0% found this document useful (0 votes)
2 views4 pages

Coding Decoding For Ibps RRB Clerk Prelims

The document provides a coding-decoding exercise for the IBPS RRB Clerk Prelims exam, presenting coded phrases and questions related to the codes for specific words. It includes a series of questions with solutions that determine the codes for various words based on the provided coding scheme. The document serves as a practice tool for understanding coding patterns in a specific language.

Uploaded by

vishnusahu210
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
2 views4 pages

Coding Decoding For Ibps RRB Clerk Prelims

The document provides a coding-decoding exercise for the IBPS RRB Clerk Prelims exam, presenting coded phrases and questions related to the codes for specific words. It includes a series of questions with solutions that determine the codes for various words based on the provided coding scheme. The document serves as a practice tool for understanding coding patterns in a specific language.

Uploaded by

vishnusahu210
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Coding-Decoding for IBPS RRB Exam

Coding-Decoding for IBPS RRB Clerk Prelims

Directions: Answer the questions based on the information given below:


In a certain language,
‘fight might end today’ is coded as ’mk, rk, ak, pk’
‘today might started new’ is coded as ’rk, dk, pk, sk’
‘struggle fight already started’ is coded as ’ck, ak, sk, uk’
‘already new struggle end’ is coded as ’dk, ck, uk, mk’
Solution:
The final table is shown below:
Word fight might End today started new struggle already

Code ak pk/rk Mk rk/pk sk dk uk/ck ck/uk

Question 1: Which of the following is the code for ‘today’ in the given
language?
A) rk
B) dk
C) pk
D) either (a) or (c)
E) either (a) or (b)
Solution:
The code for ‘today’ is either ‘rk’ or ‘pk’.
Hence, option d.
Question 2: Which of the following words is coded as ‘dk’ in the given
language?
A) started
B) new
C) end
D) might
E) None of these
[Link] 1 info@[Link] 011-49032737
Coding-Decoding for IBPS RRB Exam

Solution:
‘new’ is coded as ‘dk’.
Hence, option b.
Question 3: Which of the following is coded as ‘ak’?
A) already
B) today
C) fight
D) end
E) None of these
Solution:
Among the given options, ‘fight’ is coded as ‘ak’
Hence, option c.
Question 4: What is the code of ‘struggle’ in the given language?
A) uk
B) either (a) or (d)
C) sk
D) ck
E) None of these
Solution:
‘Struggle’ is coded as ‘uk’ or ‘ck’.
Hence, option b.
Question 5: Which among the following is coded as ‘mk sk’?
A) started new
B) end started
C) today end
D) started already
E) None of these
Solution:
‘end’ is coded as ‘mk’ and ‘started’ is coded as ‘sk’
Hence, option b.
Directions: Answer the questions based on the information given below.
In a certain language,

[Link] 2 info@[Link] 011-49032737


Coding-Decoding for IBPS RRB Exam

I. ‘take right turn from here’ is coded as ‘gbb hbb sbb jbb dbb’
II. ‘you are right here’ is coded as ‘zbb dbb gbb abb’
III. ‘here take this’ is coded as ‘sbb dbb ebb’
IV. ‘you turn down music’ is coded as ‘abb qbb hbb pbb’
Solution:
From statement II and III, we conclude that ‘here’ is coded as ‘dbb’.
From statement I and III, we conclude that ‘take’ is coded as ‘sbb’.
From statement I and II, we conclude that ‘right’ is coded as ‘gbb’.
From statement I and IV, we conclude that ‘turn’ is coded as ‘hbb’.
From statement II and IV, we conclude that ‘you’ is coded as ‘abb’.
From statement IV alone, ‘down’ and ‘music’ are coded as ‘pbb’ and ‘qbb’
Also, ‘from’, ‘are’ and ‘this’ are coded as ‘jbb’, ‘zbb’ and ‘ebb’
respectively.
The final table is shown below:
Words Take right turn From here you are this down music

Codes Sbb gbb hbb jbb dbb abb zbb ebb qbb/pbb pbb/qbb

Question 6: Which of the following could be coded as ‘zbb’?


A) right
B) from
C) here
D) are
E) Cannot be determined
Solution:
‘are’ is the coded as ‘zbb’
Hence, option d.
Question 7: How is the sentence “this music” can be coded in the given
language?
A) ebb, pbb
B) sbb, ebb
C) gpa, epa
[Link] 3 info@[Link] 011-49032737
Coding-Decoding for IBPS RRB Exam

D) gpa, jpa
E) None of the above
Solution:
The sentence ‘the music’ can be coded as ‘ebb pbb’.
Hence, option a.
Question 8: What is the code for ‘down’?
A) ebb
B) pbb
C) jbb
D) Cannot be determined
E) None of the above
Solution:
“down” is coded as either “qbb” or “pbb”.
Hence, option d.
Question 9: Which of the following could be coded as ‘gbb’?
A) you
B) are
C) this
D) right
E) None of the above
Solution:
“are” is coded as “gbb”.
Hence, option d.
Question 10: How is the word ‘you’ coded in the given language?
A) hbb
B) jbb
C) abb
D) Either (a) or (b)
E) None of the above
Solution:
The word “you” is coded as “abb”.
Hence, option c.

[Link] 4 info@[Link] 011-49032737

You might also like