0% found this document useful (0 votes)
3 views96 pages

Bode Plot

Uploaded by

agegeboy2019
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views96 pages

Bode Plot

Uploaded by

agegeboy2019
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

UNIT – IV

FREQUENCY RESPONSE ANALYSIS

Topics: Introduction to frequency domain specifications – Bode diagrams –


transfer function from the Bode diagram –Polar plots, Nyquist stability
criterion- stability analysis using Bode plots (phase margin and gain
margin).
Classical Control Design Techniques: Lag, lead, lag-lead compensators -
physical realization - design of compensators using Bode plots.

INTRODUCTION:

The frequency response is the steady state response (output) of a


system when the input to the system is a sinusoidal signal. i.e. It is the
magnitude and phase relationship between sinusoidal input and steady
state output of a system.

In the system transfer function T(s), if the 's' is replaced by 'jω' then
the resulting transfer function T(jω) is called sinusoidal transfer function.
The frequency response of the system is directly obtained from the
sinusoidal transfer function T(jω) of the system. The transfer function T(jω)
is a complex function of frequency.

The magnitude and phase of T(jω) are the functions of frequency and
can be evaluated for various values of frequency.
Let

Put s = jω

Where M = Magnitude of |T(jω)|


Ф = Phase of ∠T(jω)

ADVANTAGES OF FREQUENCY RESPONSE ANALYSIS


1
Page
DISADVANTAGES OF FREQUENCY RESPONSE ANALYSIS

PLOTTING OF FREQUENCY RESPONSE

Frequency Response = Magnitude Response + Phase Response


= |G(jω )| + ∠G(jω) [ ω is from 0 to ∞ ]

EXAMPLE: Draw the frequency response for


SOL:
The sinusoidal transfer function,
The magnitude response is
The Phase response is ∠G(jω) = –tan-1(2ω)
Now vary the frequency ω from 0 to ∞ and tabulate the values

ω 0 1 2 5 10 20 50 100 ∞
|G(jω )| 1 0.4472 0.2423 0.099 0.05 0.025 0.01 0.005 0
∠G(jω) 00 -63.430 -75.960 -84.290 -87.130 -88.560 -89.420 -89.70 -900

The magnitude response and phase response are shown in the following
fig(s).
2
Page
FREQUENCY DOMAIN SPECIFICATIONS

3
Page
Page 4
PROBLEMS
1) The open-loop transfer function of a unity feedback system is

Determine the resonant frequency and resonant peak for the system.
SOL:

2) The closed loop poles of a system are at s = –2 ± j3.


Determine i) Bandwidth ii) Normalized peak driving signal frequency
iii) Resonant peak for the system.
SOL:
5
Page
3) Determine the frequency specification of a second order system whose
closed loop transfer function is given by

SOL:
6
Page
GRAPHICAL REPRESENTATION OF FREQUENCY RESPONSE

7
Page
BODE PLOT

8
Page
Page 9
Page 10
Page 11
Page 12
Page 13
Page 14
Page 15
DETERMINATION OF GAIN MARGIN, PHASE MARGIN AND
STABITY FROM BODE PLOT

16
Page
Page 17
PROCEDURE TO DRAW BODE PLOT

18
Page
Page 19
DETERMINATION OF TRANSFER FUCNTION FROM BODE PLOT

20
Page
Page 21
Page 22
PROBLEMS

1) For the Bode plot shown in the fig., Find the transfer function.

SOL:
23
Page
Page 24
2) Sketch the Bode plot for

Determine the GM and PM of the system.


SOL:

25
Page
Page 26
Page 27
Page 28
3) Find the open-loop transfer function of a system whose approximate Bode
plot is shown in Figure below.

SOL:

29
Page
4) Draw the Bode plot for a control system having transfer function,

Determine the following from the Bode plot:


(1) Gain margin; (2) Phase margin; (3) Gain crossover frequency and
(4) Phase crossover.
SOL:

30
Page
Figure shows the Bode plot for magnitude and phase angle drawn on log
scale. The gain margin is calculated at the phase crossover frequency and
phase margin is calculated at gain crossover frequency. The results as found
are
Gain margin = 15 dB; Phase margin = 20°
Gain crossover frequency = 2.2 rad/sec;
Phase crossover frequency = 1.45 rad/sec.

31
Page
5) Draw the Bode plot for a control system having transfer function,

Determine the Gain margin & Phase margin from the Bode plot. State the
system is stable or not.
SOL:

32
Page
Page 33
6) Sketch the bode plot for the following transfer function and determine
gain cross over frequency and phase cross over frequency
5(1 + 2s)
G( s) =
(1 + 4s)(1 + 0.25s)
SOL:

34
Page
.

Page 35
Page 36
7) Sketch the bode plot for the following transfer function and determine
phase margin and gain margin.
75(1 + 0.2s)
G( s) =
s( s 2 + 16s + 100)
SOL:

37
Page
Page 38
Page 39
POLAR PLOT

40
Page
PROCEDURE TO SKETCH POLAR PLOT

TYPICAL SKETCHES OF POLAR PLOT


41
Page
Page 42
Page 43
DETERMINATION OF PHASE MARGIN(PM), GAIN MARGIN(GM)
AND STABILITY FROM POLAR PLOT

44
Page
Page 45
PROBLEMS

1) The open loop transfer function of a unity feedback system is given by


1
G( s) = . Sketch the polar plot and determine gain margin and
s(1 + s)(1 + 2s)
phase margin.
SOL:

From Graph,

46
Page
Page 47
Page 48
2) A system is given by

Determine the magnitude and phase angle at zero and ∞ frequencies. Sketch
the polar plot.
SOL:

49
Page
Page 50
3) Determine the gain crossover frequency, phase crossover frequency, gain
margin and phase margin of a system whose open loop transfer function is

SOL:

51
Page
Page 52
4) The open loop transfer function of a unity feedback system is given by

Sketch the polar plot and determine GM & PM.


SOL:

53
Page
Page 54
5) The open loop transfer function of a unity feedback system is given by

Sketch the polar plot and determine the value of K so that (i) Gain margin
is 20 db and (ii) Phase margin is 300.
SOL:

55
Page
Page 56
Page 57
NYQUIST PLOT

58
Page
Page 59
Page 60
Page 61
PRINCIPLE OF ARGUMENT

62
Page
NYQUIST STABILITY CRITERIA

63
Page
Page 64
Page 65
Page 66
STATEMENT OF NYQUIST STABILITY CRITERIA

67
Page
Page 68
PROBLEMS
1) Draw the Nyquist plot for the system whose open loop transfer function is

Determine the range of ‘K’ for which the closed loop system is stable.
SOL:

69
Page
Page 70
Page 71
2) Draw the Nyquist plot and comment on stability for the system

SOL:

72
Page
Page 73
3) Draw the Nyquist plot and comment on stability for the system

SOL:

74
Page
Page 75
4) Draw the Nyquist plot and comment on stability for the system

SOL:

76
Page
Page 77
5) Draw the Nyquist plot and comment on stability for the system

SOL:

78
Page
Page 79
COMPENSATING NETWORKS

80
Page
Page 81
The frequency response of lead compensator is shown in the fig.

EFFECTS OF LEAD NETWORK

82
Page
LIMITATIONS OF LEAD NETWORK

83
Page
Page 84
Page 85
The frequency response of lag compensator is shown in the
fig.

86
Page
Page 87
Page 88
The frequency response of lead-lag compensator is shown in
the fig.
89
Page
Design Steps of Lead Compensator using Bode plot

90
Page
Design Problem:

SOL:

91
Page
Page 92
Page 93
Design Steps of Lag Compensator using Bode plot

Design Steps of Lag-Lead Compensator using Bode plot

94
Page
Page 95
Page 96

You might also like