TEST PRACTICE PAPER
TPP Course : ARJUN
SUBJECT : MATHEMATICS Target: JEE (Main + Advanced) 2026
TPP No. : 7 (JEE-MAIN)
Total Marks :100 Max. Time 60
Single choice Objective ('–1' negative marking) Q.1 to Q.20 (4 mark Each)
Numerical Value Type ('–1' negative marking) Q.21 to Q.25 (4 mark Each)
2K 4K 6K .... 2n
K
1. Lim , K 1 is equal to
n n K 1
K 2K 1 2k
(A) 2 (B) (C) (D*)
K 1 K 1 K 1
Sol. 1K 2K 3K ....n K
Lim 2K
n
n K 1
K
1 r
2K Lim
n
n n
1 1
= 2K x K 1 2k
0
x K dx 2K
K 1
0 K 1
x 1 a cos x b sin x
2. The values of a and b such that lim 1
x 0 x3
5 3 5 3 5 3 5 3
(A) , (B) , (C*) , (D) ,
2 2 2 2 2 2 2 2
x 2 x3
x1 a1 .... b x ....
2! 3!
Sol. lim 3
1
x 0 x
a b
x1 b a x 3 ...
lim 2 6 =1
x 0 3
x
a b
a – b + 1 = 0 and 1
2 6
5 3
a ,b
2 2
3. If from any point P on the circle x² + y² + 2gx + 2fy + c = 0, tangents are drawn to the circle
x² + y² + 2gx + 2fy + c sin²+ (g² + f²) cos²= 0, then the angle between the tangents is:
α α
(A) (B*) 2 (C) (D)
2 3
tan n, tan (n + 1) and tan (n + 2), n N, are the angles of a triangle if n =
-1 -1 -1
4.
(A*) 1 (B) 2 (C) 3 (D) None of these
1
Tan n + tan (n +1) + tan (n + 2) =
-1 -1 -1
Sol.
n n 1 n2
tan 1 tan 1 0 tan 1 n 2 tan 1
1 nn 1 1
2n 1
n 2 2n 1 n n3 n 2 2 2n 2 2n
1 n n 2
n + 3n – n – 3 = 0 n = 1 satisfy
3 2
-1 2 -1
5. Number of solutions of the equation, cot (x + 1) = sin |x|
(A) one (B*) two (C) three (D) None of these
Sol.
Two solutions
1
6. Number of solutions of the equation sin cos 1 x = 1 is
3
(A) only one (B*) No solution (C) only three (D) at least two
cos 1 x 4n 1 , n
1
Sol.
3 2
cos 1 x 34n 1
2
3 15
cos 1 x , ,.........no soln because cos -1x [0, ]
2 2
40
n2
7. Let [x] denote the greatest integer part of a real number x, if M 2 then M equals
n1
(A) 5700 (B) 5720 (C) 5740 (D*) 11060
Sol. [x] = x – {x}
40
n2
40
n
2
2 2
n1 n1
1 n(n 1)( 2n 1) 1 4 1000
. ......
2 6 2 2 2
1 40 41 81 1
. 20
2 6
2
11070 – 10 = 11060
2x
is independent of 'x', then value of 'x' can be
-1 -1
8. If 2 tan x + sin
1 x2
(A*) 2 (B) 1 / 2 (C) – 1/2 (D) any real number
Sol. Standard result
2
9. The circle x² + y² = 4 cuts the circle x² + y² + 2x + 3y 5 = 0 in A & B. Then the equation of the circle on
AB as a diameter is:
(A*) 13(x² + y²) 4x 6y 50 = 0 (B) 9(x² + y²) + 8x 4y + 25 = 0
(C) x² + y² 5x + 2y + 72 = 0 (D) 13(x² + y²) 4x 6y 50 = 0
x 2 3x 5
10.
If lim exists then k can not be
x 4x 1 x k
(A) k = 2 (B*) k < 2 (C) k > 2 (D) k 3
Sol. for k = 2 value of limit is 1
for k > 2 value of limit is 0
3 3
11. The minimum value of the function f(x) = (arc sin x) + (arc cos x) is:
7 3 3 3 3
(A) (B) (C*) (D)
8 8 32 16
3
f(x) = (sin x) + sin1 x
-1 3
Sol.
2
sin x = t ; t ,
-1
2 2
3
3 3 3t 3 3 2 t
f(t) = t + t t
2 8 4 8 2 2 8
3 3 2 t
t
8 2 2
2
t 1 1
t2 t
2 4 16
12. The algebraic sum of perpendicular distances from A (x 1, y1), B (x2, y2) and C (x3, y3) to a variable line is
zero, then all the such lines will always pass through _______
(A) the orthocentre of ABC (B*) the centroid of ABC
(C) the circumcentre of ABC (D) the incentre of ABC
Sol. Sum of distance
ax 1 by 1 c ax 2 by 2 c ax 3 by 3 c
0
a2 b2
a(x1 + x2 + x3) + b(y1 + y2 + y3) + 3c = 0
x x 2 x 3 y1 y 2 y 3
a 1 c 0
3 3
then line always passing through controid of ABC
4 x2
13. The function f(x) = is:
| 4x x 3 |
(A) discontinuous at only one point (B) discontinuous at exactly two points
(C*) discontinuous at exactly three points (D) None of these
4 x2
Sol. f(x) = discontinuous at x = – 2, 0, 2
| 4x x 3 |
3
1 1
14.
a b
If (21.4) = (0.00214) = 100, then the value of
a b
(A) rational which is not integral (B*) prime
(C) irrational (D) composite
a b
214 214
Sol. 5 10 2
10 10
214 a 214 b 10 2
10 a 10 5b
a 2+a
(214) = 10
b 5b+2
(214) = 10
2 a 5b 2
a b
2 2
1 5
a b
2 2
4
a b
1 1
2
a b
The solution set of the inequality 4 (cos x) – 1 0 is
-1 2
15.
1 1 2
(A*) 1, cos (B) 0, (C) cos ,1 (D) ,
2 3 2 3 3
1
|cos x|
-1
Sol.
2
1
x 1, cos
2
-1 -1
16. If f(x) = cosec (cosec x) and g(x) = cosec(cosec x) are equal functions then maximum range of values
of x is
(A*) ,1 1, (B) ,0 0, (C) (– , –1] [1, ) (D) [–1, 0) [0, 1)
2 2 2 2
-1
Sol. f(x) = cosec (cosec x)
domain = R – n, n
range = (– , – 1] [1, )
-1
g(x) = cosec (cosec x)
domain = (– , – 1] [1, )
range = ,0 0,
2 2
f(x) and g(x) are equal function
x ,1 1,
2 2
n tan ax
lim
4
17. , b 0 is equal to
x 0 sin bx
(A) a/b (B*) 2a/b (C) a/2b (D) b/a
4
n tan ax
4
Sol. lim ,b 0
x 0 sin bx
2 tan ax 2 tan ax
n1 . (bx )
1 tan ax 1 tan ax 2 tan ax 2a
lim lim
x 0 2 tan ax x 0 bx b
sin bx (bx)
1 tan ax
18. Which one of the following relations on R is equivalence relation-
(A*) x R1y |x| = |y| (B) x R2y x y
(C) x R3y x | y (x divides y) (D) x R4y x < y
Sol. xR2y x > y is not symmetric relation
xR3y x / y is not symmetric relation
xR4y x < y is not symmetric relation
xR1y |x| = |y| is reflexive, symmetric and transitive so equivalence relation
19. The number of points where f (x) = [sin x + cos x], where [.] denotes the greatest integer function,
x (0 , 2 ) is not continuous is :
(A) 3 (B) 4 (C*) 5 (D) 6
Sol. f (x) = [sin x + cos x] = 2 sin x
4
graph of y = 2 sin x
4
graph of y = 2 sin x
4
2 3 7
Discontinuous point at x = , , , , five points.
2 4 2 4
f 1 x
1/x
20. Let f: R R be such that f (1) = 3 & f (1) = 6. The Lim is equal to
x 0 f 1
1/2 2 3
(A) 1 (B) e (C*) e (D) e
Sol. f : R R, f(1) = 3, f(1) = 6
5
f 1 x
1/x
y = Lim
x 0 f 1
1 f 1 x f 1 f ' 1 x
ny = Lim n ny = Lim
x 0 x f 1 x 0 f 1 x
f 1
By L.H. Rule
f ' 1 6
ny = 2
f 1 3
2
y=e
21. If the sum of first 16 terms of the series
1 1 1 1 2n
S cot 1 22 cot 1 23 2 cot 1 2 4 3 ..... up to 16 terms is cot-1 , then find
2 2 2 2 216 1
the value of n.
Ans. 18
-1 2 2n
n1
Sol. Tn = tan Tn tan 1 2n1 tan 1 2n
1 2n1. 2n
Sn = Tn = (tan (2 ) – tan (2)) + (tan 2 – tan (2 )) + ..... +( tan (2
-1 2 -1 -1 3 -1 2 -1 n+1 -1 n
) – tan (2 ))
2n1 2n n
= tan (2
-1 n+1 -1
) – tan (2) = tan
-1
cot 1 1 4.2
1 2.2n1 2(2n 1)
x3
cos 2 x cos x e x cos x e x
22. The integer ‘n’ for which lim 2 is a finite non-zero number, then
x 0 xn
n 2 is
Ans. 4
x3
cos 2 x cos x e x cos x e x
2 0
Sol. Since, lim form
x 0 x n
0
is a finite non-zero number
x3
(cos x 1)(cos x e x )
= lim 2 is a finite non-zero number
x 0 xn
2 4 2 4 2 3 3
1 x x ...... 1 1 x x .... 1 x x x x
2! 4! 2! 4! 2! 3! 2
= lim is a finite non-zero number
x 0 xn
x 2 x 4 3 5 3
.... x x 2 x x ..... x
2! 4! 3! 5! 2
= lim is a finite non-zero number
x 0 xn
x 4 x5
= lim 2 n 24 is a finite non-zero number
x 0 x
1 x
1
= lim n24
2
4
for n = 4, (finite non-zero)
x 0 x 2
6
If the lines x + 2xy – 35y – 4x + 44y – 12 = 0 and 5x + y – 8 = 0 are concurrent, then the value of
2 2
23.
is.
Ans. 2
Sol. For point of intersection of lines
F
f x + 2xy 35 y 4x + 44y 12 = 0
2 2
0 2x + 2y 4 = 0
x
F 4 2
0 2x 70y + 44 = 0 P , 5x + y 8 = 0 satisfies this
y 3 3
20 2 λ
8 = 2
3 3
24. A point 'P' is an arbitrary interior point of an equilateral triangle of side 4. If x, y, z are the distances of
2
'P' from sides of the triangle then the value of (x + y + z) is equal to
Ans. 12
Sol.
3 1 3
Area of =
2 2
(4) × 4(x + y + z) = (4)
4 2 4
x + y + z = 2 3
2
(x + y + z) = 12
25. Number of points of non-continuity of the function
2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
f(x) = [x ]{cos 4x} + {x }[cos 4x] + x sin 4x + [x ][cos 4x] + {x }{cos 4x} in (–50, 50) where [x] and {x}
denote the greatest integer function and fractional part function of x respectively, is equal to
Ans. 0
2
Sol. f(x) = x
[x ] + {x } = x
2 2 2
2 2 2 2 2 2
f(x) = x {cos 4x} + x [cos 4x] + x sin 4x
f(x) = x cos 4x + x sin 4x f(x) = x
2 2 2 2 2