0% found this document useful (0 votes)
3 views10 pages

Class 7th Computer

The document covers key concepts related to programming in BASIC-256, including conditional statements, looping statements, and societal impacts of IT. It includes exercises such as fill-in-the-blanks, true or false questions, multiple-choice questions, and short answer questions to reinforce learning. Topics discussed include control statements, software piracy, plagiarism, and data privacy.

Uploaded by

lukkilalla
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views10 pages

Class 7th Computer

The document covers key concepts related to programming in BASIC-256, including conditional statements, looping statements, and societal impacts of IT. It includes exercises such as fill-in-the-blanks, true or false questions, multiple-choice questions, and short answer questions to reinforce learning. Topics discussed include control statements, software piracy, plagiarism, and data privacy.

Uploaded by

lukkilalla
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

PARAGON CONVENT SCHOOL

SECTOR 24 - B CHANDIGARH
CLASS 7
CH- 8 CONDITIONAL STATEMENTS IN BASIC-256

BRAIN DEVELOPER
A. Fill in the blanks:

1. GOTO statement is referred to an unconditional transfer control.


2. String variable must be followed by a $ symbol.
3. CLS statement is used to clear the output screen.
4. If the condition after IF is true, then the instructions specified after THEN are executed.
5. Label is a sequence of characters that identifies a location within a program.

B. State true or false:

1. Constants can change their values during the execution of a program. False
2. Numeric value can hold only numbers. True
3. The condition in IF…THEN…ELSE statement is given by the logical operators. False
4. GOTO statement transfers the program control from one statement to another. True
5. An infinite loop is terminated by pressing the Stop button. True

C. Multiple choice Questions:

1. ……………. operator returns True, if at least one of the relational expression is True.

a) AND b) OR c) NOT

2. …………………. statement is used for making decisions based on comparisons.

a) PRINT b) INPUT c) IF..THEN

3. In IF…THEN...ELSE statement is the condition is False, the the statements after ………..
will be executed?

a) ELSE b) IF c) THEN

4. The ……….………… statement is used to transfer the program control from one statement to
another.

a) PRINT b) INPUT c) GOTO


5. ………… statement is used when we want to have more than one choice in the IF…. THEN
statement.

a) ELSE IF b) GOTO c) IF…. THEN…. ELSE

D. Identify the errors.

1. IF A$ = 5 THAN GOTO
START
Ans. IF A = 5 THEN GOTO START

2. IF A>B THEN
PRINT A IS GREATER
Ans. IF A>B THEN
PRINT “A IS GREATER”

3. B$ = HELLO
IF A=B THEN
PRINT A
Ans. B$ = “HELLO”
IF A=B THEN
PRINT A

4. IF A > B AND A > C


PRINT A + B
ELSE PRINT A – B
Ans. IF A > B AND A > C THEN
PRINT A + B
ELSE PRINT A – B

5. IF X= “SUNDAY”
THEN PRINT, “HAVE FUN”
ELSE PRINT, “FOLLOW THE ROUTINE”
Ans. IF X= “SUNDAY” THEN
PRINT “HAVE FUN”
ELSE
PRINT “FOLLOW THE ROUTINE”
E. Answer the following Questions:
1. What are constants and variables?
Ans. Constants are the values that do not change during the execution of a program. A variable is
a named location in the memory of computer that stores data temporarily.

2. What is the use of Control statements?


Ans. In a program, the statements are generally executed in a sequential manner. However, at
times the user may need to change this order of execution, either by repeating or skipping the
execution of a few statements subjected to a given condition. In such situations, the task can be
performed by the use of Control statements.

3. Define IF…THEN statement with the help of an example.


Ans. The IF…THEN statement is the most basic type of control statement. It is used to check
conditions, which contain comparison operators. It checks only the “TRUE” condition of the
program and comes to an end.
For example: IF X>Y THEN C=C+1, it means that if X is greater than Y, then 1 is added to the
value of C.

4. Briefly explain the conditional statement IF…. THEN…. ELSE.


Ans. IF…. THEN…. ELSE is a decision-making statement. If the condition given after IF is
true, statements specified after THEN is executed. But if the condition is False, then the
statement after ELSE are executed.
Syntax: IF <condition> THEN <statement1> ELSE <statement2> END IF

5. Explain the use of the END IF statement with the help of an example.
Ans. END IF allows a user to have multiple commands after the IF…. THEN statement, but they
must start on the line after the IF statement. The END IF appears after the completion of the
program but before the END statement.
For example: INPUT X
IF X>10 THEN
PRINT “X is greater than 10”
ELSE
PRINT “X is not greater than 10”
END IF
END
6. Write the difference between GOTO statement and GOSUB statement.
Ans. The GOTO transfers the control to a specified label and allows the execution of program for a
specific number of times. Once the condition is satisfied, the execution stops.
The GOSUB- RETURN command is same as GOTO, when it encounters a RETURN statement,
the program returns back to the GOSUB command.

7. Name the three types of Logical operators. Give examples.


Ans. The three types of Logical operators are:
i) AND: This operator returns only ‘True’ only if both the relational expressions are True.
For example: C>A AND C>B.
ii) OR: This operator returns only ‘True’ if at least one of the relational expressions is True.
For example: B>A AND B>C.
iii) NOT: This operator is used with single relational expression. It returns ‘True’ if the
relational expression returns ‘False’ and vice – versa. For example: Not A>C.
PARAGON CONVENT SCHOOL
SECTOR 24 - B CHANDIGARH
CLASS 7
CH- 9 LOOPING STATEMENTS IN BASIC-256

BRAIN DEVELOPER
A. Fill in the blanks:

1. Loop means repeated execution of statements for a fixed number of times in a program.
2. The pause statement tells BASIC-256 to stop executing the current program for a specified
number of seconds.
3. The control variable is assigned an initial and final value in FOR..NEXT statement.
4. FOR statement is always used along with the NEXT statement.
5. The step value is optional and can be either positive or negative.

B. State true or false:

1. Looping techniques reduces the number of instructions. True


2. FOR statement increments the value of the control variable by one. False
3. The same control variable can be used in different loops. False
4. In Nested loop, the outermost loop will be executed first, before the inner loop. False
5. There can be a maximum of nine loops within a loop. True
6. STEP value can also be negative. True

C. Multiple choice Questions:

1. Which variable keeps a track of the number of iterations the program has been executed in a
loop?

a) CONTROL b) NEXT c) FOR

2. Which value is optional and can either be positive or negative?

a) FOR b) STEP c) NEXT

3. Which statement increments a control variable, and directs the program control back to the
FOR statement?

a) NEXT b) FOR c) STEP


4. Which statement shifts the control back to the WHILE statement?

a) END WHILE b) WEND c) END

5. Which command pauses the execution of loop in BASIC-256?

a) Pause b) STOP c) END

D. Answer in one word.

1. Name the technique in programming that reduces the number of instructions.


Ans. Looping
2. Which loop will get executed first in Nested For…Next loop?
Ans. Inner loop gets executed first
3. Name the variable that controls and counts the iteration of a loop.
Ans. Control Variable
4. Which statement is used when a loop has to be executed while a given condition remains
true?
Ans. NEXT statement
5. Which loop continues to repeat a block of statements as long as the condition is false?
Ans. Do UNTIL loop

E. Answer the following Questions:


1. What is looping?
Ans. Looping means repeated execution of a statement or a set of statements. The advantage of
using looping technique in programming is that it reduces the number of instructions and memory
space.

2. Define the FOR…NEXT looping statement.


Ans. The process of repeating a program segment in a loop can be simplified and controlled by
using FOR…NEXT statement. This also reduces the length of a program.
SYNTAX:
FOR <control variable>=<initial value>To<final value>
Statement(s)
NEXT<control variable>
3. What is the use of STEP statement in FOR…NEXT?
Ans. By default, the NEXT statement increments the value of the control variable by 1, but we
can increase or decrease the value as per our choice using STEP statement. STEP value is optional
and can either be positive or negative.

4. Describe the term nested loop.


Ans. The use of a loop statement within another loop statement is known as nested loop. For
example, the FOR…NEXT which lies outside or encloses the second FOR…NEXT statement is
called Outer loop. The one, which lies inside is called Inner loop.

5. How is WHILE…END WHILE loop different from DO UNTIL loop?


Ans. WHILE…END statement is used when a loop has to be executed repeatedly, while a given
condition remains true. Whereas, when a loop has to be executed repeatedly as long as the condition
is false. In such cases, DO UNTIL statement is used.

6. Write the syntax of DO UNTIL loop.


Ans. Syntax:
DO
<statement>
UNTIL<condition>

7. What is the use of PAUSE statement?


Ans. The PAUSE statement stops executing the current program for a specified number of seconds.

8. Write the difference between WHILE…END WHILE and FOR…NEXT loop.


Ans. When a loop has to be executed repeatedly while a given condition remains true, the
WHILE…END WHILE statement is used. WHILE statement directs the computer about how many
times the process has to be repeated and END WHILE statement shifts the control back to the
WHILE statement. The FOR…NEXT statement is used when a group of statements is to be executed
for a specific number of times. This also reduces the length of a program.
PARAGON CONVENT SCHOOL
SECTOR 24 - B CHANDIGARH
CLASS 7
CH- 10 SOCIETAL IMPACTS OF IT
BRAIN DEVELOPER
A. Fill in the blanks:

1. Computer users have to follow certain codes of conduct which are collectively known as
Computer Ethics.
2. Piracy means unauthorized selling of software for temporary use.
3. Acknowledging the readers about the source from where the material has been taken is called
citation .
4. Spam is the electronic version of junk mail.
5. Software Piracy refers to the theft of software through illegal copying of genuine programs.
6. A trademark is a logo or symbol printed on commodities of business to make it exclusive.

B. State true or false:

1. Minimal plagiarism is the most common type of plagiarism in the field of education. True
2. Piracy is considered legal. False
3. Software Piracy leads to a loss of immense wealth of the owner of the software. True
4. Intellectual Property is a term referring to legal property rights of a person over his or her
creations of mind. True
5. Plagiarism is a right concerned with the manufacture of products. False

C. Multiple choice Questions:

1. The common types of Intellectual Properties are ______.

a) Copyright b) Industrial Property c) Both a and b

2. The right to decide how much personal information one wants to communicate with others is
known as _______.

a) Patent b) Copyright c) Privacy

3. The copyright of a work lasts for the life of a author, plus an additional _______ years.

a) Fifty b) Sixty c) Seventy


4. Sharing software with friends, co-workers and others is an example of ________.

a) Softlifting b) Renting c) Hard Disk Loading

5. ________ is an illegal act in which one steals someone else’s work and pretends it as one’s
own.

a) Plagiarising b) Piracy c) Copyright

6. A ________ policy informs customers about a company’s registration under the Data
Protection Act.
a) Data b) Privacy c) Software

D. Answer the following Questions:


1. What is Plagiarism? Write its types.
Ans. Plagiarism means using or copying the language and thoughts of some other person and
presenting it as your original work. Some of the types of Plagiarism are, Minimal, Substantial,
and Complete.

2. Define Data Privacy. Why it is important?


Ans. Data Privacy can be defined as the relationship between collection and distribution of data,
technology, privacy, the legal and political issues surrounding them.

3. What do you understand by Software Piracy? Name its types.


Ans. Software Piracy refers to the theft of software through illegal copying of genuine programs
or counterfeiting and circulation of products, which are the duplicate copies of the original.
Types of Software Piracy are: Softlifting, Online Uploading and downloading, Software
counterfeiting, Hard disk loading and Renting.

4. How does the internet affect the privacy rights? Explain.


Ans. The use of internet can affect the privacy rights and personal data of a person. The internet
operations generate a large amount of personal information that provides insights into our
personality and interests.
Privacy issues related to identity include the possible misuse of a person’s email identity and
address.
i) Ease of access and the misuse of email addresses has led to the practice of sending vast
amounts of unwanted emails.
ii) Identification through e-mail website transactions and the ability to locate people physical
addresses easily through national and international directions has raised new privacy
concerns.

5. Differentiate between Copyright and Patent.


Ans. Copyright is a right granted by law to the creator for his or her original work. Here, the rights
regarding creating a copy of any product are reserved by the author or company. Legal action can
be taken if someone copies the work without the permission of the author or organization. The
copyright of a work lasts for the life of author, plus an additional 70 years.
On the other hand, Patent is a right concerned with a new invention to manufacture the patented
product or use the patented process. It is concerned with the design and algorithm of the product
rather than the entire product. The patent is valid for 20 years from the date of filling of patent
application.
6. How can you prevent Plagiarism?
Ans. Steps to prevent Plagiarism:
i) The simplest way to prevent Plagiarism is by citing sources.
ii) One must reach the source that tells the readers the basis of one’s ideas and the extent of
research.
iii) To avoid Plagiarism, one can rephrase the material.
iv) Use quotation marks around all of the quoted words to avoid Plagiarism.
v) Students should be encouraged to present their original, thoughtful, and innovative ideas
instead of portraying someone else’s work as their own.

You might also like