Solution
Solution
9610WJA802528260006 JA
PART 1 : PHYSICS
SECTION-I
1)
A particle is projected vertically upwards with velocity u from a point O. When it returns to the point
of projection then for entire journey :- (g = 10 m/s2)
(A) t = 1
(B) t = 2
(C) t = 3
(D) t = 4
3)
6) Let and denote the velocity and acceleration respectively of a body in one-dimensional motion
:-
SECTION-III
1) In a new system of units, mass, acceleration & frequency are taken as fundamental units. If unit of
mass is 100 g, unit of acceleration is 2 m/s2 and unit of frequency is 4 sec–1, in this new system of
units, then the value of 10 J in this new system is K × 100. Fill K in OMR Sheet.
2) A gas bubble formed from an explosion under water oscillates with a time period proportional to
PadbEc, where P is the static pressure, d is the density of water and E is the energy of explosion.
Then, find the value of (–6a + 2b + 3c).
3) The sum of two unit vectors is a unit vector. If the magnitude of their difference is x, then find
value of x2.
4) Two particles are moving with velocity m/s and m/s respectively.
Time at which they are moving perpendicular to each other is ________ (sec.) (Round off to nearest
integer)
5)
If and are two non-collinear unit vectors and if , then the value of .
6)
A body is thrown up vertically with 100 m/sec. It travels a distance 5 m in last second of its' journey
while going up, (before coming to rest instantaneous). If it is thrown up by 500 m/sec, how much
distance (in meter) it travel in last second of journey while going up.
SECTION-II
2) A person moved from A to B on a circular path as shown in figure. If the distance travelled by him
is 60 m, then the magnitude of displacement would be : (Given cos135° = – 0.7)
3) A particle is moving with 2 m/s velocity at t = 0 and having a constant acceleration 1 m/s2 in
opposite direction to initial velocity. If average speed of particle in first 3 sec is v then fill value of
3v.
4) A car is moving with velocity 90 km/hr. Suddenly driver applies the brakes which produces a
constant retradation of 2.5 m/s2 at t=0. Find out the magnitude of displacement of the car in meters
in 10 sec.
5)
Water drops fall from a tap on the floor 5 m below at regular intervals of time, the first drop striking
the floor when the fifth drop begins to fall. The height (in m) of the third drop from the ground, at
the instant when the first drop strikes the ground, will be (g = 10 ms–2)
6) Velocity of particle depend on x as v = 4x2 – 4 where x is position of the particle then find
acceleration (in m/s2) at x = 1.
PART 2 : CHEMISTRY
SECTION-I
3s =
=
from these we can conclude
(A) Total number of nodal surface for 3pz & 3s orbitals are equal
(B) The angular nodal surface of 3pz orbital has the equation = /2
(C) The radial nodal surfaces of 3s orbital and 3pz orbitals are at equal distance from the nucleus
(D) 3s electron have greater penetrating power into the nucleus in comparison to 3p, electrons
2) The orbital angular momentum of an electron is Which of the following may not be the
permissible value of angular momentum of this electron revolving in unknown Bohr orbit ?
(A)
(B)
(C)
(D)
4) Which of the following may represent the possible quantum numbers of the last electron of Ga ?
[Given : Ga = 31]
(A)
(B)
(C)
(D)
5) If n + =5, then
SECTION-III
1) Wavelength of electron waves in two Bohr orbits is in ratio 3 : 5 the ratio of kinetic energy of
electron is 25 : x, hence x is :
where a0 is Bohr's radius. If the radial node in 2s be at r = 4a0 then x would be equal to _____.
3) Among the following, the element with the lowest atomic number that has a ground-state
electronic configuration of (n – 1) d5 ns1 is located in period:
4) Atomic number of Ag is 47. In the same group the atomic numbers of elements placed above and
below Ag in long form of periodic table will be x and y respectively. Give the value of (x + y)/12.
5) If 5g H2 is mixed with 14 gm of N2 for the following reaction N2 + 3H2→2NH3. At the end mass of
H2 (in gram) left unreacted is (At. wt of N = 14, H = 1)
SECTION-II
2) If the value of Azimuthal Quantum Number ℓ for an electron in a particular subshell is 3, then
what will be the minimum value of shell number associated with this electron.
3)
r=
The radius of nucleus of an atom which has 14 neutron and 13 electron will be x × 10–13 cm.
x is: [R0= 1.33 × 10-13 cm] [Answer in nearest integer]
4)
For a 3s-orbital
Calculate
5) The vapour density of a mixture containing NO2 and N2O4 is 27.6. The mole fraction of N2O4 in the
mixture is :-
[N = 14, O = 16]
6)
Uub is the symbol of an element then the atomic number of element will be ?
PART 3 : MATHEMATICS
SECTION-I
1) If α and β are the two roots of equation . Then
which of following is/are correct
(A) |α – β| = 16
(B)
(C)
2) If one of the roots of the equation is the square of the other then the value of a
is/are-
(A)
(B)
(C)
(D)
(A)
is an integer
(B)
is a rational number
(C) is an irrational number
(D) is a rational number
bc 2 4 64
4) If (a) = (2 + 1)(2 + 1)(2 + 1) ... (2 + 1) + 1, then which of the following statement is/are true,
where a is single digit & bc is two digit natural number
(A) b + c = 10
(B) a + b = 10
(C) a + c = 7
(D) a < b < c
6) If a polynomial ax3 + bx2 + cx + d vanishes at x = 1 and at x = –2 and leaves the remainder 4 & 28
when divided by x + 1 and x – 2 respectively, then d is not equal to
(A) 14
(B) 7
(C) –7
(D) –2
SECTION-III
1) The roots of a quadratic equation ax2 – 45x + 100 = 0 are two consecutive natural numbers,
where a ∈ N. The greater root is
4)
Let P(x) = x3 + ax2 + bx + c be a polynomial such that P(1) = 2, P(2) = 3, P(3) = 4, then the value of
is
5)
Let
and x is prime number greater than 2}
and then number of elements in is
6) If x, y ∈ R & , such that 8x3 – 27x6 + y3 + 18x3y = 0, then the value of is equal
to
SECTION-II
value of is
(where n(X) denotes the cardinal number of set X)
4) The number of possible ordered pairs (x,y) (where x and y are integers) which satisfy xy – 2x – y –
4 = 0 is (are)
5) If x,y,z are distinct non zero real numbers for which , then absolute value of
xyz is equal to
6) Let α,β are roots of x2 – 3x + 5 = 0. If the value of is k, then the value of (100 – |k|) is
ANSWER KEYS
PART 1 : PHYSICS
SECTION-I
Q. 1 2 3 4 5 6
A. A,B,C B,C A,B,D A,B,C,D A,C,D C,D
SECTION-III
Q. 7 8 9 10 11 12
A. 4 7 3 3 2 5
SECTION-II
Q. 13 14 15 16 17 18
A. 1.40 46.90 to 47.05 2.50 125.00 3.75 0.00
PART 2 : CHEMISTRY
SECTION-I
Q. 19 20 21 22 23 24
A. A,B,D A,B A,C,D B,D A,D A,C,D
SECTION-III
Q. 25 26 27 28 29 30
A. 9 2 4 9 2 3
SECTION-II
Q. 31 32 33 34 35 36
A. 4.00 4.00 4.00 4.00 0.20 112.00
PART 3 : MATHEMATICS
SECTION-I
Q. 37 38 39 40 41 42
A. A,B A,B A,B,D A,B A,B,C A,B,C
SECTION-III
Q. 43 44 45 46 47 48
A. 5 0 5 6 3 3
SECTION-II
Q. 49 50 51 52 53 54
A. 1.00 63.00 6.00 8.00 8.00 5.00
SOLUTIONS
PART 1 : PHYSICS
1)
2) Question Explanation:
We need to find the values of t when its velocity is zero, given the displacement equation
Concept:
This question is based on kinematics, velocity.
Solution:
v = t2 – 5t + 6
v=0
(t – 2)(t – 3) = 0
t = 2, 3
Final Answer:
The correct option are (2) and (3).
3) Explain Question: Choose correct option
Concept: Kinematic 1-D
Solution:
tascent = descent
Speed at same level is same
Final Answer: (A,B,D)
For
6t – 12 = 0
t = 2 sec
= +ive
Then minima of acceleration occurs at t = 2 sec
Final Answer: (ABCD)
= 2t – 1
v = t2 – t
Final Answer: (ABD)
Question Explanation: In a new system mass, acceleration and frequency are taken on
fundamental units. then it is asked to calculate value of 10 joules.
Concept : This question is based on this question is based on Unit and dimension.
Solution :
Joule = N. M.
=
Energy × (mass . acceleration2 / frequency2)
n1 u1 = n2 u2
n2 = 400
K=4
Final Answer : 4
9) Explanation : sum of two unit vectors is a unit vector we have to find magnitude of there
difference -
Concept : addition - subtraction
Solution : sum of two unit vectors is also a unit vector hence angel b/w them must be 120°
proof :
12 + 12 + 2 × 1 × 1 cos θ = 12
nS2 = n12 + n22 + 2n1n2cos θ
⇒ θ = 120°
so nd2 = n12 + n22 – 2n1n2 cos 120°
⇒
final answer :- x2 = 3
Final Answer : (3)
10)
4t – 2t – 6 = 0
2t – 6 = 0
t = 3 sec
Final answer :- t = 3 sec
12)
Question Explanation :
A body thrown vertically upward covers a certain distance in its last second before stopping;
find it for a higher speed.
Solution:
For vertical motion under gravity, speed becomes zero at the highest point.
Using equation:
s = ut − (1/2) g t²
Let total time of ascent = T = u / g
Simplifying:
slast = u − g(T − 1/2)
Substitute T = u / g:
slast = u − g(u/g − 1/2)
slast = g/2
Final Answer: 5
Displacement
≈ 47 m
Final Answer: (46.90-47.05)
15) Question Explanation: Find 3v, where v is the average speed of a decelerating particle
over 3 seconds, given its initial velocity and constant acceleration.
Concept : Average Speed = Total Distance / Total Time.
Solution :
Given: u = 2 m/s, a = -1 m/s², time = 3 s.
1. Time to Stop (v_f = 0):
A. v_f = u + at
B. 0 = 2 - 1(t) ⟹ t = 2 s
2. Total Distance Calculation: The particle turns at t = 2 s, so we calculate the distance in two
parts.
3. Final Value:
16) Question Explanation: A car traveling at a high speed applies its brakes, causing a
constant deceleration. We need to find the car's total displacement in meters during the first
10 seconds of braking.
Concept : This problem is solved using the equations of motion for an object under constant
acceleration.
Solution :
Given:
A. u = 90 km/hr * (5/18)
B. u = 25 m/s
2. Check the Time to Stop: First, we must check if the car stops before the 10-second mark. Let's
find the time (t_stop) it takes for the final velocity (v_f) to become 0.
A. v_f = u + at
B. 0 = 25 + (-2.5) * t_stop
C. 2.5 * t_stop = 25
D. t_stop = 10 s The car comes to a complete stop exactly at the 10-second mark.
3. Calculate Displacement (s): Since the car moves in one direction and stops at t = 10 s, we can
directly calculate the displacement.
A. s = ut + ½at²
B. s = (25)(10) + ½(-2.5)(10)²
C. s = 250 + ½(-2.5)(100)
D. s = 250 - 125
E. s = 125 m
Final Answer :
The magnitude of the displacement of the car in 10 seconds is 125 m.
= 1.25 m
Height from the ground = 5 – 1.25
= 3.75 m
Final Answer: (3.75)
at x = 1
at x = 1
v=0
a= =0×4=0
Final Answer: (0.00)
PART 2 : CHEMISTRY
19) Explain Question: Observe wave function and find correct option.
Concept: This question is based on Quantum mechanical model.
Solution:
3s orbital has two radial node at the values of radius given by solutions of
3pz orbital has one radial nodal surface at = 0 & one angular node at = /2
for 3 pz , at r = 0 = 0 while for
3s at r = 0 = maximum so, 3s has greater penetrating power than 3pz orbital
Final Answer: Options (A, B, D)
20) Question Explanation: Question is asking about may not be the permissible value of
angular momentum.
Concept: This question is based on Orbit angular momentum.
Solution:
∴l=3 ∴n≥4
22) Question Explain : Find the set of possible quantum numbers of the last electron of Ga
Concept : Quantum number
Solution :
Ga = 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d10 4p1.
Final Answer: (BD)
23)
n=4 l=1 4p
n = 3 l = 2 3d
no. of posible orbitals = 4
Final Answer: (AD)
n(FeSO4.6H2O) =
number of O-atom = 10 × 10 × NA
moles of H-atom = 10 × 12
molecules of H2O = 10 × 6 × NA
moles of electron in SO42– = 10 × 1 × 50
Final Answer: (ACD)
25)
Question explanation: Determine the value of x given the ratios of electron wavelengths and
kinetic energies in two Bohr orbits.
26)
x=2
Final answer: (2)
27)
Question Explanation:
• Find period of first element with configuration (n–1)d5 ns1.
Concept:
Half-filled d-subshells follow (n–1)d5 ns1 for stability in d-block elements.
Solution:
• General configuration:(n–1)d5 ns1 → Group 6 (Cr, Mo, W).
• Look for lowest atomic number → Chromium (Cr, Z = 24)
• Cr is in 4th period of periodic table.
28)
Question Explanation:
Finding atomic numbers of elements in the same group using magic numbers.
Concept:
Group-wise Atomic Number Trends (Magic Numbers).
Solution:
Silver (Ag) has an atomic number of 47 and belongs to Group 11 (Coinage metals). To
find the atomic numbers of elements in the same group, we use the "magic numbers" rule,
which accounts for the addition of electrons in different shells. For transition metals in the 5th
period like Ag, we subtract 18 to find the element above (Cu) and add 32 to find the element
below (Au).
• Element above (x): 47 – 18 = 29 (Copper, Cu)
• Element below (y): 47 + 32 = 79 (Gold, Au)
• Value required: = =9
Final Answer: 9
Concept:
Limiting Reagent and Stoichiometry.
Solution:
N2 + 3H2 → 2NH3
28g 6g 34g
28 g N2 combine with 6g H2.
31)
Question Explanation: Count pairs where an element with higher atomic mass is placed first.
Concept: Anomalous Pairs in Mendeleev Table.
Solution: Mendeleev's periodic table was organized by increasing atomic weight, but to group
similar properties, he occasionally placed a heavier element before a lighter one. These are
called anomalous pairs. The identified anomalous pairs are:
Total pairs identified = 4 (Pairs like Na-Mg, C-Si, and Si-P follow the correct mass order)
Final Answer: 4.00
32)
Concept:
Solution:
= 1.33 × 10–13 × 3
= 3.99 × 10–13 cm
4 × 10–13 cm
Final Answer: (4.00)
34)
Solution:
35)
Explain Question:
Asked mole fraction of N2O4
Concept:
Based on Mole fraction
Solution:
Mmix = 2 × 27.6
= 55.2 gm/mole
36) Question Explanation: Uub is the symbol for the element with atomic number
Concept: This question is based on IUPAC nomenclature
Solution:
Uub = ununbium = 112
Final Answer: (112.00)
PART 3 : MATHEMATICS
⇒ y = –6
2
x – 10x – 39 = 0
α + β = 10, αβ = –39
Final Answer : (A,B)
38) Explain Question: You are asked to find the possible values of the constant a in a
quadratic equation where one root is the square of the other root.
Concept: Relationship between roots and coefficients ( , ) and solving
quadratic equations by factoring.
Solution:
⇒ and
⇒
⇒
⇒
Hence,
Final Answer: (A, B)
39) Explain Question: After rationalizing a given expression to find rational numbers a and b,
identify which of the provided statements regarding their ratios and square roots is false.
Concept: Rationalization of denominators, equality of rational and irrational parts, and
properties of rational/irrational numbers.
Solution:
× =
= a= ,b=
(A) ∉I
(B) ∉Q
(C) ∉Q
(D) ∉Q
Hence (A), (B), (D) are not true
Final Answer: (A, B, D)
40) Explanation Question: Solving a product and simplifying its value to get a, b and c.
Concept: This question is based on manipulating the expression to find its value.
Solution:
N = 2128 – 1 + 1
⇒ ⇒ N = (4)64
41) Explain Question: Analyze the function f(x) involving multiple absolute value terms to
find its maximum and minimum values and the number of solutions for f(x) = k.
Concept: Piecewise functions, absolute value properties, and graphical analysis of functions to
determine range and number of intersections.
Solution:
42) Explain Question: Given a cubic polynomial's behavior at specific points and its
remainders when divided by linear factors, determine which value the constant d cannot be.
Concept: Remainder Theorem, Factor Theorem, and solving systems of linear equations to
find polynomial coefficients.
Solution:
Let ƒ(x) = ax3 + bx2 + cx + d
ƒ(1) = 0 and ƒ(–2) = 0
∴ x – 1 and x + 2 are factors
∴ ƒ(x) = (x – 1)(x + 2)(px + q)
Now ƒ(–1) = (–1 – 1) (–1 + 2)(–p + q)
4 = –2(–p + q) ⇒ p – q = 2 ...(1)
Now ƒ(2) = (2 – 1) (2 + 2)(2p + q)
28 = 4(2p + q) ⇒ 2p + q = 7 ...(2)
Add eq. (1) & (2)
3p = 9 ⇒ p = 3 and q = 1
∴ ƒ(x) = ax3 + bx2 + cx + d
= (x – 1)(x + 2)(3x + 1)
ƒ(0) = d = (0 – 1)(0 + 2)(0 + 1) = –2
Final Answer: (A, B, C)
43) Explain Question: Find the larger root of a quadratic equation given that the roots are
two consecutive natural numbers and the coefficient a is a natural number.
Concept: Properties of consecutive integers, sum and product of roots, and prime
factorization.
Solution:
Let root be n & n + 1
⇒
⇒ 9n2 + 9n = 40n + 20
⇒ (9n + 5) (n – 4) = 0
Hence n = 4 (as n ≠ –5/9)
Hence greater root is n + 1 i.e. 5
Alternate :
44) Explain Question: Given the value of , calculate the numerical value of a specific
expression involving and .
Concept: Algebraic identities for squares (a-b)2 and cubes (a-b)3, and manipulation of
reciprocal terms.
Solution:
..... (i)
45) Explain Question: Solve an exponential equation where the bases are reciprocals to find
the sum of all possible real values of x, denoted as λ, then find 3λ.
Concept: Exponential equations (af = ag or a=1, -1, 0), base comparison, and identifying valid
solutions for the domain.
Solution:
* * x – 2 = 3 – 2x
⇒x–4=x ⇒
no solution.
* *
⇒ x = 2 (reject) x = 4 reject
sum
⇒ 3λ = 5
Final Answer: (5)
46) Explain Question: Determine the value of P(5)/5 for a cubic polynomial P(x) given its
values at x=1, 2, and 3.
Concept: Polynomial construction using roots, specifically creating an auxiliary function g(x)
= P(x) - (x+1) that vanishes at given points.
Solution:
p(x) = x3 + ax2 + bx + c
P (1) – 2 = 0
P (2) – 3 = 0
P (3) – 4 = 0
Let p(x) – (x+1) = k (x–1) (x–2) (x–3)
k = 1 {∵ coeff. of x3 is 1 in p(x)}
⇒ p(x) = (x–1) (x–2) (x–3) + (x+1)
⇒ p(5) = (4) (3) (2) + 6
⇒ p(5) = 30
⇒ =6
Final Answer: (6)
47) Explain Question: Find the number of elements in the intersection of the complements of
three sets (A, B, C) within a defined universal set of natural numbers.
Concept: Set theory, De Morgan's Laws, cardinal number of sets, and identifying prime
numbers and multiples.
Solution:
A = {1, 2, 3, 4, 5}
B = {3, 5, 7} U = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
C = {5, 10}
= 10 – 7 = 3
Final Answer: (3)
48) Explain Question: Given an algebraic equation relating x and y, find the value of the
expression (2/x) + (y/x2).
Concept: Algebraic identity a3 + b3 + c3 - 3abc = 0, which implies a+b+c=0 or a=b=c.
Solution:
∵ 8x3 + (–27x6) + y3 = –18x3y
⇒ (2x)3 + (–3x2)3 + (y)3 = 3(2x) (–3x2)(y)
{ ∵ We know that, If a3 + b3 + c3 = 3abc
then a + b + c = 0 or a = b = c}
⇒ 2x+ (–3x2) + y = 0 or 2x = –3x2 = y
(reject)
2
⇒ 2x + y = 3x
Final Answer: (3)
49) Explain Question: Determine the number of possible values for a digit Q such that the
six-digit number 23435Q is divisible by 6.
Concept: Divisibility rules for 2 (even last digit) and 3 (sum of digits divisible by 3).
Solution:
Given N = 2 3 4 P 5 Q, P=3
⇒N=23435Q
N is divisible by 6 if it is divisible by 3 and 2
(i) Q must be even (i.e., 0, 2, 4, 6, 8)
(ii) Sum of digit 17 + Q must be divisible by 3 here valid Q = 4
So number of values of Q is one
Final Answer: (1.00)
50) Explain Question: Given relationships between the sizes of set differences and
intersections, find the value of a specific product involving the cardinalities of sets A and B.
Concept: Set cardinality formulas ( ) and solving systems of
linear equations.
Solution:
2(n (A) - n(A ∩ B)) = n(B) - n(A ∩ B)
2n(A) - n(B) = n(A ∩ B)
n(A) + 3n(B) = 5n(A ∩ B)
⇒ n(A) + 3n(B) = 10n(A) - 5n(B)
8n(B) = 9n(A)
n(A) = 8k ; n(B) = 9k
⇒ n(A ∩ B) = 7k
n(A ∪ B) = 10k = 10
k=1
∴ x – 1 = –1,1,–2,2,–3,3,–6,6
Thus number of possible ordered pairs is 8.
53) Explain Question: Given a cyclic system of three equations involving x, y and z, find the
absolute value of their product xyz.
Concept: System of equations, manipulation of differences, and solving by multiplying
equations.
Solution:
∴
Final Answer: (8.00)
54) Explain Question: For roots α,β of x2 - 3x + 5 = 0, find k from a specific expression and
then calculate (100 - |k|).
Concept: Symmetric functions of roots, Newton's sums or higher power expansions ,
and Vieta's formulas.
Solution:
α + β = 3, αβ = 5
(α + β)5 = (α5 + β5) + 5αβ(α3 + β3) + 10α2β2(α + β)
⇒ 243 = α5 + β5 + 25(–18) + 10.(25)(3)
⇒ α5 + β5 = –57