0% found this document useful (0 votes)
3 views4 pages

Chapter 10

Chapter 10 covers string manipulation in Python, including legal string operations, string slicing, and various string methods. It provides examples of operations such as concatenation, finding substrings, and checking for digits. Additionally, it includes programming tasks related to string processing and error handling.

Uploaded by

kingsss99909
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views4 pages

Chapter 10

Chapter 10 covers string manipulation in Python, including legal string operations, string slicing, and various string methods. It provides examples of operations such as concatenation, finding substrings, and checking for digits. Additionally, it includes programming tasks related to string processing and error handling.

Uploaded by

kingsss99909
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Chapter – 10: STRING MANIPULATION

Q1. Which of the following is not a Python legal string operation?


(a) ‟abc‟+‟abc‟ (b) „abc‟*3 (c)‟abc‟ + 3 (d)‟abc‟.lower()
Ans: (c) ‗abc‘ + 3
Q2. Out of the following operators, which ones can be used with strings?
=, -, *, /, //, %, >, <>, in, not in, <=
Ans: /, // and %
Q3. From the string S = “CARPE DIEM”. Which ranges return “DIE” and “CAR”?
Ans: S[6:9] for ―DIE and S[0:3] for ―CAR

Q4. Given a string S = “CARPE DIEM”. If n is length/2 then what would following return?
(a) S[:n] (b) S[n:] (c) S[n:n] (d) S[1:n] (e) S[n:length-1]
Ans: (a) “CARPE” (b) “DIEM” (c) „ ‟ (d) “ARPE” (e) “DIE”

Q5. What would following expression return?


(a) ”Hello World”.upper().lower() (b) ”Hello World”.lower().upper()
(c) ”Hello World”.find(“Wor”,1,6) (d) ”Hello World”.find(“Wor”)
(e) ”Hello World”.find(“wor”) (f) ”Hello World”.isalpha()
(g) ”Hello World”.isalnum() (h) ”Hello World”.isdigit()
(i) “123FGH”.isdigit()
Ans: (a) 'hello world' (b) 'HELLO WORLD'
(c) -1 (d) 6
(e) -1 (f) False
(g) False (h) False
(i) False
Q6. What is a string slice? How is it useful?
Ans: String Slice is a part of a string containing some contiguous characters from the string. It is
accessed from the string by providing a range in ―[ ]‖ brackets i.e. S [n:m]. Python returns all the
characters at indices n, n+1, n+2 . . . m-1 e.g.
‗Barabanki‘.[4:7] will return ‗ban‘.
Q7. Write a python script that traverses through an input string and prints its
characters in different lines – two characters per line.
Ans:

Q8. Which functions would you chose to use to remove leading and trailing white spaces
from a given string?
Ans: Python String strip() function will remove leading and trailing whitespaces. If you want to
remove only leading or trailing spaces, use lstrip() or rstrip() function instead.
Q9. Suggest appropriate functions for the following tasks –
(a) To check whether the string contains digits.
Prepared by Pulak Sir………………
(b) To find the occurrence a string within another string.
(c) To convert the first letter of a string to upper case.
(d) To convert all the letters of a string to upper case.
(f) To check whether all the letters of the string are in capital letters.
(g) to remove all the white spaces from the beginning of a
string. Ans: (a) isalnum() (b) find() (c)
capitalize()
(d) upper() (f) isupper() (g) lstrip()

Q10. Find the errors -


s=”PURA VIDA”
Print(s[9] + s[9:15])
Ans: Here the error is : Sting index out of range.

Q11. Find the output – if we give input as “Hello”

Ans: output 1 output2

Q12. WAP to print following pattern without using any nested


loop. #
##
###
### #
#####
Ans:

Q13. WAP to print the number of occurrences of a substring into a


line.
Ans:
Prepared by Pulak Sir………………
Q14. WAP to check the given string is palindrome or not.
Ans:

Q15. WAP that:


o Prompt the user for a string
o Extract all the digits from the string.
o If there are digits
 Sum the collected digits together.
 Printout:
 The original string
 The digits
 The sum of the digits
o If there are no digits
 Print the original string
 A message “Has no Digits”

Prepared by Pulak Sir………………


Ans:

Prepared by Pulak Sir………………

You might also like