0% found this document useful (0 votes)
4 views4 pages

Module 7.2 The Z-Transform (Some Examples)

This document provides a series of examples related to the Z-transform, including definitions, theorems, and proofs. It covers various properties such as the initial value theorem, differentiation rule, and convolution theorem, along with specific examples of finding Z-transforms for different sequences. The document serves as a comprehensive guide for understanding the application of Z-transforms in differential equations.

Uploaded by

mehadsx
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
4 views4 pages

Module 7.2 The Z-Transform (Some Examples)

This document provides a series of examples related to the Z-transform, including definitions, theorems, and proofs. It covers various properties such as the initial value theorem, differentiation rule, and convolution theorem, along with specific examples of finding Z-transforms for different sequences. The document serves as a comprehensive guide for understanding the application of Z-transforms in differential equations.

Uploaded by

mehadsx
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

BMAT102L – Differential Equations and Transforms Dr. T.

Phaneendra
Module 7: The Z-transform (Some Examples) Professor of Mathematics

Example 1. Define the Z-transform of the sequence * +.


Solution. Let 〈 〉 be a causal sequence, defined for n = 0, 1, 2, …. Its Z-transform is defined as
, - ( ) ∑ where z is an arbitrary complex number.

Example 2. Prove that , - | | | |.

Solution. We know that , - ( ) ∑ where . Therefore,

* + ∑ ∑. / . /

since ( )

Example 3. State and prove the initial value theorem of the Z-transform.
Solution.
Statement. If , - ( ) , then ( ).
Proof. We know that

( ) ∑

Applying the limit as , this gives ( ) .

Example 4. Find , -.
Solution.

We know that , ( )- 0 1 Let f(n) = n. Therefore,

, - [ , -] | |
( ) ( ) ( ) ( )

Example 5. State the Differentiation rule in the Z-Domain.

Solution. We have , ( )- * ( )+

Example 6. Find [ ].

Solution. We know that , ( )- ( ) Therefore,

, - , - , - [ ]
( )
( ) ( ) , ( )-
{ } { }
( ) ( ) ( )
Example 7. Find the Z-transform of (n + 1)(n + 2).
Solution. We have
,( )( )- , - , -

1
BMAT102L – Differential Equations and Transforms Dr. T. Phaneendra
Module 7: The Z-transform (Some Examples) Professor of Mathematics

, - , - , -

( ) ( )
( ) ( ) ( )
( )

Example 8. State and prove Second Shifting theorem.


Solution.
Statement: If * ( )+ ( ) , then , ( )- ( ) ( )
Proof. We know that * ( )+ ∑ ( ) Therefore,

, ( )- ∑ ( ) ∑ (( ) )

∑ (( ) ) ∑ ( )

{∑ ( ) ( )} ( ) ( )

Example 9. Prove that , ( )- ( ) ( )


Proof. We know that * ( )+ ∑ ( ) Therefore,

* ( )+ ∑ ( )

( )
∑ ( ) ∑ ( ) ∑ ( )

{∑ ( ) ( )} ( ) ( )

Example 10. Find the Z-transform of unit sample sequence.


Solution. We know that * ( )+ ∑ ( ) Consider ( ) is the unit sample sequence, that
is ( ) {

* ( )+ ∑ ( )

Example 11. Find the Z-transform of unit step sequence.


Solution. We know that * ( )+ ∑ ( ) Consider ( ) is the unit step sequence, that is
( ) for Therefore,

, ( )- ∑ ( ) ∑ ( )

2
BMAT102L – Differential Equations and Transforms Dr. T. Phaneendra
Module 7: The Z-transform (Some Examples) Professor of Mathematics

Example 12. State the Final-value theorem.


Statement. If ( )+
* ( ) , then ( ) ( ) ( )

Example 13. State Convolution theorem on Z-transform.


Statement. If * ( )+ ( ) and * ( )+ ( ), then * ( ) ( )+ ( ) ( ), where

( ) ( ) ∑ ( ) ( )

Example 14. Find 2( )(


3
)
Solution. We have
2( )( )
3 2 3 2 3 2 3

∑ ∑. /

{ . / . / . / }

. /
{ } . / ( )
. /

Example 15. Find 2 3.

Solution. We have

( ) ( )
{ } ∑4 5 ∑

Example 16. Find { } by the shifting property.


Solution. We have

{ } { } | * +| | |

Example 17. Find the Z-Transform of ( ) .


Solution. We have

, - ∑ ∑

( ) ( )
( )

Example 18. Find the Z-Transform of cosn and sinn .

Solution. We have 2( ) 3 Therefore,

* +
, -

3
BMAT102L – Differential Equations and Transforms Dr. T. Phaneendra
Module 7: The Z-transform (Some Examples) Professor of Mathematics

*( ) + *( ) +
( )
( )
{ } { }

( )
* + * +

Example 19. Find Z2 3

Solution. We have

{ } ∑

( ) ( )
( ) . /

Example 20. Find the inverse Z-transform of ( )


using the convolution theorem.

Solution. We have

2( )( )
3 2 3 2 3 2 3

∑ ∑

* ( ) + ( )

Example 21. Evaluate 0 1.

Solution. Let
( )
( )
( )( ) ( )( )

( ) ( ) … (1)
Substitute in (1). Then ( ) ( ) or While, substituting
in (1), ( ) ( ) or Therefore,

( )

Applying the inverse Z-transform,


( ) ( )
( ) 2 3 2 3

You might also like