0% found this document useful (0 votes)
4 views43 pages

Solution

The document contains a series of physics, chemistry, and mathematics problems and questions, likely for an examination or assessment. It includes multiple-choice questions covering topics such as mechanics, electricity, chemical reactions, and mathematical functions. Each section is divided into specific questions with options labeled (A), (B), (C), and (D).
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
4 views43 pages

Solution

The document contains a series of physics, chemistry, and mathematics problems and questions, likely for an examination or assessment. It includes multiple-choice questions covering topics such as mechanics, electricity, chemical reactions, and mathematical functions. Each section is divided into specific questions with options labeled (A), (B), (C), and (D).
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

24-05-2026

9610WJA802542260019 JA

PART 1 : PHYSICS

SECTION-I

1)

A block stays in equilibrium on an inclined plane. It is easiest to push in the direction shown as :-

(A) (i)
(B) (ii)
(C) (iii)
(D) (iv)

2) Initially spring is relaxed having spring constant 50 N/m. If blocks A and B are displaced by x1 and
x2 such that x1 = 30 cm & x2 = 10 cm. If force applied by spring on A is F1 & on B is F2 then:-

(A) F1 = 15 N F2 = 5N
(B) F1 = 5N F2 = 15 N
(C) F1 = 20 N F2 = 20 N
(D) F1 = 15 F2 = 15

3) In the figure shown if friction coefficient of block 1kg and 2kg with inclined plane is µ1 = 0.5 and
µ2 = 0.4 respectively, then

(A) both block will move together.


(B) both block will move separately.
(C) there is a non zero contact force between two blocks.
(D) none of these

4) The ratio of charge on left surface of plate A to the charge on the right surface of plate B is :-

(A) 0

(B)

(C)

(D)

5)

The electric field line pattern for charges +2q & – q are shown. Select the most appropriate diagram
:-

(A)

(B)

(C)

(D)
6) Identical metal plates are located in air at equal distances d from one another. The area of each
plate is equal to A. If plates are interconnected as shown in figure, then the capacitance of system

between points P and Q is :-

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

7) Three capacitors of capacitances 5μF, 2μF and 2μF are charged to 20 V, 30 V and 10 V
respectively and then connected in the circuit with polarities as shown. The magnitude of charge
flown through the battery after closing the switch S is

(A) 25μC
(B) 40μC
(C) 50μC
(D) 75μC

8) Amount of heat produced in 8Ω resistor after key is closed is :

(A)

(B)

(C)
(D)

9) Find the equivalent resistance across AB

(A) 1 Ω
(B) 2 Ω
(C) 3 Ω
(D) 4 Ω

10) A galvanometer gives deflection for 50 division. As soon as a shunt resistance is connected then
it gives deflection for 30 divisions. The required shunt if resistance of Galvanometer is 30 Ω , will be
:-

(A) 50 Ω
(B) 40 Ω
(C) 45 Ω
(D) 90 Ω

11) At a certain depth "d" below surface of earth. value of acceleration due to gravity becomes four
times that of its value at a height 3R above earth surface. Where R is Radius of earth (Take R = 6400
km). The depth d is equal to

(A) 5260 km
(B) 640 km
(C) 2560 km
(D) 4800 km

12) Choose the incorrect statement from the following:

(A) The speed of satellite in a given circular orbit remains constant.


For a planet revolving around the sun in an elliptical orbit, the total energy of the planet
(B)
remains constant.
(C) When a body fall towards earth, the displacement of earth towards the body is negligible.
(D) The linear speed of a planet revolving around the sun remains constant.

13) The resulting magnetic field at the point O due to the current carrying wire shown in the figure
(A) is the same as due to the segment WX alone
(B) is the same as due to the segment VW alone
(C) is the same as due to the segment VWX alone
(D) is the same as due to the segment VWXY alone

14) A current is flowing in a circular coil of radius R and the magnetic field at the centre is B0. At

what distance on the axis of the coil from centre, the magnetic field will be

(A)
(B)
(C) 2 R
(D) 8 R

15) The plate separation in a parallel plate condenser is d and plate area is A. If it is charged to V
volt then the work done in increasing the plate separation to 2d will be –

(A)

(B)

(C)

(D)

16) Two capacitors of capacitances C and 2C are charged to potential differences V and 2V,
respectively. These are then connected in parallel in such a manner that the positive terminal of one
is connected to the negative terminal of the other. The final energy of this configuration is:

(A)

(B)

(C) Zero

(D)

17) n resistances each of resistance R are joined with capacitors of capacity C (each) and a battery
of emf E as shown in the figure. In steady condition ratio of charge stored in the first and last
capacitor is:

(A) n : 1
(B)
(C)
(D)

18) Electric field at the center of the square of side a is :-

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

19)

The value of m for which the acceleration of 2 kg block is 1 m/s2 is :

(A) 4/3 kg
(B) 3 kg
(C) 8/3 kg
(D) 5 kg

20) Figure shows 3 identical bulbs with switch S closed. The brightness of bulb 1 is B1, bulb 2 is B2
and net brightness of system is BT. If switch is now opened :-
(A) B1 remains same, B2 increases and BT increases.
(B) B1 remains same, B2 decreases & BT decreases
(C) B1 decreases, B2 increases & BT decrease
(D) B1 decrease, B2 increase & BT increase

SECTION-II

1) A non-ideal cell with emf (ε) and internal resistance (r) is connected with an external resistance

(R). The efficiency in energy transfer by cell to external resistances is . Now, an unknown

resistance (x) is connected in parallel to the external resistance (R), the new efficiency is . Then

find the ratio of ?

2) Three dielectric of relative primitivities , and are introduced in a parallel

plate capacitor of plate area A and separation d. The effective capacitance between P and Q is .

Then will be.

3) In the figure capacitors and their connection is shown.

Then final charge on capacitor between A & B will be :

4) At certain height h from surface of earth the value of g become 6.25% of its value at earth
surface. The ratio of h/R is ( R is radius of earth)

5) Figure shows a conducting loop in shape of a trapezium carrying a current i = 10A. Find the
magnetic field B (in µT) at a point P. It is given that a = 10 cm.

PART 2 : CHEMISTRY

SECTION-I

1) Which of the following compound does not undergo substitution by SN1 as well as SN2
mechanism?

(A)

(B)

(C) CH3–O–CH2–Cl

(D)

2) Major product is :

(A)
(B)

(C)

(D)

3) In which reaction Ist compound acts as nucleophile ?


(A)

H3C–CH=CH2 + HBr →
(B)

(C)

– –
(D) AlCl3 + Cl —→ AlCl4

4) Which of the following is most reactive towards SN2 mechanism

(A) CH3–Cl
(B) CH2=CH–CH2–Cl

(C)

(D)

5) Which of the following reaction is expected to take place by SN2 mechanism ?

(A)

(B)

(C)

(D)

6) A , A is :

(A)

(B)
(C)

(D)

7) final product is

(A)

(B)

(C)

(D)

8) Which of the following will give white ppt of AgCl most readily with aq. AgNO3 :

(A)

(B) Ph – Cl
(C) Ph – CH2 – Cl
(D) CH2 = CH – Cl

9) Which of the following reaction involve halogen exchange and get alkyl iodide as a product ?

(A) Swartz reaction


(B) Grooves process with lucas reagent
(C) Finkelstein reaction
(D) Williamson's synthesis

10) Select most acidic oxide of d-block metal

(A) CuO
(B) V2O5
(C) ZnO
(D) Fe2O3

11) Which of the following statement is correct about MnO4–


(A) MnO4 titrations in presence of HCl are unsatisfactory since HCl is oxidised to Cl2
(B) KMnO4 should be kept in dark brown bottles and standardise just before use
– 3
(C) MnO4 has d s hybridisation and tetrahedral structure
(D) All of these

12) The ratio of number of exchange pairs present in d9 and magnetic moment of Cr in B. M. is :-

(A)

(B)

(C)

(D)

13) The element with which of the following outer electron configuration may exhibit the largest
number of oxidation states in its compounds :

(A) 3d74s2
(B) 3d84s2
(C) 3d54s2
(D) 3d64s2

14) In which of the following pair of complexes stability of first complex is more than the second one.

(A) K4[Fe(CN)6] , K3[Fe(CN)6]


+3 –3
(B) [Co(NH3)6] , [Co(CN)6]
+3 +3
(C) [Co(en)3] , [Co(NH3)6]
+3 –
(D) [Co(en)3] , [Co(EDTA)]

15) Which of the following order is correct for the IR vibrational frequency of CO.

2– –
(A) [Fe(CO)4] < [Co(CO)4] < [Ni(CO)4]
2– –
(B) [Fe(CO)4] > [Co(CO)4] > [Ni(CO)4]
2– –
(C) [Fe(CO)4] > [Co(CO)4] < [Ni(CO)4]
2– –
(D) [Fe(CO)4] < [Co(CO)4] > [Ni(CO)4]

16) Which of the following is diamagnetic and sp3 hybridised -


2–
(A) [NiCl4]
4–
(B) [Ni(CN)4]
2–
(C) [Ni(CN)4]
(D) [NiCl2(PPh3)2]

17) Which of the following diagrams is correctly related to the magnitude of Δ0 (CFSE)?

(A)

(B)

(C)

(D)

18)

Select incorrect statement regarding B2H6 ;

(A) It reacts with electron rich molecules


(B) Boron uses it's all valence shell orbitals for bonding
(C) When B2H6 react with Lewis base, boron accepts electron pair into its vacant d-orbital
(D) B2H6 is electron deficient molecule

19) What is the shape of the cationic part of solid Cl2O6 :

(A) V-shape
(B) Square pyramidal
(C) Square planar
(D) None of these

20) Choose incorrect order.

(A) Bond angle order : NH3 > PH3 > AsH3 > SbH3
(B) Bond length order : Cl2 < Br2 < I2
(C) Bond strength order : F2 > Cl2 > Br2 > I2
(D) Boiling point order : He < Ne < Ar < Kr < Xe

SECTION-II

1) The rate law of the reaction A + 2B P is given by . If A is taken in large excess,


the order of the reaction will be

2) For the gaseous elementary reaction, A + 2B C; k = 10–4 bar–2 sec–1


If initial partial pressures of A & B are 500 bar & 1 bar respectively, then find time in seconds in
which partial pressure of B decreases to 0.1 bar.

3) The equation
k = ( 6.5 × 1012 s–1) e–26000K/T
is followed for the decomposition of compound A. The activation energy for the reaction is ____ kJ
mol–1. [nearest integer]
(Given: R = 8.314 J K–1 mol–1)

4) Equal mass of A & B are present in liquid solution then total pressure exerted by vapours is X

torr, then find the value of . [A = 80 gm/mol, B = 120 gm/mol]

5) For an aqueous solution of 0.1M Ba(NO3)2, osmotic pressure at 300K is found to be 6.0 atm.
Percentage dissociation of Ba(NO3)2 in solution is. (R = 0.08 atm-L/mole-K)
Fill your answer as sum of digits (excluding decimal places) till you get the single digit
answer.​​

PART 3 : MATHEMATICS

SECTION-I
1) The sum of the product of the 2n numbers ±1,±2,±3,........,±n taken two at a time is

(A)

(B)

(C)

(D)

2) The number of integral solution of equation (x2 + 1)2 + 1 = 2(x2 + 1)x(2 – x), is

(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) more than 2

3) Let 'n' A.M.'s are inserted in between x and 2y and between 2x and y. If rth A.M. in both cases are
equal, then the value of x/y is

(A)

(B)

(C)

(D)

4) Let A be the set of all real number. Then the relation on A is

(A) Reflexive and symmetric but not transitive


(B) Reflexive, transitive and symmetric
(C) Symmetric, transitive but not reflexive
(D) Reflexive and transitive but not symmetric

5) Let R be a relation defined as aRb if 1 + ab > 0. The relation R is

(A) equivalence
(B) reflexive only
(C) symmetric and transitive
(D) reflexive and symmetric

6) Let f : R → B is defined as which of the following is correct

(A) f(x) is an injective function


(B) If f(x) is onto then B is (2, 3]
(C) If f(x) is onto then B is (2, 4)
(D) None of these

7) If ; then the number of solutions of the equation is

(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 1

8) Let f: {x, y, z} → {1, 2, 3} be a one-one mapping such that only one of the following three
statements is true and remaining two are false : f(x) ≠ 2, f(y) = 2, f(z) ≠ 1, then

(A) f(x) > f(y) > f(z)


(B) f(x) < f(y) < f(z)
(C) f(y) < f(x) < f(z)
(D) f(y) < f(z) < f(x)

9)

If an invertible function ƒ(x) satisfies x + |ƒ(x)| = 2ƒ(x), then ƒ–1(x) satisfies

(A) 3x + |ƒ–1(x)| = 2ƒ–1(x)


(B) x + |ƒ–1(x)| = 2ƒ–1(x)
(C) ƒ–1(x) – |x| = 2x
(D) 3x – |ƒ–1(x)| = 2ƒ–1(x)

10) All solutions of the equations lie in the interval ({x} represents
fractional part of x)

(A)

(B)

(C)

(D)

11) The solution of , is

(A) (–1, 1)
(B) (–∞, –1)
(C) (1, ∞)
(D) (–∞, 1)

12) Let ƒ(x) = max{sin–1x, cos–1x} then which of the following is not correct

(A) Domain of f(x) is [-1, 1]

(B)
Range of f(x) is

(C)
Range of ƒ(x) is
(D) ƒ(x) is many one function

13) Which of the following is the solution set of the equation

2 cos–1(x) = cot–1 ?

(A) (0, 1)
(B) (–1, 1) – {0}
(C) (–1, 0)
(D) [–1, 1]

14) If then the value of where

(A)

(B) 2

(C)

(D) 0

15) The value of is

(A) –e3
(B) 3e2

(C)

(D) 4e3

16)
(A) f is continuous at x = 0, when k = 0
(B) f is not continuous at x =0 for any real k
(C) f is continuous at x = 0, when k = -1
(D) None of these

17) Let the value of k so that the function is continuous at x =


1 is

(A) 263 – 231


(B) 264 – 233

(C)

(D)

18)

If f(x) = is continous at x = 0 ({} denotes fractional part function), then

(A) It is differnentiable at x = 0
(B) k = 1
(C) continous but not differentiable at x = 0
(D) continous every where in its domain

19) If , then number of points, where f(x) = |(x – α)(x – β)(x –


γ)|, is not differentiable is

(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3

20) A function satisfies the equation . If f is


differentiable on ,

then λ =

(A)
(B)

(C)

(D)
SECTION-II

1) If the system of linear equations in three variables x, y and z


(2a2 – a) x + (5a – 5) y + (p2 + p + 1) z = 0
(5a – 5)x + (p2 + p + 1)y + (2a2 – a) z = 0
(p2 + p + 1) x + (2a2 – a) y + (5a – 5) z = 0
has non-trivial solutions for some real value(s) of a, then find number of integral values of p.

2) The largest value of a third order determinant whose elements are 1 or – 1 is equal to

3) Let (x0,y0,z0) be the solution of equation

4z – 12x +

12y – 3z +

Then is

4) The number of value of k for which the system of equations (k – 1) x + (3k + 1)y + 2kz = 0, (k –
1)x + (4k – 2)y + (k + 3)z= 0 and 2x + (3k + 1)y + 3(k – 1)z = 0 has a common non- zero solution is

5) Let p and p + 2 be prime numbers and let


Then the sum of the maximum values of α and β, such that pα and (p + 2)β divide Δ, is
ANSWER KEYS

PART 1 : PHYSICS

SECTION-I

Q. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
A. C C B B B B A C A C D D D B D D D A C C

SECTION-II

Q. 21 22 23 24 25
A. 2 3 0 3 5

PART 2 : CHEMISTRY

SECTION-I

Q. 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
A. D A B C D C D C C B D C C C A B C C A C

SECTION-II

Q. 46 47 48 49 50
A. 1 90 216 6 3

PART 3 : MATHEMATICS

SECTION-I

Q. 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
A. C A A D D B A C D A C C A A D B A A B D

SECTION-II

Q. 71 72 73 74 75
A. 6 4 3 2 4
SOLUTIONS

PART 1 : PHYSICS

1) Explain Question : We need to find in which direction it is easy to push the block.
Concept : Basic of friction
Solution : To push the object along (iii), force required is
F = mg sin θ – FL
which is minimum than the rest 3 cases.
Final Answer : (C)

2) Explain Question : We need to find force applied by spring.


Concept : Basic of spring force.
Solution : F1 = F2 = 50 × .4 = 20 N
because total extension in spring will be 40 cm.
Final Answer : (C)

3)

Explain Question : We need to find motion of blocks.


Concept : Newton's second law

Solution : µ1 = ; µ2 =
a1 = g sin θ – µ1g cos θ
a2 = g sin θ – µ2g cos θ
µ1 > µ2
a2 < a1
Final Answer : (B)

4) Explain Question : We need to find charges on conducting plates


Concept : Properties of conductor.

Solution : The charge on the outer surface's of plate A and plate C will be = =
Q.
So the charge on left surface of plate 'A' = Q
∵ Charge on right surface of 'A' will be zero on left surface of plate 'B' would be zero.
∴ Charge on right surface of 'B' will be 3Q
Final Answer : (B)

5) Explain Question : We need to choose correct option regarding to electric field lines.
Concept : Properties of electric field lines.
Solution : Field lines are proportional to quantity of charge & they originate at positive
charge & terminates at –ve charge or at ∞
Final Answer : (B)

6) Explain Question : We need to find capacitance of system of plates.


Concept : Formation of equivalent system of capacitors using given conditions.
Solution :

C(y – V) + C(y – x) + Cy = 0
3y – x = V
C(x – 0) + C(x – y) + C(x – V) = 0
3x – y = V

⇒ 8x = 4V ⇒ x = ,y=

⇒ ΔQ =
Final Answer : (B)

7) Explain Question : We need to find charge flown through battery after closing the switch.
Concept : Find charges before and after the switch is closed.
Solution :

Therefore, magnitude of charge flown through the battery is

Final Answer : (A)

8) Explain Question : We need to find amount of heat produced in particular resistance.


Concept : Heating effect of current.
Solution : Equivalent resistance = 6Ω

if current is I, current through 8Ω = .

now,
Ptotal = 6I2 ... (1)
Power through 8Ω.

Now, heat developes =


Final Answer : (C)

9) Explain Question : To determine equivalent resistance of given circuit.


Concept : This question is based on equivalent resistance.
Solution :

Final answer : (A)

10) Explain Question : We need to find shunt resistance so that deflection reduce to 50
divisions to 30 divisions.
Concept : KVL
Solution :

i = for 50 division = 50 (let)


then Ig = for 30 division = 30
from fig.
30 G = 20 S
30 × 30 = 20 S
S = 45 Ω
Final Answer : (C)

11) Explain Question : We need to find depth at which acceleration due to gravity.
Concept : Formula is sued.
Solution :

d = 4800 km
Final Answer : (D)
12) Explain Question : We need to choose incorrect statement
Concept : Planet revolves in an elliptical path around sun.
Solution : Planets revolve in elliptical paths around sun. Thus their linear speed is not
constant
Final Answer : (D)

13) Explain Question : We need to find magnetic filed at a point.


Concept : Magnetic field due to finit wire.
Solution : B due to UV wire and yz wire = 0.
Bnet = B due to vwxy wire.
Final Answer : (D)

14) Explain Question : We need to find magnetic filed at the axis of circular loop.
Concept : Formula is used.
Solution :

Final Answer : (B)

15)

Explanation Question: We have to find the work done in increasing the plate seperation to
double under given conditions
Concept: This question is based on energy analysis
Solution:

Initial :

Final :

; Q remains same. As C becomes half potential becomes double V' = 2V


Uf =

Workdone = Uf – Ui =
Final Answer The correct option is (4)

16) Explain Question : We need to find energy of system of capacitor.


Concept : Conservation of change and energy stored in capacitor.
Solution :

⇒ By conservation of charge
Q1 + Q2 = q1 + q2
4CV – CV = (C + 2C) VC

VC = ⇒V

Final Answer : (D)

17) Explain Question : We need to find ratio of charge stored in capacitors.


Concept : Parallel combination.
Solution :
(as all are connected in parallel)

Ratio =
Final Answer : (D)

18) Explain Question : We need to find electric field.


Concept : Formula of magnetic field due to finite wire.
Solution :

Final Answer : (A)

19) Explain Question : We need to find mass m so that acceleration of system is 1 m/s2.
Concept : Newton's second law.
Solution :

Final Answer : (C)

20) Explain Question : We need to find brightness of bulbs


Concept : Power rating and calculations.
Solution :

Finally
Since current through B1 decrease, it becomes drive, B2 increase, it becomes bright & current
through battery decreases,
∴ total brightness decreases.
Final Answer : (C)

21) Explain Question : We need to find ratio of unknown resistance and R.


Concept : Efficiency in energy transfer.
Solution :

R' =

(x) =

ratio,
Final Answer : (2)

22) Explain Question : We need to find effective capacitance.


Concept : Series and parallel combinations.
Solution :

Ceq =

Final Answer : (3)

23) Explain Question : We need to find charge on capacitor.


Concept : Q = CV
Solution :
Final potential difference = zero
Final charge = Zero
Final Answer : (0)

24) Explain Question : We need to find ratio h/R.


Concept : Variation in "g" with height.
Solution :

h = 3R
Final Answer : (3)

25) Explain Question : We need to find magnetic field.


Concept : Magnetic field due to finite wire.
Solution :

Final Answer : (5)

PART 2 : CHEMISTRY

26) Question Explanation: The question asks which compound does not undergo substitution
by either or mechanism.
Concept:
- requires formation of a relatively stable carbocation.
- requires backside attack and therefore minimal steric hindrance.
- Benzylic and primary halides generally undergo .
- Tertiary halides can undergo .
- Bridgehead halides (as per Bredt's rule) cannot form planar carbocations and are highly
sterically hindered, so they do not undergo either or .
Solution:
1. Benzyl bromide
Benzylic position stabilizes carbocation and allows backside attack → undergoes both and
.

2. Tertiary alkyl bromide (cyclohexyl tertiary bromide)


Forms a stable tertiary carbocation → undergoes .
3. CH3–O–CH2–Cl
Primary carbon with electron-withdrawing oxygen nearby → undergoes .
4. Bridgehead chloride
Carbocation formation is impossible at the bridgehead (unstable) and backside attack is
blocked due to steric hindrance → neither nor .
Final Answer: (D)

27) Question Explanation: Predicting the major product of Hofmann elimination.


Concept: This question is based on Hofmann elimination.
Solution: The reaction involves exhaustive methylation of an amine, followed by treatment
with silver hydroxide and heat. This leads to Hofmann elimination – a type of elimination
reaction that produces the least substituted (anti-Zaitsev) alkene as the major product.

Final Answer: Option (1)

28) Question Explanation: Identifying a nucleophilic reaction involving the first compound.

Concept: Nucleophilic Character

Solution: A nucleophile is an electron-rich species that attacks an electron-deficient center.


In alkenes (like propene), the π-bond acts as a source of electrons (nucleophile) to attack an
electrophile like H+.

A. In (1), H2​O is the nucleophile.


B. In (2), propene (CH3​−CH=CH2​) uses its π electrons to attack H+, acting as a nucleophile.
C. In (3), hydroxylamine is the nucleophile.
D. In (4), Cl− is the nucleophile.

Final Answer: Option (2)

29) Explanation Question: Question is asking about the most reactive substrate towards SN2
reaction.
Concept: This question is based on mechanism of SN2.
Solution: Rate of SN2 ∝ Electrophilic nature of α-carbon atom of R–X


∝ stability of transition state

–I and –M groups increase electrophilicity of α-Carbon atom of R–X.


Over all reactivity towards SN2 reaction is :

O = CH —CH2 —Cl > CH3—Cl > CH2 = CH – CH2 – Cl >


(–I) (least hindered)

Final Answer : Option 3

30)

Explain Question :

Question is asking about the set of reactants proceed by SN2 mechanism.

Concept :

For SN2 reaction → Substrate must be less sterically hindered.


→ Nucleophile must be strong enough.
→ Polar aprotic solvent favours SN2.

Solution :

(1)

(2)

(3)

(4)
DMF is polar aprotic solvent.

Final Answer : 4

31) Explaining : Find the product A.


Concept : This question is based on dehydrohalogenation.
Solution : -

Final Answer : (C)


32) Question Explanation: Predict the product of a double nucleophilic substitution leading
to cyclization.

Concept: Intramolecular SN​2 Reaction (Cyclization).

Solution:

A. The reactant is a dihalide (1-bromo-4-chlorobutane) reacting with a primary amine (Me−NH2​).


B. Nitrogen acts as a nucleophile and first attacks the carbon attached to the better leaving
group (Br− is better than Cl−).
C. After the first substitution, the nitrogen (now part of the chain) performs an intramolecular
nucleophilic attack on the carbon attached to Cl.
D. This displacement of the second halogen results in the formation of a stable five-membered
ring (pyrrolidine derivative).

Final Answer: Option (4)

33) Explaining : Find which of the following white ppt of AgCl most readily with aq. AgNO3.
Concept : This question is based on rate of reaction with AgNO3 ∝ stability of carbocation.
Solution : -
Compound who form carbocation give ppt with AgNO3

Ph - CH2 - Cl → Ph - (Benzylic C⊕)


Final Answer : (C)

34) Question Explanation: Identifying the reaction that replaces a halogen with Iodine.
Concept: This question is based on Halogen Exchange Reaction (Finkelstein reaction).
Solution:
In the Finkelstein reaction, an alkyl chloride or alkyl bromide is treated with sodium iodide
(NaI) in dry acetone. Iodide ion replaces Cl– or Br– via an SN2 mechanism, and the reaction
proceeds forward because NaCl or NaBr precipitates out of acetone.

General reaction:
R–Cl / R–Br + NaI (acetone) → R–I + NaCl / NaBr ↓

Hence, the correct answer is Finkelstein reaction.

Final Answer: Option (3)

35) Explain the question: Identify most acidic d-block oxide

Concept: Acidity of metal oxides increases with oxidation state

Solution:

A. Higher oxidation state metal oxides are more acidic.


B. V2O5 has vanadium in +5 oxidation state, making it strongly acidic.
C. Other oxides like CuO (+2), ZnO (+2), Fe2O3 (+3) are less acidic.

Final Answer: Option (2)

36) Question Explanation: Verifying statements about the properties and reactions of the
permanganate ion (MnO4−​).
Concept: Properties of Potassium Permanganate. Solution:
(1) MnO4– + HCl → MnCl2 + Cl2 + H2O
(2) Other wise it decomposes to give MnO2. Final Answer: (D)

37) Question Explanation: Calculate the ratio of exchange pairs in d9 and magnetic moment
of Cr .
Concept: Exchange pairs, magnetic moment formula.
Solution:
Part 1: Exchange pairs in d9
For d9 , there are 5 ↑ and 4↓electrons.

Pairs .
Part 2: Magnetic moment of Cr
Cr configuration: unpaired electrons.
Formula: BM

Part 3: Ratio

Final Answer: (C)

38) Question Explanation: Identify the configuration showing the most oxidation states.

Concept:
Variable oxidation sates in d - block elements.

Solution:
In transition elements, oxidation states depend on the number of electrons in (n - 1) d and ns
orbitals. The maximum number of oxidation states in generally exhibited by elements with the
maximum number of unpaired electrons in d - subshell. Manganese, with a
3d54s2 configuration, shows the widest range (from +2 to +7).

Calculation:
• 3d74s2 (cobalt): Limited states due to pairing of electrons.
• 3d84s2 (Nickel): Lower number of states.
• 3d54s2 (Manganese): 5 unpaired d - electrons + 2 s - electrons; maximum variety.
• 3d64s2 (Iron): States start to decrease as - d electrons pair up.

Final Answer: Option (3)

39)
Explain Question: In which pair, first complex is more stable than the second complex.
Concept: Based on Stability of complex.
Solution:
(1) FeII < FeIII(charge)
(2) NH3 < CN– (ligand strength)
(3) en(chelating) > NH3
(4) en < EDTA(extent of chelation)
Final Answer: (C)

40) Explaining : Find the correct order for the IR vibrational frequency of CO.
Concept : This question is based on bonding in metal carbonyls.
Solution : -

As the extent of back bonding from metal to carbon increases C – O bond order decreases
As Bond order increases , bond length decreases , bond energy increases and vibrational
frequency increases.
Final Answer : (A)

41)

Explaining : Find the complex which is diamagnetic and sp3 hybridised.


Concept : This question is based on hybridisation and magnetic nature of compounds.
Solution : -
[Ni(CN)4]4 –
Ni = 3d8 4s2
hybridisation sp3 and diamagnetic.
Final Answer : (B)

42) Explaining : Find the correct diagram related to the magnitude of Δ0 (CFSE).
Concept : This question is based on CFSE
Solution : -
CFSE = SFL > WFL
CFSE = 3d < 4d < 5d

Final Answer : (C)

43) Question Explanation: Identify the incorrect statement regarding the bonding and
reactivity of diborane (B2H6).
Concept: Boron is a second-period element without d-orbitals.

Solution:
We evaluate each statement:
1. It reacts with electron rich molecules: Correct. is an electron-deficient molecule and a
Lewis acid, so it readily forms adducts and reacts with electron-rich molecules (Lewis bases)
like NH3 or H2O. 2. Boron uses all its valence shell orbitals for bonding: Correct. In B2H6, each
boron atom undergoes sp3 hybridization and uses all four hybrid orbitals (one vacant) to form
four bonds (two terminal 2c - 2e bonds and two bridging 3c - 2e bonds). 3. When B2H6 reacts
with Lewis base, boron accepts electron pair into its vacant d-orbital: Incorrect. Boron is a
second-period element and does not possess any d-orbitals in its valence shell. It accepts
electron pairs into its vacant p-orbital or hybrid orbital.
4. is electron deficient molecule: Correct. The molecule has only 12 valence electrons,
which are insufficient to form 8 conventional 2 -center 2 -electron bonds. It uses 3-center 2-
electron bonds and is commonly classified as electron-deficient.

Final Answer: option (3)

44) Explaining : What is the shape of the cationic part of solid Cl2O6.
Concept : This question is based on VSEPR theory.
Solution : -
ClO4–

(Bent/v-shape / angular shape)


Final Answer : (A)

45) Explain question:


Choose the incorrect order.
Concept:
Bond angle bond energy & bond order.
Solution:
(1) Bond Angle → NH3 > PH3 > AsH3 > SbH3 → correct going down the group is → BA
decrease.
(2) Bond length → CI2 < Br2 < I2 → correct atomic size increases down the group.
(3) Bond strength → F2 > CI2 > Br2 > I2 → wrong correct order is → CI2 > Br2 > F2 > I2
(4) BP → He < Ne < Ar < Kr < Xe noble gases BP increases down the group due to strong
dispersion forces.

Final Answer: Option (3)

46) Explaining : Find the order of reaction.


Concept : This question is based on determination of order of reaction.
Solution : -

A + 2B → P
→ A is in excess, so it will behave as a constant concentration and k[A]2 = k'

order of reaction will be 1


Final Answer : (1)

47) Question Explanation: Question is asking about time in seconds in which partial
pressure of B decreases to 0.1 bar.
Concept: This question is based on nth order reaction.
Solution:
R = k(pA)(pB)2
A → excess k' = k × pA = 10–4 × 500 = 5 × 10–2
R = k'(pB)2

2k't =

t= sec
Final Answer: (90)

48) Explaining : Find the activation energy for the reaction.


Concept : This question is based on Arrhenius equation.
Solution : -
k = Ae–Ea/RT = (6.5 × 1012 s–1) e–26000K/T

Ea = 216.164 kJ/mol.
Final Answer : (216)

49) Explaining : Find the value of .


Concept : This question is based on vapour pressure.
Solution : -
Let mass of A & B in solution = y gram then

PT =

= 40 × + 30 × = 24 + 12 = 36 torr.
Final Answer : (6)

50) Explaining : Find the percentage dissociation of Ba(NO3)2 in solution.


Concept : This question is based on osmotic pressure.
Solution : -
π = iCRT
6 = [1 + α(3 – 1)] × 0.1 × 0.08 × 300
α = 0.75,
ans = 7 + 5 = 12 = 1 + 2 = 3
Final Answer : (3)
PART 3 : MATHEMATICS

51) Explain Question: Find the sum of products of 2n integers taken two at
a time.
Concept: Algebraic Identities , Sum of squares of first n natural
numbers.
Solution :
2 (required sum) = (1 – 1 + 2 – 2 + .... + n – n)2 – (12 + 12 + 22 + 22+....+n2 + n2)
Final Answer: (C)

52) Explain Question: Determine the number of integer solutions for a given equation
involving powers of (x2 + 1). Concept: Arithmetic Mean-Geometric Mean (AM-GM) Inequality

(LHS ) and maximum/minimum values. Solution : Now,


LHS ≥ 2 while RHS ≤ 2 So, LHS = 2 and RHS = 2
⇒ x = 0 and x = 1 (Not possible) Final Answer : (A)

53) Explain Question: If the arithmetic mean inserted between x, 2y equals the rth mean
between 2x, y, find x/y.

Concept: Arithmetic Progression (A.P.) and the formula for rth inserted mean Ar = a + .
Solution :
x, A1, A2, A3, ..... An, 2y

d=

Ar = x + r.d =
2x,

Given Ar =

⇒ ⇒


∵ n ≠ –1
Final Answer: (A)
54) Explain Question: Determine the properties (reflexive, symmetric, transitive) of relation
R where a4 – b4 0.
Concept: Definitions of Reflexivity, Symmetry, and Transitivity in Relation Theory.
Solution :

Let
It is satisfying the relation condition
It will be reflexive
Let

It does not satisfy the symmetric relation condition.


Let and
and

It will be transitive relation.


It is reflexive and transitive but not symmetric.
Final Answer: (D)

55) Explain Question: Analyze the properties of a relation defined by the condition 1 + ab >
0 for real numbers.
Concept: Relation properties and finding counter-examples for transitivity.
Solution :
For all a, 1 + a · a > 0
So R is reflexive.
If a R b ⇒ 1 + ab > 0
then 1 + ba will be > 0,
So R is symmetric.
But if 1 + ab > 0 and 1 + ac > 0 does not imply 1 + ac > 0, i.e. if a Rb, bRc, then a may not be
related to c. Take a as 2, b as , c as –1.

2R – 1/3 as

as
But 2 is not related to – 1 as
1 + 2 (–1) = –1 < 0.
So R is not transitive.
Final Answer: (D)

56) Explain Question: Identify if the function is injective/onto and


determine its range.
Concept: Range of rational functions and definitions of surjective/injective mappings.
Solution :
Final Answer: (B)

57) Explain Question: Find the number of solutions for the triple composite functional
equation f(f(f(x))) = x.
Concept: Composite Piecewise Functions and solving for fixed points across intervals.
Solution :


A.T.Q.


⇒ 7x = 14
⇒x=2
Final Answer: (A)

58) Explain Question: In a one-one mapping {x, y, z} {1, 2, 3}, find the values if only one
of three given statements is true.
Concept: Logic, Case Analysis, and Injective (one-one) mapping properties.
Solution :
Case-I
f(x) ≠ 2 is true. f(y) = 2 and f(z) ≠ 1 are false,
then f(x) = 1 or 3, f(y) = 1 or 3 and f(z) = 1
f is not one-one
Case-II
f(x) ≠ 2 is false, f(y) = 2 is true f(z) ≠ 1 is false,
then f(x) = 2, f(y) = 2, f(z) = 1
not possible
Case-III
f(x) ≠ 2 is false, f(y) = 2 is false, f(z) ≠ 1 is true,
then f(x) = 2, f(y) = 1 or 3, f(z) = 2 or 3
f(x) = 2, f(z) = 3, f(y) = 1
Final Answer : (C)

59) Explain Question: For an invertible function where x + |f(x)| = 2f(x), find the functional
-1
form of its inverse f (x).
Concept: Inverse Functions and Absolute Value Equations.
Solution :
Given x + |ƒ(x)| = 2ƒ(x) ...(1)
If ƒ(x) ≥ 0, then (1) ⇒ ƒ(x) = x
⇒ ƒ–1(x) = x is x ≥ 0 ...(3)

if ƒ(x) < 0, then (1) ⇒


⇒ ƒ–1(x) = 3x is x < 0 ...(4)
∴ Now option (4) satisfies both (3), (4)
Final Answer: (D)

60) Explain Question: Find the interval containing all solutions to 4x2 – 40x + 51 + 40{x} =
0.
Concept: Fractional Part {x} and Greatest Integer [x] properties, where x = [x] + {x}.
Solution :

If
Hence,

Also, &
Final Answer : (A)

61) x = tanθ ⇒ θ = tan–1x ⇒ 2θ ∈ (–π, π) ...(1)

tan–1(tan2θ) = 2θ – π

⇒ ...(2)
from (1) & (2)

⇒ ⇒1<x

62)
63) 2 cos–1 x = cot –1
put x = cosθ ; LHS = 2θ ;
0 ≤ θ ≤ π and – 1 ≤ x ≤ 1 ....(1)

R.H.S. = cot–1
= cot–1(cot 2θ) = 2θ
if 0 < 2θ < π ....(2)
or 0 < θ < π/2
from (1) and (2)
0 < θ < π/2
∴ x ∈ (0, 1).

64)

65)

= L1 – L2 (say)

66)

limit doesn’t exist so f (x) is discontinuous


67) Explain Question: Find k to make the rational function continuous at x = 1.
Concept: Continuity and limits of rational expressions using L'Hopital's or factorization.
Solution :
Let 232 = n

, form
By L.H.R.

=
Again by L.H.R.

= 263 – 231
Final Answer : (A)

2 1/x
68) Explain Question: Analyze differentiability and continuity at x = 0 for x e .
Concept: Differentiability at a point and the Sandwich Theorem for bounded functions.
Solution :

f(x) = 0 { x2 = 0 and {e1/x} is a bounded function}


k=0

= x{e1/x} = 0
f'(0) = 0
not continuous at x = log2e, log3e, ..... etc.
Final Answer: (A)

69)
con. of x = β + γ = 0
constant term = αβγ = 0 ⇒ βγ = 0 ⇒ β = γ = 0

⇒α=4
⇒ f(x) = |x (x – 4)| = x2 |x – 4|
2

⇒ f(x) is ND at x = 4

70)

λ=
71) Explain Question: Find the number of integral values of p for which the given 3 x 3
system has non-trivial solutions.
Concept: Non-trivial solutions of homogeneous systems (Determinant = 0) and Quadratic
Discriminants.
Solution :

⇒ 2a2 – a + 5a – 5 + p2 + p + 1 = 0
⇒ 2a2 + 4a + p2 + p – 4 = 0
∵ a ∈ R, ∴ D ≥ 0
16 – 4 ⋅ 2 (p2 + p – 4) ≥ 0
⇒ p ∈ [–3, 2] Ans.
Final Answer: (6)

72) Explain Question: Find the largest value of a 3 × 3 determinant with elements .
Concept: Maximum value of determinants and Hadamard's inequality.
Solution :

largest determinant 4
Final Answer: (4)

73) Explain Question: Solve the system of three equations for (x0, y0, z0) and find the required
ratio.
Concept: Solving systems of equations involving variable products (xyz).
Solution :
Let P = xyz
3x – 4y + pz = 12
–12x + py + 4z = 3
px + 12y – 3z = 4

Final Answer: (3)

74) Explain Question: Find the number of values of k that yield a common non-zero solution
for the system.
Concept: Homogeneous linear systems and solving for parameter k such that |A| = 0.
Solution :
=0
=0
k = 0 or 3
Final Answer: (2)

75) Explain Question: Find the sum of maximum values of α and β such that p and p + 2
divide the determinant .
Concept: Properties of determinants involving factorials and divisibility.
Solution :

Which is divisible by

Final Answer : (4)

You might also like