Question Paper
ANMC Mock Test Class 8 - Fractions (Paper 3)
Exam ID : TEST/2026/02/02132231 Report Generation Date : 5/14/2026 9:43:16 PM
Q1: 6 1/5 + 5 1/3 + 4 1/2 = ?
A: 487/30
B: 481/30
C: 483/30
D: 485/30
Answer: B
Q2: In a class 3/4th of the students do not know either English or Hindi. But 1/6th of the students
know English. How much students know both English and Hindi if students who know Hindi are 1/9th
of total students in the class?
A: 1/36
B: 1/18
C: 1/12
D: 1/30
Answer: A
Q3: A fraction is divided by reciprocal of itself. It is then multiplied by the original fraction. What is
the fraction if the answer obtained is 2 93/125?
A: 6/5
B: 7/5
C: 8/5
D: 9/5
Answer: B
Q4: Since Ram was not paying attention in class, instead of multiplying M by 3/7, he divided M by
3/7. Ram¶s value was 2 2/14 more than expected value of M. What is M?
A: 9/8
B: 8/9
C: 10/9
D: 9/10
Answer: A
Question Paper
ANMC Mock Test Class 8 - Fractions (Paper 3)
Exam ID : TEST/2026/02/02132231 Report Generation Date : 5/14/2026 9:43:16 PM
Q5: The product of two numbers is 1/3 and their quotient is 6/18, find the pair of numbers?
A: 1/2, 2/3
B: 1/3, 1
C: 1/4, 4/3
D: 1/2, 3/2
Answer: B
Q6: Sam travels 330 km on three-fifths of his petrol tank. How far would he travel at the same rate
with a full tank of petrol?
A: 550 km
B: 580 km
C: 520 km
D: 560 km
Answer: A
Q7: Divide 3/10 by (1/4 of 9/5)
A: 3/2
B: 2/3
C: 5/6
D: 6/5
Answer: B
Q8: How many 2/7 kg pieces can be cut from a cake of weight 26 kg?
A: 78
B: 91
C: 52
D: 65
Answer: B
Q9: In a colony of 450 members, 4/9 of the members are male members. Find the number of male
members.
A: 250
B: 240
C: 200
D: 260
Answer: C
Question Paper
ANMC Mock Test Class 8 - Fractions (Paper 3)
Exam ID : TEST/2026/02/02132231 Report Generation Date : 5/14/2026 9:43:16 PM
Q10: 9/5 of 7/4 of 5/6 of 4/9 of 252 is:
A: 248
B: 260
C: 294
D: 280
Answer: C
Q11: Divide 7/12 by (2/5 of 5/8)
A: 5/2
B: 5/3
C: 11/6
D: 7/3
Answer: D
Q12: Divide 7/12 by [(2/3) of (9/8)].
A: 8/9
B: 6/7
C: 7/9
D: 7/8
Answer: C
Q13: How many 3/8 kg pieces can be cut from a cake of weight 12 kg?
A: 24
B: 48
C: 40
D: 32
Answer: D
Q14: If a fraction¶s denominator is decreased by 60% and numerator is increased by 150%, the
fraction becomes 10/13. What is the fraction?
A: 9/65
B: 7/65
C: 11/65
D: 8/65
Answer: D
Question Paper
ANMC Mock Test Class 8 - Fractions (Paper 3)
Exam ID : TEST/2026/02/02132231 Report Generation Date : 5/14/2026 9:43:16 PM
Q15: If 11 is added to the numerator of the fraction it becomes two. If 2 is added to the denominator
of the fraction it becomes 1/2. The fraction is?
A: 5/8
B: 3/7
C: 3/4
D: 6/7
Answer: A
Q16: Solve: 23 1/3 × 12 3/5
A: 292
B: 276
C: 286
D: 294
Answer: D
Q17: Find the value of: [1/(12 3/5)] ±> @> @
A: 1/22
B: 1/18
C: 1/21
D: 1/20
Answer: C
Q18: If a fraction¶s denominator is decreased by 80% and numerator is increased by 140%, the
fraction becomes 20/7. What is the fraction?
A: 5/21
B: 8/21
C: 2/7
D: 3/7
Answer: A
Q19: Evaluate the following: [9 1/4 ÷ (64)1/3] ± ÷ 6 1/4)
A: 719/400
B: 713/400
C: 721/400
D: 717/400
Answer: D
Question Paper
ANMC Mock Test Class 8 - Fractions (Paper 3)
Exam ID : TEST/2026/02/02132231 Report Generation Date : 5/14/2026 9:43:16 PM
Q20: 2/7 part of tank is full of water. Another 1400 liters of water is required to completely fill the
tank. The capacity of the tank is?
A: 1900 liters
B: 1950 liters
C: 1960 liters
D: 1980 liters
Answer: C
Q21: In a class of 60 students, one day 1/5 of the students were absent. Find the number of present
students on that day.
A: 48
B: 52
C: 50
D: 45
Answer: A
Q22: 24 1/3 + 9 1/3 ±± "
A: 59/3
B: 55/3
C: 56/3
D: 52/3
Answer: A
Q23: 4/9 part of tank is full of water. Another 1500 liters of water is required to completely fill the
tank. The capacity of the tank is?
A: 2500 liters
B: 2700 liters
C: 3000 liters
D: 2800 liters
Answer: B
Question Paper
ANMC Mock Test Class 8 - Fractions (Paper 3)
Exam ID : TEST/2026/02/02132231 Report Generation Date : 5/14/2026 9:43:16 PM
Q24: If a fraction¶s denominator is decreased by 20% and numerator is increased by 60%, the
fraction becomes 6/5. What is the fraction?
A: 4/5
B: 1/5
C: 2/5
D: 3/5
Answer: D
Q25: A student was asked to multiply a number by 9/14 but he multiplied it with 14/9 and got an
answer 57.5 more than the correct answer. Find the number.
A: 63
B: 59
C: 57
D: 65
Answer: A
Q26: If (3x + 5)/2 = 6 then the value of x is:
A: 5/3
B: 4/3
C: 8/3
D: 7/3
Answer: D
Q27: If a fraction¶s denominator is decreased by 40% and numerator is increased by 40%, the
fraction becomes 28/15. What is the fraction?
A: 2/5
B: 3/5
C: 4/5
D: 1/5
Answer: C
Question Paper
ANMC Mock Test Class 8 - Fractions (Paper 3)
Exam ID : TEST/2026/02/02132231 Report Generation Date : 5/14/2026 9:43:16 PM
Q28: 34 1/7 + 34 2/7 + 34 4/7 = ?
A: 102
B: 104
C: 105
D: 103
Answer: D
Q29: If 16x + 3y = 50 and 2x = y then x =?
A: 20/11
B: 23/13
C: 25/11
D: 22/13
Answer: C
Q30: Solve: 30 5/6 × 12 3/5
A: 777/2
B: 775/2
C: 773/2
D: 779/2
Answer: A