CHAP 6 A) /2
B) /3
1) The intersection of a cone with a plane gives C) /4
D) /6
A) Point Answer: A
B) Line
C) Conic Section 9) The pair of lines represented by y2 – 36 = 0 are
D) Two points
Answer: C A) Parallel
B) Perpendicular
2) The conic sections are described today by C) Non parallel
D) Coincident
A) Linear Equation Answer: A
B) Bi-Quadratic equations
C) Quadratic equations 10) The center of the circle represented by the equation (x –
D) Cubic equations 1)2 + (y – 2)2 = 4 is
Answer: C
A) (0, 0)
3) The standard conic section are B) (1, 1)
C) (1, 2)
A) Circle D) (1, - 2)
B) Parabola Answer: C
C) Ellipse / hyperbola
D) All A, B, C are true 11) The radius of the circle, represented by the equation x 2
Answer: D + 2x + 1 + y2 + 4y + 4 = 16 is
4) The degenerate conic sections are A) 16
B) 8
A) a point C) 11
B) two coincident lines D) 4
C) a pair of lines Answer: D
D) All A, B, C are true
Answer: D 12) The length of the diameter of the circle represented by
the equation 2x2 + 2y2 – 8 = 0, is
5) The equation 3x2 – 4xy + 5y2 = 0 is called
A) 8
A) Quadratic B) 4
B) Linear C) 2
C) Explicit D) 16
D) Homogeneous Answer: B
Answer: D
13) The length of the chord of the circle defined by
6) The two lines represented by the equation x2 + 4x + 4 + y 2 + 6y + 9 = 9, passing through the
8x2 + 41xy - 8y2 = 0are center is
A) Parallel A) 9
B) Non Parallel B) 3
C) Perpendicular C) 6
D) Coincident D) 4
Answer: C Answer: C
7) If the two lines represented by the equation 14) The circumference of the circle represented by
ax2 + 2hxy + by2 = 0 are perpendicular then, x2 + 2x + 1 + y2 + 2y + 1 = 25 is
A) a=b A) 2
B) h = ab B) 25
C) a+b=0 C) 10
D) h=a+b D) 5
Answer: C Answer: C
8) The angle between the pair of lines represented by , 3x 2 – 15) The length of the chord of the circle
4xy – 3y2 = 0 is x2 – 2x + 1 + y2 – 6y + 9 = 9 passing through the point
(1, 3) is
A) 9 21) the equation of the circle given in the figure is
B) 6
C) 3
D) 18
Answer: B
16) If length of a chord of the circle x 2 – 2x + 1 + y 2 + 2y + 1 =
25 is 10, then it will pass through the point
A) (-1, 1)
B) (1, -1) A) x2 + y2 = 10
C) (1, 5) B) (x – 5)2 + y2 = 25
D) (5, 1) C) (x + 5)2 + y2 = 25
Answer: B D) x2 + (y - 5)2 = 25
Answer: B
17) The equation of the circle given in the figure is
22) The circumference of the circle given in the figure is
A) (x + 1)2 + (y + 2)2 = 4
B) (x - 1)2 + (y - 2)2 = 9
C) (x - 1)2 + (y - 2)2 = 2
D) (x - 1)2 + (y - 2)2 = 4 A) 6
Answer: D B) 9
C) 3
18) In the figure the length of the chord AB is D) 12
Answer: A
23) If g2 + f2 – c = 0 then the circle reduces to
A) a line
B) a point
C) two points
A) 4 D) none of these
B) 5 Answer: B
C) 6
D) 8 24) In the equation of a circle the coefficient of x 2 and y2
Answer: C are
19) The circumference of the circle given in the figure is A) Positive
B) Negative
C) Equal
D) Unequal
Answer: C
25) The equation of a circle is an equation of
A) Second degree in x
A) 6 B) Second degree in y
B) 4 C) First degree in x and y
C) 2 D) Second degree in x and y
D) 8 Answer: D
Answer: A
26) In the equation of a circle there is no term involving
20) If a point P is outside the circle then from this point we can
draw A) x
A) one tangent to the circle B) y
B) two tangents to the circle C) xy
C) three tangents to the circle D) x2
D) no tangent to the circle Answer: C
Answer: B
27) The equation 3x2 + 3y2 – 213x + 97y + 329 = 0 represents a C) Ellipse
D) Hyperbola
A) Line Answer: B
B) Circle
C) Ellipse 3) If e < 1 then the conic is
D) Parabola
Answer: B A) a circle
28) In the figure the measure of 1 is B) a parabola
C) an ellipse
D) a hyperbola
Answer: C
4) If e > 1 then the conic is
A) a circle
A) 45o B) a parabola
B) 60o C) an ellipse
C) 90o D) a hyperbola
D) 120o Answer: D
Answer: C
5) Locus of points in a plane, the distance of each of
29) The equation of the tangent to the circle x 2 + y2 = 8 at the which from a fixed point is equal to its distance from a
point (2, 2) is fixed straight line in the plane is called
A) 2x + y = 8 A) a circle
B) x–y=4 B) a parabola
C) x+y=2 C) an ellipse
D) 2x + y = 4 D) a hyperbola
Answer: A Answer: B
30) If x2 + y2 = 4 represents a circle then the point (-2, 0) lies 6) Locus of points in a plane, the distance of each of
which from a fixed point is less than its distance from a
A) Inside the circle fixed line in the plane is called
B) Outside the circle
C) On the circle A) a circle
D) None of these B) a parabola
Answer: C C) an ellipse
D) a hyperbola
31) If a body is moving with a uniform angular speed around a Answer: C
circular path then the linear velocity of the body is directed
along 7) Locus of points in a plane, the distance of each of
which from a fixed point is greater than its distance
A) The circular path from a fixed line in the plane is called
B) The normal to the path
C) The tangent to the path A) a circle
D) None of these B) a parabola
Answer: C C) an ellipse
D) a hyperbola
9. Conic Section II, Parabola, Ellipse and Answer: D
Hyperbola
8) the vertex of the parabola y2 = - 8x is
1) If the conic is a parabola then the value of eccentricity is
A)(-2, 0)
A) 0 B)(2, 0)
B) 1 C)(0, 0)
C) less than 1 D)(0, -2)
D) greater than 1 Answer: C
Answer: B 9) The axis of the parabola x2 = - 4y is
2) If e = 1 then the conic is a A) x-axis
B) y-axis
A) Circle C) x and y-axis
B) Parabola D) none of these
Answer: B A) x2 = - 16y
10) The equation of the axis of the parabola y2 = 16x is B) x2 = 16y
C) y2 = - 16x
A) x–y=0 D) y2 = 16x
B) x+y=0 Answer: C
C) x=0
D) y=0 15) The length of the latus rectum of parabola given in the
Answer: D figure is
11) The equation of the latus rectum of the parabola
y2 = -16x is
A) x=4
B) y = -4
C) y–4=0
D) x+4=0
Answer: D
12) the equation of the parabola given in the figure is A) 4
B) 8
C) 2
D) –8
Answer: B
16) the equation of the latus rectum of the parabola given in
the figure is
A) x2 + 8y = 0
B) y2 = - 8x
C) y2 = 8y
D) x2 = 8y
Answer: A A) x=5
B) y –5 = 0
13) the length of the latus rectum of the parabola given in the C) x = -5
figure is D) y = -5
Answer: B
17) The coordinates of the focus of the parabola
(x – 3)2 = 4(y – 2) is
A) (0, 3)
B) (0, 2)
C) (3, 3)
D) (3, 2)
Answer: C
A) 3
B) – 12 18) The coordinates of the vertex of the parabola
C) 6 (x – 5)2 = 4(y – 4) is
D) 12
Answer: D A) (0, 5)
B) (0, 4)
14) The equation of the parabola given in the figure is C) (4, 5)
D) (5, 4)
Answer: D
19) The equation of the axis of the parabola
(x – 3)2 = 2(y + 4) is
A) x = -3
B) x – 3 = 0
C) y + 4 = 0
D) y = 4
Answer: B
20) The equation of the Directrix of the parabola 27) In an ellipse the mid point C of the major axis is called
(x – 3)2 = 4(y – 2) is A) The center of the ellipse
B) Focus of the ellipse
A)x=1 C) Vertex of the ellipse
B)y=2 D) Second focus
C)y – 1= 0 Answer: A
D)y = -1 28) The curve of the parabola y2 = 4ax is symmetrical with
Answer: C respect to
21) The equation of the latus rectum of the parabola
(x +1)2 = 4(y – 2) is A) Origin
B) X-axis
A) y–3=0 C) Y-axis
B) y = -3 D) Both the axis
C) x=3 Answer: B
D) x = -3
Answer: A x2 y 2
22) the equation of the tangent at the vertex of the parabola (x + + =1
3)2 = 4(y – 2) is 29) The curve of the ellipse 9 4 is symmetrical
about
A) x = -3
B) y = 0 A) the x-axis
C) y – 2 = 0 B) the y –axis
D) y = -2 C) the origin
Answer: C D) all A, B, C are true
Answer: D
23) The coordinates of the vertex of the parabola
(y – 3)2 = 4(x – 1) is x2 y 2
+ =1
A) (0, 0) 30) In the ellipse 8 6 , the value of eccentricity is
B) (3, 1)
C) (1, 3) 1
D) (-3, -1)
Answer: C A) 3
2
24) The equation of the circle whose diameter is the latus
rectum of the parabola x2 = 4y is B) 3
3
A) (x – 2)2 + (y – 1)2 = 4
B) x 2 + (y – 1)2 = 2 C) 2
C) x 2 + (y + 1)2 = 4 1
D) x 2 + (y – 1)2 = 4
D) 2
Answer: D
Answer: D
x2 y 2 31) If one of the foci of an ellipse is S(1, 0), then the
+ =1 distance between the two foci is (center of the ellipse
25) In the ellipse 4 9 the length of the major axis is
lies at the origin)
A) 3
A) 3
B) 2
B) 2
C) 6
C) 4
D) 9
Answer: C D) √2
Answer: B
2 2
x y
+ =1
26) In the ellipse 9 16 the length of minor axis is
A) 3
B) 6
C) 9
D) 4
Answer: B