0% found this document useful (0 votes)
2 views7 pages

Java Exercises - Basic

The document is a collection of Java exercises ranging from basic to advanced levels, designed to enhance coding skills and understanding of Java concepts. It includes various programming tasks such as writing a Hello World program, performing arithmetic operations, working with arrays, and implementing sorting algorithms. Each exercise provides input and output examples along with links to solutions.

Uploaded by

technovision22co
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
2 views7 pages

Java Exercises - Basic

The document is a collection of Java exercises ranging from basic to advanced levels, designed to enhance coding skills and understanding of Java concepts. It includes various programming tasks such as writing a Hello World program, performing arithmetic operations, working with arrays, and implementing sorting algorithms. Each exercise provides input and output examples along with links to solutions.

Uploaded by

technovision22co
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

6/4/26, 11:59 AM Java Exercises - Basic to Advanced Java Practice Programs with Solutions - GeeksforGeeks

Search... Courses Tutorials Practice Jobs S

Java Tutorial Advanced Java Interview Questions Exercises Examples Quizzes Projects Cheatsheet DSA in Java Java Collection

Share Your Experiences


Basics Java Exercises - Basic to Advanced Java Fresher Jobs Experienced Jobs

OOP & Interfaces Practice Programs with Solutions Python Developer


Last Updated : 24 Apr, 2026 Keylogic Infotech Private Limited
Collections Upto 1 Years • Onsite - Surat (Gujarat)
Apply by Sun Jun 07 2026
This Java exercise collection is designed to deepen your
Exception Handling
understanding of Java and refine your coding skills. The Application Support…
Java Advanced programs provide hands-on experience in solving real- Aress Software
Fresher • Onsite - Nashik (Maharashtra)
world problems, reinforce key concepts, and help you Apply by Sun Jun 07 2026
Practice Java
master Java fundamentals, including variables, control
iOS Engineer
Courses statements, arrays, strings, methods, and object-oriented Keylogic Infotech Private Limited
programming. Upto 2 Years • Onsite - Surat (Gujarat)
Summer SkillUp Explore Apply by Mon Jun 08 2026

1. Write a Hello World Program in Java View All →

Input: Hello World!


Output: Hello World!
Upcoming Courses
MERN Full Stack…
Starting from - June 6, 2026 4.7
Click Here for the Solution • LIVE

Java Backend…
2. Write a Program in Java to Add two Numbers. Starting from - June 6, 2026 4.6
• LIVE

Input: 2 3
DSA & System Desig…
Starting from - June 7, 2026 4.9
Output: 5 • LIVE

View All →
Click Here for the Solution

3. Write a Program to Swap Two Numbers Trending Posts


Dr B Padmaja
Input: a=2 b=5 Vector db vs. Vectorless db Vector DBs store
Output: a=5 b=2 data as high-dimensional numerical…
AMAR DEEP
Click Here for the Solution Indian IT Companies & Copilot AI Adoption
In the past six months, major Indian IT fir…
Yash Tariyal
4. Write a Java Program to convert Integer numbers 📘 GFG Connect – Post #146 | Technical
and Binary numbers. Series ⚖️ 👉 The Art of Balancing Trade…
Rukaiya
Work Experience Naukri Campus Thrilled
Input: 9 to share my participation in AINCAT 2026…
Output: 1001
GOURAV PANDEY
Day - 12: The Missing Piece of Recursion
Click Here for the Solution Backtracking = Recursion + Undo Aur ya…
View All →
5. Write a Program to Find Factorial of a Number in
Java.

Input: 5
Output: 120

Click Here for the Solution

6. Write a Java Program to Add two Complex


Numbers.

[Link] 1/7
6/4/26, 11:59 AM Java Exercises - Basic to Advanced Java Practice Programs with Solutions - GeeksforGeeks

Input: 1+2i
4+5i
Output: 5+7i

Click Here for the Solution

7. Write a Program to Calculate Simple Interest in


Java

Input : P = 10000 R = 5 T = 5
Output : 2500

Click Here for the Solution

8. Write a Program to Find Sum of Fibonacci Series


Number

Input: n = 4
Output: 33
Explaination: Sum of numbers at even indexes = 0 +
1 + 3 + 8 + 21 = 33.

Click Here for the Solution

Java Exercise on Pattern

9. Write a Program to Print the Pascal's Triangle in


Java

Input : N = 5

Output:
Click Here for the Solution

10. Write a Program to Print Pyramid Number


Pattern in Java.

pattern-2

Click Here for the Solution

11. Write a Java Program to Print Pattern.

[Link] 2/7
6/4/26, 11:59 AM Java Exercises - Basic to Advanced Java Practice Programs with Solutions - GeeksforGeeks

Pattern-3

Click Here for the Solution

12. Write a Java Program to Print Pattern.

Input : N = 5

Output:

pattern-4

Click Here for the Solution

13. Java Program to Print Patterns.

Input: number = 7

Output:

[Link] 3/7
6/4/26, 11:59 AM Java Exercises - Basic to Advanced Java Practice Programs with Solutions - GeeksforGeeks

Pattern-5

Click Here for the Solution

Array Exercises in Java

14. Write a Java Program to Compute the Sum of


Array Elements.

Input: [ 2, 4, 6, 7, 9]
Output: 28

Click Here for the Solution

15. Write a Java Program to Find the Largest


Element in Array

Input: [ 7, 2, 5, 1, 4]
Output: 7

Click Here for the Solution

16. Write Java Program to Find the Tranpose of


Matrix

Input:
[ [ 1, 2, 3 ]
[ 4, 5, 6 ]
[ 7, 8, 9 ] ]
Output:
[ [ 1, 4, 7]
[ 2, 5, 8]
[ 3, 6, 9] ]

Click Here for the Solution

17. Java Array Program For Array Rotation

Input: arr[] = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}, d = 2


Output: 3 4 5 6 7 1 2
Explaination: d=2 so 2 elements are rotated to the
end of the array. So, 1 2 is rotated back

[Link] 4/7
6/4/26, 11:59 AM Java Exercises - Basic to Advanced Java Practice Programs with Solutions - GeeksforGeeks
So, Final result: 3, 4, 5, 6, 7, 1, 2

Click Here for the Solution

18. Java Array Program to Remove Duplicate


Elements From an Array

Input: [ 1, 2, 2, 3, 3, 3, 4, 5 ]
Output: [ 1, 2, 3, 4, 5 ]

Click Here for the Solution

19. Java Array Program to Remove All Occurrences


of an Element in an Array

Input: array = [ 1, 2, 1, 3, 5, 1 ] , key = 1


Output: [2, 3, 5]
Explaination: all the occurrences of element 1 is
removed from the array So, array becomes from
[ 1, 2, 1, 3, 5, 1 ] to
Final result: [2, 3, 5]

Click Here for the Solution

String Exercises in Java

20. Java program to check whether a string is a


Palindrome

Input: "racecar"
Output: Yes
Explaination: As racerar after reversing becomes
racecar. As Reverse of String is same as String so it is
Palindrome

Click Here for the Solution

21. Java String Program to Check Anagram

Input: str1 = "Silent"


str2 ="Listen"
Output: Strings are Anagram
Explaination: As all the elements in str1 are exact
same as to create str2 .
i.e., we can create str2 using elements of str1 without
removing any element or removing any extra
element.

Click Here for the Solution

22. Java String Program to Reverse a String

Input: str= "Geeks"


Output: "skeeG"

Click Here for the Solution

23. Java String Program to Remove leading zeros

[Link] 5/7
6/4/26, 11:59 AM Java Exercises - Basic to Advanced Java Practice Programs with Solutions - GeeksforGeeks

Input : 00000123569
Output : 123569

Click Here for the Solution

Java Practice Problems for Searching


Algorithms

24. Write a Java Program for Linear Search.

Time Complexity: O(N)


Space Complexity: O(N)

Click Here for the Solution

25. Write a Binary Search Program in Java.

Time Complexity: O(logN)


Space Complexity: O(N)

Click Here for the Solution

Practice Problems in Java Sorting


Algorithms

26. Java Program for Bubble Sort.

Time Complexity: O(N 2 )


Space Complexity: O(1)

Click Here for the Solution

27. Write a Program for Insertion Sort in Java.

Time Complexity: O(N 2 )


Space Complexity: O(1)

Click Here for the Solution

28. Java Program for Selection Sort.

Time Complexity: O(N 2 )


Space Complexity: O(1)

Click Here for the Solution

29. Java Program for Merge Sort.

Time Complexity: O(N logN)


Space Complexity: O(N)

Click Here for the Solution

30. Java Program for QuickSort.

[Link] 6/7
6/4/26, 11:59 AM Java Exercises - Basic to Advanced Java Practice Programs with Solutions - GeeksforGeeks

Time Complexity: O(N logN)


Space Complexity: O(1)

Click Here for the Solution

Comment K kartik 54

Article Tags: Java Java Programs

Output of Java Program Java-Library +8 More

Company Explore Tutorials Courses Preparation


About Us POTD Programming ML and Data Corner
Corporate & Communications Address: Legal Practice Languages Science Interview
Privacy Policy Problems DSA DSA and Corner
A-143, 7th Floor, Sovereign Corporate
Tower, Sector- 136, Noida, Uttar Careers Connect Web Placements Aptitude
Pradesh (201305) Contact Us Blogs Technology Web Puzzles
Corporate Upskill AI, ML & Data Development GfG 160
Registered Address:
Solution Courses Science Data Science System Design
K 061, Tower K, Gulshan Vivante Campus DevOps Programming
Apartment, Sector 137, Noida, Gautam
Training CS Core Languages
Buddh Nagar, Uttar Pradesh, 201305
Program Subjects DevOps &
GATE Cloud
School GATE
Subjects MongoDB
Software and Certifications
Tools

@GeeksforGeeks, Sanchhaya Education Private Limited, All rights reserved

[Link] 7/7

You might also like