48.
______CSS stands for
March 2023, 24
Ans.: Cascading Style Sheets.
49. ______can control the layout of multiple
web pages all at once.
Ans.: CSS (Cascading Style Sheets)
50. ..... allows you to control the look and feel
of several pages by changing a single source.
Ans.: CSS (Cascading style Sheets)
51 A .... rule set contains a selector and a
declaration blocks.
Ans.: CSS (Cascading Style Sheets)
52._____ indicates the HTML element you
want to style.
Ans.: Selector
53. ___The block can contain one or more
declarations separated by a semicolon.
Ans.: Declaration
March 2022, 24
54. Each declaration contains a property
name and value, separated by____
Ans.: Colon
55. A____ is a type of attribute of HTML
element.
Ans.: Property
56. _____are assigned to CSS properties.
Ans.: Values
57. There are ___ methods of implementing
styling information to an HTML document
Ans.: Three
58.......... style sheet uses the style attribute in
the HTML start tag.
Ans.: Inline
59.___ CSS is used to apply CSS on a single
line of element. March 2022, 24
Ans.: Inline
60. ____style sheet is used to apply CSS on a
single document or page. March 2023
Ans.: Embedded/Internal
61. Internal CSS is written inside............. tag
within head section of html. March 2023
Ans. : <style>
62. _____The style sheet is used when you
want to make changes on multiple pages.
March 2022, 24
Ans.: External
63. ____style sheet facilitates to change the
look of the entire web site by changing just
one file.
Ans.: External
64. External Style Sheet uses ____tag on
every page.
March 2022, 23, 24
Ans.: <link>
65. In External CSS tag____ is placed inside
head section.
Ans. : <link>
66. External style sheet can be written in text
editor and must be saved with___ extension
March 2022, 23, 24
Ans.: CSS
67. The .......CSS file should not contain any
HTML tags
Ans.: External
68. In CSS, ____property changes the color
of the text
Ans.:color
March 2023, 24
69. The_____ property is used to set
background color in your webpage.
Ans.: Background-color
70. The ............ property is used make the
text bold.
Ans. : Font-weight
71. The ............ property is used to make the
text italic.
Ans. : Font-style
72. The ............ property is used to add strike
through marks, underline, overline etc.
Ans. : Text-decoration
73. The ............ property is used to control the
horizontal alignment of any block level text.
Ans. : Text-Align
74. The ............ property is used to control the
fonts.
Ans. : font-family
75. The ............ property allows you to control
the size of the font.
Ans. : font-size
76. The ............ property helps in controlling
the horizontal spacing between characters of
text.
Ans. : Letter-spacing
77. The ............ property is used when you
want to add padding around the contents of
an element.
Ans. : Padding
78. The ............ property adds a border to a
web page element.
Ans. : Border
79. The ............ property is used to set an
image as the background of webpage.
Ans. : Background-image
80. The ............ property sets margin area on
the left side of the element.
Ans. : Margin-left
81. The ............ selector selects the id
attribute of an HTML element to select a
specific element.
Ans. : ID
82. An ............ is always unique within the
page so it is unique element.
Ans. : ID
83. ID is written with the ............ character
followed by the ID name.
Ans. : Hash (#)
84. The ............ selector selects HTML
elements with a specific class attribute.
Ans. : Class
85. The Class selector is used with ............
character followed by the class name.
Ans. : Period (.)
86. The ............ selector is used when you
want to change a group of elements within
HTML page.
Ans. : Class
87. The ............ name should not start with
number.
Ans. : Class
88. The ............ selector is used as a wildcard
character.
Ans. : Universal
89. The ............ selector is used to select all
the elements with the same style definition.
Ans. : Grouping
90. In grouping selector ............ are used to
separate each selector.
Ans. : Commas
91. In CSS, ............ property is used to set
position for an element.
Ans. : Position
92. There are ............ types of positioning in
CSS.
Ans. : Four
93. The ............ positioning is not affected by
the top, bottom, left and right properties.
Ans. : Static
94. The ............ positioning is the default
position for HTML element.
Ans. : Static
95. The ............ positioning helps to put the
text fixed on the browser.
Ans. : Fixed
96. The ............ property forces an element
into a fixed positioning relative to the browser
window.
Ans. : Fixed
97. The ............ positioning property is used
to set the element relative to its normal
position.
Ans. : Relative
98. The ............ positioning property sets an
element in a specific location and it is not
affected by the flow of the page.
Ans. : Absolute
99. ............ property positions the element at
the coordinates relative to your screen top-left
corner.
Ans. : Absolute
100. ............ is a CSS property written in CSS
file or directly in the style of an element.
Ans. : Float
101. The ............ property defines the flow of
content.
Ans. : float
102. ............ keeps the element float on left
side of the container.
Ans. : float : left
103. ............ keeps the element float on right
side of the container.
Ans. : float : right
104. ............ is a default property which shows
the element as it is.
Ans. : float : none
105. The ............ property in CSS defines how
the components are going to be placed on the
web page.
Ans. : Display
106. ............ property is used to display an
element as an inline element.
Ans. : Display : Inline
107. ............ property is used to display an
element as an block element.
Ans. : Display : Block
108. ............ property is used to set the width
and height.
Ans. : Block-inline
109. Using ............ property the element is
completely removed.
Ans. : Display : None
110. Universal selector is denoted by ............
character.
Ans. : asterisk
111. In html ............ is used to identify html
element uniquely.
Ans. : Position