INTEGRAL CALCULUS
Indefinite integrals
Integration is the inverse process of differentiation. This chapter is devoted to indefinite integrals
which is the second major problem of calculus.
Antiderivatives
Definition: A function F is called an antiderivative of a function f on a given interval if
F ' ( x) f ( x) for all values of x in that interval. The functions (1 / 3) x 3 , (1 / 3) x 3 5 ,
(1 / 3) x 3 C , etc. are antiderivatives of f ( x) x 2 on the interval (,).
The process of computing antiderivatives is called antidifferentiation or integration. If
d
F ( x) f ( x) then the functions of the form F ( x) c are the antiderivatives of f (x). It is
dx
denoted by f ( x)dx F ( x) c , where the symbol is called the integral sign and f (x) is the
integrand. The constant c is called the integrating constant. Since the right side of this relation is
not a definite function the term ‘indefinite’ is used.
Integration by Substitution, Integration by Parts and Standard Integrals
1
e m tan x
1. dx
(1 x 2 ) 2
1
Solution. Let tan 1 x z dx dz and x tan z
1 x2
1
e m tan x e mz 1
So dx dz e mz cos2 z dz e mz (1 cos 2 z ) dz
(1 x )2 2
1 tan z2
2
1 1
e mz dz e mz cos 2 z dz
2 2
e mz
1 mz 1
e 2 m cos 2 z 2 sin 2 z c
2m 2 m 4
1
1 m tan 1 x
2m
e
e m tan x
2(m 2 4)
m cos(2 tan 1 x) 2 sin( 2 tan 1 x) c
x2 1
2. Evaluate 4 dx
x x2 1
1 1
x 2 1 2 1
x 1 2
x x2
Solution: We can write 4 dx dx dx
x x 1
2
1 1
2
x2 x2 1 2 x 3
x x
1 1
Let x z 1 2 dx dz
x x
2
Therefore, we get
1
x
x 1 2
dz 1 z 1
x dx 2 tan 1 c tan 1 x c
x 1
4 2
z 3 3 3 3 3
1 x 1
2
tan 1 c
3 3x
22 x
3. ( 2 x)
2 x2
dx 3
2 x 4 2 3
Solution: Let t 3 . Then dx 3t 2 dt and dx t 4 dt
2 x ( 2 x) 2
(2 x) 2
2
2 2 x 3
Therefore, ( 2 x) 2
3
2 x
dx t 3 dt
2
sin 1 x
4. Evaluate (1 x 2 ) 3 / 2 dx
1
Solution: Let sin 1 x z dx dz and x sin z .
1 x2
sin 1 x sin 1 x z
We can write (1 x 2 )3 / 2 dx (1 x 2 )1 / 2 (1 x 2 ) dx 1 sin 2 z dz
z sec 2 z dz z tan z tan z dz c z tan z ln(cos z ) c
sin 1 x tan(sin 1 x) ln cos(sin1 x) c
x
sin 1 x ln 1 x 2 c
1 x 2
x
sin
1
5. Evaluate dx
xa
Solution: Let x a tan 2 z dx 2a tan z sec 2 z dz
x a tan 2 z tan z sin z
Then cos z sin z
xa a tan z a sec z cos z
2
x
Therefore, sin dx sin 1 (sin z ) (2a tan z sec 2 z ) dz 2a z tan z sec 2 z dz
1
xa
Again, let tan z u sec 2 z dz du . Then
u2 1 2
tan z sec z dz u du tan z
2
2 2
Hence, we get
x 1
sin x a dx 2a z tan z sec z dz 2a z tan z sec z dz 2 tan z dz
1 2 2 2
2
3
a z tan 2 z a tan 2 z dz a z tan 2 z a (sec2 z 1) dz
a z tan 2 z a (tan z z ) c
a tan 1 x / a ( x / a) a ( x / a tan 1 x / a ) c
x tan 1 x / a ax a tan 1 x / a c
( x a ) tan 1 x / a ax c
2 sin 2 x
e
x
6. Evaluate dx
1 cos 2 x
2 sin 2 x 2 2 sin x cos x
e dx e x
x
Solution: We can write dx
1 cos 2 x 2 sin 2 x
e x (cosec 2 x cot x) dx e x { f ' ( x) f ( x)}dx
where f ( x) cot x and f ' ( x) cos ec 2 x .
2 sin 2 x
Hence, we get e x dx e x ( cot x) c e x cot x c.
1 cos 2 x
x2 1
7. Evaluate e x
dx
( x 1) 2
x2 1 x ( x 1) 2
2
Solution: We can write e x
dx e dx
( x 1) 2 ( x 1) 2
x 1 2
e x{ } dx e x{ f ( x) f ' ( x)}dx
x 1 ( x 1) 2
x 1 2
where f ( x) and f ' ( x)
x 1 ( x 1)2
x2 1 x 1
e dx e x c.
x
Hence, we get
( x 1) 2
x 1
8. Evaluate ln x dx
1
Solution: We can write ln x dx ln x 1dx
x
x dx x ln x x c
x tan 1 x dx
2
9. Evaluate
Solution: We can write
1 x3
x tan x dx tan x x dx
2 1 1 2
dx
1 x2 3
x3 1 x3 x3 1 x( x 2 1) x
tan x
1
dx tan x
1
dx c
3 3 1 x2 3 3 1 x2
1 1 x2 1 x
x 3 tan 1 x dx c
3 3 2 3 1 x2
1 x2 1
x 3 tan 1 x ln(1 x 2 ) c
3 6 6
3
4
x e
3 x2
10. Evaluate dx
1 2
( x 1)e x c
2
Ans.
2
px q
Integrals of the form ( px q) ax 2 bx c dx or ax bx c
2
dx
px q
or ax 2
bx c
dx
( x 1) x 2 x 5 dx
2
11. Evaluate
Solution. Let I ( x 1) x 2 x 5 dx {(1/ 2)(2 x 2) 2}
2
x 2 2 x 5 dx
(1 / 2)(2 / 3)( x 2 2 x 5) 3 / 2 2(1 / 2){( x 1) x 2 2 x 5 2 ln ( x 1) x 2 2 x 5 c
(1 / 3)( x 2 2 x 5) 3 / 2 ( x 1) x 2 2 x 5 4 ln ( x 1) x 2 2 x 5 c
x3
12. Evaluate 4x 4x 3
2
dx
d
(1/ 8) (4 x 2 4 x 3) (7 / 2)
x3
Solution. We can write
4x2 4x 3
dx dx
4x2 4x 3
dx
dx
(1/ 8)2 4 x 2 4 x 3 (7 / 4)
x 2 x (3 / 4)
dx
(1/ 4) 4 x 2 4 x 3 (7 / 4)
( x (1/ 2))2 (1/ 2 )2
x (1/ 2)
(1/ 4) 4 x 2 4 x 3 (7 / 4) sinh 1 c
1/ 2
(1/ 4) 4 x 2 4 x 3 (7 / 4) ln{ x (1/ 2) x 2 x (3 / 4)} c
dx
Formula: x k
2 2
dx ln x x 2 k 2 c sinh 1 ( x / a) c
2x 1
13. Evaluate
2 4x 4x 2
dx
2x 1 (1 / 4)(8 x 4) 2
Solution. dx dx
2 4x 4x 2 2 4x 4x 2
1 1
2 2 4x 4x 2 dx
4 ( x 1 / 2) 2 1 / 4
1
2 4 x 4 x 2 ln ( x 1 / 2) ( x 1 / 2) 2 1 / 4 c
2
4
5
x3 x 2 x 1
14. Evaluate x2 2x 3
dx
Solution. We can write
x3 x 2 x 1 x( x 2 2 x 3) x 2 2 x 1
x 2 2 x 3 dx x2 2x 3
dx
x2 2x 3 4
x x 2 x 3 dx
2
dx
x2 2x 3
1
x x 2 2 x 3 dx x 2 2 x 3 dx 4 dx
x2 2x 3
1
(1/ 2)(2 x 2) x 2 2 x 3 dx 2 ( x 1)2 ( 2 )2 dx 4 dx
( x 1)2 ( 2 )2
(1 / 2)(2 / 3)( x 2 2 x 3)3 / 2
( x 1) x 2 2 x 3 ( 2 ) 2
2 ln ( x 1) x 2 2 x 3 4 ln ( x 1) x 2 2 x 3 c
2 2
(1 / 3)( x 2 2 x 3) 3 / 2 ( x 1) x 2 2 x 3 2 ln ( x 1) x 2 2 x 3 c
( px q) ax 2 bx c dx
n
Integrals of the form
( x 3) 6 x x 2 dx
3
15. Evaluate
Solution: Let 6 x x 2 u 2 (6 2 x)dx 2udu ( x 3)dx zdz and
9 6 x x 2 u 2 9 ( x 3) 2 9 u 2
( x 3) 6 x x 2 dx ( x 3) 2 6 x x 2 ( x 3) dx
3
Therefore,
1
(9u 2 u 4 ) du (6 x x 2 ) 5 / 2 3(6 x x 2 ) 3 / 2 c
5
dx
Integrals of the form dx
(ax b) cx d
dx
16. Evaluate dx
(1 x) 1 x
Solution: Substitute 1 x u 2 dx 2udu
dx 2u 1
So that we can write dx du 2 du
(1 x) 1 x (1 u 1)u
2
2 u2
1 2 u 2 1 x
2 du 2(1 / 2 2 ) log c (1 / 2 ) log c
( 2 )2 (u)2 2 u 2 1 x
dx
Integrals of the form ( px q) ax 2 bx c
dx
dx
17. Evaluate ( x 1) 1 2x x 2
dx
5
6
1 1
Solution: Substitute x 1 dx 2 du and
u u
2
1 1 1
1 2 x x 1 2 1 1 2 (1 4u 2u 2 )
2
u u u
1
dx u2
So that we can write ( x 1) 1 2x x 2
dx
1 1
du
. 4u 1 2u 2
u u
1 1 1
2
(1 / 2) (u 1) 2
du
2
2 sin 1[ 2 (u 1)] c
sin 1 [ 2 x / ( x 1)] c
dx
Integrals of the form ( px q) n
ax 2 bx c
dx
dx
18. ( x 1)x 2 3x 2
3
1 1
Solution. Let x 1 dx 2 du
u u
dx du
Therefore,
( x 1) 3 x 2 3x 2 1 1 1
u 2 3 ( 1) 2 3( 1) 2
u u u
u du u du
2
= =
1
1 2u u 2 3u 3u 2 2u 2 1 u
u
1 u2 1 du (1 u )(1 u ) du
du = du
1 u 1 u 1 u 1 u
Let 1 u z du 2 z dz
2
(1 u )(1 u ) du 2 z dz
So that du = {1 ( z 2 1)}z 2 z dz
1 u 1 u z
4 2
2 z 4 z 2 dz 2 z 4 dz z 3 z 5 2 z c
3 5
3 5 1
4 2
(1 u ) 2 (1 u ) 2 2(1 u ) 2 c
3 5
3 5 1
4 1 2 2 1 2 1 2
(1 ) (1 ) 2(1 ) c
3 1 x 5 1 x 1 x
4 2 x 2 2 2 x 2 2 x 2
3 5 1
( ) ( ) 2( ) c.
3 1 x 5 1 x 1 x
6
7
dx
Integrals of the form ( px 2
q ) ax 2 b
dx
dx
19. (3 4 x 2
) 4 3x 2
8 1
Solution. Let 4 3x 2 z 2 x 2 3
dx 2 z dz and z 4 3 x 2 when x 2 4 /( z 2 3)
x x
1 4 z 3
2
dx dz
Also, 2 2 dz
4 z 3 3z 25 3( z 25 / 3)
2
(3 4 x ) 4 3x
2 2
dx 1 3 3z
Therefore, (3 4 x 2
) 4 3x 2
3 5
tan 1
5
c
1 3z 1 3(4 3x 2 )
tan 1 c tan 1 c
5 3 5 5 3 25x 2
1 sin x
20. sin x(1 cos x) dx
1 sin x 1 sin x
Solution: Given sin x(1 cos x) dx sin x(1 cos x) sin x(1 cos x) dx
1 1
sin x(1 cos x) 1 cos x dx I 1 I 2 , say
1
Now I1 dx
sin x(1 cos x)
x 2 x
1 tan
2 tan
We can write sin x(1 cos x) 2 1 2
1 tan 2 1 tan 2
x x
2 2
x 2 x x x x
2 tan 1 tan 1 tan 2 2 tan 2 4 tan
2 2 2 2 2
x
1 tan 2 1 tan 2
x x x x 2 x
1 tan 1 tan (1 tan )(1 tan )
2 2 2
2 2 2 2 2 2
x 1 x
Let tan u sec 2 dx du
2 2 2
x x
(1 tan 2 ) sec 2
1
So I1 dx 2 2 dx
sin x(1 cos x) x
4 tan
2
(1 u )
2
1 1 1 1 u2 1 x 1 x
2 du du u du ln u ln tan tan 2
4u 2 u 2 2 4 2 2 4 2
1 1 x x
I2 dx sec 2 dx tan
1 cos x 2 2 2
Hence, I I 1 I 2 .
7
8
1
21. Evaluate the integral sin x(2 cos x 2 sin x) dx
1
Solution: Let I dx
sin x(2 cos x 2 sin x)
x x x
2 tan 1 tan 2 4 tan
We can write sin x(2 cos x 2 sin x) 2 2 2 2
1 tan 2 1 tan 2
x x x
1 tan 2
2 2 2
x x x
2 tan (tan 2 4 tan 3)
2 2 2
2 x 2
(1 tan )
2
x 1 x
Let tan u sec 2 dx du
2 2 2
1 u 2
du du
So I dx (1 / 3) (1 / u )du (5 / 3)
u (u 4u 3)
2
u 1 u 3
1
ln u ln u 1 (5 / 3) ln u 3 c
3
1
ln tan( x / 2) ln tan( x / 2) 1 (5 / 3) ln tan( x / 2) 3 c
3
x2
22. Evaluate ( x sin x cos x) 2 dx
x2 x cos x
Solution: Let I dx x sec x dx
( x sin x cos x) 2
( x sin x cos x) 2
x cos x d x cos x
x sec x dx dx
( x sec x ) ( x sin x cos x) 2 dx
dx
( x sin x cos x) 2
x cos x
( x sec x) I1 (sec x x sec x tan x) I1 dx where I1 dx
( x sin x cos x) 2
Let x sin x cos x z ( x cos x sin x sin x) dx dz x cos x dx dz
1 sin x cos x x sin x
Also, sec x x sec x tan x x 2
cos x cos x cos2 x
1 1 1
Therefore, we get I 1 2 dz
z z x sin x cos x
x sec x x sec x
Hence, I sec2 x dx tan x c
x sin x cos x x sin x cos x
8
9
1
23. Evaluate 1 sin x cos x dx
1 sec x
Solution: We can write 1 sin x cos x dx sec x tan x 1 dx
du
Let sec x tan x 1 u (sec x tan x sec 2 x) dx du sec x dx
u 1
1 du 1 1
Therefore, 1 sin x cos x dx u(u 1) u 1 u du
sec x tan x
ln c
sec x tan x 1
Exercises
Evaluate the following integrals:
1. ( x 2) 2 x 2 2 x 1 dx 2. (2 x 3) 4 x 2 4 x 1 dx
2x 1
3. 2 4x 4x2
dx
x2 x 1 x3 2 x 2 x 7
4. dx 5. dx
x2 2x 3 x2 2x 3
x3 6 x 2 9 x 1 dx
6. dx 7. dx
x2 4x 1 (2 x 1) x 5
dx dx
8. dx 9. dx
(2 x) 1 x ( x 1) x 3