0% found this document useful (0 votes)
4 views6 pages

Solution - Homework 1

The document contains a series of homework problems related to signal processing, including calculations for amplitude, frequency, wavelength, bandwidth, bit rate, and channel capacity. It provides detailed answers and steps for each problem, including the use of formulas such as Shannon's equation and Nyquist's equation. The problems cover both analog and digital signals, with specific examples and values for calculations.

Uploaded by

ranachegg1122
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
4 views6 pages

Solution - Homework 1

The document contains a series of homework problems related to signal processing, including calculations for amplitude, frequency, wavelength, bandwidth, bit rate, and channel capacity. It provides detailed answers and steps for each problem, including the use of formulas such as Shannon's equation and Nyquist's equation. The problems cover both analog and digital signals, with specific examples and values for calculations.

Uploaded by

ranachegg1122
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Homework 1

1. (10 points)Find the Amplitude, fundamental period, frequency and phase for the following
sine wave
π
a . s1 (t)=10 sin ⁡(2000 πt+ )
3

Answer:
 Amplitude: A = 10
 Fundamental Period: T = 1/1000 = 10-3second = 1 ms
 Frequency: f = 1000 hz
 Phase: ϕ = π/3

b . s 2 (t)=sin ⁡(5 πt−π)

Answer:
 Amplitude: A=1
 Fundamental Period: T = 2/5 = 0.4s
 Frequency: f = 5/2 = 2.5 hz
 Phase: ϕ = -- π
2. (20 points) Plot the following signals
π 3π
a. sin ⁡(2 πt) , b. sin ⁡(2 πt + ) , c. sin ⁡(2 πt +π ), d. sin ⁡(2 πt + )
2 2

Answer:
 a:sin ⁡(2 πt) ,

π
 b: sin ⁡(2 πt + ) ,
2
 c:sin ⁡(2 πt +π ),


 d:sin ⁡(2 πt + )
2
π
3. (10 points) Calculate the wavelength of the signal of sin ⁡(200 kπt+ ) with the propagation
3
speed of 3000m/s

Answer:
Step1: Find frequency
f = 2000kπ/2π = 1000k

Step2: Find wavelength


f = v---------------eq 1

Step3: v = 3000m/s

Step4: put values in equation 1


 = v/f = 3000/1000k = 3x10-3m

4. (10 points) Plot the frequency component of signal

(
4 sin 200 πt+
π
3)+sin ⁡(10 πt−π )

What is the bandwidth of this signal?

Answer:

(
Step1: Find frequency of”4 sin 200 πt+
π
3 )
f = 200π/2π = 100 hz

Step2: Find frequency of”sin ( 10 πt−π )


f = 10π/2π = 5 hz

Step3: Find bandwidth


B = fh – fl ---------------eq 1

Step4: Place the value in eq 1


B = 100 – 5 = 95 Hz
5. (10 points) What is the bit rate for the given digital signal in Figure 1

Answer:
Step1: Bit rate = number of bits in one second
One bit duration = 0.02 msec

Step2: Bit rate


1/0.02 msec = 50,000bps

6. (20 points) What is the channel capacity for a teleprinter channel with a 300-Hz
bandwidth and a signal-to-noise ratio of 3 dB?
Shannon's equation: C = B log2 (1 + SNR), SNRdb=10 log10 (SNR)

Answer:
Given equation SNRdb = 10 log10(SNR) = 3, hence, we have

log10(SNR) =3/10

SNR = 103/10 = 1.995

Based on Shannon’s equation C=B log2(1+SNR) and bandwidth B = 300hz, the channel
Capacity
C = 300 log2 (1+1.995) = 474.80 bps

7. (20 points) A digital signaling system is required to operate at 14400 bps.


If a signal element encodes a 4-bit word (M=24=16), what is the minimum required
bandwidth of the channel? Using Nyquist's equation: C = 2B log2M

Answer:
Based on the channel capacity formula
C = 2B log2(M)
We have
B = C/{2 log2(M)}--------------eq1
M = 16
C = 14400 bps

B = C/{2 log2(M)} = 14400 / {2 log2(16)} = 1800 Hz

You might also like