0% found this document useful (0 votes)
2 views52 pages

Solution

The document contains a series of physics and chemistry problems, including questions on mechanics, friction, magnetic fields, and chemical reactions. Each question presents multiple-choice options for students to select the correct answer. The problems cover a range of topics suitable for advanced studies in physics and chemistry.

Uploaded by

kavithakumar033
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
2 views52 pages

Solution

The document contains a series of physics and chemistry problems, including questions on mechanics, friction, magnetic fields, and chemical reactions. Each question presents multiple-choice options for students to select the correct answer. The problems cover a range of topics suitable for advanced studies in physics and chemistry.

Uploaded by

kavithakumar033
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

05-07-2026

9610ZJM800802260003 JM

PART 1 : PHYSICS

SECTION-I

1) An insect of mass m, moves on a rough inclined surface from point A. As the surface is very sticky,
the coefficient of friction between the insect and the incline is μ = 1. Assume that it can move in any
direction; up the incline or down the incline then (g = 10 m/s2). Choose the correct option:

(A) The maximum possible acceleration of the insect is 14 m/sec2.


(B) The maximum possible acceleration of the insect is 2 m/sec2.
(C) The insect cannot move with a constant velocity.
(D) No friction force will act on insect when it moves with constant velocity.

2) If velocity of block B in the given figure is 300mm/s towards right. Then velocity of A will be :-

(A) 200 mm/s


(B) 100 mm/s
(C) 450 mm/s
(D) 150 mm/s

3) In the figure shown if friction co-efficient of block 1 and 2 with inclined plane is μ1 = 0.4 and μ2 =
0.5 respectively, then find out the correct statement. mass of block 1 is 1 kg and that of block 2 is 2

kg
(A) both block will move together
(B) both block will move separately
(C) there is a zero contact force between two blocks
(D) none of these

4) A block lying on a long horizontal conveyor belt moving at a constant velocity receives a velocity 6
m/s relative to the ground in the direction opposite to the direction of motion of the conveyor. After t
= 2 sec, the velocity of the block becomes equal to the velocity of the belt. The coefficient of friction
between the block and the belt is 0.4. Then the speed of the conveyor belt is :- (Take g=10 m/s2)

(A) 1 m/s
(B) 2 m/s
(C) 3 m/s
(D) 6 m/s

5) A string of mass m (can be non uniform as well) is suspended through two points which are not in
same horizontal level. Tension in the string at the end points are T1 and T2 and at the lowest point is
T3. Mass of string in terms of T1, T2 and T3 can be represented as {uniform gravity ‘g’ exists

downwards)

(A)

(B)

(C)

(D)

6) Two cargo of masses m1 = 100 g and m2 = 50 g is connected by an inextensible thread, thrown


over a weightless pulley (See Fig). The masses are pressed together with a constant force F = 1 N.
The friction coefficient between the masses is µ = 0.3. When the system is released from rest, then :
2
(A) Magnitude of acceleration of m2 is 1 m/s
2
(B) Magnitude of acceleration of m2 is 2/3 m/s
(C) Magnitude of friction acting on m2 is 0.25 N
(D) Magnitude of friction acting on m2 is 0.3 N

7) In which of the following cases the contact force between A & B is maximum?
(mA = mB = 1kg)

(A)

(B)

(C)

(D)

8) A car is moving horizontally with acceleration . A body inside the car is found at rest with the
help of two horizontal and two vertical strings attached to it as shown in the figure. F1, F2, F3 and F4
are the tension in the four strings. If F1 = 40N, F2 = 28N, F3 = 20N and F4 = 4N, then find the

acceleration of the car in m/s2.

(A) 5.5
(B) 6.5
(C) 7.5
(D) 8.5

9) Surface between 30 kg block and ground is smooth and between the blocks μs = 0.4 and μk =
0.25. If 100 N force is applied on 20 kg block as shown then what will be the frictional force acting

on it.

(A) 50 N
(B) 60 N
(C) 80 N
(D) 75 N

10) A block of mass m is placed on horizontal surface having coefficients of static friction as µs and
coefficient of kinetic friction as µk. A force F is acting at an angle θ (< 90°) to horizontal as shown in

figure and N is the normal reaction by ground surface.

List-I : Condition List-II : Friction force

(P) If block is moving in + x-direction (1) μkΝ

If block is moving in – x-direction (initial


(Q) (2) – μkN
velocity in –x direction)

(R) If block is on the verge of moving (3) – F cos θ

(S) If block is at rest (F is less than in part R) (4) – μs mg


(A) (P) - 2; (Q) - 1; (R) - 3 ; (S) - 4
(B) (P) - 1; (Q) - 2; (R) - 3 ; (S) - 4
(C) (P) - 2; (Q) - 1; (R) - 4 ; (S) - 4
(D) (P) - 2; (Q) - 1; (R) - 3 ; (S) - 3

11) In the arrangement shown in figure, pulleys are massless and frictionless and threads are
inextensible. The Block of mass m1 will remain at rest, if

(A)

(B) m1 = m2 + m3

(C)

(D)

12) Calculate the magnetic field at distance y from the centre of the axis of a disc of radius r and
uniform surface charge density σ. If the disc spins with angular velocity ω ?

(A)

(B)

(C)

(D)

13) A particle moving with velocity v having specific charge (q/m) enters a region of magnetic field B

having width d = at angle 53° to the boundary of magnetic field. Find the angle θ in the
diagram.

(A) 37°
(B) 60°
(C) 90°
(D) None

14) For a positively charged particle moving in a x – y plane initially along the x–axis, there is a
sudden change in it path due to the presence of electric and/or magnetic field beyond P. The curved
path is shown in the x – y plane and is found to be non–circular. Which one of the following

combinations is possible ?

(A)
(B)
(C)
(D)

15) Infinite number of straight wires each carrying current I are equally placed as shown in the
figure. Adjacent wires have current in opposite direction. Net magnetic field at point P is :-

(A)
(B)

(C)

(D) Zero

16) In the figure shown a coil of single turn is wound on a sphere of radius R and mass m. The plane
of the coil is parallel to the plane and lies in the equatorial plane of the sphere. Current in the coil is

i. The value of B if the sphere is in equilibrium is :-

(A)

(B)

(C)

(D)

17) In the figure, the magnitude of force on the wire ABC in the given uniform magnetic field will be

(B = 2 tesla)

(A) 4(3 + 2π) N


(B) 20 N
(C) 30 N
(D) 40 N

18) A proton, a deuteron and an -particle with same kinetic energy enter into a uniform magnetic
field at right angle to magnetic field. The ratio of the radii of their respective circular paths is:

(A)
(B)
(C)
(D)
19) An infinitely long straight conductor AB is fixed and a current is passed through it. Another
movable straight wire CD of finite length and carrying current is held perpendicular to it and
released. Neglect weight of the wire:

(A) The rod CD will move upwards parallel to itself


(B) The rod CD will move downward parallel to itself
(C) The rod CD will move upward and turn clockwise at the same time
(D) The rod CD will move upward and turn anti-clockwise at the same time.

20) In the shown diagram, current i1 flows in an infinitely long wire along positive z-direction. There
exists another wire ABC in the X-Y plane and carries current i2. Determine the magnitude of the

force on the wire ABC due to an infinitely long wire.

(A) zero

(B)

(C)

(D)

SECTION-II

1) In the figure the reading of the spring balance will be (Assume all contact surface is smooth and

spring & pulley are ideal) : (g = 10m/s2)

2) A small body of mass m, having a positive charge q begins to slide to right from the top of a
smooth fixed half-cylinder of radius R = 10 m. At what height (in m), measured from the base of the
half-cylinder, the body detaches itself from cylinder ? Movement occurs in a uniform magnetic field
B directed perpendicular to the plane of the drawing and the observer. Take

3) A neutral particle of mass 3m is kept in gravity free space. It decays into two particles A and C
moving in opposite direction along X-axis. Magnetic field is along Z-axis. Particle A has mass m and

charge –q. If the angle of rotation of A after which A and C will meet for the first time is radians,
what is the value of n (Disregard the electro magnetic interaction between A and C) ?

4) A student wants to determine the coefficients of static friction and kinetic friction between a box
and a plank. He places the box on the plank and gradually raises the plank. When the angle of
inclination with the horizontal reaches 30°, the block starts to slip and slides 4.0 m down the plank

in 4.0 s. If is given by , then find the value of β. (µs & µk are coefficient of static friction &
kinetic friction)

5) All the strings, springs and pulleys shown in figure are ideal. Initially the system is in equilibrium
and blocks are at rest. Now, the upper spring is cut. The acceleration of block 1 just after cutting the
upper spring is found (y) × (g) m/s2. Find y?

PART 2 : CHEMISTRY

SECTION-I

1) Which of the following property is NOT related to the hydrogen bonding :-

(A) Boric acid is solid at room temperature


(B) Viscous nature of glycerol
Boiling point of hydrocarbon is greater than that of respective fluorocarbon (for higher carbon
(C)
members)
(D) Solubility of C2H5OH in water

2) Select the correct order against the stated property.

(A) H–F < H–Cl < H–Br < H–I : Bond strength
(B) A–O–H < B–O–H < C–O–H < D–O–H : Acidic character (A, B, C & D have EN in increasing order)
(C) NaF > MgO > AlN > TiC : Lattice energy
(D) : Extent of hydration

3) Which one of the following alkaline earth metal ions has the highest ionic mobility in its aqueous
solution?

(A) Be2+
(B) Mg2+
(C) Ca2+
(D) Sr2+

4) What is the state of hybridisation of Xe in cationic part of solid XeF6 ?

(A) sp3d3
(B) sp3d2
(C) sp3d
(D) sp3

5) The volatility of HF is low because of :

(A) its low polarizability


(B) the weak dispersion interaction between the molecules
(C) its small molecular mass
(D) Its strong hydrogen bonding

6) Which one of the following alkaline earth metal sulphates has its hydration enthalpy greater than
its lattice enthalpy ?

(A) BaSO4
(B) SrSO4
(C) CaSO4
(D) BeSO4

7)

For a zero order reaction


A B ; K = 0.025 Ms–1
If 2M of A is taken initially the concentration of A after 40 sec is -

(A) 0.5M
(B) 1 M
(C) 0.25 M
(D) 2M

8) The compound A decomposed (A → product) by first order kinetics. If the concentration of A


dropped from 0.1 M to 0.05 M in 30 minutes, find the rate of reaction after 60 minutes, from start, in
M min–1

(A)

(B)

(C)

(D)

9) For a reaction, 2A + B + 3C → D + 5E, the following data is given :


The rate law for the reaction can be expressed as :

Exp. Initial rate of formation of D


Concentration of
No. (in M/sec.)
A( in M) B( in M) C( in M)
1 0.01 0.01 0.01 2.5 x 10–4
2 0.02 0.01 0.01 10–3
3 0.01 0.02 0.01 2.5 x 10–4
4 0.01 0.02 0.02 5 x 10–4
0
(A) rate = k[A] [B]2 [C]
0
(B) rate = k[A]2 [B] [C]
0
(C) rate = k[A]2 [B]1 [C]
0
(D) rate = k[A] [B]1 [C]2

10) The half life of a first order reaction at 300K is 30 min and that at 600K is 7.5 min. Calculate the
value of activation energy of this reaction (in cal/mol) (Use : ln2 = 0.7) (R = 2 cal /mol. K)

(A) 67.2
(B) 1680
(C) 6720
(D) 16800

11) The specific rate constant of decomposition of a compound is represented by lnK = 5.0 –
The activation energy of decomposition for this compound at 300K is (R = 2 cal/mol K)

(A) 24kcal/mol
(B) 12kcal/mol
(C) 32 kcal/mol
(D) 44kcal/mol

12) For producing the effective collisions. the colloiding molecule must posses :

(A) A certain minimum amount of energy.


(B) Energy equal to or greater than threshold energy.
(C) Proper orientation.
(D) Threshold energy as well as proper orientation of collision.

13) Which of the following species is paramagnetic and has bond order of 2.5

(A)
(B) O2
(C)
(D)

14)
Correct IUPAC name is :

(A) 3-hydroxy-4-amino benzoic acid


(B) 4-amino-3-hydroxy benzene carboxylic acid
(C) 4-carboxy-2-hydroxy benzene-1-amine
(D) 4-amino-5-hydroxy benzoic acid

15)

Number of carbon(s) in 1st member of homologous series of ester is :

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

16)
According to correct IUPAC numbering to principle carbon chain –CN and –NH2 groups are attached
to carbon number respectively :

(A) 1, 3
(B) 3,5
(C) 5,3
(D) 3, 1

17) The IUPAC name of the given compound

(A) 1-Chloro-4-methylhexan-3-ol
(B) 1-Chloro-2-hydroxy-4-methyl hexane
(C) 1-Chloro-4-methylpentan-2-ol
(D) 1-Chloro-4-methylhexan-2-ol

18) The IUPAC name of the given compound is

(A) 5, 6-Diethyl-3-methyldec-4-ene
(B) 7-Methyl-2, 4, 6-trieneoctanal
(C) 6-Dethyl heptene
(D) 3, 3-Diethyl-5-ethyldec-4-ene

19) IUPAC name of CH2=CH – CN is:

(A) Ethenenitrile
(B) Vinyl cyanide
(C) Cyono ethene
(D) Prop-2-enenitrile

20) The correct IUPAC name of compound is :

(A) 2-Cyano-3-oxopentanal
(B) 2-Formyl-3-oxopentanenitrile
(C) 2-Cyanopentane-1,3-dione
(D) 1,3-Dioxo-2-cyanopentane

SECTION-II

1) Find the total number of d-orbitals used for bonding in XeO2F2.

2) Find the number of chemical species having S–S linkage


H2S2O3 , H2S2O5 , H2S2O6 , H2S2O7 , S3O9 , H2S2O8

3) The activation energy of a second order reaction : A + B → P is 9.2 kcal mole–1. At 500K product is
formed at the rate of 0.08 mol L–1min–1. Find the rate of formation of product at 1000 K in mol
L–1min–1. if other factors are assumed to be uniform [Use lnx = 2.3 logx]

4) The half life of a first order reaction is 0.1 min. Calculate the approximate time (in minute) for
completion of 99.9% of the reaction.

5) What is the DOU of the compounds?

PART 3 : MATHEMATICS

SECTION-I
1) For , if , then is equal to

(A) 4
(B) 6
(C) 7
(D) –1

2) Let be an integer. If and , then α – β is equal to

(A) 1 + (8–5) + (82 –52) +...+ ( – )


(B) 1 + (8–5) + (82 –52) +...+ ( – )
(C) (8–5) + (82 –52) +...+ ( – )
(D) (8–5) + (82 –52) +...+ ( – )

3) If f is a real-valued differentiable function satisfying |f(x) – f(y)| ≤ (x – y)2, ∀x,y ∈ R and f(0) = 0,
then f(1) equals

(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3

4) Given , x≠0
=0 , x=0
where {x} is the fractional part function ; [x] is the greatest integer function and sgn(x) is the
signum function of x then, f(x)

(A) is continuous at x = 0
(B) is discontinuous at x = 0
(C) has a removable discontinuity at x = 0
(D) has an irremovable discontinuity at x = 0

5) Let f (x) be a polynomial function such that f (x) + f′(x) + f′′(x) = x5 + 64. Then, the value of

(A) –15
(B) –60
(C) 60
(D) 15

6) Let x1, x2, ......, x2018 be positive real numbers such that x1 + x2 + ..... + x2018 = 1. Determine the
smallest constant k such that k .

(A) 2016
(B) 2017
(C) 2018
(D) 2019

7) The coefficient of x49 in the expansion of (x – 1) is equal to

(A)

(B) +ve coefficient of x


(C) – ve coefficient of x

(D)

8) Let a be an integer such that exists, where [t] is greatest integer ≤ t. Then a is
equal to

(A) –6
(B) –2
(C) 2
(D) 6

9) Given a function

where then the expression g(m + 1) – g(m) is equal to

(A)

(B)

(C)

(D)

10) Given that and


Then which one of the following is true?

(A)
f(x) has non - removable discontinuity of finite type at

(B)
f(x) has removable discontinuity at

(C)
f(x) is continuous at

(D)
f(x) has non - removable discontinuity of infinite type at

11) If f(x) is defined and is discontinuous only at x = 0 such that


then the number of such functions is equal to:

(A) 4
(B) 8
(C) 16
(D) 24

12) If a1, a2, a3, ..., an are real & distinct such that the quadratic equation

has a real solution, then a1, a2, a3....,an are in

(A) Arithmetic progression


(B) Geometric progression
(C) Arithmetic Geometric progression
(D) Harmonic progression

13) Let t1, t2, ……, t20 be positive real numbers such that 401 > (t1 + t2 + …..+ t20)

then
Which of the following is not true.

(A)

(B)
(C) with
(D)

14) The lowest integer which is greater than is ________.

(A) 3
(B) 4
(C) 2
(D) 1

15) If n is positive integer, then

is equal to:

(A) n
(B) (n+1)
(C) (n – 1)

(D)

16) and

and

and dk = 1 ∀ k ≥ 2n

then the value of is

(A)

(B)

(C)

(D) 2

17) Let ƒ(x) = x + 1, g-1 (x) = x3 + x + 1 and h(x) = g(ƒ(x)), then is equal to

(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 8

18) If , n ∈ N, then f(x) is (where [.] represent greatest integer


function)
(A) Continuous at x = 0
(B) Continuous at x = –1

(C)

(D)

19) Consider . The number of points where f(x) is discontinuous


is:

(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) Infinite

20) Number of ordered pair(s) of (a, b) for which the function f(x) = sgn ((x2 – ax + 1) (bx2 – 2bx + 1))
is discontinuous at exactly one point is (where a & b are integer).

(A) 6
(B) 4
(C) 3
(D) 7

SECTION-II

1) Let f(x) be a differentiable function such that in R & f'(0)


= 0, then is equal to

2)

3) Let [·] denote the greatest integer function and f(x) = . Then is equal
to _______.

4) Let f(x) = , then the value of is equal to -


5) Let f: ℝ ℝ such that

If and

Then is
(|A| denotes number of element in set A)
ANSWER KEYS

PART 1 : PHYSICS

SECTION-I

Q. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
A. A A A B A C B C B D C C C B B B B D C C

SECTION-II

Q. 21 22 23 24 25
A. 60 5 4 9 2

PART 2 : CHEMISTRY

SECTION-I

Q. 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
A. C B D B D D B A B B A D A B B C D A D B

SECTION-II

Q. 46 47 48 49 50
A. 3 3 8 1 9

PART 3 : MATHEMATICS

SECTION-I

Q. 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
A. C C A A A B A A B C D C D A B D B A B A

SECTION-II

Q. 71 72 73 74 75
A. 120 0 2 4 0
SOLUTIONS

PART 1 : PHYSICS

1) Explain Question: An insect is moving on a rough incline (μ = 1) and can walk either up or
down the slope. We need to analyze the role of friction and find the correct statements about
its possible acceleration and motion.
Concept: For walking insect, friction is the driving force and can act either up or down the
incline depending on the direction of motion. The maximum static friction is and the
insect's acceleration depends on the net force along the incline.
Solution:

adown =
= g sin θ + µg cos θ

= = 14 m/s2
Final Answer: (A)

2)

Question Explanation:
This problem asks the velocity of A in the arrangement for given velocity of B.

Concept:
This question is based on constraint motion .

Solution:
The virtual work done by the tension in the system will be zero i.e.

suppose tension in string is T


3T⋅VA – 2TVB = 0

VA =

=
VA = 200 mm/s (Towards Right)

Final Answer: The correct option is (1)

3)

Question Explanation : Two blocks (Block 1: 1 kg , μ1 = 0.4 and Block 2 : 2 kg, μ2 = 0.5) are
on a 60º incline. Since the lower block (Block 2) is slower, the upper block (Block 1) pushes
against it.
Concept : Newton's Second Law ( )
Solution :
To determine if they move together, we compare their potential individual accelerations.

A. Individual Acceleration of Block 1:

B. Individual Acceleration of Block 2:

Because the block in front (Block 2) has a lower potential acceleration than the one behind it
(Block 1), Block 1 will catch up and push Block 2. They will move together with a common
acceleration .
Final Answer : Option (1)

4) Question Explanation:
Calculating the speed of a conveyor belt based on the kinematic behavior of a block moving
under the influence of friction. Concept:
Friction and Kinematics on a Moving Surface.
Solution: When a block is placed on a moving conveyor belt with an initial velocity, kinetic
friction acts on the block to oppose the relative motion between the two surfaces. This friction
eventually causes the block's velocity to match the belt's velocity.
Acceleration due to friction: Final velocity v = u + at Identify the Initial Conditions: Initial
velocity of block relative to ground (u): (opposite to belt motion). Time taken to reach
belt speed (t): . Coefficient of friction . Gravity (g): .
Calculate Acceleration (a): The friction force provides the acceleration a that

changes the block's velocity. This acceleration acts in


the direction of the belt's motion (to the right).
Determine Belt Velocity : The block starts at and accelerates at for .
Its final velocity is equal to the belt's velocity.
Final Answer:
Option (2)

5) Explain Question: A non-uniform string of mass m is suspended between two points at


different heights under uniform gravity. Given the tensions T1 and T2 at the suspension
endpoints and T3 at the lowest point, we need to find an expression for the total mass m of the
string.
Concept: For a hanging string in equilibrium, the sum of the vertical components of end
tension balances the weight of the string (mg).

Final Answer: (A)

6) Explain Question : Choose the correct option


Concept : Friction
Solution :

T + fs = 1
T – fs = 0.5
∴ fs = 0.25 N
fs max = µR
= 0.3 × 1 = 0.3 N
Final Answer : (C)

7) Explanation Question:
We have to find the maximum contact force between A and B from given options
Concept:
This question is based on Newton's 2nd law of motion
Solution:
For (1) : a = = 25ms–2, contact force between A and B = 1 × 25 = 25N
For (2) : For system, reaction given by ground = 20 + 30 = 50N
For block A reaction between A & B = 50 – 10 = 40N
For (3) : For motion of A, NAB – 10 = 1 × 25 ⇒ NAB = 35N
For (4) : For motion of A, NAB = 1 × 35 = 35N
Final Answer: (2)

8) Explain Question :
The problem asks to find the acceleration of the car, given the tensions in four strings attached
to a body inside the car, which is at rest relative to the car.

Concept :
This question is based on newton's second law.

Solution : F4 + mg = F3
4 + mg = 20
mg = 16 ----------(1)
F1 – F2 = ma
40 – 28 = m(a)
12 = ma -----------(2)
from equation (1) & (2)

a=

Final answer : Option (3)

9) Explain Question: A 20 kg block is placed on a 30 kg block, and the ground below the 30
kg block is frictionless. A horizontal force of 100 N is applied to the 20 kg block. Find the
frictional force acting on the 20 kg block
Concept: First check whether the blocks move together using static friction, if the required
friction exceeds fsmax, then slipping occurs and kinetic friction acts.
Solution:

amax > acommon


move togeter
Final Answer: (B)

10) Explain Question: The problem asks to match various physical states of a block (moving
right, moving left, on the verge of sliding, or at rest) with the correct vector expression for the
friction force acting on it. The block experiences a pulling force F at an angle θ relative to the
horizontal +x-direction (represented by ).
Concept: The key concept is that kinetic friction always opposes the direction of relative
motion, whereas static friction self-adjusts to oppose the tendency of motion, balancing out
the horizontal component of the applied force (Fcosθ) up to its maximum limiting value (μs N).

In static condition =–
In static = &
In Kinetic case acts opp. to direction of relation velocity.
Final Answer: (D)

11) Explain Question: In the arrangement shown in the figure, the pulleys are massless and
frictionless, and the threads are inextensible. Find the mathematical relationship between the
masses (m1, m2, m3) for which the block of mass m1 will remain completely at rest
Concept: For mass m1 to remain at rest, the upward tension supporting it must exactly
balance its gravitational weight. Because the upper mass is stationary, the lower massless
pulley acts as a fixed atwood machine where its upward tension equals twice the tension of the
lower string.
Solution:

Final Answer: (C)

12)

Question Explanation:

A uniformly charged disc of radius r rotates with angular velocity ω producing a magnetic
field due to the motion of charge. Calculate the magnetic field at a point on the axis of the disc
located at a distance y from its center.

Treat the disc as a collection of concentric current-carrying rings and find the net field.

Concept:

Divide the rotating charged disc into elemental rings, find the magnetic field due to each ring
using the current generated by rotation, and integrate over the entire disc.
Magnetic field an axis of ring

For elemental ring

For elemental ring

Final Answer: (B)

13) Explain Question: Find the angle θ at which a charged particle exits a magnetic field

region of width given it enters at an angle of 53° to the boundary.


Concept: The particle moves in a circular arc of radius inside the field, meaning the

width is .
Solution:

R cos 53° =
Which is equal to d (given in question)
So center will lies on A'B'

‡ Magnetic force is always perpendicular to velocity. Final


Answer: (C)

14)

Explaining the Question :- A positively charged particle making in x-y plane. it's motion is
charged suddenly we have to find which combination is possible.
Concept:- This question is based on motion of charged particle in Electric and magnetic
field.
Solution :- force on a charged particle is

since path is non-circular there must be an electric field along the direction of motion of
particle after P, it deflects towards

is along
so a component of must be along thus, a possible commination is

Final Answer : Option (2)


15) Explain Question: Infinite long parallel wires carrying current I are placed such that
adjacent wires carry current in opposite directions. The wires are arranged symmetrically with
respect to point P, and the spacing follows the geometry shown. Determine the resultant
magnetic field at point P due to all the wires.
Concept: Find the magnetic field due to each wire at $P$, assign signs according to current
direction using the right-hand rule, and sum the resulting alternating infinite series.
Solution:

Bnet = + ....................... ∞

Final Answer: (B)

16) Explain Question: A current-carrying circular coil is wound around a sphere placed on an
inclined plane in a vertical magnetic field B. Find the value of B for which the magnetic torque
balances the gravitational torque and the sphere remains in equilibrium.

Concept: Treat the coil as a magnetic dipole with magnetic moment . For
equilibrium, magnetic torque must balance the torque due to gravity about the point of
contact

Solution:
t = MB sin θ
tnet = 0
So, iπR2B sin θ – mg sin θ · R = 0

Final Answer: (B)

17) Question Explanation:


Calculate the net magnetic force acting on a multi-segment wire in a uniform magnetic field.
Concept:
Magnetic Force on a Current-Carrying Wire. Solution:
The total magnetic force on any wire in a uniform magnetic field depends only on the current,
the field strength, and the vector displacement between the start and end points of the wire
. Identify Start and End Points: The wire begins at point A and ends at point C.
Determine Displacement Vector : The horizontal segment AB is . The vertical distance
between B and C is . The net displacement magnitude is . Calculate
Force: Current (I) = . Magnetic Field (B) = . Since the wire is in the plane and the field
is perpendicular (into the page), . . Final Answer:
Option (2)

18) Explain Question: A proton, a deuteron, and an a-particle having the same kinetic energy
enter uniform magnetic field perpendicular to it. Find the ratio of the radii of the circular path
followed by these particles.

Concept: For particles with the same kinetic energy


Solution:

Final Answer: (D)

19) Explain Question: An infinitely long wire AB carries current i1, and a finite current-
carrying rod CD is placed perpendicular to it. Find the initial motion of the rod when it is
released.
Concept: The magnetic field due to the long wire decreases with distance (B 1/r), so the
nearer end of the rod experiences a larger magnetic force. The net force on the rod is upward,
while the unequal forces produce a clockwise torque.
Solution:

Final Answer: (C)

20) Explain Question: Determine the magnitude of the force on the wire ABC due to an
infinitely long wire
Concept: First be find up force on a element then integrate with proper limit
Solution:

dF = i2·(dℓ) B sinθ, direction out of plane at every point of ABC


dF = i2·B·dr [∵ dℓ sinθ = dr]

Final Answer: (C)

21) Explain question :- we need to determine the reading of the spring balance.
Concept :- Newton's law of motion. Inclined plane, spring balance
Solution :- F.B.D of 5 kg with respect to lift
5(g + 2) – T = 5a ----------(i)
F.B.D of 10 kg
T–10(g + 2) sin30° = 10a --------- (ii)
adding equation (i) and (ii)

∴ T = 5 × 12 = 60 N
The reading of the spring balance is 60 N.

Final answer : (60)

22) Explain Question: A positively charged particle starts sliding from the top of a smooth
fixed half-cylinder in a uniform magnetic field perpendicular to the plane. Find the height from
the base at which the particle loses contact with the cylinder.
Concept: use conservation of mechanical energy to determine the speed of the particle at any
position. Apply the detachment condition N = 0, considering that both the radial component of
gravity (mg cosθ) and the magnetic force (qvB) act radially inward and provide the required
centripetal force.
Solution:

mg(R – R cosθ) =

qvB + mg cosθ =

cosθ =

qvB + mg =
v=

= =

cos θ =
h = 5m.
Final Answer: (5)

23) Explain Question: Find the value of n from the rotation angle when two newly
decayed particles collide for the first time in magnetic field.
Concept: Since both particles follow identical paths but particle A rotates twice as fast s

particle C, it covers two- thirds of the circle ( radian) before they meet.
Solution:
by momentum conservation
VC = 2 VA

So angle rotate by charge A is


Final Answer: (4)

24) Explain Question: A student is trying to find the coefficients of static and kinetic friction
by tilting a plank with a box on it. The problem provides the exact angle where the box breaks
free and the distance it travels over a specific timeframe once it starts sliding.
Concept: Static friction & kinetic friction
Solution:
µs g cos θ = g sin θ ... (i)
anet = (g sin θ – µk g cos θ) ... (ii)

... (iii)
Solve (i), (ii) & (iii)

Final Answer: (9)

25)

Question Explanation : Find the acceleration of block 1 immediately after the upper spring is
cut, given the system was initially in equilibrium.
Concept: Newton's Second Law (Fnet = ma) & Property of Springs (Spring force does not
change instantaneously).
Solution :
FBD before spring cutting FBD after spring cutting

After cutting the spring tension in upper spring will become suddenly zero,
Considering both blocks 1 and 2 together as system
T'' is the tension in the string connecting blocks 1 & 2
2mg + mg – T" = ma
mg + T" = ma
4mg = 2 ma
a = 2g

Final Answer: 2

PART 2 : CHEMISTRY

26) Explain Question:


Identify which is not related to H-bonding.

Concept:
Hydrogen bonding.

Solution:
Boiling point of hydrocarbon is greater than that of respective fluorocarbon due to more
polarisability factor which is not associated to hydrogen bonding while rest properties are
associated to the hydrogen bonding.

Final Answer: Option (3)

27)

Question Explanation: Relationship between electronegativity and acidic strength of


oxyacids.
Concept: Electronegativity and Acidic Character
Solution: In oxyacids of the type M–O–H, as the electronegativity of the central atom (M)
increases, it pulls the shared electron pair of the M–O bond toward itself. This weakens the
O–H bond, making it easier to release a proton (H+), thereby increasing the acidic character.
EN Acidic Character
Given EN: A < B < C < D, therefore Acidic Strength: A-O-H < B-O-H < C-O-H < D-O-H.
Final Answer: (B)

28) Explain Question: Find which one of the following alkaline earth metal ions has the
highest ionic mobility in its aqueous solution
Concept: Ionic mobility
Solution:
Highest ionic mobility corresponds to lowest extent of hydration and highest size of gaseous
ion.
Hence Sr2+ has the highest ionic mobility in its aqueous solution
Final Answer: (D)

29) Explain Question: Find what is the state of hybridisation of Xe in cationic part of solid
XeF6
Concept: Solid state hybridisation
Solution:
XeF6(s) [XeF5]+ [F]–

hyb. ⇒ sp3d2
Final Answer: (B)

30) Explain Question: Find correct statement


Concept: Hydrogen bonding
Solution:

Due to strong H–bonding, volatility of HF is very low


Final Answer: (D)

31) Explain Question: Find which one of the following alkaline earth metal sulphates has its
hydration enthalpy greater than its lattice enthalpy
Concept: (i) if L.E. > H.E. (Hydration Energy) then salt is insoluble in water.
(ii) if L.E. < H.E., then salt is soluble in water.
Solution:
On moving down the group sulphates of Gr(II), L.E. > H.E. with Polyatomic anion in
general.
Hence solubility trends :
Final Answer: (D)

32) Question Explanation: Find concentration of A after 40 sec.


Concept: This question is based on zero order reaction
Solution:
A → B
a 0
a–x x
X = Kt = 0.025 × 40 = 1 M
∴a–x=2–1=1M
Final Answer: (B)

33) Explain Question: Find the rate of reaction after 60 minutes, from start, in M min–1
Concept: First order kinetics
Solution:
First order reaction

t1/2 =

k= min–1
rate of reaction after 60 min.
r = k[A]t

r=

r=
Final Answer: (A)

34) Explain Question: find correct rate law


Concept: Rate law
Solution:
For reaction
2A + B + 3C —→ D + 5E

We know ROR = KAx By Cz .......... (A)


From exp. (1) 2.5 × 10 = K(0.01)x (0.01)y (0.01)z
–4
........(1)
For exp. (2) 103 = K(0.02)x (0.01)y (0.01)z ........(2)
For exp. (3) 2.5 × 10–4 = K(0.01)x (0.02)y (0.01)z ........(3)
For exp. (4) 5 × 10–4 = K(0.01)x (0.02)y (0.02)z ........(4)
Equation (3) / equation (1)
1 = 2y ⇒
Equation (4) / equation (3)
2 = 2z ⇒
Equation (2) / equation (1)

4 = 2x ⇒
Put the value x, y, z in equation (A)
0
So ROR = k[A]2 [B] [C]1
Final Answer: (B)

35) Explain Question: Calculate the value of activation energy of this reaction (in cal/mol)
(Use : ln2 = 0.7)
Concept: First order kinetics
Solution:
For Ist order reaction
For 300 K

For 600 K

We know that

Ea = 2 × 2 × ln 2 × 600 = 1680 cal/mol.


Final Answer: (B)

36)

Explaining the Question :- Calculate Activation energy


Concept:- This question is based on Arrhenius equation

Solution :- given ℓnk =

Arrhenius eqn ℓnk = ℓnA -

comparing
Ea = 12000 × R

=
= 24 kcal/mol
Final Answer :- (1)

37) Question Explanation: Identify the necessary criteria for molecular collisions to result in
a reaction.
Concept: Collision Theory of Chemical Reactions.
Solution:
According to Collision Theory, not all collisions between reactant molecules lead to the
formation of products; only a small fraction are effective collisions. For a collision to be
effective, two primary conditions must be met simultaneously:
[Link] Factor: The colliding molecules must possess a minimum amount of energy, known
as threshold energy (which includes the energy required to overcome the activation energy
barrier).
2. Orientation Factor: The molecules must collide in a specific, proper orientation so that
existing bonds can break and new bonds can form. If either of these conditions is not satisfied,
the molecules simply bounce back without reacting.
Rate of Reaction ∝ Number of Effective Collisions.
Mathematically: k = P ⋅ Z ⋅ e−E ​/RT a

−Ea​/RT
Here, P represents the orientation (steric) factor and e represents the fraction of molecules with sufficient threshold energy.

Final Answer : (D)

38) Explain Question: Find which of the following species is paramagnetic and has bond
order of 2.5
Concept: MOT
Solution:

Bond order
One unpaired in orbital.
Final Answer: (A)

39) Question Explanation:


To write IUPAC name of the given compounds.

Concept:
This question is based on Nomenclature of aromatic compounds.

Solution:

4-amino-3-hydroxy benzene carboxylic acid


or 4-amino-3-hydroxy benzoic acid also.

Final Answer:
The correct option is (2)

40) Question Explanation:


The question asks for the number of carbon atoms present in the first member of the ester
homologous series.
Concept:
This question is based on the concept of a homologous series, in which successive members
differ by a –CH2– unit.
Solution:
The first member of the ester homologous series is methyl methanoate (methyl formate).
Its molecular formula is HCOOCH3, which contains two carbon atoms.
Final Answer: Option (2)

41)

Explanation Question:

Question is asking about IUPAC numbering to principle carbon chain –CN and –NH2 groups
are attached to carbon number respectively

Concept:
This question is based on nomenclature of poly functional group containing compound.

Solution:
Parent carbon chain selection rule

Senior most functional group > Maximum number of multiple bond > Maximum number of
carbon atoms > Maximum number of substituents > Lowest set of locant > Alphabetisation

Ethyl-3-amino-5-cyanocyclohex-2-ene-1-carboxylate
Acc. to IUPAC nomenclature
locants of – NH2 = 3
locants of – CN = 5

Final Answer :
The correct option is (3)

42) Question Explanation:


Determine the correct IUPAC name of the given substituted alcohol.

Concept:

This question is based on IUPAC nomenclature of alcohols.

Solution:
The longest continuous carbon chain contains six carbon atoms (hexane). The –OH group has highest
priority, so numbering is done from the end nearest to –OH, placing it at C‑2.

This gives a chloro substituent at C‑1 and a methyl substituent at C‑4. Substituents are written in
alphabetical order with appropriate locants.

Correct IUPAC name: 1-Chloro-4-methylhexan-2-ol

Final Answer: Option (4)

43) Question Explanation:


To write IUPAC name of the given organic compound.

Concept:
This question is based on Nomenclature of alkanes.

Solution:

5, 6-Diethyl-3-methyldec-4-ene

Final Answer:
The correct option is (1)

44)

Question Explanation:
The question asks for the IUPAC name of the compound having the structure CH2=CH–CN.

Concept:
This question is based on IUPAC Nomenclature, Nitrile Functional Groups.

Solution :

The compound contains a –CN (nitrile) group, which is the principal functional group and must
be included in the parent chain.
The carbon of the –CN group is counted as C-1. Including this carbon, the longest chain has
three carbon atoms.
There is a C=C double bond between C-2 and C-3.
Hence, the parent name is prop-2-ene, and with the nitrile suffix, the complete name becomes
prop-2-enenitrile.

Final answer: (4)

45) Question Explanation:


Name the compound CH3–CH2–C(=O)–CH(CN)–CHO using correct IUPAC rules.

Concept:

This is based on IUPAC priority rules (nitrile as principal group, longest chain selection).

Solution:

Include the –CN in the parent: treat the molecule as a pentanenitrile (nitrile = principal suffix).
Substituents: formyl (–CHO) at C-2 and the oxo (ketone) at C-3.
IUPAC name: 2-Formyl-3-oxopentanenitrile.

Final Answer: Option (2)

46) Explain Question: Find the total number of d-orbitals used for bonding in XeO2F2.
Concept: Hybridisation
Solution:

⇒ sp3d hybridisation
Two d-orbitals are used for pie(π) bond formation and one d-orbital is used for σ-bond
formation.
So ans is 3.
Final Answer: (3)

47) Explain Question: Find the number of chemical species having S–S linkage
H2S2O3 , H2S2O5 , H2S2O6 , H2S2O7 , S3O9 , H2S2O8
Concept: VSPER theory
Solution:
S3O9 H2S2O8

Only H2S2O3, H2S2O5, H2S2O6


Have S - S linkage
Final Answer: (3)

48) Explain Question: Find the rate of formation of product at 1000 K in mol L–1min–1
Concept: Arrhenius equation
Solution:

log

⇒ ROR2 = 8 mol L–1min–1


Final Answer: (8)

49) Question Explanation: Question is asking about the approximate time (in minute) for
completion of 99.9% of the reaction.
Concept: This question is based on first order reaction.
Solution:
t99.9% = 10 × t1/2
= 10 × 0.1
= 1 min
Final Answer: (1)

50) Question Explanation:


To find the DOU / DU ? DBE (double bond equivalent or degree of unsaturation)
Concept:
This question is based on DU / DBE = (Number of π - bonds + Number of rings)
Solution:
For one ring DBE = 1
For one π bond DBE = 1

Total π bonds = 7
Total rings = 2
DOU / DBE = 7 + 2 = 9
Final Answer: (9)

PART 3 : MATHEMATICS

51) Question Explanation : Find values of , for a given limit value using expansions.
Concept : Limit evaluation using Taylor series expansion.
Solution :
Numerator:

Expansion:

Denominator:
For the limit to be finite (and equal to 3):

Numerator constant term must be .

With , the numerator becomes .

For the limit to be non-zero, the denominator's first term must also be 0: .

Now the limit is:

Calculating :

Final Answer : (C)

52) Explain Question : For an integer n 5, simplify two given polynomial sequences
expressed as multiples of 64 and 25 respectively, to find the simplified binomial expansion
formula for .
Concept : Binomial Theorem for positive integral indices, expansion series manipulation, and
comparing polynomial coefficients.
Solution :
Final Answer: (C)

53) Explain Question : Given a real-valued function satisfying a specific quadratic absolute
difference inequality and an initial value f(0) = 0, calculate the exact functional output value at
f(1).
Concept : First principles of derivative definition, squeeze theorem bounds, and properties of
constant functions.
Solution :

|f′(y)| ≤ 0;
⇒ f′(y) = 0;
⇒ f(y) = constant
as f(0) = 0;
⇒ f(y) = 0;
⇒ f(1) = 0
Final Answer : (A)

54) Explain Question : Analyze a detailed piecewise function defined via fractional part,
signum, and greatest integer expressions to determine its precise continuity classification at x
= 0.
Concept : Piecewise function analysis, limits of composite functions, and definitions of
continuous/removable/irremovable discontinuities.
Solution :
The Numerator: Since one of the factors in the numerator is [{|x|}], which evaluates to 0 for
all x ≠ 0 near the origin, the entire numerator becomes:
Evaluating the Function for x ≠ 0 : For any x in a small neighborhood ( ) where x ≠ 0 :

Checking Continuity at x = 0 :
Limit: .
Function Value: The problem defines f(0) = 0.
Since , the function satisfies the definition of continuity.
Final Answer : (A)

55) Explain Question: Determine the value of a specific rational limit at x 1 for a
polynomial function that satisfies a given differential relationship involving its first and second
derivatives.
Concept: Polynomial calculus, differentiation of algebraic functions, and limit evaluation using
L'Hôpital's Rule or derivative definition.
Solution :

f(x) + f′(x) + f " (x) = x5 + 64


f′(x) + f′′(x)+f′′′(x) = 5x4
f′′(x) + f′′′(x) + f iv(x) = 20x3
f′′′(x) + f iv(x) + f v(x) = 60x2
∴ f v(x) – f′′(x) = 60x2 – 20x3
⇒ 120 – f′′(1) = 40 ⇒ f " (1) = 80
Also f(1) + f′(1) + f′′(1) = 65 ⇒ f′(1) = –15.
Final answer : (A)

56) Question Explanation : Minimize sum value.


Concept : Cauchy-Schwarz Ineq.
Solution :

Final Answer : (B)

57) Explain Question : Calculate the final mathematical coefficient of the term x49 in the
expansion of an extended product series containing terms with decreasing powers of two.
Concept : Binomial expansions, polynomial multiplication properties, and the sum of a
Geometric Progression (G.P.).
Solution :
Coefficient of x49 in the expansion

Final Answer : (A)

58) Explain Question : Find the specific integer value of a for which the left-hand limit and
right-hand limit of a greatest integer function expression are equal as x approaches 7.
Concept : Definition of limits (L.H.L. = R.H.L.), and algebraic properties of the Greatest
Integer Function [t].
Solution :

L.H.L.

R.H.L.
Now L.H.L. = R.H.L.

⇒ a = –6
Final Answer : (A)

59) Explain Question: For a given function , calculate the exact simplified
expression for the difference g(m+1) - g(m), where g(n) depends on the sum of an Arithmetico-
Geometric Progression.
Concept: Summation of an Arithmetico-Geometric Progression (A.G.P.), Method of
Differences, Sequences and Series.
Solution:

f(0) + f(1) + ... f(n) =

sum of A.G.P.

Final Answer: (B)

60)

Question Explanation:
We need to simplify an infinite trigonometric series to determine the continuity of the function
f(x) at .
Concept:
Definition Of Continuity
Solution:

Let .
Using the identity :

... (1)

Applying summation from k = 1 to n:


... (2)
For , evaluate :

... (3)
Test continuity at :

Given .

⇒ f(x) is continuous at x = π/2


Final Answer: (C)

61) Explain Question: Find the total number of distinct functions that are discontinuous only
at x = 0 while satisfying a cubic constraint equation for all real numbers.
Concept: Piecewise Functions, Counting Principles (Combinatorics), Intermediate Value
Theorem / Constant Functions on Disjoint Domains.
Solution:
Therefore, the function must be constant on the two available pieces of the real line:
Interval (-∞, 0) : Let's call this constant C1. There are 3 choices (1, 2, or 3 ).
Interval (0, ∞) : Let's call this constant C2. There are 3 choices ( 1,2 , or 3 ).
Additionally, at the point x = 0,f(0) must also be one of the values. There are 3 choices for f(0).
Total combinations = 3 × 3 × 3 = 27
Cases where f(x) is CONTINUOUS at x = 0 :
C1 = 1,C2 = 1,f(0) = 1
C1 = 2,C2 = 2,f(0) = 2
C1 = 3,C2 = 3,f(0) = 3
(Total = 3 cases)
Number of functions = Total combinations - Continuous cases
Number of functions =27– 3 = 24
Final Answer: (D)

62) Explain Question: Determine the type of mathematical progression (A.P., G.P., A.G.P., or
H.P.) formed by distinct real numbers when a specific multi-variable quadratic
equation yields a real solution.
Concept: Quadratic Equations (Condition for Real Roots, Discriminant ), Cauchy-
Schwarz Inequality, Geometric Progression (G.P.).
Solution:
Here
so ,... are in G.P.
Final Answer: (B)

63) Question Explanation: Identify the incorrect statement based on the AM-HM inequality
relation.
Concept: Arithmetic Mean - Harmonic Mean Inequality .
Solution:
By Cauchy-Schwarz or AM-HM inequality:

The problem states: .


This implies are nearly equal.

Option 1:
Option 2: k < 2k (True)
Option 3: k < k + k (True)
Option 4: (False)
Since option 4 contradicts the near-equality of the terms, it is the statement that is not true.
Final Answer: (D)

64) Explain Question: Find the lowest integer that is strictly greater than the value of the
given large exponential expression .
Concept: Binomial Theorem for any index, Bounds and Exponential Limits involving Euler's
number (e).
Solution:

Let ,
100
Let x = 10

⇒ so on

Also


⇒ P = 2 + (positive value less then e – 2)
⇒ P ∈ (2, 3)
⇒ least integer value of P is 3
Final Answer: (A)
65) Explain Question: Simplify an alternating algebraic series involving combinations and
decreasing powers of 2 for a positive integer n.
Concept: Binomial Theorem, Expansion of Negative Binomial Integral Coefficients, Comparing
Polynomial Coefficients.
Solution:
From the expansion of
or

Coefficient of in L.H.S. of (A)

...(i)
n
Coefficients of x R.H.S of (A) = n+1
Final Answer: (B)

66) Explain Question: Given three distinct polynomial summation identities shifting between

values from 4 to 13, calculate the exact numerical ratio of knowing ak=1 for .
Concept: Binomial Expansion, Taylor/Polynomial Series Shift (Substitution), Combinatorial
Identities ( ).
Solution:

Final Answer: (D)

67) Explain Question: Find the value of a specific limit that represents the derivative of the
inverse composite function evaluated at x = 1.
Concept: Composite Functions, Inverse Functions, Differential Calculus (Derivative of an
Inverse Function).
Solution:
Final Answer: (B)

68) Explain Question: Analyze the continuity behavior at specific points for a function
defined as an infinite limit of a rational algebraic expression involving .
Concept: Evaluation of Limits at Infinity ( ), Step-wise / Piecewise Continuous
Functions, Greatest Integer Function.
Solution:

Final Answer: (A)

69)

Question Explanation:
Find number of points where given function is discontinuous.
Concepts:
Pointwise limits of sequences of functions, continuity at boundaries.
Solution:
For 0 ≤ x < 1: xn → 0 ⇒ f(x)=x2

For x = 1:

For x>1, dividing by xn, we get


LHL at x=1 is 1. RHL at x = 1 is sin(1).
Since 1 sin(1), x=1 is a point of discontinuity.
Final Answer: (B)

70) Explain Question: Find how many integer pairs (a, b) exist such that the given signum
composite function has exactly one point of discontinuity.
Concept: Signum Function Properties, Discontinuity of Composite Functions, Discriminant
Analysis of Quadratic Equations (D = b2 - 4ac).
Solution:
For exactly one point of discontinuity (x2 – ax + 1) (bx2 – 2bx + 1) = 0 at exactly one value of x.
Let g(x) = x2 – ax + 1 and f(x) = bx2 – 2bx + 1
D1 → discriminant of g(x)
D2 → discriminant of f(x)
Case I: D1 = 0 and D2 < 0
a2 – 4 = 0 4b2 – 4b < 0
a=±2 b ∈ (0, 1)
Rejected because no integeral values of b.
Case II: D1 < 0 and D2 = 0
a2 – 4 < 0 4b2 – 4b = 0
a ∈ (–2, 2) b = 0 or b = 1
a = –1, 0, 1 (b = 0 rejected)
∴ (a, b) ≡ (–1, 1), (0, 1) & (1, 1)

3 pairs
Case III: D1 = 0 and D2 = 0 and roots of g and h must be same
a = ± 2 and b = 0 or b = 1
∴ (a, b) ≡ (2, 0), (–2, 0), (2, 1)
3 pairs
Total 6 pairs possible.
Final Answer: (A)

71)

Question Explanation: Finding the value of a derivative at a point using a functional


equation.
Concept: Differentiation of functional equations with two variables.
Solution:

diff. w.r.t. ‘y’ we get.

Also, f'(0) = 0 So, put y = 0

⇒ ⇒
⇒ f(0) = 0 ⇒

∴ &
∴ .
Final Answer: 120

72) Explain Question: Find the value of a combinatorial sum involving a series of binomial
coefficient products by equating a specific algebraic expansion.
Concept: Binomial Theorem, Product of Combinations, Equating Coefficients of Polynomial
Series.
Solution:

Consider

n = 31 n = 11
(1 – x)–31 (1 – x)–11

Consider :
equate coefficient of x10

coeff. of x10 ⇒
= coefficient of x10 in (1 – x)–1/2

Final Answer: (0)

73) Explain Question: Evaluate the limit of a summation involving the greatest integer
function [·] over a regular interval subdivision to find the value of an infinite sum .
Concept: Riemann Sum Definition of Integrals, Greatest Integer Function Integration,
Properties of Infinite Series.
Solution:


Final Answer: (2)

74) Explain Question: Evaluate a multi-variable limit function at infinity inside a


trigonometric framework to find the fourth power of the limit as x approaches a specific point.
Concept: Dominant Terms in Exponential Limits at Infinity, Limits of Composite Functions.
Solution:

When x is then

Final Answer: (4)

75) Explain Question: Find the sum of the sizes of sets |S| + |T| related to the points of non-
differentiability and continuity behavior of a modular trigonometric composite function f(x).
Concept: Differentiability of Absolute Value Functions, Vanishing points of continuous
functions, Sets and Elements.
Solution:
Since
Vanishes at x = 1 and x = 2
.
n
So all three f are differentiable very where.
Hence and
Final Answer: (0)

You might also like