0% found this document useful (0 votes)
2 views34 pages

Solution

The document contains a series of physics, chemistry, and mathematics questions, primarily in a multiple-choice format, covering topics such as fundamental physical constants, motion equations, chemical properties, and mathematical equations. Each section presents problems that require calculations or conceptual understanding to determine correct answers. The questions are structured to assess knowledge in various scientific and mathematical principles.

Uploaded by

shashidelhi0212
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
2 views34 pages

Solution

The document contains a series of physics, chemistry, and mathematics questions, primarily in a multiple-choice format, covering topics such as fundamental physical constants, motion equations, chemical properties, and mathematical equations. Each section presents problems that require calculations or conceptual understanding to determine correct answers. The questions are structured to assess knowledge in various scientific and mathematical principles.

Uploaded by

shashidelhi0212
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

17-05-2026

9610WJA802528260005 JA

PHYSICS

SECTION-I (i)

1) Three fundamental physical constants are Planck’s constant Kg-m2/s, the


gravitational constant G = 6.67 × 10–11 m3/Kg-s2 and the speed of light C = 3 × 108 m/s. These
constants can be combined to yield quantity with dimensions of length. This length is called Planck’s
length. Value of Planck’s length is (Assuming proportionality constant equal to 1 ) :-

(A) 1.6 × 10–30 m


(B) 1.6 × 10–35 m
(C) 1.6 × 10–40 m
(D) 1.6 × 10–46 m

2) If = 4 units , = 10 units & •( + ) = 20 units, find

(A)
(B)
(C) 21 units
(D) zero

3) The unit vector parallel to the resultant of vectors = and = is

(A)

(B)

(C)

(D)

4) If x denotes displacement in time t and x = a cos t, where a is a constant then the acceleration is–

(A) a cos t
(B) –a cos t
(C) a sin t
(D) –a sin t

5) The relation between time t and position x is t = ax2 + bx, where a and b are constants. The
acceleration is :-

(A) – 2abv2
(B) 2bv3
(C) –2av3
(D) 2av2

6) Brakes are applied at t = 0 in a car travelling with a speed of 72 km/hr which produces a
retardation of 5 m/s2. Displacement of car in 0 to 6 seconds is

(A) 30 m
(B) 20 m
(C) 40 m
(D) 50 m

SECTION-I (ii)

1) The position of a golf ball moving uphill along a gently sloped green is given as a function of time
t by x = 2 + 8t – 3t2 :-

(A) Speed of ball at t = 1s is 2 m/s.


(B) Velocity of ball at t = 2 s is –4m/s.

(C)
Average speed of ball from t = 1 s to t = 2 s is m/s.
(D) Acceleration of ball at t = 3 s is – 6 m/s2.

2) The displacement x (in metres) at time t (in seconds) of a particle are related as

(A) The particle is moving with uniform velocity


(B) The particle is moving with uniform acceleration of 8 m/s2
(C) It is at x = 0 when t = 1 s
(D) The displacement of the particle from t = 0 to t = 1/4 s is zero.

3) The position of a body moving rectilinearly is given by x = t2 – 4t + 3. If motion starts at t = 0,


then at t = 5 sec

(A) Distance from origin is 8 m


(B) Distance travelled is 13 m
(C) Distance from origin is 13 m
(D) Distance travelled is 8 m

4) A Diwali rocket is fired from ground at time t = 0 and it goes straight up. Take the launch point as
origin and vertically upward direction as positive y direction. The acceleration of the rocket is given
by :
a = g – kt2; 0 ≤ t ≤ t0
0
a = –g; t > t , where .

(A)
Maximum velocity of the rocket during the up journey is .

(B)
Maximum height attained by the rocket is .

(C)
Maximum height attained by the rocket is .

(D)
The time of flight of rocket is .

5) If vectors and represent two sides of a triangle,


then the third side can have length equal to :

(A) 3m
(B) 5m
(C) 6m
(D) 2m

6)

A force N causes a displacement m. The work done is


36 J. Find the value of C :-

(A) 4
(B) 5
(C) –7
(D) –2

SECTION-II

1) A student of TFP1 batch forgot Newton’s formula for speed of sound but he remembers that there
were speed (v), pressure (p) and density (d) in the formula. He then start using dimensional analysis
to find the actual relation by assuming . Find the value of x–y.

2) The sum of two unit vectors is a unit vector. If the magnitude of their difference is x, then find
value of x2.

3) A stone falls from rest. The total distance covered by it in the last second of its motion is equal to
the distance covererd in the first three seconds of its motion. How long does the stone remains in
the air?

4) A man jumps from a stationary helicopter which is situated at a height of 100 m. The man opens
the parachute after falling a distance 80 m and finally reaches the ground at 10 m/s. If net

retardation of man after opening parachute is a (in m/s2) find .

5) An object loses 20% of its speed after moving 108 m. If maximum distance travelled by the object
before stopping is 100 x (in meter). Then value of x is (Assume uniform retardation).

6) A particle is thrown upwards from ground. It experiences a constant air resistance which can
produce a retardation of 2 m/s2 opposite to the direction of velocity of particle. The ratio of time of

ascent to the time of descent is , where α and β are integers. Find minimum value of α + β [g =
10 m/s2]

CHEMISTRY

SECTION-I (i)

1) "X" mL of a 60% alcohol by weight (d = 0.6 gm/mL) must be completely used to prepare 200 mL
of 12% alcohol by weight (d = 0.9 gm/mL). Then the value of "X" will be :

(A) 20
(B) 40
(C) 60
(D) 80

2) The correct order of energy of following spectral lines is -

(A) 1 > 3 > 2 > 5 > 4


(B) 3 > 1 > 2 > 4 > 5
(C) 3 > 2 > 1 > 4 > 5
(D) 5 > 4 > 3 > 2 > 1

3) When α-particles strike a thin gold foil then :-

(A) Most of the α-particles do not pass through the gold foil
(B) Most of the α-particles get deflected back
(C) Most of the α-particles get deflected through small angles
(D) Most of the α-particles pass through without any deviation
4) The energy of the second Bohr orbit of the hydrogen atom is –328 KJ/Mole ; hence the energy of
4th Bohr orbit would be :-

(A) –1312 KJ mol–1


(B) –82 KJ mol–1
(C) –41 KJ mol–1
(D) –164 KJ mol–1

5) The I.P. of a hydrogen like species is 36 V. What is the value of second excitation energy ?

(A) 5 eV
(B) 12 eV
(C) 32 eV
(D) 27 eV

6) The uncertainty in the momentum of an electron is 1.0 × 10–5 kg m s–1. The uncertainty of its
position will be
–34 2 –1
(h = 6.626 × 10 kg m s ) -

(A) 1.05 × 10–28 m


(B) 1.05 × 10–26 m
(C) 5.27 × 10–30 m
(D) 5.25 × 10–28 m

SECTION-I (ii)

1) An α-particle having kinetic energy 4.0 MeV is projected towards tin nucleus (Z = 50). Select the
correct information(s) regarding the α-particle.

(A) Its distance of closest approach towards the nucleus is 3.6 × 10−14 m.
(B) Its potential energy at a distance of 9.0 × 10−14 m from the nucleus is 1.6 MeV.
(C) Its kinetic energy at a distance of 4.5 × 10−14 m from the nucleus is 0.8 MeV.
(D) At a moment, the distance between α-particle and the nucleus becomes 2.0 × 10−16 m.

2) Which of the following statement(s) is/are correct?

(A) Proton has high value of e/m as compared to He-nucleus


If the uncertainties in the position and momentum are equal then the uncertainty in the velocity
(B)
=
If for some reason the potential energy of an electron in the Ist shell of H-atom becomes
(C)
–54.4 eV then the I.E. of the electron is +27.2 eV
If for some reason the potential energy of an electron in the 1st shell of H-atom becomes –54.4
(D)
eV then the energy required to remove the electron from the 2nd shell will be 6.8 eV

3) A gaseous mixture contains SO2​ and O2​. The relative vapor density of the mixture with respect to
CH4​ is 2.5. Which of the following is/are correct?

(A) The mole fraction of SO2​ is 0.25.


(B) The mass fraction of O2​ is 0.6.
(C) If 100 g of this mixture is taken, it contains 1.25 moles of SO2​.
(D) The average molecular mass of the mixture is 40 g/mol.

4) Calculate mass % & mole % of H2 in a mixture of H2 and O2 if average molecular mass of the
mixture is 14.

(A) 50 % by mole
(B) 60 % by mole
(C) 8.57% by mass
(D) 10% by mass

5) Which of the following sample/s must have molar mass greater than that of a mixture of CO & CO2
?

(A) Pure Ne
(B) Pure O3
(C) Mixture of SO2 & N2O5
(D) Mixture of SO2 & F2

6) A sodium street light gives off yellow light that has a wavelength of 600 nm. Then (For energy of

a photon take E = )

(A) frequency of this light is 7 × 1014 s–1.


(B) frequency of this light is 5 × 1014 s–1.
(C) wave number of the light is 3 × 106 m–1.
(D) energy of the photon is approximately 2.07 eV.

SECTION-II

1) The ionisation energy of a hypothetical hydrogen like species is 36 eV. What is the value of
excitation energy from ground state to 1st excited state. (in eV)

2) The work function ( ) of some metals is listed below. The number of metals which will show
photoelectric effect when light of 300 nm wavelength falls on the metal is:

3) The work function for a metal is 40 eV. To emit photo electrons of zero velocity from the surface
of the metal, the wavelength of incident light should be X nm. Then what is 'X' ?
4) A sample of H2SO4 (density 1.787 g mL–1) is labeled as 86% by weight. What is molarity of acid ?

5) A sample of C12H22O11 has 24 g carbon, then let number of hydrogen atoms present in the same
sample be x × 1024. Find x upto 2 decimal places (use avogadro's no = 6 × 1023)

6) Concentrated aqueous sulphuric acid is 98% H2SO4 by mass and has a density of 1.80 gmL–1.
Volume of acid required to make one litre of 0.1 M H2SO4 solution is (Write first integer in answer)

MATHEMATICS

SECTION-I (i)

1) From first 100 natural numbers, number of numbers which are divisible by 2 but not by 3, is

(A) 24
(B) 50
(C) 34
(D) 16

2) A survey shows that of the people in a city read newspaper A whereas 76% read newspaper
B. If x% of the people read both the newspapers, then a possible value of x can be :

(A) 37
(B) 65
(C) 29
(D) 55

3) If N = 2345678pq is divisible by 4 and 5 then number of ordered pair (p, q) is :

(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) None of these

4) Let N = {x : 32x + 2 – 13 × 6x + 4x + 1 = 0 & x ∈ R}. If S is sum of distinct elements of set N, then S2


is :

(A) –1
(B) 1
(C) 5
(D) 4

5)
If p > q > 0 are two real numbers, then the value of

is -

(A) independent of q
(B) independent of p
(C) independent of both p and q
(D) dependent on both p and q.

6) A number 'X' (X > 200) when divided by '7' gives a remainder of '5'. When X3 + X2 is divided by 7
then the remainder is

(A) 1
(B) 5
(C) 3
(D) 4

SECTION-I (ii)

1) If x and y are integers such that y + 2x + 3 – xy = 0, then which of the following option(s) is(are)
true

(A) maximum value of x + y is 6


(B) minimum value of x + y is –6
(C) maximum value of x + y is 9
(D) minimum value of x + y is –3

2) If a and b are non-zero real numbers and the value of expression

is equal to P, then which of the


following about P is /are correct?

(A) P is a prime number


(B) P is not a prime number
(C) P is coprime with every other natural numbers
(D) Sum of all the factors of P is a prime number

3) If , then

(A) sum of the digits of number 'a' is 5.


(B) sum of the digits of number 'a' is 7.
(C) last digit of number 'a' is 3.
(D) 'a' is divisible by 8.
4) If the remainder R(x) = ax + b is obtained by dividing the polynomial x100 by the polynomial x2 – 3x
+ 2 then

(A) a = 2100 – 1
(B) b = 2(299–1)
(C) b = –2(299 – 1)
(D) a = 2100

5) If roots of are equal in magnitude and opposite in sign, then -

(A) p + q = r
(B) p + q = 2r
product of roots =
(C)

(D) sum of roots = 1

6) α and β are the roots of the equation x2 – 2x – 1 = 0. If k1 = α2 + β2 & k2 = , then which of


the following is/are correct option(s) -

(A) k1 + k2 = 8
(B) k1 . k2 = –12
(C) k1 + k2 = 4
(D) k1 . k2 = 12

SECTION-II

1) If x1,x2 are the roots of ax2 + bx + c = 0, then the value of is

2) Let α,β are the roots of the equation


x2 + ax + b = 0 and γ,δ are the roots of

x2 – ax + b – 2 = 0. If &
αβγδ = 24, then the value of 'a' is

3) If , then the value of

is
4) If . Find n(S)

5) A survey of 500 television viewers produced the given information : 285 watch football, 195 watch
hockey, 115 watch cricket, 45 watch football and cricket, 70 watch football and hockey, 50 watch
cricket and hockey, 50 do not watch any of the three games. How many watch exactly one of the
three games ?

6) Let a,L,e,n be real numbers with (a + L) (L + e) (e + a) ≠ 0 that satisfy

and . The value of is


ANSWER KEYS

PHYSICS

SECTION-I (i)

Q. 1 2 3 4 5 6
A. B A D B C C

SECTION-I (ii)

Q. 7 8 9 10 11 12
A. A,B,C,D B,C,D A,B A,B A,B A,C

SECTION-II

Q. 13 14 15 16 17 18
A. 1.00 3.00 5.00 3.00 3.00 5.00

CHEMISTRY

SECTION-I (i)

Q. 19 20 21 22 23 24
A. C B D B C C

SECTION-I (ii)

Q. 25 26 27 28 29 30
A. A,B,C A,B,C,D A,B,D B,C B,C B,D

SECTION-II

Q. 31 32 33 34 35 36
A. 27.00 4.00 31.00 15.68 2.20 5.55

MATHEMATICS

SECTION-I (i)

Q. 37 38 39 40 41 42
A. C D B D A C

SECTION-I (ii)

Q. 43 44 45 46 47 48
A. C,D B,D B,D A,C B,C B,C
SECTION-II

Q. 49 50 51 52 53 54
A. 1.00 5.00 0.00 4.00 325.00 12.30
SOLUTIONS

PHYSICS

1) Explain Question : We have to find Plank's length by deriving a formula using dimension
analysis.
Concept : Formula estimation by dimensional analysis.
Solution :

Comparing powers
x -y =0 ⇒ x = y
2x+3y-z= 1
-x-2y-z = 0
On solving

Final Answer : Option is (B) correct.

2)

Question Explanation: The question asks to find the magnitude of B.


Concept: Vector Algebra and Dot Product properties.
Solution:

Final Answer: Option (1)

3)

Explain Question : Find unit vector


Concept : Calculating unit vector
Solution :
Final Answer : Option (D) is correct.

4) Explain Question : Calculate acceleration using displacement time relation.


Concept : Differentiation
Solution :
x = a cos t
velocity v = –a sin t
acceleration a = –a cos t
Final Answer : Option (B) is correct.

5) Explain Question : Calculate acceleration using position time relation.


Concept : Differentiation
Solution :
t = ax2 + bx
1 = 2ax v + bv

Final Answer : Option (C) is correct.

6) Explain Question : Calculate displacement under given situation.


Concept : Application of 3rd equation of motion.
Solution :
02 = (20)2 – 2(5)d
d = 40 m
Final Answer : Option (C) is correct.

7)

Question Explanation :
We are given position of a golf ball as a function of time. We have to choose the correct
statements based on this.

Concept:
This question is based on motion with variable acceleration.

Solution:
Option (1) :
vt = 1 = 8 – 6 = 2 m/s

Option (2) :
vt = 2 = 8 – 12 = –4 m/s
For v = 0, t = 4/3 sec
So particles changes its direction of motion at t = 4/3 sec

Option (3) :

Average speed ∠ > =

<v>=

<v> =

Option (4) :

a = –6 m/s2

Final Answer: The correct options are (1), (2), (3) & (4)

8)

Explain Question : Relation between displacement and time is given and motion parameters
are to be calculated.
Concept : Relation between x, v, a and t
Solution :
4t2 = t+3+x
x = 4t2-t-3
v = 8t-1
a=8m/s2
t = 1s, x = 0
at t = 0, x = –3 &

t = , x = –3
Final Answer : Option (B,C,D) are correct.

9) Explain Question : Position and time relation is given and distance is to be calculated.
Concept : use v-t graph to find distance.
Solution :

At t = 5 sec v = 6 m/s and


2
x=5 –4×5+3
x=8m
In v–t graph distance = |area| = 4 + 9 = 13 m
Final Answer : Option (A,B) are correct.

10) Explain Question : Acceleration and time relation is given and motion parameters are to
be calculated.
Concept : Integral relation between v and a, v and x.
Solution :

Initially, acceleration is positive. It becomes zero at time


At this time velocity of rocket is maximum (vmax)
For t > t1 the acceleration becomes negative and rocket retards and finally it stops at (t = t2)

....(1)
If velocity becomes zero at time t then
maximum velocity during upward motion is at
from equation (1)

for maximum height

solving this
time of fall from highest point is

Total time of flight is


Final Answer : Option (A,B) are correct.

11)

Explain Question : 2 vectors as a side of a triangle are given and 3rd vector is to be found.
Concept : Triangle law.
Solution :

Possible lengths would be or

or
Final Answer : Option (A,B) is correct.

12) Explanation : Force does some displacement, we have to find work done.
Concept : Calculation of work done.
Solution :

W=
36 = 3C + 8 + C2
solving we get, C = 4, –7
Final answer: Option (A) & (C)
13) Question Explanation: To determine relation between given quantities using dimension
analysis.

Concept: This question is based on dimensional analysis.

Solution:
[V] = [P]x [d]y

LT–1 =
LT–1 = [ML–1 T–2]x [ML–3]y
M°L1T–1 = [Mx+y] [L–x–3y] [T–2x]
x+y=0
–2x = –1

x=

y = –x =

Final Answer: 1

14)

Explanation :- sum of two unit vectors is a unit vector we have to find magnitude of there
difference -
Concept :- addition - subtraction
Solution :- sum of two unit vectors is also a unit vector hence angel b/w them must be 120°
proof :
12 + 12 + 2 × 1 × 1 cos θ = 12
nS2 = n12 + n22 + 2n1n2cos θ
⇒ θ = 120°
2 2 2
so n = n1 + n2 – 2n1n2 cos 120°
d


final answer :- x2 = 3

15)

Explain Question : To find total time of flight of stone.


Concept : Use of kinematics of motion under gravity.
Solution :
S0-3 = Sn

0×3 +
45= 5(2n-1)
2n-1 = 9
n=5
Final Answer : (5.00)
16) Explanation: The problem describes a man jumping from a stationary helicopter at 100
m. He opens a parachute after falling 80 m and reaches the ground at 10 m/s. we need to find

the net retardation due to the porachute 'a' and then calculate
Concept:
Kinematics, free fall, Retardation.

Solution:
Velocity of man after falling 80 m under gravity (free fall)
V2 = 0 + 2 × (-10) (-80)
V = 40 m/s
downwards
Now the man travels next 20 m with
retardatioon due to parachute
Final velocity = 10 m/s, uinitial = 40 m/s
(–10)2 = (–40)2 + 2 × (a) (–20)
40a = 1600-100 = 1500

a= = m/s2

So value of

Final answer : 3

17)

Explain Question : Loss in speed with distance is given. We have to find stopping distance.
Concept : 3rd equation of motion.
Solution :

For stopping V = 0
O2 = + 2a S

S=
100 x = 300
x=3
Final Answer : Option (3.00) is correct.

18)

Explain Question : A ball is thrown from ground, considering air resistance, we have to find
ratio of time of ascent with descent.
Concept : Use of equations of motion.
Solution :
Let a be the retardation produced by resistive force, ta and td be the time of ascent and time of
descent respectively.
If the particle rises upto a height h
By 3rd equation of motion
Initial velocity, …..(1)
and final velocity at the end of the motion …..(2)

by 1st equation of motion and …..(3)


from (1), (2) and (3)

∴ = = =

Ans.
Final Answer : Option ( 5.00) is correct.

CHEMISTRY

19) Explain the question: Calculate initial volume X for solution preparation.

Concept: Mass-Volume Concentration Conversion.

Solution:
Conservation of Mass: The mass of alcohol from the initial solution must equal the mass of
alcohol in the final solution.
malcohol (initial) = malcohol (final)

X × 0.6 × = 200 × 0.9 ×


X = 60 mL

Final Answer: Option (3)

20) Question Explanation:


Find correct order of energy of spectral lines.

Concept:
This question is based on line spectrum.

Solution:
ΔE = 13.6 × z2

1.

2.

3.

4.

5. Higher the energy gap higher will be energy of spectral lines


3>1>2>4>5

Final Answer:
The correct option is (2)

21) Question Explanation: Analyze alpha-particle behavior.

Concept: Rutherford scattering experiment.


Solution: In Rutherford's gold foil experiment, alpha particles (positively charged helium
nuclei) were directed at a thin sheet of gold atoms. Observation showed that most of the alpha-
particles pass through without any deviation, which led to the conclusion that most of the
space inside an atom is empty. Only a very small fraction of particles experienced large
deflections or bounced back, indicating that the positive charge and mass are concentrated in
a tiny central region called the nucleus
Final Answer: (4)

22)

Question Explanation: Find the energy of 4th Bohr orbit of hydrogen

Concept: This question is based on Bohr's atomic model.

Solution:

Energy of nth orbit for hydrogen atom.


Given E2 = –328 kJ/mol.

Relationship:

Final Answer: Option (2)


23) Question Explanation:
Find second excitation energy.

Concept:
This question is based on Bohr's atomic model.

Solution:

E=

ΔE(1–3) = IP = IP ×
ΔE = 32 eV

Final Answer:
The correct option is (3)

24) Question Explanation: Calculating uncertainty in position given uncertainty in


momentum.

Concept: Heisenberg Uncertainty Principle calculation.

Solution: Use the minimum uncertainty relation Δx⋅Δp = ​ to calculate the minimum
uncertainty in position (Δx).
Calculation: Given: Uncertainty in momentum (Δp) =1.0 × 10−5 kg ms−1 Planck's constant

(h) = 6.626 ×10−34 kg m2s−1 Minimum uncertainty relation: Δx⋅Δp ≥ ​ To find the minimum
uncertainty in position, we use the equality:

Δx = ​

Δx = ​

Δx ≈
Δx ≈ 0.527 × 10−29 m
Δx≈ 5.27 × 10–30 m
5.27 × 10–30 m
Final Answer: (C)

25)

Question Explanation: Select the correct option for α-particle.


Concept: This question is based on Rutherford model.
Solution:
(1) (K.E.)initial = (P.E.)at distance of closest approach

or 4.0 MeV = K.
or, 4 × 106 × 1.6 × 10–19
= 9 × 109 ×
∴ Distance of closest approach, r = 3.6 × 10–14 m

(2) P.E. = K.

= 9 × 109 ×
= 1025 × (1.6 × 10–19)2 J

= = 1.6 MeV

(3) P.E. = K .

=
= 3.2 MeV
∴ K.E. of α-particle at this distance
= 4.0 –3.2 = 0.8 MeV
(4) r = 2 × 10–16 m which is less than closest distance
approach ⇒ not possible
Final Answer: (ABC)

26)

Question Explanation:
Select the correct statements.

Concept:
This question is based on Heisenberg's uncertainty principle.

Solution:

(1)

(2) Δp.Δx ≥
Δx = Uncertainty in position
Δp = Uncertainty in momentum
Since, Δx = Δp

m2Δv2
(3) PE = 2TE

∴ = –27.2 eV (Ist shell) (n = 1)

(4)
T.E of H-atom in 1st shell is -27.2 eV

So E2 = -27.2 ×
E2 = –6.8 eV
So + 6.8 eV energy is required to remove electron from 2nd shell.

Final Answer:
The correct options are (1, 2, 3, 4)

27)

Question Explanation: Finding mixture composition using relative vapor density.


Concept: Average Molar Mass and Vapor Density.
Solution:

A. [Link]/CH​​4 =2.5⟹Mavg​=2.5×16=40 g/mol. (Option D is correct).


B. Mavg​= ​ ​= 64x + 32(1−x) = 40.
C. 32x + 32 = 40 ⟹ 32x = 8 ⟹ x = 0.25. (Option A is correct).
D.

E. Mass fraction of O2​: wO2​ 0.6. (Option B is


correct).

F. In 100 g mixture: ntotal​=

7. ​ =0.25 × 2.5 = 0.625 moles. (Option C is incorrect).


Final Answer: (ABD)

28) Solution: Let mole fraction of H2 = x


Average molar mass = 14 = 2x + 32 (1 – x)
⇒ 14 = 32 – 30x
⇒ x = 0.6
Mole % H2 = 0.6 × 100 = 60%
Mass of H2 = 0.6 × 2 = 1.2 g
Mass of O2 = 0.4 × 32 = 12.8 g
Total = 14 g
Mass % H2 = 1.2/14 × 100 = 8.57%

Final Answer: Options (2), (3)

29)
Mixture of CO and CO2 will have molecular mass lying between 28 to 44.
∴ Ne has molecular mass less than lowest possible.
∴ O3 has molecular mass more than the highest possible.
SO2 & N2O5 mixture will have molecular mass between 64 to 108.
& SO2 & F2 mixture will have molecular mass between 38 to 64.
∴ (B) & (C) must be having molecular mass greater than required.
Final Answer: (B,C)

30)

Explanation: Calculate frequency, wave number and energy for λ = 600nm


Concept: This question is based on Planck quantum theory
Solution:

= = = 5 × 1014 sec–1

E= = 2.07 eV

= 1.67 × 106 m–1


Final Answer: option (2), (4)

31) Question Explanation: Calculate excitation energy of ground state to 1st excited state
Concept : This question is based on Bohr atomic model.
Solution:

E=

n1 = 1 (ground stage); n2 = 2 (1st excited state)

= 36 ×
Final Answer: 27.00

32) Explain Question: Find number of metals


Concept: Photoelectric effect
Solution: Energy of incident photon

Condition for photoelectric effect


Energy of incident work function photon
Li, Na, K, Mg will show photoelectric effect
Final answer: 4.00

33)
Explaining question : Question is asking about wave length of incident light in photo electric
effect.

Concept : Photo electric effect

Solution : Work function (W) = 40 eV = 40 × 1.6 × 10–19J

V of photo electron = zero So K.E = zero

So

So

or
or λ = 31 × 10–9 m
λ = 31 nm
Final answer : 31.00

34) Explain Question: Calculate molarity of acid


Concept: Molarity
H2SO4 is 86% by weight
Weight of H2SO4 = 86g
Weight of solution = 100g

Volume of solution = litre

Final Answer: (15.68)

35)

Question Explanation:
Question asks to find the number of hydrogen atoms in a sample C12H22O11 containing 24 g of
carbon.
Concept:
Mole Concept, Molecular Composition, Avogadro's Number
Solution:
Given: Mass of carbon = 24g: Formula = C12H22O11
Moles of carbon:

Moles of C = = 2mol
Moles of C12H22O11
1 molecule of C12H22O11 contains 12 C atoms
12 mol C present in → 1 mol C12H22O11

2 mol C present in → mol C12H22O11


Moles of hydrogen atoms:
1 mol C12H22O11 contains 22 mol H atoms
mol C12H22O11 contains = mol H atoms
Number of hydrogen atoms:
Number = Moles x Na

Number =
Number = 22 x 1023 = 2.2 x 1024
Finding x:
x×1024 = 2.2 ×1024
x = 2.20
Final Answer: 2.20

36) Question Explanation:


Find volume of 98% H2SO4 required to prepare 0.1 M H2SO4

Concept:
This question is based on concentration terms.

Solution:
Molarity of 98% H2SO4 by mass having density 1.80 g/ml will be

M= = = 18 M.

Applying M1V1 = M2V2


18 × V1 = 1000 × 0.1

V1 = = 5.55 ml

Final Answer:
The correct answer is 5.55

MATHEMATICS

37) Explain question : In this question we have to find number of numbers which are
divisible by 2 but not 3.
Concept : This question is based on number system.
Solution :

where n(2) = number of numbers divisible by 2 =


{2, 4, 6, .... 100}
n(2∩3) = number of numbers divisible by both 2 and 3
{6, 12, 18, .... 96} =
So, required number of numbers = 50 −16 = 34
Final answer : Option (3)

38) Explain Question: Given the percentages of people reading two different newspapers,
determine a mathematically valid possible percentage for those who read both.
Concept: Venn diagrams and set operations involving union and intersection constraints.
Solution:
As

From venn diagram, you can see x should be less 76 and 63 otherwise only A newspaper or
only B newspaper reader will be negative number.
Intersection of and is

From options possible value of x = 55.


Final Answer: (D)

39) Explain Question: Determine the total number of integer pairs (p, q) that make the six-
digit number 234567 (where p and q are likely digits) divisible by both 4 and 5.
Concept: Divisibility rules for 4 (last two digits) and 5 (last digit must be 0 or 5).
Solution:

∴ (p, q) ≡ (2, 0) (4, 0), (6, 0), (8, 0), (0, 0)


Final Answer: (B)

40) Explain Question: Find the square of the sum of all distinct real solutions for the given
exponential equation involving powers of 3, 6, and 4.
Concept: Solving exponential equations by substitution to form a quadratic equation.
Solution:

Let where t > 0


2
⇒ 9t – 13t + 4 = 0

⇒ t = 1 or

⇒ or ⇒ x = 0 or –2
⇒ S = 0 + (–2) = –2
⇒ S2 = 4 Final Answer: (D)

41) Explain Question: Simplify an infinite nested radical expression involving variables p and
q and determine which variable the result depends on.
Concept: Simplification of infinite surds by setting the expression to a variable and solving the
resulting quadratic.
Solution:

Let

x2 = (p – q)x + pq
x2 – (p – q)x – pq = 0
(x – p)x + q(x – p) = 0
(x – p)(x + q) = 0 x = p x = –q (rejected) Final Answer: (A)

42) Explain Question: Calculate the remainder when the expression is divided by 7,
given that X itself leaves a remainder of 5 when divided by 7.
Concept: Modular arithmetic and remainder theorem applications for polynomials.
Solution:
Let X = 7n + 5
X3 + X2 = (7n + 5)3 + (7n + 5)2
= (7n + 5)2(7n + 6)
= 7n(7n + 5)2 + 6(7n + 5)2

Remainder = 3
Final Answer: (C)

43) Explain Question: For the integer equation y + 2x + 3 - xy = 0, find all possible (x, y)
pairs to determine the maximum and minimum values of their sum.
Concept: Solving Diophantine equations by factoring into the form (x-a)(y-b) = k.
Solution:
3 = xy – y – 2x
⇒ y(x – 1) – 2(x – 1) = 5
⇒ (x – 1)(y – 2) = 5

Maximum value of x + y is 9
Minimum value pf x + y is –3
Final Answer: (C, D)

44) Explain Question: Simplify a complex expression involving a, b, and their reciprocals to
find value P, then evaluate properties of P.
Concept: Algebraic manipulation and expansion of squared binomials to simplify multi-
variable expressions.
Solution:

=
=4
4 is not a prime number and its factor are 1,2,4
Sum = 1 + 2 + 4 = 7 which is prime number
Final Answer: (B, D)

45) Explain Question: Solve a product of terms to find the value of 'a' in the
resulting fraction and check 'a' against given numeric properties.
Concept: Telescoping products using the difference of squares identity (1-x)(1+x) = 1-x2.
Solution:

Multiply and divide by

Thus a = 1024
Final Answer: (B, D)

46) Explain Question: Determine the coefficients a and b of a linear remainder ax+b
produced by dividing x100 by a specific quadratic polynomial.
Concept: Polynomial division and Remainder Theorem using the roots of the divisor.
Solution:
x100 = Q(x).(x –1)(x – 2) + (ax + b)
Solve to get a and b.
Put, x = 1,
1=a+b .....(1)
Put, x = 2
2100 = 2a + b .....(2)
eqn (2) – eqn (1)
________________________
2100 – 1 = a
⇒ b = –2(299 – 1)
Final Answer: (A, C)

47) Explain Question: Analyze a rational equation where roots are equal in magnitude but
opposite in sign to find relations between p, q, and r.
Concept: Properties of roots of a quadratic equation, specifically that the sum of roots is zero
when they are opposite in sign.
Solution:

2rx + (p + q)r = x2 + (p + q)x + pq


x2 + (p + q – 2r)x + pq – pr – qr = 0
Let roots of equation be α and – α so
sum of roots α + (–α) = –(p + q – 2r)
0 = p + q – 2r
p + q = 2r ... (1)
Product of roots = pq – pr – qr
= pq – r(p + q)

By (1)

Product of roots
Final Answer: (B, C)

48) Explain Question: Given roots of a quadratic, calculate two constants k1 (sum of squares
of roots) and k2 (sum of reciprocals) and verify their relationships.
Concept: Vieta’s formulas relating the sum and product of roots to the coefficients of a
quadratic equation.

Solution: ∵ x2 – 2x – 1 = 0 ∴ α + β = 2 & α . β = –1 k1 = α2 + β2

⇒ k1 = (α + β)2 – 2αβ ⇒ k1 = (2)2 – 2 × (–1) ⇒ k1 = 6 and

⇒ k2 = –2 k1 . k2 = –12 and k1 + k2 = 4 Final Answer: (B, C)

49) Explain Question: Evaluate a complex expression involving the roots of a general
quadratic equation ax2 + bx + c = 0.
Concept: Algebraic manipulation of roots and using the quadratic equation itself to substitute
for higher-degree terms.
Solution:
ax12 + bx1 + c = 0

⇒ ax1 + b + =0
⇒ ax1 + b =

|||y ax2 + b =
(ax1 + b)–2 + (ax2 + b)–2

Final Answer: (1.00)

50)

Question Explanation: Finding coefficient 'a' using sum of reciprocals and product of roots.

Concept: Relation between roots and coefficients

Solution:
x2 + ax + b = 0 has roots α, β

Replace x by then equation


bx2 + ax + 1 = 0

has roots similarly replacing x by in the equation x2 – ax + b – 2 = 0, we get

equation (b – 2)x2 – ax + 1 = 0 has roots

Now, αβ = b, γδ = b – 2 &
using given conditions we have

b(b – 2) = 24 &


⇒a=5

Final Answer: 5

51) Explain Question: Calculate the value of a high-power algebraic expression given a
specific reciprocal relationship between a, b, and c.
Concept: Factorization of symmetric algebraic identities to show variables are related as
negatives of each other.
Solution:

⇒b+c=0⇒b=–C

and


a = –b or a = –c
In any case expression is 0.
Final Answer: (0.00)

52) Explain Question: Find the number of natural number values for n that result in the
expression (5n2 + 3n + 8)/n being a natural number.
Concept: Divisibility in natural numbers and identifying integer factors of a constant.
Solution:

For x to be a natural no., must be natural number.

i.e., : n must be a factor of 8.


Hence only 4 values of n satisfies & 4 values of x.
Final Answer: (4.00)

53)

Question Explanation : In this question we have given a surrey information of 500 television
viewers watehing football hockey and cricket. we have to find how many watch exactly one of
the three games
Concept : This question is based on venn diagram
Solution : Let set A, set B and set C represents viewers watching football hockey and cricket
resp.
n(U) = 500, n(A) = 285, n(B) = 195
n(C) = 115, n(A∩C) = 45, n(A∩B) = 70
n(B∩C) = 50, n(A∪B∪C) = n(U) – 50 = 450
Exactly one = n(A) + n(B) + n(C) – 2n(A∩B) – 2n(A∩C) – 2n(B∩C) + 3n(A∩B∩C)
= 285 + 195 + 115 – 2(70) – 2(45) – 2(50) + 3x
= 265 + 3x
n(A∪B∪C) = n(A) + n(B) + n(C) – n(A∩B) – n(B∩C) – n(C∩A) + n(A∩B∩C)
450 = 285 + 195 + 115 – 70 – 50 – 45 + x
⇒ x = 20
265 + 3x = 265 + 60
= 325
Final Answer : 325.00
54) Question Explanation:

We have to find value of for the given conditions.

Concept:
This question is based on Number system.

Solution:

...(1)

...(2)

...(3)
Add (1), (2) and (3)

a – L + L – e + e – a = n – 123

∴ n = 123 or

Final Answer: 12.30

You might also like