0% found this document useful (0 votes)
12 views11 pages

The document provides an overview of Class 7 Science Chapter 12, focusing on 'Reproduction in Plants'. It covers key concepts such as modes of reproduction, including asexual and sexual reproduction, and offers important questions with detailed solutions to aid student understanding and exam preparation. Additionally, it highlights the resources available on the Extramarks platform for comprehensive study support.

Uploaded by

kanchan51288
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
12 views11 pages

The document provides an overview of Class 7 Science Chapter 12, focusing on 'Reproduction in Plants'. It covers key concepts such as modes of reproduction, including asexual and sexual reproduction, and offers important questions with detailed solutions to aid student understanding and exam preparation. Additionally, it highlights the resources available on the Extramarks platform for comprehensive study support.

Uploaded by

kanchan51288
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Newsletter
Blogs
NEP 2020
Overview of NEP 2020
National Curriculum Framework
5+3+3+4 Educational System
NIPUN Bharat Mission
Foundational Literacy & Numeracy (FLN in NEP 2020)
Ai in Education
Home > CBSE > Important Questions Class 7 Science Chapter 12

Important Questions Class 7 Science Chapter 12


Important Questions Class 7 Science Chapter 12 - Reproduction in
Plants
While progressing to a higher grade, Science gets more
conceptual and it's important for students to thoroughly
comprehend the knowledge learnt in primary classes. Students
should first read through the chapters from NCERT textbooks. And
they can rely on their teachers and other study materials to fully
understand all the topics covered in each chapter.

Chapter 12 of Class 7 Science is about ‘Reproduction in Plants’.


It's an important chapter and consists of topics such as:

Modes of reproduction
Asexual reproduction and its types
Sexual reproduction and its types
Extramarks is a leading online education platform built with the
aim of helping all students from Class 1 to Class 12 with a variety
of study materials and live online classes.

To score good marks, students must practise as many questions


as possible and evaluate their preparation strategy to stand head
and shoulders above the rest. At Extramarks, we understand the
importance of solving questions and practise exercises to step up
their preparation. Extramarks has a repository of questions from
the NCERT textbook, NCERT exemplar, and other reference books.
Furthermore, it also has questions from past years' exam papers.
Students can solve Important Questions in Class 7 Science
Chapter 12 to lay a strong foundation in Science.

Our experienced subject matter experts offer appropriate,


concise answers to all the questions. It makes it easy to
comprehend and understand the concepts. In addition, students
can register on the Extramarks website and access our complete
set of Important Questions Class 7 Science Chapter 12.

Students may refer to other study materials on our Extramarks


websites, such as NCERT solutions, CBSE revision notes, past year
question papers, and chapter notes. Therefore, students need not
look elsewhere for any reference material to supplement their
studies. Extramarks provides a one-stop solution to all your study
requirements. To enjoy the maximum benefit of these resources,
students just need to register themselves at Extramarks official
website and they will get access to these study resources.

Important Questions Class 7 Science Chapter 12 - With Solutions


To increase students' confidence while preparing for the exams,
they will find practising Important Questions Class 7 Science
Chapter 12 beneficial. This question bank includes important
questions shortlisted from the NCERT textbook, NCERT exemplar
and various other resources with detailed step-by-step solutions
for easy understanding of each concept covered in these
questions.

Below are a few questions and their solutions from our question
bank of Important Questions Class 7 Science Chapter 12

Question 1: Describe the different methods of asexual


reproduction. Give examples.

Answer 1: Listed below are the various types of asexual


reproduction in plants with examples:

Vegetative propagation: In this type of asexual reproduction, the


new daughter plants are developed from the roots, stems, leaves,
and buds of the parent plant.
Vegetative propagation is divided into two types:

(i) Natural Vegetative Propagation: In nature, this type of


vegetative reproduction occurs most frequently and easily. For
Example, a new potato plant sprouting from an eye.

(ii) Artificial Vegetative Propagation: this type of vegetative


reproduction is performed in laboratories manually in a controlled
environment. For Example, the stem cutting method for the rose
plant.

Budding: Budding is a process which involves the formation of a


new individual from a bulb-like parent body called a bud. For
example, yeast. The bud grows and eventually detaches itself
from the parent and becomes an individual.
Fragmentation: Fragmentation is a type of asexual reproduction
where a new individual is formed from the fragments of the
parent body, for example Spirogyra.
Spore formation: This type of asexual reproduction is common in
plants. Non-flowering plants reproduce through spore formation.
Spores are tiny cells protected by thick walls to ensure protection
in harsh conditions, for example, bread moulds.
Question 2: Explain what you understand by sexual reproduction.

Answer 2: Sexual reproduction involves the production of seeds,


which is a result of the fusion of male and female gametes. In
plants, the stamen and pistil are the male and female
reproductive organs present in flowers. The main function of the
flower in a plant is to reproduce.

Question 3: Explain the difference between self-pollination and


cross-pollination.

Answer 3:

Self-pollination involves the transfer of pollen from the stamen,


the male reproductive organ, to the pistil, the female reproductive
organ of the same flower.

It occurs only in bisexual flowers, i.e., flowers containing both


male and female reproductive organs.

Cross-pollination is a process that involves the transfer of pollen


grains from the stamen; the male reproductive organ, to the pistil;
the female reproductive organ of other flowers.

It can occur in bisexual as well as in unisexual flowers.

QUESTION 5: Describe the various ways by which seeds are


dispersed.

Answer 5: Various agents of dispersion help in the dispersion of


seeds. Those are:

Wind
Water
Insects
Birds
Animals
Seeds that are lighter in weight are dispersed by air; some plants,
such as tulsi, dandelions, drumsticks, and maple, have winged
seeds that flutter to the ground.

The seeds which can float in water are carried by water, for
example, coconut, palm, and water lily.

For example, seeds dispersed by insects, animals, and birds are


usually sticky or spikey to help attach to the bodies of dispersion
agents, for example, mango.

Answer 6: Tick ( ) the correct answer:

(a) The reproductive part of a plant is the:

(i) Leaf.

(ii) Stem.

(iii) Root.
(iv) Flower.

Answer : (iv) Flower

The reproductive part of a sexually propagating plant is the flower


consisting of the stamen and pistil.

(b)The process of fusion of the male and female gametes is


called:

(i) Fertilisation.

(ii) Pollination.

(iii) Reproduction.

(iv) Seed formation.

Answer : (i) Fertilisation

The process of fusion of male and female gametes in the ovary is


known as fertilisation; in plants.

(c) Mature ovary forms the:

(i) Seed.

(ii) Stamen.

(iii) Pistil.

(iv) Fruit.

Answer : (iv) Fruit after fertilisation, the zygote formed is the


plant's seed, and the ovary becomes the fruit's pericarp.

(d) A spore-producing plant is:

(i) Rose.

(ii) Bread mould.


(iii) Potato.

(iv) Ginger.

Answer : (ii) Bread mould

They reproduce asexually through spore formation.

(e)Bryophyllum can reproduce by its

(i) Stem.

(ii) Leaves.

(iii) Root.

(iv) Flowers.

Answer : (ii) Leaves

Bryophullum reproduces asexually through its leaf, similar to


potato reproduces through eye bud formation.

Question 7: Seeds of drumstick and maple are carried long


distances by wind because they possess:

(a) winged seeds.

(b) large and hairy seeds.

(c) long and ridged fruits.

(d) spiny seeds.

Answer 7: (a) winged seeds

Seeds of drumstick and maple are carried long distances by the


wind because they possess winged seeds, which help them flutter
in the air and travel long distances.

Question 8: Which type of pollination does the given figure


indicate?

Answer 8: The above figure depicts self-pollination as the pollen


grains from the anther of the same flower travel from the anther
to the stigma of the same flower. Self-pollination takes place in
bisexual flowers.

Question 9: When you keep food items like bread and fruits
outside for a long time, especially during the rainy season, you
will observe a cottony growth on them.

(a) What is this growth called?

(b) How does the growth take place?

Answer 9:

When food items like fruits and pieces of bread are kept outside
for a long time, especially during the rainy season, a cottony
growth of bread mould, which is a commonly found fungus, is
observed.
The bread mould growth occurs through spore formation by
spores present in the atmosphere, which come in contact with
moisture on bread and germinate and grow to form their colony.
Question 10: Fill in the blanks with the correct terms.

The male and female gametes fuse to form a …(a)… during the
process of …(b)… . This grows into an …(c)… which is enclosed
within a seed. After fertilisation, the ovules develop into …(d)…,
and the ovary develops into a …(e)…. .

Answer 10:

(a) zygote

(b) fertilisation

(c) embryo

(d) seed
(e) fruit

Question 11: Pollination refers to the:

(a) transfer of pollen from the anther to the ovary.

(b) transfer of male gametes from the anther to stigma.

(c) transfer of pollen from the anther to stigma.

(d) transfer of pollen from the anther to the ovule.

Answer 11:

(c) transfer of pollen from the anther to stigma.

The transfer of pollen from the anther to the stigma is called


pollination. Pollen grains by themselves are immobile and hence
require the help of external agents to reach the stigma of the
flower.

Question 12: Pick the odd one out from the following based on the
mode of reproduction and give a reason for it. Sugarcane, Potato,
Rice, Rose

Answer 12: Odd one out of Sugarcane, Potato, Rice, and Rose is
Rice as it does not reproduce by vegetative propagation, whereas
the other three plants, Sugarcane, Potato, and Rose, propagate
through the stem cutting method. Hence, rice is the odd one out.

Question 13: Lila observed that a pond with clear water was
covered with green algae within a week. By which method of
reproduction did the algae spread so rapidly?

(a) Budding

(b) Sexual reproduction

(c) Fragmentation

(d) Pollination
Answer 13:

(c) Fragmentation

Algae breaks up into 2-3 fragments. These fragments further


develop into new individuals through time. The process continues,
and they cover a large area of the body of water in a short period
of time as their reproductive rate is much faster. This is also
known as an algal bloom, and it indicates a nitrogen-rich water
body.

Question 14: What is the importance of seed dispersal in plants?

Answer 14: The process of spreading seeds away from their


parent plant is called seed dispersal. Seed dispersal is important
in many ways:

Seed dispersal is important as it prevents competition between


new plants and parent plants for nutrition, sunlight, and water as
plants spread throughout the land.
Seed dispersal is also beneficial for the continuity of the species.
It also plays an important role in preventing the extinction of
species.
Seed dispersion also allows plants to invade new areas and
increase their population.
Seed dispersal also allows plants to adapt to new environments
and colonise new areas.
Seed dispersal by spreading in different areas reduces the
chances of predators.
Question 15: What are the advantages of vegetative propagation?

Answer 15: Advantages of vegetative propagation are:

The plants produced by vegetative reproduction take less time to


grow and bear flowers and fruits earlier than sexually reproduced
plants.
The new plants produced by vegetative reproduction are exact
copies of parent plants as they are produced by a single parent.
Question 16: Dormant spores are formed when:
Conditions for growing are unfavourable.
Conditions for growing are favourable.
The temperature is very low.
The water is acidic.
Answer 16:

Conditions for growing are unfavourable when conditions for


development are not favourable; like extreme weather. Certain
species of algae and fungi form dormant spores, which start their
development when the growing conditions are favourable.

Question 17: Gamete formation in sexual reproduction takes place


through

Meiosis.
Mitosis.
Fragmentation.
Sporogenesis.
Answer 17: 1. Meiosis

Meiosis is a reductional division where the genetic material


present in the nucleus is halved, forming the sexual gametes of
egg and sperm.
Question 19: Explain reproduction in plants.

Answer 19: New plants are formed from the seeds of the parent
plant. The reproductive part of the plants is the flowers. Flowers
contain the stamen, the male reproductive part, and the pistil, the
female reproductive part.

The stamen consists of a sag-like structure called an anther


containing pollen and a long tube-like structure supporting the
anther called the filament.

The transfer of pollen grains from the anther to the stigma is


called pollination. it is further classified as self-pollination and
cross-pollination.

The pistil is made up of the stigma, a sticky surface on the top of


the style, which is a long tube-like structure leading the pollen
grain to the ovary, where the pollen grain releases the male
gamete, which fertilises the female gamete.

The fusion of the male and female gamete to form a zygote is


called fertilisation. After fertilisation, the zygote develops into an
embryo, the ovary develops into the fruit, ovules turn into seeds,
and other flower parts fall off.

The seed contains an embryo inside a protective seed coat to


protect it from unfavourable conditions. These seeds are spread
out in different places by seed dispersion carried out by various
agents like water, air, insects, animals and birds.

You might also like