NAME:FRANCIS GRANT
INDEX NIMBER:BC/ITS/24/170
PROGRAMME:BTECH ITS L100 D
COURSE:WEB TECHNOLOGY
1. What does HTML stand for?
ANS) HTML stands for HYPER TEXT MAKEUP LANGUAGE.
2. What is the purpose of HTML in web development
ANS)HTML in web development provide the backbone and structure of a web page.
3. Explain the difference between an opening tag and closing tag in HTML.
Ans) Opening tag: Begins an element eg:(<head>)
Closing tag: Ends the element eg:(</head>) The closing tag includes the
forward slash(/)
4. What is the purpose of the <head> and <body> sections in an HTML
document?
Ans) The <head> section contains metadata and instructions for the browser
The <body> section contains the actual content that is displayed on the webpage
5. What is the use of the <title> tag?
Ans)It defines the title of the webpage or it allows you to give a web page a title
6. Define and HTML element, give example
Ans)An HTML element includes a start tag content and an end tag. Eg:<h1>Hello</h1?
7. What is the difference between block-level and inline elements? Give
examples
Ans)Block-level: Starts new line and spans full width (eg,<h1><h6>, <div>)
Inline: Flows within a line and takes only needed space(eg,<span>,<a>)
8. What are attributes in HTML, provide examples?
Ans)Attributes are additional pieces of information included in the opening tag of
an element, modifying its behavior or appearance
Example
<img src="[Link]" alt="Nice image>
9. What is the difference between the DIV and SPAN tags
Ans) <div>: Block-level, used for layout and grouping blocks of content
<span>:Inline-level, used for styling text
10. Name three semantic HTML tags and explain their purposes
Ans)<aside>-Represent content related to the main content, like sidebar
<article>-Self-contained content
<nav>-Navigation links section
11. Differentiate between HTML and XHTML
Ans)HTML allows for loose syntax, with end tags and attributes often being optional
XHTML requires ends tags for all elements and attributes to be quoted