0% found this document useful (0 votes)
5 views11 pages

Contest 2

The document contains a series of questions and answers across various subjects including Chemistry, Biology, Mathematics, and Physics. It covers topics such as atomic structure, diffusion, equations of lines, momentum, and organic reactions, as well as riddles related to scientific concepts. Additionally, it includes true or false statements regarding biological and physical principles.

Uploaded by

hoscgx143
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
5 views11 pages

Contest 2

The document contains a series of questions and answers across various subjects including Chemistry, Biology, Mathematics, and Physics. It covers topics such as atomic structure, diffusion, equations of lines, momentum, and organic reactions, as well as riddles related to scientific concepts. Additionally, it includes true or false statements regarding biological and physical principles.

Uploaded by

hoscgx143
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

CONTEST 2

ROUND 1

CHEMISTRY SET 1

1. How many D electrons does an element with atomic number twenty five possess?
Ans: 5
2. How many p-orbitals will be occupied with paired electrons in an element with atomic
fifteen?

Ans: 3

3. To which period in the periodic table will the element with atomic number thirty-four
belong?
Ans: 4

BIOLOGY SET 1
PREAMBLE: Explain how the following factors affect the rate of diffusion in living cells.
1. Nature of particles
ANSWER: The smaller the particles, the faster they move from one cell to another.
2. Concentration gradient
ANSWER: The greater the difference in concentration of the substances between the two
regions of cells, the greater the rate of diffusion.
3. Temperature.
ANSWER: Molecules move faster when they acquire energy. Hence the rate of diffusion
increases with increased temperature and vice versa.

MATHEMATICS SET 1
PREAMBLE: Find the equation of the line….
1. through the point A(1, 1) and parallel to the line with equation 2x - 3y = 5,
ANSWER: 2x – 3y = -1
[2(1) – 3(1) = -1]
2. through the point B(2, -1) and perpendicular to the line with equation y = -1,
ANSWER: x = 2
3. Through the point C (2, 3) and parallel to the line with equation y = 5.
ANSWER: y=3

PHYSICS SET 1

4. A 0.3 kg object moving at 6.2 m s−1 collides head-on with and becomes embedded in a stationary
object of mass 2.8 kg . Determine the speed of the composite object after the collision.
−1
ANSWER: 0.6 m s
−1 −1
By conservation of linear momentum v=m 1 v 1 / ( m1 +m 2 ) =0.2 kg ×6 m s ÷0.6 kg=2m s
5. A stationary2 kg object spontaneously disintegrates into two pieces and one piece, of mass 3 kg , flies
off with speed 20 m s−1. Find the speed of the other piece.
−1
ANSWER: 8ms
−1 −1
v 2=m1 v 1 /m2=2 kg × 20 m s ÷ 3 kg=8 m s
6. A steel ball of mass 0.08 kg moving at 5 m s−1 collides head-on with a stationary block and stops.
What is the mass of the block if it moves with speed 2 m s−1?
ANSWER: 0.2 kg

MATHEMATICS SET 2
(PREAMBLE) Determine whether the given point is inside, outside or on the given
circle
a. (4, -1): x 2 + y 2 + 6x – 4y – 3 = 0
Ans: outside

b. (-1, 5): x 2 + y 2 + 4x – 6y – 25 = 0
Ans: inside

c. (-1, 4) : x 2 + y 2 + 10x – 6y + 21 = 0
Ans: outside

CHEMISTRY SET 2
1. In an organic reaction, 46g of ethanol was oxidised, yielding 48g of ethanoic acid.

What is the percentage yield of this preparation? Ethanol = 46; Ethanoic acid = 60

Ans: 46g of ethanol ≡ 60g of ethanoic acid


Hence %yield = (48/60)*100
= 80
2. 27g of an impure magnesium metal were heated in steam to give 30g of

magnesium oxide. What is the percent purity of the metal [Mg= 24, MgO= 40]

Give your answer to one place of decimal.


Ans: 40g of MgO ≡ 24g of Mg
30g of MgO ≡ 18g of Mg
Hence %purity = (18/27)*100 = 66.7%
3. When 90g of copper (II) Oxide were reduced to metallic copper, only 64g of

metallic copper was obtained. What was the percentage purity of the oxide? Cu =

64g; O = 16. Give your answer to one place of decimal.

Ans: 64g of Cu ≡ 80g of CuO.


Hence %Purity = (80/90)*100
= 88.9

BIOLOGY SET 2

.Give one feature each that distinguishes a berry from a drupe fruit
Ans:

1. Berries possess numerous seeds

2. Berries possess placenta

3. Berries have succulent endocarp

4. Berries have fused epicarp and mesocarp

PHYSICS SET 2
1. A man stands 5 meters in front of a plane mirror and sees the image of a window which
is 1.5 meters behind him. How far is the image of the window from the man?

Answer: 11.5 m
2. A man stands 5 m in front of a plane mirror. He moves a certain distance towards the
mirror and the distance between him and his image in the mirror is 7 m. What distance
did the man move?

Answer: 1.5 m

3. A man stands at a certain distance in from of a plane mirror. He moves 2 m away from
the mirror and discovered that the distance between him and his image in the mirror is
19 m. What was the man’s initial position?

Answer: 7.5 m.

ROUND 2 (SPEED RACE)

1. What name is given to the process that takes place when organic
compounds are broken down in the absence of oxygen?
ANSWER: Fermentation

2. What type of respiration must follow glycolysis to maximize ATP


production?
ANSWER: Aerobic respiration

3. What is the extension of a spring with stiffness when it stores 2


J of energy?
ANSWER: 20 cm

4. What type of lens is needed for correction of astigmatism?


ANSWER: Cylindrical

5. Find the measure of the interior angle of a regular polygon of 15


sides
ANSWER: 156 degrees [180 – 360/15 = 180 - 24 =
156 ]

6. State Henry’s Law.


ANSWER: Henry's Law states that at a constant temperature,
the amount of gas dissolved in a liquid is directly proportional to the
partial pressure of that gas above the liquid.

7. What is the probability that the offspring of a homozygous dominant


individual and homozygous recessive individual will exhibit the
dominant Phenotype?
ANSWER: 1 (100%)

8. Sodium-18 decays by proton emission. What is the isotope produced in


its decay?
ANSWER: Neon-17

9. What colour is produced by mixing red light and green light of equal
intensity?
ANSWER: Yellow
Solve the absolute value equation

10. | 3x + 9 | > 12
ANSWER: x > 3 or x < -7

11. 300cm3 of 0.15 moldm-3 HCl solution are thoroughly mixed with
200 cm3 of 0.20 moldm-3 of NaOH solution.
Calculate the of moles of NaCl formed
ANSWER: HCl + NaOH → NaCl + H2O
Moles of HCl = (300/1000) x 0.15 = 0.045
Moles of NaOH = (200/1000) x 0.20 = 0.040
Moles of NaCl = 0.040

( )
5
1
12. Differentiate withrespect ¿ x the expression y = x −
x

( )( )
4
dy 1 1
Ans : =5 1+ 2 x −
dx x x

TRUE OR FALSE

1. In general carnivores have longer digestive system than herbivores


A s: F
2. In mammals, the urogenital products are separated from faecal matter in
the small intestine
Ans: F
3. Single celled organisms digest their food intracellularly (True)
4. Methane will have larger induced dipole-induce dipole forces than butane.

Ans: F the larger the molecule the greater the van der Waal forces.

5. There is hydrogen bonding in gaseous HCl

Ans: F Cl is not electronegative enough.

6. Whereas H2O has higher boiling point than H2S, CH4 has a lower boiling than SiH4.

Ans: T Boiling point of H2O is anomalous because of H- bonding.

7. Sodium trioxonitrate V decomposes on heating to give sodium oxide and NO2

Ans: F Products NaNO2 + O2


8. Magnesium trioxonitrate V decomposes on heating to give magnesium oxide,

nitrogen (II) oxide and oxygen

Ans: F Products: MgO, NO2, and O2.


9. Lithium trioxonitrate V decomposes on heating to give lithium oxide, nitrogen (IV)

oxide

Ans: F Products: Li2O, NO2, and O2. Oxygen gas missing.

10. A quadratic function has either a maximum point or a minimum point but not both
ANSWER: TRUE

11. A cubic function may have neither a maximum point nor a minimum point

ANSWER: TRUE

12.. A point of inflexion is a stationary point

ANSWER: FALSE
13. The absolute refractive index of a medium equals the ratio
of the velocity of light in vacuum to the velocity of light in the
medium. ANSWER: True

14. The speed of light in vacuum is the same for all wavelengths
in the electromagnetic spectrum. ANSWER: True

15. The speed of light in glass is the same for all wavelengths in
the electromagnetic spectrum. ANSWER: False

16. The heat capacity of a body is the heat required for a unit
change in temperature of the body.
ANSWER: True
17. The SI unit of heat capacity is . Jkg
ANSWER: False

18. The heat capacity of a body depends on the mass of the


body and the substance it is made of.
ANSWER: True

19. The point (2, -3) is in the second quadrant.


ANSWER: False
20. The point (4, 0) is in the first quadrant. ANSWER: False

21. The distance between the points (a, b) and (c, d) is


√(( a−b ) + ( c−d ) ) ANSWER: False
2 2

22. A population evolves when individuals that have the same


phenotypes survive and reproduce.
ANSWER: False (different genotypes

23. For a population to evolve its members must possess


genetic variation. ANSWER: True

24. Mutation is the origin of genetic variation.


ANSWER: True

ROUND 4 RIDDLE
Riddle #1
1. I am a group of lines in the spectrum of an atom.
2. I am described by a term formula that was discovered in
1885.
3. My series limit as given by the Rydberg formula is one-
quarter the Rydberg constant.
4. I am the only group of hydrogen atom spectral lines with
visible wavelengths.
5. My first term corresponds to a red wavelength.
Who am I?
ANSWER: Balmer series (or Balmer lines)

Riddle #2
1. I am used to describe various features or structures in
organisms.
2. In the brain, I am a stalk-like structure composed of white
matter, connecting various regions of the brain.
3. In fishes, I am the narrow part of the body to which the tail
attaches.
4. I am also used to refer to a stalk supporting an animal organ,
such as the eyestalk of a lobster.
5. But, I am commonly used to describe a stalk supporting an
inflorescence. Who am I?
ANSWER: Peduncle

Riddle #3
1. I am a sudden digression or change of course.
2. I am a trigonometric ratio involving the legs of a right angle
triangle.
3. I am the part of a survey line that is straight.
4. I am a straight line touching a curve without crossing it.
5. As a trigonometric entity, I am the ratio ‘opposite/adjacent’.
Who am I?
ANSWER: Tangent

Riddle #4
1. I occur in the uncombined state in most meteorites
2. Man and I became friends more than 4000 years ago
3. I am a metallic element present in several ores
4. To be extracted from my ores there has to be a reduction
reaction
5. When I am freshly out of the furnace I resemble a pig
6. When my carbon impurity is reduced to 1.5 percent or below
I call myself steel. Who am I?
ANSWER: Iron

You might also like