that had been
purchased in the past six months. A random sample of the price of 10 computers was
taken with the following results;

$3,250, $1,127, $2,995, $3,250, $3,445, $3,449, $1,482, $6,120, $3,009, $4,000
246. What is the 90th percentile?
A) $1,446.5
B) $2,617
C) $3,415.75
D) $3,587
E) $4,212
Difficulty: Medium (AS)
Answer: E

247. What is the third quartile?


A) $1,446.5
B) $2,617
C) $3,415.75
D) $3,587
E) $4,212
Difficulty: Medium (AS)
Answer: D

248. What is the first quartile?


A) $1,446.5
B) $2,617
C) $3,415.75
D) $3,587
E) $4,212
Difficulty: Medium (AS)
Answer: B

249. What is the 10th percentile?


A) $1,446.5
B) $2,617
C) $3,415.75
D) $3,587
E) $4,212
Difficulty: Medium (AS)
Answer: A
250. What is the 65th percentile?
A) $1,446.5
B) $2,617
C) $3,415.75
D) $3,587
E) $4,212
Difficulty: Hard (AS)
Answer: C

251. What is the IQR?


A) 1455
B) 970
C) 2910
D) 4993
E) 6204
Difficulty: Easy
Answer: B

252. What are the inner fences?


A) 1455, 2910
B) 4072, 5042
C) 5527, 6497
D) 1162, 5042
E) -293, 6497
Difficulty: Hard (AS)
Answer: D

253. What are the outer fences?


A) 1455, 2910
B) 4072, 5042
C) 5527, 6497
D) 1162, 5042
E) -293, 6497
Difficulty: Hard (AS)
Answer: E
Use the following information to answer questions 254-261:
The local amusement park was interested in the average wait time at there most popular
roller coaster at the peak park time (2 p.m.). They selected 13 patrons and had them get in
line between 2 and 3 p.m. Each was given a stop watch to record the time they spent in
line. The times recorded were as follows (in minutes)

118, 124, 108, 116, 99, 120, 148, 118, 119, 121, 45, 130, 118

254. What is the 90th percentile?


A) 100.8
B) 119.8
C) 128.8
D) 112
E) 122.5
Difficulty: Medium
Answer: C

255. What is the third quartile?


A) 100.8
B) 119.8
C) 128.8
D) 112
E) 122.5
Difficulty: Medium
Answer: E

256. What is the first quartile?


A) 100.8
B) 119.8
C) 128.8
D) 112
E) 122.5
Difficulty: Medium
Answer: D
257. What is the 10th percentile?
A) 100.8
B) 119.8
C) 128.8
D) 112
E) 122.5
Difficulty: Medium
Answer: A

258. What is the 65th percentile?


A) 100.8
B) 119.8
C) 128.8
D) 112
E) 122.5
Difficulty: Hard
Answer: B

259. What is the IQR?


A) 21.00
B) 10.50
C) 15.75
D) 31.50
E) 11.50
Difficulty: Easy
Answer: B

260. What are the inner fences?


A) 96.25, 138.25
B) 80.5, 154.00
C) 127.75, 138.25
D) 143.50, 154.00
E) 15.75, 31.50
Difficulty: Hard
Answer: A
261. What are the outer fences?
A) 96.25, 138.25
B) 80.5, 154.00
C) 127.75, 138.25
D) 143.50, 154.00
E) 15.75, 31.50
Difficulty: Hard
Answer: B

Use the following information to answer questions 262-269:


Quality control is an important issue at ACME Company which manufacturers light
bulbs. In order to conduct testing of the life hours of their light bulbs, they randomly
sampled nine light bulbs and measured how many hours they lasted.

378, 361, 350, 375, 200, 391, 375, 368, 321

262. What is the 90th percentile?


A) 335.5
B) 370.5
C) 380.6
D) 296.8
E) 375
Difficulty: Medium
Answer: C

263. What is the third quartile?


A) 335.5
B) 370.5
C) 380.6
D) 296.8
E) 375
Difficulty: Medium
Answer: B
264. What is the first quartile?
A) 335.5
B) 370.5
C) 380.6
D) 296.8
E) 375
Difficulty: Medium
Answer: A

265. What is the 10th percentile?


A) 335.5
B) 370.5
C) 380.6
D) 296.8
E) 375
Difficulty: Medium
Answer: D

266. What is the 65th percentile?


A) 335.5
B) 370.5
C) 380.6
D) 296.8
E) 375
Difficulty: Hard
Answer: E

267. What is the IQR?


A) 41
B) 22
C) 61.50
D) 191
E) 82
Difficulty: Easy
Answer: A
268. What are the inner fences?
A) 274.0, 438.0
B) 212.5, 499.5
C) 397.0, 438.0
D) 458.5, 499.5
E) 61.5, 123.0
Difficulty: Hard
Answer: A

269. What are the outer fences?


A) 274.0, 438.0
B) 212.5, 499.5
C) 397.0, 438.0
D) 458.5, 499.5
E) 61.5, 123.0
Difficulty: Hard
Answer: B

Use the following information to answer questions 270-277:


Time to degree has become a “hot” topic with federal legislatures. At one state university
it was necessary to do a quick calculation when one of the local congressmen called the
president. Twenty students were randomly selected from the most recent graduating class
and the number of semesters they were enrolled was calculated.

7, 8, 10, 11, 8, 6, 10, 9, 9, 8, 13, 12, 8, 11, 11, 14, 8, 7, 10, 12

270. What is the 90th percentile?


A) 7
B) 10.35
C) 12.1
D) 11
E) 8
Difficulty: Medium
Answer: C
271. What is the third quartile?
A) 7
B) 10.35
C) 12.1
D) 11
E) 8
Difficulty: Medium
Answer: D

272. What is the first quartile?


A) 7
B) 10.35
C) 12.1
D) 11
E) 8
Difficulty: Medium
Answer: E

273. What is the 10th percentile?


A) 7
B) 10.35
C) 12.1
D) 11
E) 8
Difficulty: Medium
Answer: A

274. What is the 65th percentile?


A) 7
B) 10.35
C) 12.1
D) 11
E) 8
Difficulty: Hard
Answer: B
275. What is the IQR?
A) 3
B) 8
C) 3.5
D) 11
E) 4.5
Difficulty: Easy
Answer: A

276. What are the inner fences?


A) 17, 20
B) 3.5, 15.5
C) 12.5, 15.5
D) -1, 20
E) 4.5, 9.0
Difficulty: Hard
Answer: B

277. What are the outer fences?


A) 17, 20
B) -1, 20
C) 3.5, 15.5
D) 12.5, 15.5
E) 4.5, 9.0
Difficulty: Hard
Answer: B
Use the following information to answer questions 278-282:
In a survey of 550 randomly-selected college statistic students were surveyed on their
impressions of their course, instructor and textbook. The results are as follows:

Rate the overall quality of your course.


Excellent 154
Good 187
Fair 71
Poor 138
How effective was your instructor?
Very effective 75
Somewhat effective 220
Somewhat ineffective 155
Very ineffective 100

How easy was it to read and understand the textbook?


Very easy 21
Easy 83
Hard 361
Very hard 85

Use the above results to answer the following questions:


Compute a point estimate of the proportion of all college statistic students who:

278. Think their instructor was “very effective”


A) 0.136
B) 0.536
C) 0.182
D) 0.280
E) 0.014
Difficulty: Easy
Answer: A

279. Feel their textbook is not “easy” or “very easy”


A) 0.189
B) 0.811
C) 0.009
D) 0.656
E) 0.151
Difficulty: Medium
Answer: B
280. Think the quality of the course was “fair”
A) 0.251
B) 0.620
C) 0.129
D) 0.871
E) 0.340
Difficulty: Easy
Answer: C

281. Think that they had a “very ineffective” or “extremely ineffective” instructor
A) 0.282
B) 0.136
C) 0.182
D) 0.280
E) 0.464
Difficulty: Medium
Answer: E

282. Of the students who thought their textbook was very hard to read, 50 also thought
that the quality of the course was “poor”. What proportion of students who think that
their textbook was “hard” also thought their course was “poor”.
A) 0.588
B) 0.155
C) 0.091
D) 0.251
E) 0.616
Difficulty: Hard
Answer: A

Use the following information to answer questions 283-284:


The 550 students answered an additional question with the following results based on
their rating of their instructor:

Very or Somewhat Effective Very or Somewhat Ineffective


Final Grade
A 190 85
B 75 120
C 20 17
D 9 18
F 1 15
283. What proportion of the students who rated their instructor as very or somewhat
effective received a B or better in the class?
A) 0.345
B) 0.254
C) 0.482
D) 0.898
E) 0.644
Difficulty: Hard (AS)
Answer: D

284. What proportion of all 550 students received less than a C?


A) 0.03
B) 0.06
C) 0.08
D) 0.13
E) 0.15
Difficulty: Hard (AS)
Answer: C

You might also like