0% found this document useful (0 votes)
5 views22 pages

Sample Question Paper

Uploaded by

2k22.csai.32610
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
5 views22 pages

Sample Question Paper

Uploaded by

2k22.csai.32610
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Sample Question Paper

1. These days Raj ______ up at 6:00 am to go jogging.

(A) wake
(B) wakes
(C) woken
(D) waking

Answer: (B) wakes

2. Shabana, along with her brother, ______ going to the vegetable market last
evening.

(A) is
(B) are
(C) was
(D) were

Answer: (C) was

3. Right now, the children ___ playing in the park.

(A) will
(B) have

1 of 22
(C) are
(D) were

Answer: (C) are

4. Once there was a farmer. ______ farmer was very intelligent.

(A) The
(B) A
(C) An
(D) Those

Answer: (A) The

5. The Royal Bengal tiger has been declared as _____ national animal of India.

(A) this
(B) a
(C) an
(D) the

Answer: (D) the

6. A bird may be defined as _____ warm-blooded egg-laying animal with feathers


and claws.

(A) the
2 of 22
(B) a
(C) an
(D) this

Answer: (B) a

7. Susan could not go to the birthday party ___________ she was not well.

(A) however
(B) therefore
(C) because
(D) because of

Answer: (C) because

8. Jonathan handles accounts __________ logistics for his company.

(A) but
(B) beside
(C) besides
(D) by

Answer: (C) besides

9. I answered all the questions in my exam _______ the last one as it was too
difficult.

(A) expect
(B) except
3 of 22
(C) accept
(D) excerpt

Answer: (B) except

10. Hema produced an ______ movie but it eventually flopped.

(A) interests
(B) interest
(C) interesting
(D) interested

Answer: (C) interesting

11. The Nile is arguably the _________ river in the world.

(A) long
(B) longer
(C) longing
(D) longest

Answer: (D) longest

12. I have a splitting headache. I need some _______ coffee.

(A) powerful
(B) vigorous
(C) strong
4 of 22
(D) sturdy

Answer: (C) strong

13. Bal Gangadhar Tilak is a ________ figure in the Indian Freedom Movement.

(A) tall
(B) high
(C) long
(D) wide

Answer: (A) tall

14. A kilogram of tomatoes cost 50 rupees last year and now it costs 150 rupees.
So, the price has ___________ increased over a year.

(A) strongly
(B) shabbily
(C) sharply
(D) safely

Answer: (C) sharply

15. The greatest scientific discoveries of the past were often built on the small
discoveries made by ordinary people closely working with Nature. We need to
recognize the contributions of ordinary people in addition to those of the great
scientists.
5 of 22
Which of the following can be inferred from this passage?

(A) We also need to recognize the contributions of the great scientists.


(B) We only need to recognize the contributions of the great scientists.
(C) We only need to recognize the contributions of ordinary people.
(D) We also need to recognize the contributions of ordinary people.

Answer: (D) We also need to recognize the contributions of ordinary people.

16. Jeevan occasionally eats sweets after his dinner.

Which of the following can be inferred from this line?

(A) Jeevan eats sweets after his dinner at all times.


(B) Jeevan eats sweets after his dinner at no times.
(C) Jeevan eats sweets after his dinner at times.
(D) Jeevan eats sweets after his dinner oftentimes.

Answer: (C) Jeevan eats sweets after his dinner at times.

17. Consider the following sentences.


P. She ran back home and went back to the puddle with a glass container.
Q. Suma, a Class 2 student, was walking back home on a rainy day.
R. She brought home the container filled up with the puddle water along with
several baby fish.
S. She saw a puddle near her school and it was full of several baby fish.
T. After a few weeks, to her surprise, her room was full of frogs.

Choose the correct order of sentences.

(A) QSPRT
(B) QPSRT
6 of 22
(C) PQRST
(D) PRQST

Answer: (A) QSPRT

18. Consider the following sentences.


P. The temple was built by Rashtrakuta King Krishna in the 8th century.
Q. It features a main shrine, halls, pillars and elaborate sculptures.
R. The temple is part of the larger Ellora caves complex.
S. The sculptures depict scenes from the epics of Ramayana and Mahabharata.
T. The World’s largest single rock-cut structure is the Kailasa Temple located in
Ellora.

Choose the correct order of sentences.

(A) QSPRT
(B) TPSQR
(C) TRPQS
(D) QSRPT

Answer: (C) TRPQS

19. According to some scientists, the Earth is currently facing the Sixth Mass
Extinction. Unlike the five previous mass extinctions, this one is caused by
human intervention. The damage inflicted by humans on the Earth is
unfathomable. According to an estimate, more than 500 species of land animals
are on the brink of extinction.

7 of 22
Which of the following is closest in meaning to the word ‘unfathomable’ from the
passage?

(A) inaccessible
(B) incomprehensible
(C) inadmissible
(D) inapplicable

Answer: (B) incomprehensible

20. In an imaginary language, VITUNA means ‘the cat’, BITAL means ‘the dog’, and
VITUNA BITAL MESA means ‘The cat bit the dog’. In this language how would
the sentence ‘The dog bit the cat’ be written?

(A) VITUNA BITAL MESA


(B) VITUNA MESA BITAL
(C) BITAL VITUNA MESA
(D) BITAL MESA VITUNA

Answer: (C) BITAL VITUNA MESA

21. If HORSE is coded as OVYZL, how would DONKEY be coded as?

(A) VYZLO
(B) KVURLF
(C) WVGDXR
(D) DONKEY

Answer: (B) KVURLF

22. The average weight of the apples in a bag is 32 grams. A new apple is added to
the bag, so that the new average weight of the apples is 35 grams. Which of the
following is a possible weight (in grams) of the apple added to the bag?

8 of 22
(A) 29
(B) 32
(C) 34
(D) 44

Answer: (D) 44

23. What is the next number in the sequence: 0, 8, 24, 48, 80, … ?

(A) 100
(B) 120
(C) 113
(D) 168

Answer: (B) 120

24. When Sushila was 10 years old, her mother was 4 times her age. What would be
Sushila’s age (in years) when her mother is 48 years old?

(A) 12
(B) 28
(C) 18
(D) 14

Answer: (C) 18

9 of 22
25. Below is a histogram of the runs Smriti scored in her cricketing career. What
proportion of times has Smriti scored greater than or equal to 50 runs?

(A) 0.5
(B) 0.6
(C) 0.4
(D) 0.2

Answer: (B) 0.6

26. A pizza with a radius of 15 cm contains 300 calories. How many calories would a
pizza with a radius of 30 cm have, assuming both pizzas are identical in all other
aspects?

(A) 1200

10 of 22
(B) 1800
(C) 600
(D) 800

Answer: (A) 1200

27. A staircase is used to connect two storeys of a building. The height (rise) of
every step is 0.2 m and the depth (tread) is 0.6 m (see figure below). If the
vertical distance between the floors of the two storeys is 4.8 m, how many rises
does the staircase have?

0.6 m 0.2 m

(A) 12
(B) 24
(C) 8
(D) 6

Answer: (B) 24

28. Consider a 4-sided fair dice with numbers 1, 2, 3, and 4. In a game, two such
dice are rolled and the sum of the numbers that come up is noted. A player must
accurately guess this sum to win the game. Which number should the player
choose to maximize the probability of winning?

(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 7
11 of 22
Answer: (B) 5

29. For real numbers 𝑎 and 𝑏, which of the following is NOT always true:

(A) 𝑎2 + 𝑏 2 ≥ 2𝑎𝑏
(B) 𝑎2 + 𝑏 2 ≥ −2𝑎𝑏
𝑎
(C) 𝑎+𝑏 ≤ 1

(D) 𝑎4 ≥ 2𝑎2 𝑏 2 − 𝑏 4

𝑎
Answer: (C) 𝑎+𝑏 ≤ 1

30. In a “best-of-three” tournament, a maximum of three games are played to


determine a winner. However, if a tournament winner is evident at the end of the
second game, the third game is not played. Two teams, X and Y, are playing a
best-of-three tournament. In any game, both teams have an equal probability of
winning the game. Ties are not allowed. Team Y has won the first game of the
tournament. What is the probability that Team X wins the tournament?

1
(A) 2
1
(B) 3
1
(C) 4
1
(D) 5

1
Answer: (C)
4

12 of 22
31. What is the negation of the following sentence: “Every classroom in the school
has at least one chair that is broken”?

(A) All chairs in all classrooms in the school are broken.


(B) All chairs in all classrooms in the school are not broken.
(C) Some chairs in some classrooms in the school are not broken.
(D) At least one classroom in the school has all chairs that are not broken.

Answer: (D) At least one classroom in the school has all chairs that are not
broken.

32. Consider a circle of radius 3 cm and a square of side 1 cm. By what factor do we
need to reduce the radius of the circle to make the circle perfectly fit inside the
square?

(A) 3
1
(B) 3

(C) 6
1
(D) 6

Answer: (C) 6.

13 of 22
33. The following figure shows a scatterplot of the grammar proficiency scores and
the IQ scores of students.

160
140
120
100
IQ Score

80
60
40
20
0
0 20 40 60 80 100 120 140 160
Grammar Proficiency Score

Which of the following is the correct interpretation of the scatterplot?

(A) Improvement in grammar proficiency causes an improvement in IQ.


(B) If a student’s grammar proficiency is 100, then their IQ must also be 100.
(C) If a student’s grammar proficiency is more than100, then their IQ must also be
more than 100.
(D) If a student’s grammar proficiency is more than 100, then their IQ is expected
to be more than 100.

Answer: (D) If a student’s grammar proficiency is more than 100, then their IQ is
expected to be more than 100.

14 of 22
34. Let 𝑥 be a real number such that 𝑥 > 1. Select the value of 𝑥 that satisfies the
equation
𝑥 2 = log 3 (3𝑥 ) + 2 log 9 (3𝑥 )
(A) 2
(B) √2
(C) log 3 (81)
(D) √log 3 (2)

Answer: (A) 2
35. Given 𝑥 2 − 𝑦 2 = 31, where 𝑥 and 𝑦 are natural numbers, the value of
4𝑥 + 2𝑦 + 6 is:

(A) 25
(B) 50
(C) 100
(D) 200

Answer: (C) 100

36. A train running at a constant speed crosses a 500 m long bridge and a 2000 m
long tunnel in 48 seconds and 168 seconds, respectively. The time (in seconds)
it takes to cross a slender signal pole is approximately:

(A) 2
(B) 4
(C) 8
(D) 16

Answer: (C) 8

37. A painter prepares 20 litres of grey colour by mixing white and black liquid
colours in the ratio 5:3. However, the colour turns out to be darker than

15 of 22
expected. So, the painter replaces 4 litres of the mix with 4 litres of white colour.
What is the ratio of the white colour to black colour in the new mix?

(A) 7: 3
(B) 3: 1
(C) 11: 3
(D) 4: 1

Answer: (A) 7:3

38. Two sides of a right-angle triangle are 𝑥 meters and (𝑥 + 3) meters. If the
perimeter of the triangle is 3(𝑥 + 3) meters, the area (in square meters) will be:

(A) 6
(B) 24
(C) 54
(D) 96

Answer: (C) 54

39. The length of a rectangular metal sheet is twice its width and its surface area is
8𝜋 2 . The sheet is rolled to make a right-circular cylinder. The maximum possible
volume enclosed by the cylinder is:

(A) 2𝜋 2
(B) 4𝜋 2
(C) 8𝜋 2
(D) 16𝜋 2

Answer: (C) 8𝜋 2

16 of 22
40. The distribution of farmland area to mangoes, bananas, papayas, and guavas is
shown in the pie-chart. A new fruit is introduced by diverting equal amount of
area from each of the fruit sections. If the area allotted to the new fruit is 10% of
the total farm area, what percentage of the guavas’ area is allotted to the new
fruit?

Guavas
10%

Mangoes
Papayas
40%
20%

Bananas
30%

(A) 10
(B) 15
(C) 20
(D) 25

Answer: (D) 25

17 of 22
41. The missing number indicated by ‘?’ in the following figure is:

(A) 25
(B) 16
(C) 36
(D) 9

Answer: (A) 25

42. Two views of an object, constructed using cubes weighing 1 gram each, are
shown in the following figures.

18 of 22
The weight of the object (in grams) is:

(A) 7
(B) 20
(C) 23
(D) 27

Answer: (B) 20
43. A square piece of paper is folded along the dotted lines as shown in the following
figures.

A right-angle triangle PQR, which is symmetrically located on the diagonal XY,


i.e., XP=YR, is cut out from the folded paper. When the cutout pieces are
unfolded, we get _________________________

(A) 1 triangle, 2 squares, and 3 rectangles.


(B) 2 rectangles and 4 squares.
(C) 2 squares and 4 rectangles.
(D) 2 squares, 2 rectangles, and 2 triangles.

Answer: (C) 2 squares and 4 rectangles.

19 of 22
44. The following options show the pieces of a jigsaw puzzle. Which of the following
options can be used to construct a filled triangle?

(A)

(B)

(C)

(D)
20 of 22
Answer: (A)
45. A transparent sheet is shown in the following figure.

If the sheet is folded along the dotted lines as shown by the arrows, the resultant
folded sheet appears as:

(A)

(B)

(C)

21 of 22
(D)

Answer: (A)

22 of 22

You might also like