Objective Type Questions
Page: 5.18
Mark the correct alternative in each of the following:
1. Which of the following statement is true?
(a) − 7 > − 5
(b) − 7 < − 5
T IO S
(c) (− 7) + (− 5) > 0
I
NO A D
CO N
(d) (− 7) − (− 5) > 0
A
Solution:
PY
DO U A
The option (b) is correct answer.
T
ED PR
In option (a)
We know that − 7 is to the left of – 5
C
Hence, − 7 < − 5.
©
In option (c)
We know that (− 7) + (− 5) = − (7 + 5) = − 12.
So − 12 is to the left of 0
Hence (− 7) + (− 5) < 0.
In option (d)
(− 7) − (− 5) = (− 7) + (additive inverse of − 5) = (− 7) + (5)
= − (7 − 5)
=−2
We know that − 2 is to the left of 0, so (− 7) − (− 5) < 0.
2. 5 less than − 2 is
(a) 3
(b) −3
(c) −7
(d) 7
Solution:
The option (c) is correct answer.
We know that, 5 less than − 2 = (− 2) − (5) = − 2 − 5 = − 7
T IO S I
3. 6 more than − 7 is
NO A D
CO N
(a) 1
A
(b) − 1
PY
DO U A
(c) 13
T
ED PR
(d) – 13
Solution:
C
The option (b) is correct answer.
©
We know that, 6 more than − 7 = (− 7) + 6 = − (7 − 6) = − 1
4. If x is a positive integer, then
(a) x + |x| = 0
(b) x − |x| = 0
(c) x + |x| = −2x
(d) x = − |x|
Solution:
The option (b) is correct answer.
We know that if x is positive integer, then |x| = x
Hence, x + |x| = x + x = 2x and x − |x| = x − x = 0
5. If x is a negative integer, then
(a) x + |x| = 0
(b) x − |x| = 0
(c) x + |x| = 2x
(d) x − |x| = − 2x
T IO S I
Solution:
NO A D
CO N
The option (a) is correct answer.
A
We know that x is negative integer, then |x| = −x
PY
DO U A
It can be written as
T
ED PR
x + |x| = x − x = 0 and x − |x| = x − (− x) = x + x = 2x
C
6. If x is greater than 2, then |2 − x| =
©
(a) 2 − x
(b) x − 2
(c) 2 + x
(d) − x – 2
Solution:
The option (b) is correct answer.
We know that if a is negative integer, then |a| = − a
It is given that x is greater than 2 where 2 − x is negative
Hence, |2 − x| = − (2 − x) = − 2 + x = x − 2.
7. 9 + |− 4| is equal to
(a) 5
(b) − 5
(c) 13
(d) −13
Solution:
The option (c) is correct answer.
T IO S
We know that, |− 4| = 4
I
NO A D
CO N
Hence 9 + |− 4| = 9 + 4 = 13
A
PY
DO U A
8. (− 35) + (− 32) is equal to
T
ED PR
(a) 67
(b) − 67
C
(c) − 3
©
(d) 3
Solution:
The option (b) is correct answer.
It can be written as (− 35) + (− 32) = − (35 + 32) = − 67
9. (− 29) + 5 is equal to
(a) 24
(b) 34
(c) − 34
(d) – 24
Solution:
The option (d) is correct answer.
It can be written as (− 29) + 5 = − (29 − 5) = − 24
10. |− |− 7| − 3| is equal to
(a) − 7
T IO S I
(b) 7
NO A D
CO N
(c) 10
A
(d) – 10
PY
DO U A
Solution:
T
ED PR
The option (c) is correct answer.
It can be written as |− |− 7| − 3| = |− 7 − 3| = |− 10| = 10
C
11. The successor of − 22 is
©
(a) − 23
(b) − 21
(c) 23
(d) 21
Solution:
The option (b) is correct answer.
We know that if ‘a’ is an integer a + 1 is its successor.
So the successor of − 22 = − 22 + 1 = − (22 − 1) = − 21
12. The predecessor of – 14 is
(a) – 15 (b) 15 (c) 13 (d) – 13
Solution:
The option (a) is correct answer.
The predecessor of – 14 is – 15.
13. If the sum of two integers is − 26 and one of them is 14, then the
T IO S
other integer is
I
(a)−12NO A D
CO N
A
(b) 12
(c) − 40
PY
DO U A
(d) 40
T
Solution:
ED PR
The option (c) is correct answer.
C
It is given that the sum of two integers = − 26
©
One of them = 14
So the other integer = − 26 − 14 = − (26 + 14) = − 40
14. Which of the following pairs of integers have 5 as a difference?
(a) 10, 5
(b) − 10, − 5
(c) 15, − 20
(d) both (a) and (b)
Solution:
The option (d) is correct answer.
Consider option (a) 10 − 5 = 5
Consider option (b) (− 5) − (− 10) = − 5 + 10 = 5
Consider option (c) 15 − (− 20) = 15 + 20 = 35
15. If the product of two integers is 72 and one of them is − 9, then the
other integers is
(a) − 8
(b) 8
T IO S
(c) 81
I
(d) 63NO A D
CO N
A
Solution:
PY
DO U A
The option (a) is correct answer.
T
ED PR
It is given that the product of two integers = 72
One of them = − 9
C
Hence, the other integers = 72 ÷ (− 9) = − 8
©
16. On subtracting − 7 from − 14, we get
(a) − 12
(b) − 7
(c) −14
(d) 21
Solution:
The option (b) is correct answer.
It can be written as
Required number = − 14 − (− 7) = − 14 + 7 = − (14 − 7) = − 7
17. The largest number that divides 64 and 72 and leave the
remainders 12 and 7 respectively, is
(a) 17
(b) 13
(c) 14
T IO S
(d) 18
I
NO A D
Solution:
CO N
A
The option (b) is correct answer.
PY
DO U A
By subtracting 12 and 7 from 64 and 72
T
ED PR
We get
64 − 12 = 52 and 72 − 7 = 65
C
So the required number is the HCF of 52 and 65.
©
It can be written as
52 = 4 × 13 and 65 = 5 × 13
HCF 52 and 65 = 13
Hence, the largest number that divides 64 and 72 and leave the remainder
12 and 7 respectively, is 13.
18. The sum of two integers is − 23. If one of them is 18, then the other
is
(a) −14
(b) 14
(c) 41
(d) −41
Solution:
T IO S
The option (d) is correct answer.
I
It is given as the sum of integers = − 23
NO A D
CO N
A
One of them = 18
PY
So the other number = (− 23) − (18) = − 23 − 18 = − (23 + 18) = − 41
DO U A
T
Hence, the other number is − 41.
ED PR
19. The sum of two integers is − 35. If one of them is 40, then the other
C
©
is
(a) 5
(b) − 75
(c) 75
(d) – 5
Solution:
The option (b) is correct answer.
It is given that the sum of integers = − 35
One of them = 40
So the other number = (− 35) − (40) = − 35 − 40 = − (35 + 40) = − 75
Hence, the other number is − 75.
20. On subtracting − 5 from 0, we get
(a) – 5
(b) 5
(c) 50
T IO S
(d) 0
I
NO A D
Solution:
CO N
A
The option (d) is correct answer.
PY
DO U A
We know that, 0 − (− 5) = 0 + 5 = 5
T
Hence by subtracting − 5 from 0, we obtain 5.
ED PR
C
21. (− 16) + 14 − (− 13) is equal to
©
(a) − 11
(b) 12
(c) 11
(d) – 15
Solution:
The option (c) is correct answer.
It can be written as (− 16) + 14 − (− 13) = (− 16) + 14 + 13
= (− 16) + 27 = 27 − 16 = 11
22. (− 2) × (− 3) × 6 × (− 1) is equal to
(a) 36
(b) − 36
(c) 6
(d) – 6
Solution:
The option (b) is correct answer.
It can be written as (− 2) × (− 3) × 6 × (− 1) = (2 × 3) × 6 × (− 1) =
T IO S
6 × 6 × (− 1) = 36 × (− 1)
I
NO A D
CO N
So we get (− 2) × (− 3) × 6 × (− 1) = − (36 × 1) = − 36
A
PY
DO U A
23. 86 + (- 28) + 12 + (- 34) is equal to
T
ED PR
(a) 36
(b) − 36
C
(c) 6
©
(d) – 6
Solution:
The option (c) is correct answer.
It can be written as 86 + (−28) + 12 + (−34) = 86 + (−28) − (34 − 12) =
86 + (−28) – 22
On further calculation
86 + (−28) + 12 + (−34) = (86 − 28) − (34 − 12) = 58 − 22 = 36
24. (−12) × (−9) − 6 × (−8) is equal to
(a) 156
(b) 60
(c) −156
(d) – 60
Solution:
The option (a) is correct answer.
It can be written as (−12) × (−9) − 6 × (−8) = (12 × 9) − 6 × (−8)
T IO S
= 108 − 6 × (−8)
I
NO A D
CO N
On further calculation
A
86 + (−28) + 12 + (−34) = 108 + 6 × 8
PY
DO U A
= 108 + 48 = 156
T
ED PR
C
©