0% found this document useful (0 votes)
3 views6 pages

Code 6

dis1
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views6 pages

Code 6

dis1
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Emmanuel Mission Senior Secondary School

Kalwar Road, Jhotwara, Jaipur – 302012


Class IV
Subject: Maths

Chapter 3 – Addition and Subtraction

Addition of 4 digit numbers


1. Add 5344 and 1522.

Sol. Th H T O
5 3 4 4
+ 1 5 2 2
6 8 6 6

2. Add 5456 and 3172.

Sol. Th H T O
1
5 4 5 6
+ 3 1 7 2
8 6 2 8

Word problems: -
1. A beekeeper maintained two beehives. There are 1,256 drone bees in one hive and
2,532 drone bees in the other hive. How many drone bees were in the hives altogether?
Sol.
Number of drone bees in one hive = 1,256
Number of drone bees in other hive = 2,532
Total drone bees = 1,256 + 2,532 = 3,788
Th H T O
1 2 5 6
+ 2 5 3 2
3 7 8 8

2. A farmer picked 6,820 apples, 3,589 peaches and 1,733 mangoes from his farm. How
many fruits were collected in all?
Sol. Number of apples = 6,820
Number of peaches = 3,589
Number of mangoes = 1,733
Total fruits = 6,820 + 3,589 + 1,733 = 12,142

Th H T O
2 1 1
6 8 2 0
3 5 8 9
+ 1 7 3 3
1 2 1 4 2

Addition of 5 and 6 digit numbers.

1. Add 29,364 and 13,452


TTh Th H T 0
1 1
2 9 3 6 4
+ 1 3 4 5 2
4 2 8 1 6

2. Add 478905 and 367432


L TTh Th H T O
4 7 8 9 0 5
+ 3 6 7 4 3 2
8 4 6 3 3 7

Properties of addition: -
1. Order property: - Changing the order of the two addends does not change the
sum . This is called the order property of addition.

2. Additive property: - The sum of any number and 0 is that number itself. This is
called the additive property of zero.

3. Associative property: - The way in which we group the addends doesn’t change
the sum. This is called the grouping or associative property of addition.

Fill in the blanks.


1. 75 + 98 = 98 + 75
2. 403 + 498 = 498 + 403
3. 0 + 734 = 734 + 0
4. 0 + 79603 = 79603
5. (7 + 4) + 3 = 7 + (4 + 3)

Subtraction
Subtract the following.
1. Subtract 6432 from 8584.

Sol. Th H T O
8 5 8 4
- 6 4 3 2
2 1 5 2
2. Subtract 42321 from 76573
Sol. TTh Th H T O
7 6 5 7 3
- 4 2 3 2 1
3 4 2 5 2

3. Subtract 863073 – 471072

Sol. L TTh Th H T O
7 16
8 6 3 0 7 3
- 4 7 1 0 7 2
3 9 2 0 0 1

Word problems:

1. The sum of two numbers is 60,401. If one number is 58,735, find the other number.
Sol. Sum of two numbers = 60,401
One number = 58,735
Other number = 60,401 – 58,735 = 1,666

2. Find the difference of the smallest 6 digit number and the largest 5 digit number.
Sol.
The smallest 6 digit number = 1,00,000
The largest 5 digit number = 99,999
Difference = 1,00,000 – 99,999 = 1

3. Mr. Sinha earned Rs 3,47,450 in two year. In one year, he earned Rs 88,673. How
much did he earn in the other year?
Sol. Mr. Sinha earned in two years = Rs 3,47,450
He earned in one year = Rs 88,673
He earned in the other year = 3,47,450 – 88,673 = Rs 2,58,777

L TTh Th H T O
3 4 7 4 5 0
- 8 8 6 7 3
2 5 8 7 7 7

Addition and subtraction together:


Simplify: 563218 + 88402 – 328561

Sol:-
Step 1. First, we add 563218 and 88402

L TTh Th H T O
1 1 1
5 6 3 2 1 8
+ 8 8 4 0 2
6 5 1 6 2 0

Step 2. Subtract 328561 from 651620

L TTh Th H T O
6 5 1 6 2 0
- 3 2 8 5 6 1
3 2 3 0 5 9
Chapter test:
1. Add 7895, 1724 and 2514.

2. Add 5459 and 3721.

3. Subtract 7586 – 4562.

4. 342324 – 328947 + 365899.

5. There are 35,660 storybooks and 48,926 general books in a library. How many
total books are there in the library?

You might also like