Elements
Elements
POINTS TO REMEMBER
EXERCISE-I
Question 1.
Classify the following substances into elements and compounds.
Answer:
Mercury, sulphur, sugar, water, sand, gold, coal, oxygen, alcohol.
Ans. Element: Mercury, sulphur, gold, coal, oxygen.
Compound : Sugar, water, sand, alcohol.
Question 2.
Give the symbols of: Carbon, calcium, copper, chlorine, cobalt, argon.
Answer:
Carbon is C Chlorine is Cl
Calcium is Ca Cobalt is Co
Copper is Cu Argon is Ar
Question 3.
Define a pure substance. How many types of pure substances do you know ?
Answer:
Pure substances : “A substance of a definite composition which has consistent
properties throughout, is called a pure substance”
Types of pure substances: Pure substances are of two
types (i) Elements, (ii) Compounds.
Question 4.
Define : (a) Elements (b) Compounds.
Name the particles from which elements and compounds are made of.
Answer:
(a) Elements : An element is defined as a pure substance made up of only one kind of
atoms that cannot be converted into anything simpler than itself by any physical or
chemical process.
(b) Compounds : Compounds are pure substances composed of two or more elements
in definite proportion by mass and has a definite set of properties. Compound is made
up of only one kind of molecules.
Question 5.
Give two examples for each of the following :
(a) Metals
(b) Non-metals
(c) Metalloids
(d) Noble gases
Answer:
(a) Metals : Iron, silver, gold.
(b) Non-metals : Carbon, sulphur, oxygen.
(c) Metalloids : Antimony, silicon, boron.
(d) Noble gases : Helium, argon, neon.
Question 6.
Name the elements which form water. How will you justify that water is a compound ?
Answer:
The elements which form water are (i) Hydrogen and oxygen.
Justification : Water has entirely different properties (i.e. is a liquid, extinguishes fire)
from the elements it is made up of i.e. Hydrogen a gas catches fire oxygen a gas
supporter of combustion.
Question 7.
Give three differences between metals and non-metals.
Answer:
Metals
Non-metals
Question 8.
How is sodium chloride different from its constituent elements, sodium and chlorine ?
Answer:
Sodium is a metal that is stored in kerosene oil as it reacts very fast with air and water.
Chlorine is a reactive greenish yellow gas which is poisonous. When these two
elements combine chemically they form common salt sodium chloride which is non
poisonous colourless solid substance that we use in our food to add taste and to obtain
some nutrition.
Question 9.
State four important characteristics of compounds.
Answer:
1. When compound is formed energy like heat, light or electricity is either needed or
produced.
2. A compound has properties entirely different from the properties of its
constituents.
3. Change in weight takes place.
4. It cannot be separated into its constituents by simple physical means.
Question 10.
Give two examples for each of the following :
Answer:
Question 11.
Name the elements present
(a) Sugar
(b) Ammonia
(c) Marble
(d) Washing soda
Answer:
Compounds
(a) Sugar
(b) Ammonia
(c) Marble
(d) Washing soda
Elements present
(a) Carbon, hydrogen & oxygen
(b) Nitrogen and hydrogen
(c) Calcium, carbon & oxygen
(d) Sodium, carbon & oxygen
Question 12.
What is the proportion of elements present in the following compounds?
(a) H2O
(b) CO2
(c) CaO
(d) NO2
Answer:
Question 13.
Name two compounds which dissolve in water.
Answer:
Two compounds which dissolve in water are sugar, table salt.
EXERCISE-II
Question 1.
Define:
(a) Atom
(b) Molecule
(c) Atomicity
(d) Formula
Answer:
(a) Atom : An atom is the smallest indivisible unit of an element which exhibits all the
properties of that element and may or may not have independent existence.
(b) Molecule : A molecule can be defined as the smallest unit of an element or a
compound which exhibits all the properties of that element or compound and has
independent existence. They are divisible into atoms.
(c) Atomicity : The number of atoms in a molecule of an element is called its atomicity.
(d) Formula : Formula is a short way of representing the molecule of an element or a
compound.
Question 2.
Why are symbols and formulae of substances important?
Answer:
Importance of symbols and Formulae :
Symbols and formulae of substance gives a lot of information like.
Question 3.
Mention three gaseous elements and write their molecular formulae.
Answer:
Question 4.
State the informations obtained from the formula of a compound.
Answer:
A formula gives us the following information about a compound.
Example:
A molecule of carbon dioxide gas is represented by CO 2 It indicates that a carbon
dioxide molecule is formed by the combination of two elements i.e. carbon and oxygen.
The number of carbon atom is one and that of oxygen atom is two. The mass of one
molecule of carbon dioxide can be calculated by adding the mass of one atom of carbon
and two atoms of oxygen.
Question 5.
What is meant by
(a) 2H and H2
(b) H20 and 3H2O ?
Answer:
(a) 2H is two atoms of hydrogen. H2 is one molecule of hydrogen gas.
(b) H20 represents one molecule of water. 3H20 represents 3 molecules of water.
Question 6.
State the number of atoms of each kind, present in
(a) C6 H12O6
(b) H2SO4
(c) HNO3
(d) CaCO3
Also name these compounds.
Answer:
Question 7.
Write the molecular formulae of compounds calcium oxide, hydrogen sulphide, carbon
monoxide and lead sulphide.
Answer:
Compound Calcium oxide is formed of elements calcium (Ca) and oxygen (O)
Symbols combining power Here subscript number is same Ca 2 Formula of calcium
oxide is CaO Compounds Hydrogen sulphide is formed of elements
EXERCISE-III
Question 1.
Name:
(a) Three different forms of carbon.
(b) A form of carbon used as a gem.
(c) Two substances used to make electric wires.
(d) Two substances used to make jewellery.
(e) A substances used as an insulator.
Answer:
(a)
1. Diamond
2. Graphite
3. Coal
(b) Diamond is used as gem.
(c)
1. Copper.
2. Aluminium as these are good conductors of electricity.
(d)
1. Gold.
2. Silver as these are shining, lustrous, and ductile.
Question 2.
Give one use of each of the following substances :
(a) Iron
(b) Brass
(c) Coal
Answer:
(a) Iron : To make machines tools and building material.
(b) Brass : To make water taps and utensils.
(c) Coal: Coal is used as fuel also used in thermal power plant to produce electricity.
Question 3.
Give reason:
(a) A frying pan is made up of steel but its handle is made up of wood.
(b) Graphite is used to make lead of the pencils.
(c) Argon is filled in electric bulbs.
Answer:
(a) Steel is good conductor of heat to cook food, pan is made of steel where as wood is
insulator of heat and to hold, handle is made up of wood.
(b) Graphite leaves mark on the paper and makes it black.
(c) Argon is inert gas and protects the element of bulb from oxidation and burning.
Hence increases bulb’s life.
Question 4.
Answer the following questions:
(a) Why are copper and aluminium used to make electric wires?
(b) What do you understand by the statement: ‘metals are ductile and malleable’?
(e) Give the advantages of using symbols instead of names of elements or compounds.
(d) When iron is mixed with sulphur at room temperature, it does not form a compound.
Why?
(e) Find the atomicity of the Tollowing molecules:
1. calcium chloride
2. aluminium suiphide
3. acetic acid
4. dinitrogen oxide
5. carbon monoxide
Answer:
(a) Copper and aluminium are good conductors of heat and electricity. They can be
drawn into wires and beaten into sheets. Therefore, they are used to make electric
wires.
(b) Metals are ductile, i.e., they can be drawn or stretched into thin wires. They are
malleable, i.e., they can be beaten into thin sheets.
(c)
(d) When iron is mixed with sulphur at room temperature, it does not form a compound
because the mixture of iron and sulphur requires heat to form a compound i.e. iron
sulphide.
OBJECTIVE TYPE QUESTIONS
Tick (√) the correct alternative from the choice given for the following statements
:
1. an element
2. a compound
3. a mixture
4. all of the above
1. metals
2. non-metals
3. metalloids
4. noble gases
1. it is dull
2. lustrous and attractive
3. highly reactive
4. very cheap
1. sodium chloride
2. calcium chloride
3. sodium oxide
4. hydrogen chloride
1. elements
2. mixtures
3. compounds
4. all of the above
9. Sand is a compound of
Question 1.
Classify substances into pure and impure substances in the form of a chart or
tabulation.
Answer:
Question 2.
Differentiate between the terms – elements, compounds & mixtures.
Answer:
Element is a pure substance.
1. It is the basic unit of matter and cannot be broken down into two or more simpler
substances by any means.
2. It is mainly classified into metals, non-metals, metalloids and noble gases.
Compound is a pure substance.
Question 3.
The important physical properties of substances are colour, odour, nature, density &
solubility in water. Name –
Answer:
(a) (i) Chlorine – greenish yellow ,(ii) Nitrogen dioxide – reddish brown.
(b) Ammonia.
(c) Carbon monoxide
Question 4.
Complete the statement – an element is a pure substance made up of
(identical/different) atoms.
Answer:
An element is a pure substance made up of identical atoms.
Question 5.
Draw a labelled diagram of an atom including its nucleus, orbits & their contents.
Answer:
Question 6.
Elements are classified into – Metals – Non-metals – Metalloids – Noble gases.
State which of A, B, C, D is a –
1. Metallic element
2. Non-metallic element
3. Metalloid
4. Noble gas.
Answer:
Question 7.
An atom of an element is denoted by a “symbol” Explain the meaning of the term
‘symbol’. State a reason for representing the following elements by their symbols.
Answer:
Symbols : The short form or abbreviated name of the element (or radicals)
The reason for representing the following elements by their symbols are as follow :
(a) Hydrogen by ‘H’ – First letter of the name of element
(b) Helium by He – First two letters of the name of Noble gases.
(c) Copper by ‘Cu’ – Deriving symbols from their Latin names
Question 8.
Match the metallic elements – with their correct symbols Metallic elements
(a) Potassium (b) Sodium (c) Calcium (d) Magnesium (e) Zinc (f) Aluminium (g) Iron (h)
Lead (i) Copper (j)Mercury (k) Silver (l) Platinum (m) Gold
Symbols : (1) Ca ; (2) Zn ; (3) Pb ; (4) Hg ; (5) Cu ; (6) Au ; (7) K ; (8) Fe ; (9) Al
; (10) Na ; (11) Mg ; (12) Pt ; (13) Ag
Answer:
Question 9.
Match the non-metallic elements – with their correct symbols.
Non-metallic elements :
(a) Carbon (b) Chlorine (c) Oxygen (d) Phosphorus (e) Hydrogen (f) Nitrogen (g) Iodine
(h) Bromine (i)Fluorine (j) Silicon (k) Sulphur
Symbols : (1) O (2) 1 (3) Si (4) C (5) Cl (6) P (7) F (8) H (9) S (10) Br (11) N
Answer:
Question 10.
Match the noble gases – with their correct symbols
Noble gases : (a) Helium (b) Neon (c) Argon (d) Krypton (e) Xenon (f) Radon
Symbols : (1) Ar (2) Xe (3) Rn (4) He (5) Kr (6) Ne
Answer:
Question 11.
Give a reason why elements are tabulated in a table called the ‘Periodic table’.
Answer:
For arranging all the elements in a systematic and simple manner. The arrangement of
elements was done in the form of a table called Periodic Table in which elements are
arranged in increasing order of their atomic numbers. Elements in the Periodic Table
are arranged in Horizontal rows called Periods and vertical columns called Groups.
Metallic elements are placed on the left non-metallic on the right and noble gases on the
extreme right of the Periodic table.
Question 12.
Give the names and symbols of the first twenty elements of the periodic table.
Differentiate them into metals, non-metals, metalloids and noble gases.
Answer:
Question 13.
Explain the term – molecules. Give three examples of atoms of the same element
forming a molecule. State the atomicity of the same.
Answer:
Atoms of the same element or different elements combine to form a molecule.
Atoms of the same element forming a molecule 1. Oxygen 2. Nitrogen 3. Hydrogen.
Atomicity is the number of atoms present in one molecule of the element.
Element :
Hydrogen H
Nitrogen N
Oxygen 0
Molecule :
H2
N2
02
Atomicity :
2
2
2
Question 14.
Give one example of (a) a triatomic molecule (b) a polyatomic molecule.
Answer:
(a) A Triatomic molecule
Element : Ozone 0
Molecule : 03
Atomicitv : 3
Question 15.
Explain the term compounds. Give the example of a compound containing
Answer:
A compound is a pure substance made up of two or more different elements combined
chemically in a fixed proportion.
Example of Atoms of different elements forming a compound
Question 16.
State two characteristics of water which prove that it is a – compound.
Answer:
Characteristics of compounds
Question 17.
Explain the terms ‘chemical formula’. State what a chemical formula denotes.
Answer:
Chemical formula is a representation of a substance either element or compound by
means of symbols.
Chemical formula denotes the number of atoms of each element present in a
compound.
Question 18.
Give the symbols and the number of atoms of each element present in
Question 19.
For writing a chemical formula – ‘symbols’ and combining capacity of an element with
hydrogen i.e. ‘valency’ should be known. Explain the term – combining capacity of an
element i.e. valency.
Answer:
The combining power of an element especially as measured by the number of hydrogen
atoms can combine or displace with the element.
Question 20.
State what are radicals. Give the names of the radicals –
(a) No3
(b) OH
(c) So4
(d) Co3
Answer:
A radical is an atom or group of atom of same or different elements that behaves in the
manner of positive or negative ions.
Question 21.
Match the symbols of metallic elements – with their correct combining power or
capacity.
(a) K
(b) Zn
(c) A1
(d) Na
(e) Ca
Question 22.
Match the symbols of non-metallic elements with their correct combining power or
capacity.
(a) O
(b) S
(c) Cl
Question 23.
Match the symbols of – radicals – with their correct combining power or capacity,
(valency).
(a) OH
(b) So4
(c) No3
(d) Co3
Question 24.
Write the formula of the compound formed – given symbols and combining power or
capacity (valency) of each element in the compound.
Question 25.
Match the formulas of the following – gases – with their correct names :
Gases- (a) H2 (b) N2 (c) O2 (d) CL2 (e) HCI (f) NH3 (g) CO (h) CO2 (i) SO2 (j) NO (k) NO2
Answer:
Question 26.
Match the formulas of the following – acids – with their correct names
Acids –
(a) HCI
(b) HNO3
(c) H2SO4
(d) H2CO3
Names –
Answer:
Question 27.
Match the formulas of the following – bases – with their correct names.
Bases –
(a) NaOH
(b) KOH
(c) Ca(OH)2
(d) Zn(OH)2
Names –
Answer:
Question 28.
Complete the statements with the correct words.
Answer:
(a) Acids – are chemicals which are sour in taste and derived from plants
and minerals.
(b) Bases – are chemicals which are hydroxide (or oxides) of metals eg. sodium
hydroxide.
(c) Salts – are chemicals formed on reaction of a base with an acid giving salt and
water.
Question 29.
In the chemical word equation – Zinc + Sulphuric acid ® Zinc sulphate + Hydrogen
(a) State the reactants and products of the above reaction. What does the arrow
indicate.
Answer:
Question
(b) The molecular equation is :
Zn + H2SO4 ® ZnSO4 + HA2[g]. State what [g] represents.
Answer:
[g] represents gas.
Q.l. Complete the statements given below by filling in the blank with the correct
word/s.
1. An element is a pure substance which cannot be broken down by physical
or chemical methods.
2. The basic unit of an element is an atom.
3. Atom contains nucleus, with positively charged protons.
4. Element silver has the symbol derived from its Latin name ‘argentum’.
5. From the elements – He, Br, Pt and O ; the element which is metallic is Pt, an inert
element is He, forms a triatomic molecule is O, is liquid at room temperature is Br.
6. From the elements nitrogen, chlorine, bromine, the element present in the
atmosphere is nitrogen.
Answer:
Q.3. Select the correct answer from the choice in brackets.
Question 1.
The symbol of – mercury [Mg / Hg / Ag]
Answer:
Hg
Question 2.
The type of element-phosphorus [metallic / non-metallic / noble gas]
Answer:
non-metallic
Question 3.
The type of molecule- bromine [monoatomic / diatomic / triatomic]
Answer:
diatomic
Question 4.
A compound [nitrogen / ozone/ zinc chloride]
Answer:
zinc chloride
Question 5.
The unreactive non-metallic element [chlorine / argon / sulphur]
Answer:
argon
Question 6.
The negatively charged particles in an atom [protons / neutrons / electrons]
Answer:
electrons
Question 7.
The element which is malleable [sulphur / carbon / iron]
Answer:
iron
Question 8.
An impure substance [element / mixture / compound]
Answer:
mixture
Question 9.
An element which is a poor conductor of heat [copper / carbon / aluminum]
Answer:
carbon
Question 10.
A group of atoms of elements [ion / radical / combining power]
Answer:
radical
Q.4 Match the compounds in List I – 1 to 20 with their correct formulas from in
List II – A to T.