0% found this document useful (0 votes)
1 views8 pages

JavaSE Mock 3 Questions

The document is a mock exam for Java SE certification preparation, consisting of multiple-choice questions (MCQs) covering various topics such as exception handling, string methods, collection framework, multitasking, applets, and networking. Each question is followed by the correct answer, providing a comprehensive review of Java concepts. It serves as a study resource for individuals preparing for the Java SE certification exam.

Uploaded by

lohekabanda
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
1 views8 pages

JavaSE Mock 3 Questions

The document is a mock exam for Java SE certification preparation, consisting of multiple-choice questions (MCQs) covering various topics such as exception handling, string methods, collection framework, multitasking, applets, and networking. Each question is followed by the correct answer, providing a comprehensive review of Java concepts. It serves as a study resource for individuals preparing for the Java SE certification exam.

Uploaded by

lohekabanda
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

JavaSE Mock Exam - 3

Comprehensive MCQ Collection | Java SE Certification Preparation

1. Which of these keywords must be used to handle the exception thrown by try
block in some rational manner?
A. try
B. finally
C. throw
D. catch

Correct Answer: D. catch

2. Which of these handles the exception when no catch is used?


A. Default handler
B. finally
C. throw handler
D. Java run time system

Correct Answer: A. Default handler

3. Which of these method of String class is used to obtain character at specified


index?
A. char()
B. Charat()
C. charat()
D. charAt()

Correct Answer: D. charAt()

4. Which of these method of String class can be used to test to strings for
equality?
A. isequal()
B. isequals()
C. equal()
D. equals()

Correct Answer: D. equals()


5. Which of these are legacy classes?
A. Stack
B. Hashtable
C. Vector
D. All of the mentioned

Correct Answer: D. All of the mentioned

6. Which of these method is used to insert value and its key?


A. put()
B. set()
C. insertElement()
D. addElement()

Correct Answer: A. put()

7. Which is a reserved word in the Java programming language?


A. method
B. native
C. subclasses
D. reference

Correct Answer: B. native

8. Which of these classes implements Set interface?


A. ArrayList
B. HashSet
C. LinkedList
D. DynamicList

Correct Answer: B. HashSet


9. Which of these method Map class is used to obtain an element in the map
having specified key?
A. search()
B. get()
C. set()
D. look()

Correct Answer: A. search()

10. Which of these methods can be used to obtain set of all keys in a map?
A. getAll()
B. getKeys()
C. keyall()
D. keySet()

Correct Answer: D. keySet()

11. Which of these interface is not a part of Java’s collection framework?


A. List
B. Set
C. SortedMap
D. SortedList

Correct Answer: D. SortedList

12. Which of these are types of multitasking?


A. Process based multitasking
B. Thread based multitasking
C. Both Option A & B
D. None of the mentioned

Correct Answer: D. None of the mentioned


13. Which of these interfaces is implemented by Thread class?
A. Runnable
B. Connections
C. Set
D. MapConnections

Correct Answer: A. Runnable

14. Which of these class have only one field ‘TYPE’?


A. Void
B. Process
C. System
D. Runtime

Correct Answer: A. Void

15. Which of these class can encapsulate an entire executing program?


A. Void
B. Process
C. Runtime
D. System

Correct Answer: B. Process

16. Which of these is correct way of calling a constructor having no parameters,


of superclass A by subclass B?
A. super(void);
B. superclass.();
C. super.A();
D. super();

Correct Answer: D. super();


17. Which of these methods return a class object given its name?
A. getClass()
B. findClass()
C. getSystemClass()
D. findSystemClass()

Correct Answer: D. findSystemClass()

18. Which of these functions is called to display the output of an applet?


A. display()
B. print()
C. displayApplet()
D. PrintApplet()

Correct Answer: B. print()

19. Which of these cannot be declared static?


A. class
B. object
C. variable
D. method

Correct Answer: B. object

20. Which of these is wrapper for simple data type char?


A. Float
B. Character
C. String
D. Both Option B & C

Correct Answer: B. Character


21. Which of these is an abstract class?
A. Thread
B. Runnable
C. Multithread
D. System

Correct Answer: A. Thread

22. Which of these is a mechanism for naming and visibility control of a class
and its content?
A. Object
B. Packages
C. Interfaces
D. None of the Mentioned

Correct Answer: B. Packages

23. Which of these access specifiers can be used for an interface?


A. Public
B. Protected
C. private
D. All of the mentioned

Correct Answer: A. Public

24. Package of drawstring() method is:


A. [Link]
B. [Link]
C. [Link]
D. [Link]

Correct Answer: D. [Link]


25. Which method is called first by an applet?
A. start()
B. run()
C. init()
D. paint()

Correct Answer: C. init()

26. Which of these methods can be used to output a string in an applet?


A. display()
B. print()
C. drawString()
D. transient()

Correct Answer: C. drawString()

27. Super is the predefined:


A. Keyword
B. Method
C. Keyword and Method
D. None of above

Correct Answer: C. Keyword and Method

28. Which of these is a protocol for breaking and sending packets to an address
across a network?
A. TCIP/IP
B. DNS
C. Socket
D. Proxy Server

Correct Answer: A. TCIP/IP


29. Which of these class is used to create servers that listen for either local or
remote client programs?
A. httpServer
B. ServerSockets
C. MimeHeader
D. HttpResponse

Correct Answer: B. ServerSockets

30. Which of these method of httpd class is used to get report on each hit to
HTTP server?
A. log()
B. logEntry()
C. logHttpd()
D. logResponse()

Correct Answer: B. logEntry()

You might also like