Class 3 Notes: Computer
A Visit to the computer Museum
Q1: What do you mean by the term bones in Napier’s
bones?
Ans: A set of rods design by the John Napier used for
Addition Subtraction, multiplication and division.
Q2: What did people of babylonia use the Abacus for?
Ans: They use it for addition, subtraction, multiplication
and division.
Q3: What do you know about Pascaline?
Ans: A non-automatic machine use for addition and
subtraction.
Q4: Describe the Harvard Mark 1?
Ans: It is used electricity to do task.
Q5: What is the full form of ENIAC?
Ans: Electronic Numerical Integrator and computer.
Class 3 Notes: Computer
The computer System
Q1: List different parts of computer?
Ans: Input Devices (Keyboard, mouse, scanner)
Processor (Arithmetic and logic unit, control unit)
Output devices (Monitor, printer, speaker).
Q2: What are the three components of computer
system?
Ans: cpu
Memory
Input and output device
Q3: What are input devices?
Ans:Devices used to enter data in computer are called
input devices.
Q4: What is the difference between input and output?
Ans:
Input output
Anything given to computer is input. Result of processing is output.
Q5: What is the difference between softcopy and
hardcopy?
Ans: .
Softcopy Hardcopy
Output displayed on screen. Output displayed on paper.
Q6: What are the three parts of Central Processing
Unit?
Ans: Arithmetic and logic unit
Control unit
Memory unit
Q7: What are different types of printer?
Ans: Dot matrix printer
Inkjet printer
Laser printer
Q8: Write three uses of computer?
Ans: Draw picture
Do sums
Play games
Class 3 Notes: Computer
Introducing Window
Q1: What is an operating system?
Ans: Program that helps the user to communicate with
the computer.
Q2: Write the difference between single user and multi
user operating system?
Ans:
Single user Multi user
A single user operating system is designed to A multi user operating system is designed to
support only one user at a time. support multiple users at a time.
Q3: What are programs?
Ans: A program is a set of instructions that tells a
computer what to do.
Q4: How can a user arrange icons on the desktop?
Ans: 1. Right click on desktop
2. A menu appears
3. Click on view
4. A sub menu appears
5. Click on auto arrange icons.
Q5: Write the steps to change to change the position of
the taskbar on the computer screen?
Ans: 1. Move pointer on taskbar
2. Click and hold left mouse button on taskbar
3. drag the mouse pointer where you shift taskbar
4. release it.