SOM - MCQs - Final - RK Rajput
SOM - MCQs - Final - RK Rajput
(Mechanics of Solids)
in
SI Units
[A Textbook for Students of B.E./[Link]./[Link]., AMIE,
UPSC (Engineering Services) and Other Engineering Examinations]
1
max 2l 2 (where, = angular velocity)
8
2l 3
l
12 E
10. The ratio of lateral strain to linear strain is known as Poisson’s ratio,
1 1
(a) 2l 2 (b) 2l 2 A truck wheel is being machined.
2 8
(c) 2l2 (d) l2.
ANSWERS
1. (c) 2. (c) 3. (a) 4. (d) 5. (a) 6. (d) 7. (a)
8. (a) 9. (a) 10. (d) 11. (a) 12. (c) 13. (a) 14. (a)
15. (b) 16. (b) 17. (a) 18. (a) 19. (c) 20. (c) 21. (b)
22. (c) 23. (a) 24. (c) 25. (c) 26. (a) 27. (d) 28. (a)
29. (d) 30. (a) 31. (b) 32. (b) 33. load 34. point 35. stress
9.81 l 2
36. Yes 37. Yes 38. Yes 39. No 40. bulk 41. Yes 42.
6E
43. Poisson’s ratio, 44. right.
UNSOLVED EXAMPLES
Stress, Strain and Young’s Modulus :
1. A bar 0.3 m long is 50 mm square in section for 120 mm of its length, 25 mm diameter for 80 mm and
of 40 mm diameter for the remaining length. If a tensile force of 100 kN is applied to the bar, calculate
the maximum and minimum stresses produced in it, and the total elongation. Take E = 200 GN/m2 and
assume uniform distribution of load over the cross-sections.
[Ans. 204 MN/m2, 40 MN/m2, 0.1453 mm]
2. A brass rod 20 mm diameter was sub-
jected to a tensile load of 40 kN. The
extension of the rod was found to be
254 divisions in the 200 mm extension
meter. If each division is equal to 0.001
mm, find the elastic modulus of brass.
[Ans. 100.25 GN/m2]
3. Find the total extension of the bar,
Fig. 167
shown in Fig. 1.67 for an axial pull of
40 kN.
[Ans. 0.225 mm]
4. A brass bar having a cross-sectional area
of 1000 mm2 is subjected to axial forces
as shown in Fig. 1.68. Find the total change
in length of the bar. Take Es = 105 GN/m2.
[Ans. 0.1143 m (decrease)] Fig. 1.68
5. A tie bar has enlarged ends of square sec-
tion 60 mm × 60 mm as shown in Fig.
1.69. If the middle portion of the bar is
also of square section, find the size and
length of the middle portion, if the stress
there is 140 MN/m2, the total extension
of the bar is 0.14 mm.
Take E = 200 GN/m2 .
[Ans. 25 mm × 25 mm, 1.79 m] Fig. 1.69
6. A circular rod 0.2 m long, tapers from 20
mm diameter at one end to 10 mm diameter at the other. On applying an axial pull of 6 kN, it was
found to extend by 0.068 mm. Find the Young’s modulus of the material of the rod.
[Ans. 112.3 GN/m2]
7. A vertical rod 3 m long is rigidly fixed at upper end and carries an axial tensile load of 50 kN force.
The rod tapers uniformly from a diameter of 50 mm at the top to 30 mm at the bottom. Calculate the
total extension of the bar. Take density of material = 1 × 105 kg/m3 and E = 210 GN/m2.
[Ans. 0.6217 mm]
THEORETICAL QUESTIONS
1. Define the terms ‘Centroid’ and ‘Centre of gravity’.
2. Give positions of c.g. of the following solids :
Right circular cone, cylinder, sphere and hemisphere.
3. State and explain ‘Theorem of parallel axes’.
4. Enunciate ‘Theorem of perpendicular axes’.
5. Derive expressions for M.O.I. of the following:
(i) Rectangular lamina; (ii) Circular lamina;
(iii) Semi-circular lamina; (iv) Thin ring.
6. What is ‘Radius of gyration’?
7. What is “Product of inertia”?
8. Explain the “Parallel axes theorem for product of inertia”.
UNSOLVED EXAMPLESCENTROID/C.G.
1. Locate the centroid of the piece of sheet metal shown in Fig. 3.73.
(Ans. x = 45.9 mm; y = 31.9 mm)
2. Find the centroid of the lamina shown in Fig. 3.74. (Ans. x = 25 mm; y = 35 mm)
HIGHLIGHTS
1. Beam is a structural member which is acted upon by a system of loads at right angles to the axis.
2. Depending upon the type of supports, beams are classified as follows:
(i) Cantilever; (ii) Simply or freely supported beams;
(iii) Overhanging beam; (iv) Fixed beam;
(v) Continuous beam.
3. Numerically the shearing force is given by the algebraic sum of the forces to the left or to the right of
the section.
4. The bending moment at a section is algebraic sum of moment to the left or right of the section.
5. In case of simply supported beams, the first step before analysing it for shear force and bending
moment is to determine support reactions.
6. (i) For ‘point loads’ on a beam/cantilever the S.F. diagram shows horizontal straight lines and
the B.M. diagram shows inclined straight lines.
(ii) For U.D.L. on a beam/cantilever the S.F. diagram shows inclined straight lines and the B.M.
shows parabolic curve.
7. In case of inclined loads resolve them into vertical and horizontal components. Horizontal compo-
nents cause only thrust in the beam. S.F. and B.M. are caused by the vertical components.
8. At a hinge in a beam there is nil B.M. but there is S.F.
9. B.M. is maximum at a point where the S.F. is zero or where it changes directions from +ve to –ve or
vice versa.
10. The point of contraflexure or point of inflexion is the point where the B.M. is zero.
ANSWERS
1. (a) 2. (a) 3. (b) 4. (a) 5. (c) 6. (c)
7. (d) 8. (c) 9. (a) 10. (b) 11. (a) 12. (c)
13. (c) 14. (c) 15. (c) 16. (d) 17. (c).
UNSOLVED EXAMPLES
1. A horizontal cantilever 5 metres long carries a point load of 1 kN at the free end and a U.D.L. of
0.5 kN/m over a length of 3m from the free end. Draw the S.F. and B.M. diagrams.
[Ans. Smax = – 2.5 kN, Mmax = – 10.25 kNm]
2. A 6m long cantilever carries loads of 2 kN and 3 kN at 2m and 5m respectively from fixed end and a
U.D.L. of 10 kN over its entire length. Draw S.F. and B.M. diagrams.
[Ans. Smax = – 15 kN, Mmax = – 49 kNm]
3. A cantilever PQRS, 7m long is fixed at P such that PQ = QR = 2m and RS = 3m. It carries loads of 5,
3 and 2 kN at Q, R and S respectively in addition to U.D.L. of 1 kN/m run between P and Q and
2 kN/m run between R and S. Draw shearing force and bending moment diagrams.
[Ans. Smax = – 18 kN, Mmax = – 71 kNm]
4. A simply supported beam of 16 m efective span carries the concentrated loads of 4 kN, 5 kN and 3 kN
at distances 3, 7 and 11 m respectively from the left support. Calculate maximum shearing force and
bending moment. Draw S.F. and B.M. diagrams. [Ans. Smax = –7 kN, Mmax = –33.30 kNm]
5. Draw the S.F. and B.M. diagrams for the beam
shown in Fig. 4·49. Also find the position and mag-
nitude of the maximum bending moment.
[Ans. Position of maximum B.M. = 2·675 m from
right end; Mmax = 3·155 kNm]
6. A beam AB 10 m long has supports at its ends A Fig. 4.49
and B. It carries a point load of 2·5 kN at 3m from
A and a point load of 2·5 kN at 7m from A and a uniformly distributed load of 0·5 kN/m between the
point loads. Draw the shearing force and bending moment diagrams for the beam.
[Ans. Mmax = 11·5 kNm]
7. The intensity of loading in a simply supported beam of 8m span varies gradually from 2 kN/m at one end
to 6 kN/m at the other end. Draw the shearing force and bending moment diagrams.
[Ans. Mmax = 32·22 kNm]
8. A beam ABCD 10m long is supported at B and C. The overhangs AB and CD are 2m and 3m respec-
tively. The overhang AB carries U.D.L. of 1 kN/m and CD carries U.D.L. of 0·5 kN/m. In addition, there
are point loads of 1 kN, 2 kN and 1 kN, at distances of 1·5m, 3m and 8m from A respectively. Find the
reactions and draw B.M. and S.F. diagrams.
[Ans. RB = 4.45 kN; RC = 3.05 kN; MB = 2.5 kNm; MC =3.25 kNm]
HIGHLIGHTS
ANSWERS
1. (a) 2. (e) 3. (c) 4. (c) 5. (c) 6. (d) 7. (a) 8. (a)
UNSOLVED EXAMPLES
1. A 10 m long cast iron pipe of 400 mm inside diameter and 25 mm wall thickness runs full of water
and is supported at its ends. Determine maximum stress intensity in metal if density of cast-iron is
7200 kg/m3 and that of water is 1000 kg/m3. [Ans. 13.61 MN/m2]
2. A water main of 1.2 m internal diameter and 12 mm thick is running full. If the bending stress is not
to exceed 56 MN/m2, find the greatest span on which the pipe may be freely supported. Take
densities of steel and water as 7680 kg/m3 and 1000 kg/m3 respectively. [Ans. 20.33 m]
3. A rectangular beam 20 cm deep by 10 cm wide is subjected to maximum bending moment of 500
kNm. Determine the maximum stress in the beam. If the value of E for the material is 200 GN/m2,
find out the radius of curvature for that portion of the beam where the bending moment is maximum.
[Ans. 750 MN/m2, 26.67 m]
4. An unequal angle bar 150 mm × 75 mm, thickness of metal 8 mm, is used as joist freely supported
over a span of 3 metres with its longer leg placed vertically. Find the safe uniformly distributed load
that it can carry if the maximum permissible bending stress is 120 MN/m2. Also calculate the maximum
tensile stress under the load. [Ans. 4.535 kN/m, 65.7 MN/m2]
5. The moment of inertia of a symmetrical section of a beam about its neutral axis is 2640 cm4 and its
depth is 20 cm. Determine the longest span over which, when simply supported, the beam would
carry a uniformly distributed load of 6 kN/m run without the stress due to bending exceeding 120
MN/m2. [Ans. 5.93 m]
6. Find the dimensions of a timber joist of span 10 m to carry a brick wall 20 cm thick and 4 metre
high, if the density of brickwork is 1900 kg/m3 and the maximum permissible stress is limited to 8
MN/m2. The depth of joist is to be twice its width. [Ans. b = 330 mm d = 660 mm]
7. A floor has to carry a load of 15 kN per square metre. The floor is supported on the floor joists 30 cm
× 10 cm and 5 m long. Determine the spacing of the joists from centre to centre such that bending
stress does not exceed 8.5 MN/m2. [Ans. 272 mm]
8. A beam of I-section shown in Fig. 5.55 is subjected to a bending moment of 10 kNm at its neutral
axis. Find the maximum stress induced in the beam. [Ans. 61.64 MN/m2]
9. A T-section beam having flange 2 cm × 10 cm and web 10
cm × 2 cm is simply supported over a span of 6 m. It carries
a U.D.L. of 3 kN/m run including its own weight over its
entire span; together with a load of 2.5 kN at mid span. Find
the maximum tensile and compressive stresses occurring in
the beam section.
[Ans. 12.94 MN/m2 (comp.); 25.87 MN/m2 (tensile)]
10. Find the dimensions of the strongest rectangular beam that
can be cut out of log of a wood
180 mm diameter. [Ans. b = 103.9 mm, d = 147 mm]
11. An I section girder 12 cm deep has the following cross-
sectional dimensions: Top flange 6 cm wide by 1 cm thick,
bottom flange 12 cm wide by 1 cm thick, web 1 cm thick.
The girder is 5 m long simply supported over a span of 3 m,
overhanging both supports by the same amount and it carries
a concentrated load of 2 kN each end. Find the maximum
stress in the material due to bending. Fig. 5.55
[Ans. 24.32 MN/m2]
12. A beam of a T-section is used as a cantilever with the flange uppermost. The flange is 12 cm wide
and 2 cm deep and the web is 1.5 cm wide and 12 cm deep whilst the cantilever is 2 m long.
P cos 9000
or, CD P sin ...(i)
A I NA
HIGHLIGHTS
2k 2 2k 2
1. For no tension in the section, the eccentricity must not exceed i.e., e
d d
where, d = Depth of the section, and
k = Radius of gyration.
2. In case of rectangular section, the stress will be of the same sign throughout the section if the load
line lies within the middle third of the section.
3. In case of a circular section the diameter of the kernel is d/4, where d is the diameter of the section.
D2 d 2
4. In case of a hollow circular section the diameter of the kernel is , where D and d are the
4D
external and internal diameters respectively of the section.
5. The total horizontal wind force (P) is calculated by using the following relation:
P = K p Ap
where, K = Co-efficient of wind resistance,
p = Horizontal intensity of wind pressure, and
Ap = Projected area of the surface exposed to wind.
ANSWERS
1. (c) 2. (b) 3. (b) 4. (c) 5. (d) 6. (a) 7. (b) 8. (a)
THEORETICAL QUESTIONS
1. What are the effects of eccentric loads on a short column?
2. Draw the stress distribution diagram in case of an eccentrically loaded column.
3. What is the middle third rule?
4. Give the limits of eccentricity in the following cases:
(i) Rectangular section (ii) Circular section (iii) Hollow circular section.
UNSOLVED PROBLEMS
1. A short hollow cylindrical column has 300 mm external diameter and 25 mm metal thickness. It
carries a vertical load of 1000 kN which is off the geometric axis by 20 mm. Calculate the maximum
and minimum normal stress intensities induced in the section.
[Ans. max = 60.87 MN/m2 (comp.); min = 31.73 MN/m2 (comp.)]
2. A cast iron column of hollow circular section has a projecting bracket carrying a load of 100 kN.
The load line is off the axis of the column by 300 mm. The external diameter of the column is 300
mm and thickness of metal 25 mm. Find the maximum and minimum stress intensities.
[Ans. max = 26.49 MN/m2 (comp.); min = 17.23 MN/m2 (tensile)]
3. A short hollow cast iron column having 25 cm external diameter and 20 cm internal diameter carries
an axial load of 250 kN. It also carries a load of 50 kN on a bracket, such that the load line is 50 cm
from the axis of the column. Find the maximum and minimum stress intensities on the section.
[Ans. max = 44.6 MN/m2 (comp.); min = 10.6 MN/m2 (comp.)]
4. A hollow cast iron column of rectangular section 60 cm × 40 cm overall and 50 cm × 20 cm internally,
carries a load of 1800 kN which is off the geometric axis by 10 cm in the vertical plane bisecting the
thickness. Calculate the extreme intensities of stress induced in the section.
[Ans. max = 23.4 MN/m2 (comp.); min = 2.31 MN/m2 (comp.)]
HIGHLIGHTS
1. The longitudinal shearing stresses balance the variation of bending stresses along the beam.
2. If the bending moment is consistent there will be no shearing stresses.
3. In case of rectangular section, max = 3/2 mean
4. In case of circular section,max = 4/3 mean.
5. In case of a symmetrical I-section,
S
max [ B ( D 2 d 2 ) bd 2 ]
8 Ib
where, S = Shearing force,
I = Moment of inertia about N.A.,
B = Width of the flange (or section ),
b = Width or thickness of web,
D = Overall depth of the section, and
d = Depth/height of the web.
ANSWERS
1. (c) 2. (c) 3. (d) 4. (c) 5. (b) 6. (d) 7. (a)
THEORETICAL QUESTIONS
1. Derive an expression for the shear stress at a point in a transverse section subjected to shear force S.
2. Obtain an expression for shearing stress developed in a beam. State the assumptions on which the
above is based. Show that for rectangular section distribution of shearing stress is parabolic.
3. Show the shear stress variations in the following sections:
(i) Rectangle (ii) Solid circle (iii) Hollow circle (iv) I-section
(v) T-section (vi) L-section (vii) Cross (viii) Built up section.
UNSOLVED EXAMPLES
1. A wooden beam 15 cm wide, 30 cm deep and 3 m long is carrying a U.D.L of 15 kN/m. Determine the
maximum shear stress and sketch the varia-
tion of shear stress along the depth of the
beam. [Ans. 0.75 MN/m2]
2. A circular beam of 100.5 mm diameter is sub-
jected to a shear force of 10 kN. Calculate
the value of maximum shear stress, and
sketch the variation of the shear stress along
the depth of the beam. [Ans. 1538 kN/m2]
3. A laminated wooden beam 10 cm wide and
15 cm deep is made of three 5 cm × 10 cm
wide planks glued together, as shown in Fig.
7.29 to resist longitudinal shear. The beam
is simply supported over a span of 2.5 m. If
allowable shearing stress in the glued joint
is 0.55 MN/m2, then, find the safe point load
that the beam may carry at its centre.
[Ans. 12.375 kN]
4. An I-section with rectangular ends has the Fig. 7.29
following dimensions:
Flanges : 150 mm × 20 mm
Web : 300 mm × 10 mm
Total Depth : 340 mm
Determine the maximum shearing stress developed in the beam for the shearing force of 25 kN.
[Ans. 8.4 MN/m2]
5. An I beam has flanges 10 cm wide and 1 cm thick and web 12 cm high and 1 cm thick. If this section
is subjected to a bending moment of 10 kNm and a shearing force of 10 kN, find the maximum tensile
and shear stresses induced in it. [Ans. 70.66 MN/m2, 8.378 MN/m2]
6. An I-section having flanges 200 mm × 20 mm and web 400 mm × 15 mm is used as a beam. If at a
section, it is subjected to a shear force of 150 kN, find the greatest intensity of shear stress in the beam
and show also the variation of shear stress across the section. [Ans. 26.323 MN/m2]
7. A beam of span l metres simply supported at the ends, carries a central load W. The beam section has
an overall depth of 29 cm, with horizontal flanges each 15 cm × 2 cm and a vertical web 25 cm × 1 cm.
If the maximum shear stress is to be 45 MN/m2 when maximum bending stress is 150 MN/m2, calcu-
late the value of the centrally applied point load W and the span l.[Ans. W = 228.4 kN; l = 2.221 m]
HIGHLIGHTS
1. The important methods used for finding out the slope and deflection at a section in a loaded beam
are :
(i) Double integration method; (ii) Moment area method; (iii) Macaulay’s method.
The first two methods are suitable for a single load, whereas the last one is suitable for several
loads.
2. Moment area method is more useful as compared to double integral method because many problems
which do not have a simple mathematical solution can be simplified by the bending moment area
method.
3. Conjugate beam method :
Theorem I. “The slope at any section of a loaded beam relative to the original axis of the beam is
equal to the shear in the conjugate beam at the corresponding section.”
Theorem II. “The deflection at any given section of a loaded beam,, relative to the original position,
is equal to the bending moment at the corresponding section of the conjugate beam.”
wl 3 wl 4
(a) (b)
48EI 30 EI
6 wl 4 11 wl 4
(c) (d) .
120 EI 120 EI
9. A simply supported beam of span l is carrying a
uniformly distributed load of w per unit run over
the whole span. The maximum deflection in this
case is given as:
wl 4 wl 3
(a) (b)
48EI 30 EI
Crane engine has many cylinders to supply the high
5wl 4 wl 4 power needed.
(c) (d) .
384 EI 384 EI
Wl 2 Wl 3
10. A simply supported beam of span l is carrying (a) (b)
48EI 48EI
point load W at the mid span. What is the
deflection at the centre of the beam?
5Wl 3 11 Wl 3
(c) (d) .
348EI 120 EI
ANSWERS
1. (d) 2. (d) 3. (d) 4. (c) 5. (a) 6. (b) 7. (c)
8. (d) 9. (c) 10. (b).
UNSOLVED EXAMPLES
1. A 3 metres long cantilever carries a uniformly distributed load over the entire length. If the slope at
the free end is one degree, what is the deflection at the free end?
[Ans. 39·27 mm]
2. A 250 mm long cantilever of rectangular section 48 mm wide and 36 mm deep carries a uniformly
distributed load. Calculate the value of load w if the maximum deflection in the cantileveris not to
exceed 1 mm. Take E = 70 × 109 GN/m2. [Ans. 26·75 kN/m]
3. A cantilever of uniform cross-section of length l carries two point loads, W at the free end and 2W at
a distance a from the free end. Find the maximum deflection due to this loading. If the cantilever is
a steel tube of circular section 100 mm external diameter and 6 mm thick and l = 1·5 m and a = 0·6
metres determine the value of W so that the maximum bending stress is 160 MN/m2 and calculate
the maximum deflection for the loading. Take E = 200 GN/m2. [Ans. W = 1905 N; = 10·16 mm]
4. A 2 metres long cantilever is loaded with a point load of 500 N at the free end. If the section is
rectangular 80 mm (wide) × 160 mm (deep), and E = 10 GN/m2, calculate slope and deflection,
(i) at the free end of the cantilever;
(ii) at a distance of 0·6 m from the free end.
[Ans. (i) 0·21°; 4·88 mm (downward) (ii) 0·19°; 2·75 mm (downward)]
5. A cantilever 2 m long is of rectangular section 120 mm wide and 240 mm deep. It carries a uniformly
distributed load of 2·5 kN per metre length for a length of 1·25 metres from the fixed end and a point
load of 1 kN at the free end. Find the deflection at the free end. Take E = 10 GN/m2 [Ans. 2·922
mm]
6. A 2 metres long cantilever of rectangular section 100 mm wide and 200 mm deep carries a uniformly
distributed load of 2 kN per metre run for a length of 1 m from the free end and a point load of 1 kN
at the free end. Calculate the deflection at the free end. Take E = 10·5 GN/m2. [Ans. 8·69 mm]
M Al1 l l M l 6a x 6a x 6 6
2MB 1 2 C 2 1 1 2 2 1 2
E1 I1 E1I1 E2 I 2 E2 I 2 l1E1I1 l2 E2 I 2 l1 l2
where, l1 = Length of span AB,
l2 = Length of span BC,
a1 x1 = First moment of B.M. diagram for span AB, considering the
origin at A,
a2 x2 = First moment of B.M. diagram for span BC, considering the
origin at C,
E1I1 = Flexural rigidity for the span AB,
E2I2 = Flexural rigidity for the span BC,
1 = Sinking of the support A with respect to support B, and
2 = Sinking of the support C with respect to support B.
ANSWERS
1. (b) 2. (c) 3. (b) 4. (b) 5. (c) 6. (b) 7. (b) 8. (b)
UNSOLVED EXAMPLES
Fixed Beams:
1. A fixed beam of 6 m span carries two point loads of 600 kN each at 2 metres from each end. Draw
the B.M. and S.F. diagrams and find the maximum deflection.
Take: E = 2 × 108 kN/m2, and I = 9 × 108 mm4. [Ans. 3·12 mm]
2. A fixed beam of 6 m span carries two point loads of 200 kN and 150 kN at distances 2 m and 4 m
from the left end.
Find: (i) Fixing moments at the ends; (ii) Reactions at the supports.
Draw the B.M. and S.F. diagrams also.
[Ans. 244·45 kNm, 222·22 kNm; 187·03 kN, 162·97 kN]
3. A fixed beam AB of 5 m span is subjected to a concentrated couple of 50 kNm applied at a point C
distant 3 m from the end A. The couple acts in the vertical longitudinal plane of symmetry of the
beam in clockwise direction.
(i) Find the end moments from first principles using Macaulay’s method.
(ii) Draw the B.M. and S.F. diagrams.
Assume EI constant throughout. [Ans. MA = 16 kNm (sagging), MB = 6 kNm (hogging).]
4. A fixed beam of 6 m span carries a uniformly distributed load of 5 kN/m run. Find the maximum
deflection of the beam.
Take: E = 2 × 108 kN/m2, and I = 0·48 × 10–4 m4. [Ans. – 1·76 mm]
5. A fixed beam of 8 m span carries uniformly distributed load of w kN/m run. Determine the value of
w for the following cases:
(i) When maximum bending moment is not to exceed 36 kNm;
1
(ii) When maximum deflection is not to exceed of the length. Take EI = 7200 kNm2
2000
[Ans. (i) 6·75 kN/m run, (ii) 2·7 kN/m run]
6. A fixed beam of 6 m span carries concentrated loads of 80 kN each at a distance of 2 m from each
end. Determine;
(i) Reactions at the supports;
(ii) Moments at the supports;
(iii) Deflection at the centre of the beam.
Take: E = 2·05 × 108 kN/m2 and I = 3200 × 10–8 m4.
[Ans. 80 kN each; – 106·66 kNm; 21·32 mm]
7. A fixed beam of 8 m span carries a uniformly distributed load of 20 kN/m run over 4 m length
starting from left hand end and a concentrated load of 40 kN at a distance of 6 m from the left hand
end.
If E = 15000 kNm2, find:
(i) Moments at the supports; (ii) Deflection at the centre of the beam.
[Ans. – 88·33 kNm, – 78·33 kNm; (ii) – 10·6 mm]
8. A fixed beam AB of 5 m span carries a point load of 200 kN at 3 m from the left end. If the right end
sinks by 1 mm find the fixing moments as well as reactions at the supports.
b b p1 . r13 r 23 pr13
r 23 a; c 3 a; Also b 3 3
, and a 3 3 .
r r 2 (r2 r1 ) r 2 r1
ANSWERS
1. (b) 2. (c) 3. (b) 4. (c) 5. (a) 6. (c) 7. (c)
8. (e) 9. (c) 10. (a) 11. (a) 12. (b) 13. (b) 14. (c)
15. (b)
UNSOLVED EXAMPLES
1. A pipe of 200 mm internal diameter and 50 mm thickness carries a fluid at a pressure of 5 MN/m2.
Calculate the maximum and minimum intensities of circumferential stress across the section.
[Ans. c = 13 MN/m2, 8 MN/m2]
2. Calculate the thickness of the metal necessary for a steel cylindrical shell of internal diameter 0·15
m to withstand an internal pressure of 50 MN/m2; the maximum permissible tensile stress is not to
exceed 150 MN/m2. [Ans. 31 mm]
3. Find the ratio of thickness to internal diameter for a tube subjected to an internal pressure when the
pressure is 5/8 of the value of the maximum premissible circumferential stress.
Find the increase in internal diameter of such a tube 100 mm internal diameter when the internal
pressure is 100 MN/m2.
Also find the change in the wall thickness of the tube.
Take: E = 200 GN/m2; Poisson’s ratio = 0·29. [Ans. 0·54, 0·09001 mm, 0·018425 mm]
HIGHLIGHTS
1. The riveted joints can mainly be classified as follows:
(i) Lap joints (ii) Butt joints
When the ends of plates overlap each other the joint is known as the lap joint and if the ends of the
plates butt against each other the joint is known as butt joint.
2. A riveted joint may fail in the following ways:
(i) The plate may tear-off along line of rivets;
Rt = Pt = (p – d) t t ...(i)
(ii) The rivets may shear off;
Rs = Ps = n × × d2 × K ...(ii)
4
where, K = 1 in case of single shear of rivets.
K = 2 in case of double shear of rivets [= 1·875 (for design purposes)]
(iii) Failure of joint due to failure of the material to resist bearing pressure between the rivets and
plate.
Rc = Pc = n d t c ...(iii)
where, n is the number of rivets per pitch length.
(iv) Failure of joint by shearing out plate between the rivet hole and edge of the plate.
(v) Failure of the joint due to splitting of the plate between the rivet holes and edge of the plates.
3. The efficiency of the riveted joint is the ratio of the strength of the joint to the strength of the solid
plate.
Thus, efficiency of the joint,
Least of Pt , Ps and Pc
p t t
4. Relation between d and t:
d 1·91 t , when both d and t are in cm.
d 6 t , when both d and t are in mm.
The above relation is known as Unwin’s formula.
5. Welding is a process of joining two pieces of metal by fusion.
For joining plates in structural practice the following two types of welded joints are used:
(i) Butt welds (ii) Lap welds or fillet welds.
6. In lap welds, throat area is the product of throat thickness and ‘effective length’ of the weld.
Throat thickness = 0·707 Leg.
7. In V groove butt welds:
P = h × l × t ...(i)
In double V-groove butt welds:
P = (h1 + h2) t t ...(ii)
(c) d 5 / t (d) d 6 / t .
Where d and t are in mm.
9. ........... is process of joining two pieces of metal
by fusion.
(a) Riveting
(b) Welding
(c) Either of the above
(d) None of the above.
10. As compared to a riveted joint a welded joint Welding gun that is used to weld plastics.
has ............ strength. This works at 600°C.
ANSWERS
1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (c) 5. (a) 6. (b)
7. (c) 8. (d) 9. (b) 10. (b) 11. (b) 12. (c).
UNSOLVED EXAMPLES
1. Two 12·5 mm thick plates are connected by a double riveted double cover butt joint. Using Unwin’s
formula select a suitable diameter of rivets and calculate the pitch if permissible stresses are 112
MN/m2 in tension for the plates; 88 MN/m2 and 176 MN/m2 in shearing and bearing respectively
for rivets. Find the efficiency of the joint.
[Ans. d = 20 mm ; p = 83 mm, = 75·7%]
2. A double riveted double cover joint is used for connecting plates 15 mm thick. The diameter of the
rivet is 22 mm. The permissible stresses are 100 MN/m2 in tension, 80 MN/m2 in shear and 100
MN/m2 in bearing. Calculate the necessary pitch and efficiency of the joint.
[Ans. p = 66 mm ; = 66·6%]
HIGHLIGHTS
1. Torsion equation:
T C
Ip R l
2. Polar moment of intertia of the shafts:
4
Ip D ... for a solid shaft
32
and, Ip ( D 4 – d 4 ) .... for a hollow shaft
32
3. Torque transmitted by the shafts:
3
T D ... for a solid shaft
16
D4 – d 4
T
16 D ... for a hollow shaft
4. Power transmitted by the shaft:
2NT
P kW , where T is the mean/average torque in Nm.
60 1000
5. Comparison of solid and hollow shafts:
TH n2 1 D
, where n H
TS 2
n n –1 dH
Hollow shaft is stronger than a solid shaft,
WH ( n 2 – 1) n2 / 3
WS ( n 4 – 1) 2 / 3
For same material, length and torque, weight of hollow shaft is less than that of a solid shaft.
6. Shafts in series:
When two shafts are connected in series each shaft transmits the same torque; the angle of twist is
the sum of the angles of twist of the two shafts.
i.e. = 1 + 2
T l1 T l2 l1 l2
T
C1 I p1 C2 I p 2 C I
1 p1 C 2 I p 2
When shafts are made of same material
i.e. C = C1 = C2
T l1 l
Then, 2
C I p1 I p 2
Here the driving torque is applied at one end and the resisting torque at the other.
7. Shafts in parallel:
The shafts are said to be in parallel when the driving torque is applied at the junction of the shafts
and resisting torque is at the other ends of the shafts. Here the angle of twist is same for each shaft,
but the applied torque is divided between the two shafts.
i.e. 1 = 2
T1 l1 T l
or 2 2 , and T = T1 + T2
C1 I p1 C2 I p 2
If the shafts are of the same material
i.e. C1 = C2
T1 l1 T2 l2 T1 I p1 l2
Then, or
I p1 I p2 T2 I p 2 l1
When torque is shared equally by both the shafts
i.e. T1 = T2, then Ip1 l2 = Ip2 l1
8. Torsional resilience:
2 D 2 d 2
U × volume of shaft ...... for a hollow shaft
4C D2
2
U × volume of shaft ...... for a solid shaft (d = 0)
4C
2
U × volume of shaft ..... for a very thin hollow shaft
2C
9. Shaft couplings:
T nb d b2 b Rb
4
where, T = Torque transmitted,
nb = Number of bolts,
b = Shear strees in bolts, and
Rb = Radius of bolt circle.
Also, T = lk × bk × k × R
where, l k , b k and k are the length, breadth and
maximum permissible shear stress in the key.
and,
t
T lk k ck R.
2 Parallel shaft helical geared motor.
(R = radius of the shaft).
10. Combined bending and torsion:
Equivalent bending moment,
M M2 T2
Me
2
Equivalent torque, Te M 2 T 2
2 2
d d 2 d 2
Also, max , and max
2 2 2
[d is caused by bending]
11. Torsion of a tapering shaft:
2 Tl R12 R1 R2 R22
3 C R13 R23
12. Thin circular tube subjected to torsion:
D2 t
T ...(i)
2
4T l
...(ii)
D 3tC
where, D = External diameter of the tube.
ds
z2 = Ñ t
for cell II (including the web)
ds
z12 = Ñ
t
for the middle web.
ANSWERS
1. (d) 2. (d) 3. (c) 4. (a) 5. (a) 6. (b) 7. (a).
l2 wl wl wl wl
3 – wl1 – wl1
l 2 2 2 2
l wl wl wl wl
3 2 – 1 – wl1 – wl – wl1 – wl
l 2 2 2 2
l l
3 2 ( wl – wl1 ) (wl1 ) 3 2 – 1 (– wl1 ) (wl – wl1 )
l l
3w 2 l 2 3w2 (l2 – l ) (– l1 ) (l – l1 )
(l – l1 ) l1
l l
3w2 l1 l22 3w2 (l – l2 ) l1 (l – l1 )
l l
2 2 2 2
3w l1 l 2 3w l 1 l2
(Q l1 + l2 = l)
l l
3w2 l1 l2
(l2 l1 ) 3 w2 l1 l2
l
U s 3w2 l1l2 3 wl1l2
or,
W W 0 5wCbd 5 Cbd
3wl1 l2
or, (s )C ...(i)
5 Cbd
Substituting the values in eqn. (i) we get
3 (2 103 ) 3 2
(s )C 103 mm 0.0045 mm
5 80 109 (100 10 – 3 ) (200 10 – 3 )
Hence, deflection at C = 0.0045 mm (Ans.)
Deflection at mid span:
Putting, l1 = l2 = l/2 i.e. when C is the mid point, then
3 w (l / 2) 2 2 wl 2
(s)C
5 Cbd 20 Cbd
3 (2 103 ) 52
9 –3 –3
103 mm 0.00468 mm
20 80 10 (100 10 ) (200 10 )
Hence, deflection at mid span = 0.00468 mm (Ans.)
HIGHLIGHTS
1. The strain energy stored by the body, ‘within’ elastic limit when loaded externally is called ‘Resilience’
and the maximum energy which a body stores ‘upto’ elastic limit is called the ‘Proof resilience’.
Proof resilience per unit volume of piece is called ‘modulus of resilience’.
2. Strain energy stored in the bar:
2 Al 2V
U ...(i)
2E 2E
Proof resilience,
2p V
Up ...(ii)
2E
and, modulus of resilience
2p p M2
(c) (d) . (b) U dx
4E 4E 2 EI
4. The stress due to suddenly applied load is ..... M2
(c) U dx
times that of gradually applied load. EI
2
(a) two (b) three M
(d) U dx .
(c) four (d) five. 3 EI
ANSWERS
1. (a) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (c) 6. (b) 7. (b)
HIGHLIGHTS
1. A member of structure or bar which carries an axial compressive load is called the strut. If the strut
is vertical i.e. inclined 90° to the horizontal is known as column, pillar or stanchion.
2. Depending upon the slenderness ratio or length to diameter ratio, columns are divided into three
classes:
(i) Short columns: Length < 8 times diameter or slenderness ratio < 32
(ii) Medium columns: Length 8 to 30 times diameter or slenderness ratio between 32 and 120
(iii) Long columns: Length > 30 times diameter or slenderness ratio > 120.
3. End conditions:
(a) Both ends pin jointed or hinged or rounded or free:
le = l
(b) One end fixed and other end free:
le = 2l
(c) One end fixed and other end pin jointed:
l
le
2
(d) Both ends fixed: le = l/2
2 EI
4. Euler’s formula (long columns): PEuler
le2
c · A
5. Rankine’s formula: PRankline
1 a (le / k )2
2
P l
6. Johnson’s parabolic formula: c b
A k
c2 c2
b is approximately and Johnson accepted the value for pinned ends.
42 E 64 E
7. Straight line formula:
(i) Stress at critical load for cast-iron,
P l
23·8 0·6 N/mm 2
A k
(ii) Stress at critical load for structural steel,
P l
367·5 2 N/mm 2
A k
(iii) Safe working stress for mild steel
l
150 1 0·0038 N/mm2
k
8. Columns subjected to eccentric loading:
(a) Rankine’s method:
c · A
P , when the effect of buckling is included.
ey le2
1 2 1 a 2
k k
(b) Euler’s method:
le P
p · e · sec
P 2 EI
Maximum compressive stress
A Z
l P
Bending moment, M p · e · sec e
2 EI
P wEyc l P
Maximum stress, max sec 1 ...(iii)
A P 2 EI
2 EI EI
(a) (b) le2
le
2 EI EI
(c) (d) .
le2 le Rotary actuator maintained on a ball valve.
ANSWERS
1. (a) 2. (d) 3. (d) 4. (d) 5. (d) 6. (b) 7. (a)
8. (c) 9. (a) 10. (c) 11. (b) 12. (c) 13. (c) 14. (a)
15. (c) 16. (a) 17. (d) 18. (b) 19. (c) 20. (d) 21. (c)
22. (d) 23. (b) 24. (a) 25. (d)
UNSOLVED EXAMPLES
1. A hollow cast iron column rigidly fixed at one end and pin-pointed at the other end, has 150 mm
outer diameter and 120 mm inner diameter. Its length is 6 m and E may be taken as 90 GN/m2.
Calculate the critical load of this column by Euler formula. [Ans. 724 kN]
2. Calculate the safe compressive load on a hollow cast iron column one end rigidly fixed and other
pin-jointed, 150 mm outer and 100 mm inner diameter, 10 metres long. Use Euler’s formula with a
factor of safety of 5 and take: E = 95 GN/m2. [Ans. 75 kN]
3. Determine the ratio of strength of a solid steel column to that of a hollow column of internal diameter
equal to 3/4 of its external diameter. Both the columns have the same cross-sectional areas, length
and end conditions.
Ans. 25
7
4. A cast iron hollow column, having 8 cm external diameter and 6 cm internal diameter, is used as a
column of 2 m length. Using Rankine’s formula, determine the crippling load, when both the ends
are fixed. Take: c = 600 MN/m2. [Ans. 660 kN]
5. A hollow cast iron column of 30 cm external diameter and 23 cm internal diameter is used as a
column 4 m long, with both ends hinged. Determine the Rankine’s safe load with a factor of safety
1
of 4. Take: c = 567 MN/m2 and a . [Ans. 2149 kN]
1600
6. Find the Euler crushing load for a hollow cylindrical cast iron column, 15 cm external diameter and
2 cm thick, if it is 6 m long and hinged at both ends, E = 80 GN/m2. Compare this load with the
1
crushing load given by Rankine’s formula, using c = 567 MN/m2 and a . For what length
1600
of column would these two formulae give the same crushing load ?
[Ans. 387·8 kN, 406·4 kN, 4·82 m]
7. Compare the crippling loads given by Euler’s and Rankine formulae for a tubular steel strut 2·5 m
long, having outer and inner diameters 4 cm and 3 cm respectively through pin-joints at each end.
HIGHLIGHTS
1. A member under tension is called Tie and under compression in known as strut.
2. A perfect frame should satisfy the relation, m = (2j –3)
where, m = Number of members in the frame, and
j = Number of joints in the frame.
3. A frame, in which the number of members is less than (2j – 3), is known as a deficient frame.
4. A frame, in which the number of members is more than (2j – 3), is known as a redundant frame.
5. The forces in various members of a perfect frame may be found out by the following methods :
(a) Graphical methods.
(b) Method of joints.
(c) Method of sections.
Coal scuttles
ANSWERS
1. (b) 2. (b) 3. (a) 4. (b) 5. (c)
THEORETICAL QUESTIONS
1. What is a frame ? How are frames classified ?
2. What is a perfect frame ? How does it differ from an imperfect frame ?
3. Enumerate the assumptions made while finding out the forces in a frame.
4. What is the difference between a deficient and a redundant frame ?
5. What is the difference between a cantilever and a simply supported frame ? How will you find reactions
in both the cases ?
UNSOLVED PROBLEMS
1. Warren girder freely supported at ends is loaded as shown in Fig. 17·197. Find the forces in all the
members.
Ans. : AE 29 kN comp; BF 17 kN comp;
CG 40 kN comp; DE 15 kN tensile;
DG 20 kN tensile; EF 5·5 kN tensile;
FG 5·5 kN comp.
Fig. 17.197
2. A king post truss of 8 metres span is loaded as shown in Fig. 17·198. Find the forces in the members.
Ans. : BH , EK 57 kN comp.
HG , KG 48·5 kN tensile
HI , KJ 19 kN comp.
CI , DJ 38 kN comp.
IJ 20 kN tensile
Fig. 17.198
UNSOLVED EXAMPLES
1. A mild steel shaft 100 mm diameter is subjected to a maximum torque of 15 kNm and a maximum
bending moment of 10 kNm at a particular section. Find the factor of safety according to the
maximum shear stress theory if the elastic limit in simple tension is 240 MN/m2. [Ans. 1·27]
2. A shaft is subjected to a maximum torque of 12 kNm and a maximum bending moment of 9 kNm at
a particular section. If the allowable equivalent stress in simple tension is 180 MN/m2 find the
diameter of the shaft according to the maximum shear stress theory.
[Ans. 94·7 mm]
3. In a steel member at a point the major principal stress is 200 N/mm2, and the minor principal stress
is compressive. If the tensile yield point of the steel is 250 N/mm2, find the value of the minor
principal stress at which yielding will commence, according to each of the following criteria of
failure:
(i) Maximum shearing stress,
(ii) Maximum total strain energy, and
(iii) Maximum shear strain energy.
Ans. (i) 50 N/mm 2 (comp.)
(ii ) 104·5 N/mm 2 (comp.)
Take Poisson ratio as 0·28.
(iii ) 80·1 N/mm 2 (comp.)
Steam turbines and gear reducers used in sugar industry. For safe operation, machine parts need
to be highly reliable.
2
2 r22 3
( r ) max (c ) max · m ...(iii)
8 1 1
m
(ii) Hollow cylinder.
2
3 2
r12r 2
·2 m
r (r12 r 22 ) 2 r 2 ...(iv)
8 1 1
r
m
2
3
·2 m ( r r )2
( r ) max ...(v)
8 1 1 1 2
m
2 2
·2 3 2 2 1
c
m r 2 r 2 r1 r 2 m r 2 ...(vi)
11 2 2
8 1 r2 3
m m
2 2
1
·2 3 m 2 2 m 2
(c )max 1 (2r2 r1 ) 2 r1 ...(vii)
8 1 3
m m
ANSWERS
1. (b) 2. (d) 3. (c) 4. (d) 5. (a)
6. (c) 7. (c) 8. (b) 9. (d).
ANSWERS
1. (d) 2. (d) 3. (c) 4. (b) 5. (b) 6. (c) 7. (a) 8. (d) 9. (b) 10. (e).
UNSOLVED EXAMPLES
1. A bar of rectangular section 40 mm × 60 mm is subjected to a bending moment of 2 kNm, its centre
line is curved to a radius of 200 mm. If the bending moment tends to increase the curvature determine:
(i) The maximum tensile and compressive stresses in beam;
(ii) Stress at the c.g. of the section.
HIGHLIGHTS
1. Reasons of unsymmetrical bending are :
(i) The section is symmetrical but the load line is inclined to both the principal axes.
(ii) The section itself is unsymmetrical and the load line is along any centroidal axis.
2. Product of inertia I XY xy dA. Product of inertia of a section about its principal axis is zero.
3. If the section is symmetrical, the principal axes are along the axes of symmetry.
4. Stresses due to unsymmetrical bending :
Resultant bending stress at a point,
v cos u sin
b M
IUU IVV
where, M = Bending moment,
u, v = Co-ordinates of the point, and
= Angle of inclination of axis of M with respect to the principal axis VV.
5. Angle of inclination of neutral axis with respect to principal axis UU,
I
tan 1 UU tan
IVV
6. Deflection of a beam under load W causing unsymmetrical bending,
ANSWERS
1. (b) 2. (d) 3. (d) 4. (a) 5. (d) 6. (b) 7. (d) 8. (b).
UNSOLVED EXAMPLES
1. A 40 mm × 40 mm × 5 mm angle is used as a simply supported beam over a span of 2·4 metres. It
carries a load of 200 N along the vertical axis passing through the centroid of the section. Determine
the resulting bending stresses on the outer corners of the section, along the middle section of the
beam. [Ans. 69·88 MN/m2, – 42·98 MN/m2, 15·51 MN/m2]
2. A cantilever of rectangular section 40 mm (width) × 60 mm (depth) is subjected to an inclined load
P at the free end. The inclination of the load is 25° to the vertical. If the length of the cantilever is 2
metres and maximum stress due to bending is not to exceed 200 MN/m2, determine the value of P.
[Ans. 1·558 kN]
3. A timber beam 250 mm wide by 300 mm deep is used as simply supported beam on a span of 5 m.
It is subjected to a concentrated load of 30 N at the mid-section of the span. If the plane of the load
makes an angle of 45° with the vertical plane of symmetry find the direction of neutral axis and the
maximum stress in the beam. (Punjab University)
[Ans. 55·2° anticlockwise with the vertical; 15·51 MN/m2]
4. A cantilever of T-section (Flange : 120 mm × 20 mm ; Web : 130 mm × 20 mm ) is 2·8 m long and
carries a concentrated load W at its free end but inclined at an angle of 45° to the vertical. If E = 200
GN/m2 and the deflection at the free end is not to exceed 2 mm, determine:
(i) The maximum value of W;
(ii) Direction of neutral axis with respect to vertical axis [Ans. 221·2 N; 15° 24' ]
5. A beam of angle section 150 mm × 100 mm × 10 mm is simply supported over a span of 1·6 m with 150
mm leg vertical. A uniformly distributed vertical load of 10 kN/m is applied throughout the span.
Determine :
(i) Maximum bending stress, (ii) Direction of neutral axis, and (iii) Deflection at the centre.
Take: E = 210 GN/m2. [Ans. (i) 68·3 MN/m2; (ii) 68° 9'; (iii) 1·55 mm]
Cross-sections of the cement columns are preferably made symmetrical, whereas roof frames
are usually made of metallic members having U and L shaped cross-sections.
I. UNIVERSITIES QUESTIONS
u 2u sE sE 2
(c) (d) . (a) (b)
r r V V
*289.
sV 2 s 2V
(c) (d)
E 2E
*291. A thick open ended cylinder as shown in the
Fig. 54, is made of a material with permissible
normal and shear stresses 200 MPa and 100
MPa respectively. The ratio of permissible
pressure based on the normal and shear stress
Fig. 53 is:
I = 375 × 10–6m4
l = 0.5 m
E = 200 GPa
Determine the stiffness of the beam shown in
the above Fig.53.
(a) 12 × 1010 N/m (b) 10 × 1010 N/m
(c) 4 × 1010 N/m (d) 8 × 1010 N/m.
Fig. 54
290. Strain energy stored in a body of volume V
subjected to uniform stress s is (a) 9/5 (b) 8/5
(c) 7/5 (d) 4/5
ANSWERS
1. (d) 2. (b) 3. (b) 4. (b) 5. (a) 6. (a) 7. (b) 8. (b)
9. (a) 10. (a) 11. (a) 12. (d) 13. (c) 14. (d) 15. (b) 16. (c)
17. (d) 18. (a) 19. (a) 20. (d) 21. (c) 22. (c) 23. (b) 24. (c)
25. (b) 26. (c) 27. (a) 28. (b) 29. (c) 30. (c) 31. (c) 32. (b)
33. (d) 34. (d) 35. (b) 36. (a) 37. (c) 38. (a) 39. (b) 40. (b)
41. (a) 42. (a) 43. (b) 44. (b) 45. (b) 46. (c) 47. (a) 48. (b)
49. (c) 50. (b) 51. (b) 52. (b) 53. (c) 54. (d) 55. (a) 56. (b)
57. (a) 58. (a) 59. (b) 60. (a) 61. (c) 62. (a) 63. (a) 64. (a)
65. (c) 66. (c) 67. (a) 68. (b) 69. (c) 70. (b) 71. (c) 72. (b)
73. (c) 74. (b) 75. (a) 76. (b) 77. (b) 78. (c) 79. (b) 80. (a)
81. (c) 82. (b) 83. (c) 84. (a) 85. (b) 86. (a) 87. (b) 88. (c)
89. (b) 90. (d) 91. (d) 92. (a) 93. (a) 94. (c) 95. (c) 96. (b)
97. (a) 98. (d) 99. (d) 100. (d) 101. (a) 102. (b) 103. (a) 104. (a)
105. (a) 106. (d) 107. (b) 108. (a) 109. (b) 110. (b) 111. (a) *112. (c)
113. (a) *114. (a) *115. (c) 116. (b) 117. (c) *118. (c) *119. (c) *120. (c)
*121. (a) *122. (d) *123. (c) 124. (c) *125. (a) *126. (b) 127. (c) 128. (c)
*129. (a) *130. (d) 131. (c) *132. (b) 133. (a) *134. (d) *135. (d) 136. (a)
137. (d) 138. (c) *139. (b) *140. (c) *141. (b) *142. (b) 143. (b) *144. (d)
145. (d) *146. (b) 147. (a) 148. (a) *149. (d) 150. (b) 151. (a) 152. (c)
153. (a) 154. (b) 155. (c) 156. (d) 157. (a) 158. (b) 159. (a) *160. (c)
161. (a) 162. (c) *163. (d) *164. (c) *165. (a) 166. (b) 167. (b) *168. (c)
169. (d) 170. (d) 171. (c) 172. (c) 173. (a) 174. (a) *175. (d) 176. (d)
177. (d) 178. (c) 179. (c) 180. (c) 181. (c) 182. (c) 183. (c) 184. (b)