0% found this document useful (0 votes)
3 views3 pages

Tutorial 4

The document is a tutorial for Engineering Mathematics - II, focusing on numerical methods. It includes various problems and solutions involving the Newton-Raphson method, Gauss-Seidel method, and Lagrange interpolation for different mathematical equations and scenarios. The tutorial is intended for B.Tech. students in their second semester, providing practical applications of mathematical concepts.

Uploaded by

nocreative11
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views3 pages

Tutorial 4

The document is a tutorial for Engineering Mathematics - II, focusing on numerical methods. It includes various problems and solutions involving the Newton-Raphson method, Gauss-Seidel method, and Lagrange interpolation for different mathematical equations and scenarios. The tutorial is intended for B.Tech. students in their second semester, providing practical applications of mathematical concepts.

Uploaded by

nocreative11
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Faculty of Engineering and Technology

Tutorial 4

Department: Mathematics and Statistics


Programme: [Link].
Semester/Batch: 2/2025
Course Code: MTF111B
Course Title: Engineering Mathematics - II

Unit 4: Numerical Methods

1. Use the Newton-Raphson method to obtain a root, correct to four decimal places, of each of the
following equations:

(a) x3 − 2x − 5 = 0 in [2, 3] Ans: x ≈ 2.0946


(b) x sin x + cos x = 0 by choosing x0 = π Ans: x ≈ 2.7984
(c) x = e−x by choosing x0 = 1 Ans: x ≈ 0.5671
(d) x = cos x by choosing x0 = 0.5 Ans: x ≈ 0.7391
(e) x log10 x = 1.2 by choosing x0 = 2 Ans: x ≈ 2.7407

2. The accumulated value of a savings account based on regular periodic payments can be deter-
mined from the annuity due equation,
P
A= [(1 + i)n − 1] .
i

In this equation, A is the amount in the account, P is the amount regularly deposited, and i
is the rate of interest per period for the n deposit periods. An engineer would like to have a
savings account valued at $750,000 upon retirement in 20 years and can afford to put $1500 per
month toward this goal. What is the minimal interest rate at which this amount can be invested,
assuming that the interest is compounded monthly?
Ans: 6.615%

3. Find the cube root of 41, using Newton-Raphson method.


Ans: 3.4482

4. Use Gauss-Seidel method to solve the following system of linear equations up to four iterations:

(a) 20x + y − 2z = 17, 3x + 20y − z = −18, 2x − 3y + 20z = 25.


Ans: x = 1, y = −1, z = 1

1
(b) 2x + y + z = 5, 3x + 5y + 2z = 15, 2x + y + 4z = 8.
Ans: x ≈ 1.0435, y ≈ 2.0086, z ≈ 0.9761
(c) 45x + 2y + 3z = 58, −3x + 22y + 2z = 47, 5x + y + 20z = 67.
Ans: x ≈ 1.0000, y ≈ 1.9999, z ≈ 3.0000
(d) 12x + 3y − 5z = 1, x + 5y + 3z = 28, 3x + 7y + 13z = 76. Use [x, y, z]T =
[1, 0, 1]T
Ans: x ≈ 0.9468, y ≈ 3.0281, z ≈ 3.9971
(e) 83x + 11y − 4z = 95, 7x + 52y + 13z = 104, 3x + 8y + 29z = 71.
Ans: x ≈ 0.9863, y ≈ 1.6342, z ≈ 1.2877

5. An engineer involved in construction requires 4800 m3 , 5810 m3 , and 5690 m3 of sand, fine
gravel and coarse gravel, respectively for a building project. There are three pits from which
these materials can be obtained. The composition of these pits in percentage are given below.

Sand Fine Gravel Coarse Gravel


Pit 1 52 30 18
Pit 2 20 50 30
Pit 3 25 20 55

How many cubic meters must be hauled from each pit in order to engineer’s needs?
Ans: 4012 m3 , 7163 m3 , 5126 m3 from pit 1, 2, and 3, respectively.

6. Certain corresponding values of x and log10 x are (300, 2.4771), (304, 2.4829), (305, 2.4843),
(307, 2.4871). Using Lagrange’s interpolation, find log10 301.
Ans: 2.4786

7. The function y = sin x is tabulated below,


π π
x 0 4 2
y = sin x 0 0.7071 1
π

Using Lagrange’s interpolation, find the value of sin 6
.
Ans: 0.5174

8. Given the values


x 5 7 11 13 17
f (x) 150 392 1452 2366 5202
Using Lagrange’s interpolation, evaluate f (9).
Ans: 810

9. Using Lagrange’s interpolation, find the value of y when x = 10, if the following values of x
and y are given:
x 5 6 9 11
y 12 13 14 16

Ans: 19.4

2
10. Use Lagrange’s interpolation to find the form of f (x), given

x 0 2 3 6
f (x) 648 704 729 792

Ans: 648 + 30x − x2

11. The following table gives the viscosity of an oil as a function of temperature.

Temp. (◦ C) 110 130 160 190


Viscosity 10.8 8.1 5.5 4.8

Use Lagrange’s interpolation formula to find viscosity of oil at a temperature of 140◦ C.


Ans: 7.03

You might also like