0% found this document useful (0 votes)
2 views7 pages

Fortran Programming

Uploaded by

rbintahelal
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
2 views7 pages

Fortran Programming

Uploaded by

rbintahelal
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Question 1: write a program to convert temperature Celsius to Fahrenheit.

Answer:
program temp_conversion
implicit none
real :: celcius,fahrenheit
print*,"value of celcius"
read*,celcius
fahrenheit=1.8*celcius+32.0
print*,"fahrenheit=",fahrenheit
end program

Question 2: Find the perimeter and the area of a rectangle.


Answer:
program
implicit none
integer ::p,q,area,perimeter
print*,"value of p"
read*,p
print*,"value of q"
read*,q
area=p*q
perimeter =2*(p+q)
print*,"Area=",area,"perimeter=",perimeter
end program

Question 3:Find the sides and area of a triangle.


Answer:
program side_area_triangle
implicit none
real ::a,b,c,theta,rad_theta,area
print*,"type the value of side a"
read*,a
print*,"type the value of side b”
read*,b
print*,”type the value of theta”
read*,theta
rad_theta=theta*pi/180
print*,”first side=”,a,”second side=”,b,”included angle=”,rad_theta
c=sqrt(a**2+b**2-2.0*a*b*cos( rad_theta))
area=a*b*sin(rad_theta)/2.0
print*,"third side=",c,"Area =",area
end program
Question 4: Determine the largest number from three given value.
Answer:
program picking_largest
implicit none
integer::a,b,c
print*,"Type value of a"
read*,a
print*,"Type value of b"
read*,b
print*,"Type value of c"
read*,c
if(a>b)then
if(a>c)then
print*,"largest=",a
else
print*,"largest=",c
end if
else
if(b>c)then
print*,"largest=",b
else
print*,"largest=",c
end if
end if
end program

Question 5: The income tax rates are given by following rules:


(i) No tax is charged on net tax income ≤ 35000
(ii) 20% is charged on income above 35000 but below 60000
(iii) 30% is charged on income above 60000 but below 120000
(iv) 40% is charged on income above 120000
Answer:
program main
implicit none
real income,tax
print*,"type your income"
read*,income
if(income<=35000)then
tax=0
else if (income<=60000)then
tax=anint(income-35000)*0.2
else if (income<=120000)then
tax=5000+anint(income-60000)*0.3
else
tax=23000+anint(income-120000)*0.4
end if
print*,"Tax to be paid=",tax
end program

Question 6:Find the sum of the digits of a number.


Answer:
program summing_digits
implicit none
integer num,digit,sum
print*,"type of number"
read*,num
sum=0
do while(num/=0)
digit=mod(num,10)
sum=sum+digit
num=num/10
end do
print*,"sum of digit =",sum
end program

Question 7: Write a program in fortran to find the leap year


Answer:
program leap_year
implicit none
integer year
print*,"Enter the Year"
read*,year
if(mod(year,400)==0)then
print*,"this is leap year"
else if(mod(year,100)==0)then
print*,"this is not leap year"
else if(mod(year,4)==0)then
print*,"this is leap year"
else
print*,"this is not leap year"
end if
end program

Question 8: write a fortran programming for determine the amount of interest and total
amount in a bank.
Answer:
program bank
implicit none
integer amount,deposit,rate,time,interest
print*,"Enter the deposit amount"
read*,deposit
print*,"Enter the time"
read*,time
print*,"Enter the rate interest"
read*,rate
interest=(deposit*rate*time)/100
amount=deposit+interest
print*,"total amount=",amount

end program

Question 8: Find the roots of the quadratic equation by fortran progamming


Answer:
program main
implicit none
real a,b,c,discriminant,root1,root2
print*,"Enter the coefficients"
read*,a,b,c
if(a==0.0)then
print*,"The value can't be 0"
else
discriminant=b**2-4.0*a*c
if(discriminant>0.0)then
root1=-b+sqrt(discriminant)/(2.0*a)
root2=-b-sqrt(discriminant)/(2.0*a)
print*,"Roots are real and distinct"
print*,"root1=",root1,"root2=",root2
else if(discriminant==0.0)then
root1=-b/(2.0*a)
print*,"Roots are real and equal"
print*,"root=",root1
else
print*,"roots are complex"
print*,"root1=",-b/(2.0*a),"+",sqrt(-discriminant)/(2.0*a)
print*,"root1=",-b/(2.0*a),"-",sqrt(-discriminant)/(2.0*a)
end if
end if
end
Question 9: Whether a number is prime or not determine by fortran programming
Answer:
program prime_number
implicit none
integer num,i
logical is_prime
print*,"Enter a number"
read*,num
i=1
if(num<=1)then
print*,num,"is not prime"
else
is_prime=.true.
do i=i+1,sqrt(real(num))
if(mod(num,i)==0)then
is_prime=.false.

exit

end if
end do
if(is_prime)then
print*,num,"is prime"
else
print*,num,"is not prime"
end if
end if
end program

Question 10: find the sum of the series: 1+2+3+……….


Answer:
program sum_series
implicit none
integer::i,n,sum
sum=0

print*,"Enter a number"
read*,n
do i=1,n
sum=sum+i
end do
print*,"summation=",sum
end program
Question 11: find the sum of the series: 7+14+21+……………

program summation
implicit none
integer i,n,sum,a
sum=0
a=7
print*,"Enter a number"
read*,n
do i=1,n

sum=sum+a
a=a+7
end do
print*,"summation=",sum
end program

2 n
x x
Question 12: find the sum of the series:1+ x + +…+
2! n!
Answer:
program main
implicit none
integer n,i
real x, term, fact, sum
print*,”Enter yhe value of n”
read*,n
sum=1
term=1
fact=1
do i=1,n
term=term*i
sum=sum+term/fact
end do
end program

1 1 1
Question 13: find the sum of the series:1+ + + …+
2 5 2n+ 1
Answer:
program main
implicit none
integer n,i
real sum
print*,”Enter an odd number”
read*,n
if(mod(n,2)==0)then
print*,”n must be an odd integer”
stop
end if
sum=0
do i=1,n,2
sum=sum+1/real(i)
end do
print*,”the sum is=”,sum
end program

You might also like