0% found this document useful (0 votes)
3 views21 pages

Chapter 1

The document contains exercises focused on number representation, place values, rounding, and basic arithmetic operations. It includes tasks such as writing numbers in words, finding expanded forms, calculating sums and differences, and performing multiplication and division. Additionally, it covers concepts like predecessor and successor, and ordering numbers in ascending order.

Uploaded by

Ramesh Rams
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views21 pages

Chapter 1

The document contains exercises focused on number representation, place values, rounding, and basic arithmetic operations. It includes tasks such as writing numbers in words, finding expanded forms, calculating sums and differences, and performing multiplication and division. Additionally, it covers concepts like predecessor and successor, and ordering numbers in ascending order.

Uploaded by

Ramesh Rams
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Chapter 1

Lets Recall

Exercise 1

1) Write the following numbers in words.

a) 9 - Nine

b) 37 – Thirty seven

c) 267 - Two hundred and sixty seven

d) 607 - Six hundred and seven

e) 5298 - Five thousand and two hundred ninety eight

f) 1307 - One thousand three hundred and seven

g) 42689 - Forty two thousand six hundred and Eighty Nine

h) 52006 - Fifty two thousand and six

2) Write the expanded form for the following numbers

a) 62 = 60+2

b) 39 =30+9

c) 792 = 700+9+2

d) 308 = 300+00+8

e) 3472 = 3000+400+70+2

f) 9210 = 9000+ 200+10+0

g) 61287 = 60000+1200+80+7

h) 20508 = 20000+000+500+00+8

3) Write the place values of the underlined digits in the following numbers.

a) 48 = Here 4 is in Ten’s place Hence place value is 40

b) 63 = Here 3 is in Unit’s place Hence place value is 3

c) 834 = Here 8 is in Unit’s place Hence place value is 800

d) 607 = Here 0 is in Ten’s place Hence place value is 0

e) 2519 = Here 2 is in Thousand’s place Hence place value is 2000

f) 6920 = Here 2 is in Ten’s place Hence place value is 20

g) 12453 = Here 4 is in Hundred’s place Hence place value is 4


h) 52146 = Here 5 is in Ten thousand’s place Hence place value is 50,000

4) Find the sum of the place values of 6 in the following numbers.

a) 266

Ans: In the given number 266,

6 is at Ten’s Place and Unit’s Place

Place Value of 6 at Ten’s place is 60

Place Value of 6 at Unit’s place is 6

Sum of place value is 60+6 =66

b) 616

Ans: In the given number 616,

6 is at Hundred’s Place and Unit’s Place

Place Value of 6 at Hundred’s place is 600

Place Value of 6 at Unit’s place is 6

Sum of place value is 600+6 =606

c) 665

Ans: In the given number 665,

6 is at Hundred’s Place and Ten’s Place

Place Value of 6 at Hundred’s place is 600

Place Value of 6 at Ten’s place is 60

Sum of place value is 600+60 =660

d) 6236

Ans: In the given number 6236,

6 is at Thousand’s Place and Unit’s Place

Place Value of 6 at Thousand’s Place is 6,000

Place Value of 6 at Unit’s place is 6

Sum of place value is 6,000+6 =6006

e) 64,624

Ans: In the given number 64,624

6 is at Ten Thousand’s Place and Hundred’s Place


Place Value of 6 at Ten Thousand’s Place is 60,000

Place Value of 6 at Hundred’s place is 600

Sum of place value is 60,000+600 =60,600

f) 67,426

Ans: In the given number 67,426

6 is at Ten Thousand’s Place and Unit’s Place

Place Value of 6 at Ten Thousand’s Place is 60,000

Place Value of 6 at Unit’s place is 6

Sum of place value is 60,000+6 =60,006

g) 86,216

Ans: In the given number 86,216

6 is at Thousand’s Place and Unit’s Place

Place Value of 6 at Thousand’s Place is 6,000

Place Value of 6 at Unit’s place is 6

Sum of place value is 6,000+6 =6,006

5) Write the predecessor and successor for the following numbers.

a) 9

Ans: predecessor number means before number

and successor number means after number

predecessor of 9 = 8

and successor 9 = 10

b) 99

Ans:

predecessor of 99 = 98

and successor 99 = 100

c) 539

Ans:

predecessor of 539 = 538

and successor 539 = 540


d) 621

Ans:

predecessor of 621 = 620

and successor 621= 622

e) 4001

Ans:

predecessor of 4001 = 4000

and successor 4001 = 4002

f) 3210

Ans:

predecessor of 3210 = 3209

and successor 3210 = 3211

g) 10000

Ans:

predecessor of 10000 = 9999

and successor 10000 = 10001

6) Fill the following table:

1- Digit 2- Digit 3- Digit 4- Digit 5- Digit


Number Number Number Number Number
Smallest
Number
Largest
Number

Ans:

1- Digit 2- Digit 3- Digit 4- Digit 5- Digit


Number Number Number Number Number

Smallest 1 10 100 1000 10000


Number

Largest 9 99 999 9999 99999


Number
7) Write the suitable numbers for the following.

a) 10 + 2 =__________________

Ans: 12

b) 200 + 30 + 5 = _____________

Ans: 235

c) 4000 + 500 + 70 + 4 = _______

Ans: 4574

d) 10000 + 3000 + 500 + 50 + 6 = ________

Ans: 13556

e) 50000 + 2000 + 800 + 50 + 7 = ________

Ans: 52857

f) 30,000 + 500 + 8 = _________________

Ans: 30508

8) Write the greatest 4-digit number by using 7,6,5and 2?

Ans:

To find the greatest 4 digit number first we need to write the given numbers in descending order
(7,6,5,2)

Here the largest number is 7 next 6, 5, 2 respectively

Then the greatest 4 digit number is 7652

9) Write the smallest 4-digit number by using 2,0,8 and 7?

To find the smallest 4 digit number first we need to write the given numbers in Ascending order (0,2,7,8)

In the given question 0 is smallest number if we write 0 at Thousand place it becomes 0278 which
means it becomes a 3 Digit number

But we need a smallest 4 digit number, so we write the next smallest number i.e., 2 at Thousand place
and remaining numbers in Ascending order i.e., 2078

10) How many 100s are there in 1,000?

Ans: 1000 ÷ 100 = 10

There are 10 hundreds in 1000

Exercise -2

1) Round off the following numbers to the nearest tens.


a) 32 = Nearest tens to 32 is 30

b) 78 = Nearest tens to 78 is 80

c) 123 = Nearest tens to 123 is 120

d) 485 = Nearest tens to 485 is 490

e) 2546 = Nearest tens to 2546 is 2550

f) 5814 = Nearest tens to 5814 is 5810

g) 25796 = Nearest tens to 25796 is 25800

2) Round off the following numbers to the nearest hundreds.

a) 312 : Nearest Hundreds to 312 is 300

b) 956 : Nearest Hundreds to 956 is 900

c) 123 : Nearest Hundreds to 123 is 100

d) 485 : Nearest Hundreds to 485 is 500

e) 2546 : Nearest Hundreds to 2546 is 2500

f) 5814 : Nearest Hundreds to 5814 is 5800

g) 796 : Nearest Hundreds to 796 is 800

3) Round off the following numbers to the nearest thousands

a) 5264 : Nearest thousands to 5264 is 5000

b) 7532: Nearest thousands to 7532 is 8000

c) 1234: Nearest thousands to 1234 is 1000

d) 4850 : Nearest thousands to 4850 is 5000

e) 25463: Nearest thousands to 25463 is 25000

f) 5014 : Nearest thousands to 5014 is 5000

g) 95150 : Nearest thousands to 95150 is 95000

4) Use symbols (< , > or =) between the numbers:

a) 9 5

Ans: 9 > 5

b) 21 39

Ans: 21 < 39

c) 405 504
Ans: 405 < 504

d) 1565 1565

Ans: 1565 =1565

e) 12578 25178

Ans: 12578 < 25178

f) 90507 70503

Ans: 90507 > 70503

g) 42179 42179

Ans: 42179 = 42179

g) 81456 65899

Ans: 81456 > 65899

5) Write these numbers in ascending order:

a) 2,1,5,9,7

Ans: Ascending order means write the numbers smallest to largest

1,2,5,9,7

b) 27,46,10,29,72

Ans: 10,27,29,46,72

c) 402,204,315,351,610

Ans: 204,315,351,402,610

d) 3725, 7536, 7455, 7399, 2361

Ans: 2361, 3725, 7399, 7455, 7536

e) 57832, 57823, 57830, 57820, 57825

Ans: 57820, 57823, 57825, 57830, 57832

f) 16342, 86620, 46241, 64721, 46820

Ans: 16342, 46241, 46820, 64721, 86620

Exercise -3

1) Do the following

a) 4 + 6
Ans. 10

b) 9 + 5

Ans. 14

c) 58 + 69

Ans. 127

d) 45 + 27

Ans. 72

e) 143 + 235

Ans. 378

f) 539 + 709

Ans. 1,248

g) 2,658 + 5,131

Ans. 7,789

h) 2,056 +8,997

Ans: 11,053

2) Do the following. Check your answer

a) 8 - 5

Ans: 3

b) 72 - 36

Ans: 36

c) 82 – 37

Ans: 45

d) 798 – 527

Ans: 271

e) 850 - 456

Ans: 394

f) 6527 – 2314

Ans: 4,213

g) 4526 - 2398
Ans: 2128

h) 4005 – 2589

Ans: 1,416

3) To get 5629, how much should we add to 1058?

Ans: The Difference between 5629 and 1058 is the required number to added

5629

(-) 1058

_______
4571
______

4) To get 1250, how much should we subtract from 9658?

Ans: The Difference between 9658 and 1250 is the required number to added

9658

(-) 1250

_______

8408

______

5) Mounika has Rs. 5270. Radhika has Rs.550 more than Mounika. Then find the total money

with Mounika and Radhika?

Ans:

Amount with Mounika Rs. 5270

Radhika has 550 more than Mounika = Rs. 5270+550 = Rs. 5820

Total amount with Mounika and Radhika = Rs. 5270 + Rs. 5820 = Rs. 11,090

6) Kohli made 120 runs in a match. Rohit made 65 runs less than Kohli in the same match.

Find the total runs made by Kohli and Rohit?

Ans:

No of runs made by Kohli = 120

Rohit made 65 runs less than Kohli = 120 – 65 = 55

Total runs made Kohli and Rohit = 120+55 = 175


Exercise 4

1) Do the following.

a) 8×2

Ans. 16

b) 24×8

Ans.

24 x 8

32
16
_____
192
______

c) 68×56

Ans.

68 x 56

408
340
______
3808
_______
d) 386×7

386 x 7

2702

e) 951×15

951 x 15

4755

951

_______
14265

_______
f) 253×14

253 x 14
1012

253

______
3542

______

g) 9685×20

Ans: 9685 X 20

9685 x 20

0000

19370

________

19370

_______

2) Do the following:

a) 6 ÷ 2

Ans. 3

b) 68 ÷ 7

Ans.

7 ) 68 ( 9

63

----

5 ( Remainder)

c) 85 ÷ 3

Ans.

3 ) 85 ( 28

----

25

24
_________

1 ( Remainder)

d) 508 ÷ 4

Ans:

Step 1:

4 ) 508 ( 127
4
---
10
8
-------
28
28
__________
0
____________
e) 599 ÷ 13

Ans:

13 ) 599 ( 46
52
--------
79
78
__________
1 ( Remainder)
____________

f) 786 ÷ 16

Ans:

16 ) 786 ( 49
64
---------
146
144
__________
2 ( Remainder)
___________
g) 9501 ÷ 30
Ans:

30 ) 9501 ( 316
90
-------
50
30
----------
201
180
__________
21 ( Remainder )
______________

3) In an apple box, there are 8 crates and in each crate there are 15 apples. How many

apples are there in the box ?

Ans:

Number of crates in a box = 8

Number of apples in each crate = 15

Total Number of apples in the box = 15 × 8 = 120

4) Product of two numbers is 560. One of the numbers is 10. Find the other number?

Ans:

Product of two numbers = 560

One number be = 10

Second number = 560 ÷ 10 = 56

5) If 45000 are distributed equally among 20 old age pensioners, then how much amount

will each get?

Ans:

Total amount = 45,000

Number of pensioners =20

Amount will each pensioners one get = 45000 ÷ 20 = 2,250

6) The cost 1 dozen books is 840. What is the cost of 1 book? (1 Dozen = 12)

Ans:

Number of books per dozen = 12


Cost of 1 dozen books = 840

Cost of 1 book = 840 ÷ 12 = ₹ 70

7) Complete the table.

Item Price (per kg) in Rs. Quantity Total cost in rupees


Sugar 42 12 kg 42 x 12 = 504
Ground nut 135 15 kg
Red Gram 90 8 kg
Green Gram 75 9 kg

Ans:

To find total cost in rupees we need to simply multiply Price per Kg and Quantity

Item Price (per kg) in Rs. Quantity Total cost in rupees

Sugar 42 12 kg 42 x 12 = 504

Ground nut 135 15 kg 135 x 15 = 2025

Red Gram 90 8 kg 90 x 8 = 720

Green Gram 75 9 kg 75 x 9 = 675

8) Complete the table

Item Quantity Total cost in ₹ Cost per kg in ₹


Jaggery 3 Kg 135
Ghee 2 Kg 950
Apples 10 Kg 960
Redgram 5 Kg 460

Ans:

Here Total cost is given, to find Cost per kg we need to divide total cost with quantity

Item Quantity Total cost in ₹ Cost per kg in ₹

Jaggery 3 Kg 135 135 ÷ 3 = 45

Ghee 2 Kg 950 950 ÷ 2 = 475

Apples 10 Kg 960 960 ÷ 10 = 96

Redgram 5 Kg 460 460 ÷ 5 = 90


Exercise 5

1) Do the following.

a) 4578 +121 =

Ans:

4578
+ 121
----------
4699
----------
b) 897+9547 =

Ans:

9547
+ 897
----------
10444
----------
c) 9897+6027 =

Ans:

9897
+ 6027
-----------
15924
-----------
d) 5240 + 253 + 32 + 5
Ans:

5240
253
32
+ 5
----------
5530
----------
2) Yaswanth has 685, Srikrishna has 13 times more than Yaswanth’s amount. Find the
amount with Srikrishna?
Ans:
Amount with Yaswanth = Rs. 685
Srikrsihna has 13 times amount more than Yaswanth = 685 x 13
685 × 13
----------
2055
+ 685
----------
8905
----------
Srikanth has an amount of Rs. 8905

3) In a village, the number of females is 250 more than that of males. If the number of

males is 1590, find the population in the village?

Ans:

Number of males =1590

The number of females is 250 more than that of males.

Number of females = 250 + 1590 = 1840

The population of the village sum of Males and Females = 1590 + 1840 = 3430.

4) Sum of two numbers is 7680. One of the two numbers is 2519. Find the other number?

Ans:

Sum of the two numbers is 7680

One of the number is 2519

Other number is difference of the above numbers = 7680 – 2519

7680

- 2519

-----------

5161

-----------

The other number is 5161

5) Do the following:

a) 342 x 12

Ans:

342
× 12
---------
684
342
---------
4104
---------
b) 674 x 35

Ans:

674
× 35
----------
3370
2022
----------
23590
----------

c) 704 x 67

Ans:

704
× 67
----------
4928
4224
----------
47168
----------

d) 456 x 25

Ans:

456
× 25
----------
2280
918
----------
11400
e) 508 x 68

Ans:

508
x 68
--------
4064
+ 3048
-----------
34544
-----------
6) The cost of a fan is ₹ 685 and a table is ₹ 2250. Find the total cost of 2 fans and 3

Tables?

Ans:

The cost of a fan = Rs. 685

Cost of Table = Rs. 2250

Cost of 2 fans = Rs. 685 x 2 = 1370

Cost of 3 Tables = Rs. 2250 x 3 = 6750

Total cost of 2 fans and 3 tables = 1370+6750 = ₹ 8120

7) The cost of a paint bucket was 750. Lalitha wanted to paint her house, so she bought

5 buckets. How much amount did she pay for 5 buckets of paint?

Ans:

Cost of 1 bucket paint = ₹750

Lalita bought 5 paint buckets for her house = ₹750 x 5

750
x 5
------
3750
---------
8) A pair of shoes costs ₹250. A donar wants to donate shoes for 32 children in a school.
Find how much amount will he require to buy shoes?
Ans:

Cost of 1 pair of shoes = ₹250

Cost of 32 pairs = Rs. 250 x 32

250
x 32
---------
500
750
---------
8000
---------
The donor will require ₹ 8000 to buy shoes for 32 children.
9) Do the following.
a) 385 ÷ 5
Ans:

5 ) 385 ( 77
- 35
----
35
-35
----
0
----

b) 406 ÷ 6

Ans:

6 ) 406 (6 7
36
----
46
42
------
4
------
c) 790 ÷ 12

Ans:

12 ) 790 ( 65
72
---
70
60
----
10
----
d) 500 ÷ 25
Ans:
25 ) 500 ( 20
50
------
00
00
------
0
------
e) 786 ÷ 50

Ans:

50 ) 786 ( 15
50
------
286
250
--------
36
--------
e) 901 ÷ 43

Ans:
43 ) 901 ( 20
86
-------
41
-------
10) If 125 chocolates were distributed equally among 25 members, find how many choco
lates will each get?
Ans:
Total number of Chocolates = 125
Total members = 25
No of chocolates each will get = 125 ÷ 25 = 5

11) Do the following.


3 4
a) 10 + 10 =

Ans:

3+4 7
10
= 10

4 3
b) + =
8 8

Ans:

4+ 3 7
8
=8
7 2
c) 8 - 8 =

Ans:

7−2 5
=
8 8

4 1
d) - =
9 9

Ans:

4−1 3
=
9 9

1
12) Ravi read th of the pages in a book. How much part is yet to be completed in the
4
book?
Ans:
1
Ravi read th of the pages in a book
4
1 3
Remaining part of the book to be completed = 1- =
4 4

You might also like