0% found this document useful (0 votes)
4 views6 pages

Week 5

The document contains an assignment for a Digital Electronics course from IIT Kharagpur, consisting of 10 multiple-choice questions covering topics such as number systems, 2's complement representation, and binary arithmetic. Each question includes the correct answer and a detailed solution explaining the reasoning behind it. The assignment is designed to assess students' understanding of digital electronics concepts.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
4 views6 pages

Week 5

The document contains an assignment for a Digital Electronics course from IIT Kharagpur, consisting of 10 multiple-choice questions covering topics such as number systems, 2's complement representation, and binary arithmetic. Each question includes the correct answer and a detailed solution explaining the reasoning behind it. The assignment is designed to assess students' understanding of digital electronics concepts.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

NPTEL Online Certification Courses

Indian Institute of Technology Kharagpur

Digital Electronics
Assignment- Week 5
TYPE OF QUESTION: MCQ/MSQ
Number of questions: 10 Total mark: 10 X 1 = 10
____________________________________________________________________________
QUESTION 1:
The hexadecimal representation of (3217)8 and (76)10 are ____ and _____.
a) (69F)16 and (4C)16
b) (68F)16 and (4C)16
c) (69F)16 and (4D)16
d) (68F)16 and (4D)16

Correct Answer: b

Detailed Solution:

(3217)8 = (011 010 001 111)2 = (0110 1000 1111) = (68F)16

(76)10 = (0100 1100) = (4𝐶𝐶)16

______________________________________________________________________

QUESTION 2:
The smallest 6-bit number (in decimal form) that can be represented in 2’s complement form is
a) 0
b) -64
c) -31
d) -32
Correct Answer: d

Detailed Solution:

Since 2’s complement representation can represent -ve numbers as well with the left-most bit
as the sign bit, the smallest 2’s complement 6-bit number is (-2^5) = -32

_____________________________________________________________________
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur

QUESTION 3:
Which of the following statements are not TRUE?
I. In fixed-point representation, (i) width and (ii) position of binary point are
not defined.
II. Floating-point representation has fixed precision.
III. The floating-point representation comprises two parts: Mantissa and
Exponent.
IV. Fixed-point arithmetic is similar to integer arithmetic.
V. In floating-point representation, gap between numbers is higher for larger
numbers.

a. I, II only
b. I, II and III only
c. III, IV and V only
d. All of the above

Correct answer: a

Detailed solution:

In fixed-point representation, (i) width and (ii) position of binary point are defined.
Floating-point representation has variable precision.
Refer slides 10-11 of Lecture-21, DEC, NPTEL online certification courses.

_____________________________________________________________________

QUESTION 4:
The range of values (in decimal) that can be represented by fixed(16,8)point representation is:
a) (0)10 and (255.96875)10
b) (0)10 and (255.960375)10
c) (0)10 and (255.99609375)10
d) (0)10 and (255.960875)10

Correct Answer: c

Detailed Solution:

Fixed(16,8) representation range = (00000000.00000000 to 11111111.11111111 )2


NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur

= (0 to 255.99609375)10

Refers to Number System, Lecture 21, DEC, NPTEL online certification courses.
_____________________________________________________________________

QUESTION 5:
Consider two number systems of base x and y. Given (132)𝑥𝑥 = (56)10 and (241)𝑦𝑦 = (71)10.
The value of 5𝑥𝑥 − 6𝑦𝑦 = ___.

Correct Answer: 0

Detailed Solution:

Given,

(132)𝑥𝑥 = (56)10

∴ 2𝑥𝑥 0 + 3𝑥𝑥1 + 1𝑥𝑥 2 = 56

∴ 𝑥𝑥 2 + 3𝑥𝑥 − 54 = 0

∴ (𝑥𝑥 + 9)(𝑥𝑥 − 6) = 0

Since base can not be negative, 𝑥𝑥 = 6 is the only solution. Similarly,

(241)𝑦𝑦 = (71)10

∴ 2𝑦𝑦 2 + 4𝑦𝑦 + 1 = 71

∴ 2𝑦𝑦 2 + 4𝑦𝑦 − 70 = 0

∴ 𝑦𝑦 2 + 2𝑦𝑦 − 35 = 0

∴ (𝑦𝑦 + 7)(𝑦𝑦 − 5) = 0

Hence 𝑦𝑦 = 5 is the only solution as y can not be negative.

Therefore, 5𝑥𝑥 − 6𝑦𝑦 = 5 × 6 − 6 × 5 = 0

_____________________________________________________________________
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur

QUESTION 6:
Consider a 4-bit number in 2’s complement form written as (𝑎𝑎3 𝑎𝑎2 𝑎𝑎1𝑎𝑎0 ), where 𝑎𝑎3 , . . , 𝑎𝑎0 are
either 0 or 1. If we wish to represent this same number in 2’s complement form but in a 6-bit
system, what will be the corresponding representation?

a. (00𝑎𝑎3 𝑎𝑎2 𝑎𝑎1 𝑎𝑎0 )


b. (0𝑎𝑎3 𝑎𝑎3 𝑎𝑎2 𝑎𝑎1 𝑎𝑎0 )
c. (𝑎𝑎3 𝑎𝑎3 𝑎𝑎3 𝑎𝑎2 𝑎𝑎1 𝑎𝑎0 )
d. None of the above

Correct Answer: c

Detailed Solution:

For a signed 2’s complement representation, the MSB is always repeated while transferring
form lower to higher number system.

E.g. (0100)2 = +4 in 4-bit system and (000100)2 is also +4 in 6-bit binary system.

Similarly, (1100)2 = −4 in 4-bit system and (111100)2 = −4 in 6-bit binary system.

_____________________________________________________________________

QUESTION 7:
A and B are the decimal integers corresponding to the 4-bit binary number 1100 considered in
signed magnitude and signed 1's complement representation, respectively. The 1's complement
of (B – A) is_____?

a. 1100
b. 0011
c. 0001
d. 1110

Correct Answer: d

Detailed Solution:

Given, binary number 1100

Sign magnitude of 1100 = –4

Signed 1’s complement of 1100 = –3


NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur

∴ B – A = –3 – (–4) = 1

The 1’s complement of (1) = 1110


_____________________________________________________________________

QUESTION 8:
If A = 1111 1010 and B = 0000 1010 are two 8-bit signed 2’s complement representation
numbers. The signed 2’s complement representation of product of the two (AxB) is_____?

a. 11000011
b. 10111101
c. 11000100
d. 10111100

Correct Answer: c

Detailed Solution:

A = 1111 1010 = – 610 (A is a 2’s complement number)

B = 0000 1010 = 1010 (B is a 2’s complement number)

A x B = – 6010 =>1 011 11002 = 1 100 0011 (1’s complement) = 1 100 0100 (2’s complement)

_____________________________________________________________________

QUESTION 9:
A 1 bit Full Adder circuit takes 75 ns to produce the sum and 60 ns to produce the carry. If a 4
bit parallel adder is to be designed with the Full Adder block, what will be the minimum
propagation delay for getting the results? How many 4 bit additions per second can be
expected from this design?
a. 175ns, 5.71 x 106
b. 195ns, 5.12 x 106
c. 245ns, 4.08 x 106
d. 255ns, 3.92 x 106

Correct Answer: d

Detailed Solution:
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur

For n bit binary number addition, the minimum propagation delay will take place to get the sum
output at the MSB position (provided sum generation takes more time than carry generation).

Propagation delay (minimum) = sum generation delay + (n-1) x carry generation delay

= 75 + (3x60)

= 255 ns

So, for each second roughly 1/255ns = 3.92 x 106 4-bit addition can take place.
_____________________________________________________________________

QUESTION 10:
If (1110212.20211)3=(X)9 then, find out X?

a. 1076.757
b. 1425.673
c. 1276.757
d. 1225.673

Correct Answer: b

Detailed Solution:

_____________________________________________________________________________

You might also like