0% found this document useful (0 votes)
3 views3 pages

Number System

Uploaded by

sahupranshu637
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views3 pages

Number System

Uploaded by

sahupranshu637
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Number System (Q-27)

Q1) The sum of the squares of two consecutive odd natural numbers is 5002. The sum of the numbers is:
A) 112 B) 100 C) 96 D) 110
17/03/2026 12:45 PM - 2:15 PM Correct Ans: B

Q2) The number of significant figures present in 0.00200 is ________.


A) 5 B) 4 C) 3 D) 6
24/03/2026 12:45 PM - 2:15 PM Correct Ans: C

Q3) If a 7-digit number 54468A0 is completely divisible by 4, what is the minimum value of A?
A) 3 B) 2 C) 0 D) 5
17/03/2026 9:00 AM - 10:30 AM Correct Ans: C

Q4) What is the maximum value that must be assigned to A so that the 8-digit number 718A5104 is divisible by 4?
A) 4 B) 6 C) 9 D) 5
17/03/2026 12:45 PM - 2:15 PM Correct Ans: C

Q5)

A) B) C) D)

22/03/2026 12:45 PM - 2:15 PM Correct Ans: C

Q6) What is the maximum value that must be assigned to A so that the 8-digit number 816A0408 is divisible by 4?
A) 5 B) 7 C) 9 D) 4
16/03/2026 9:00 AM - 10:30 AM Correct Ans: C

Q7) If 1 is added to each odd digit and 2 is subtracted from each even digit in the number 8263451, how many
digits will appear more than once in the new number thus formed?
A) 3 B) 4 C) 1 D) 2
22/03/2026 4:30 PM - 6:00 PM Correct Ans: A

Q8) What is the maximum value that must be assigned to A so that the 8-digit number 588A9792 is divisible by 4?
A) 5 B) 7 C) 6 D) 9
18/03/2026 9:00 AM - 10:30 AM Correct Ans: D

Q9) If a 7-digit number 56339A8 is completely divisible by 6, what is the minimum value of A?
A) 1 B) 3 C) 2 D) 5
19/03/2026 12:45 PM - 2:15 PM Correct Ans: C

Q10) If a 7-digit number 54572A0 is completely divisible by 3, what is the minimum value of A?
A) 4 B) 1 C) 5 D) 3
24/03/2026 9:00 AM - 10:30 AM Correct Ans: B

TG In WH Play Store Links You


Q11)
A) B) C) D)

22/03/2026 9:00 AM - 10:30 AM Correct Ans: B

Q12) If a 7-digit number 65770A4 is completely divisible by 4, what is the minimum value of A?
A) 3 B) 0 C) 4 D) 2
27/03/2026 12:45 PM - 2:15 PM Correct Ans: B

Q13) What is the maximum value that must be assigned to A so that the 8-digit number 713A8845 is divisible by 3?
A) 9 B) 8 C) 6 D) 7
18/03/2026 4:30 PM - 6:00 PM Correct Ans: A

Q14) If 1 is added to each odd digit and 2 is subtracted from each even digit in the number 8674153, what will be
the difference between the highest and lowest digits in the number thus formed?
A) 5 B) 4 C) 6 D) 7
24/03/2026 9:00 AM - 10:30 AM Correct Ans: C

Q15) If 1 is added to each odd digit and 1 is subtracted from each even digit in the number 53764821, what will be
the product of the greatest and smallest digit in the new number thus formed?
A) 16 B) 18 C) 8 D) 0
27/03/2026 9:00 AM - 10:30 AM Correct Ans: C

Q16) Each of the digits in the number 52697148 is arranged in descending order from left to right. What will be the
product of the digits which are third from the left and second from the right in the number thus formed?
A) 14 B) 12 C) 16 D) 28
16/03/2026 4:30 PM - 6:00 PM Correct Ans: A

Q17) What is the maximum value that must be assigned to A so that the 8-digit number 445A0208 is divisible by 3?
A) 9 B) 5 C) 2 D) 7
19/03/2026 4:30 PM - 6:00 PM Correct Ans: D

Q18) If 1 is added to each odd digit and 1 is subtracted from each even digit in the number 21673458, what will be
the product of the greatest and smallest digit in the new number thus formed?
A) 0 B) 9 C) 8 D) 16
17/03/2026 9:00 AM - 10:30 AM Correct Ans: C

Q19) If 1 is added to each odd digit and 2 is added to each even digit in the number 6134527, what will be the sum
of the last and first digits of the new number thus formed?738
A) 14 B) 18 C) 12 D) 16
22/03/2026 12:45 PM - 2:15 PM Correct Ans: D

TG In WH Play Store Links You


Q20) Each of the digits in the number 749216358 is arranged in descending order from left to right. What will be
the product of the digits which are second from the left and third from the right in the number thus formed?
A) 21 B) 24 C) 18 D) 16
22/03/2026 12:45 PM - 2:15 PM Correct Ans: B

Q21) If 1 is added to each odd digit and 2 is subtracted from each even digit in the number 4813576, what will be
the difference between the highest and the lowest digits in the number thus formed?27
A) 7 B) 8 C) 5 D) 6
17/03/2026 9:00 AM - 10:30 AM Correct Ans: D

Q22) If 1 is added to each odd digit and 1 is subtracted from each even digit in the number 48572613, what will be
the product of the greatest and smallest digit in the new number thus formed?
A) 8 B) 9 C) 18 D) 0
25/03/2026 4:30 PM - 6:00 PM Correct Ans: A

Q23) What value must be assigned to A so that the 8-digit number 493A9132 is divisible by 9?
A) 5 B) 9 C) 7 D) 2
27/03/2026 4:30 PM - 6:00 PM Correct Ans: A

Q24) The product of two consecutive natural numbers is 380. The greater of the two numbers is:
A) 20 B) 24 C) 12 D) 14
25/03/2026 9:00 AM - 10:30 AM Correct Ans: A

Q25) If 1 is added to each odd digit and 2 is subtracted from each even digit in the number 8371456, what will be
the sum of the digits that are second from the left and second from the right in the new number thus formed?
72
A) 9 B) 8 C) 11 D) 10
19/03/2026 12:45 PM - 2:15 PM Correct Ans: D

Q26) What is the maximum value that must be assigned to A so that the 8-digit number 230A7807 is divisible by 3?
A) 5 B) 4 C) 9 D) 7
24/03/2026 12:45 PM - 2:15 PM Correct Ans: C

Q27) Each of the digits in the number 54672139 is arranged in ascending order from left to right. What will be the
sum of the digits which are third from the left and second from the right in the number thus formed?
A) 9 B) 10 C) 11 D) 12
25/03/2026 9:00 AM - 10:30 AM Correct Ans: B

TG In WH Play Store Links You

You might also like