0% found this document useful (0 votes)
3 views8 pages

Question Paper

The document is a mock test paper for Class 6 focusing on percentages, containing 30 questions with multiple-choice answers. Each question involves calculations related to percentages, such as ratios, valid votes, depreciation, and population changes. The answers to the questions are provided alongside each question.

Uploaded by

technogarvit
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views8 pages

Question Paper

The document is a mock test paper for Class 6 focusing on percentages, containing 30 questions with multiple-choice answers. Each question involves calculations related to percentages, such as ratios, valid votes, depreciation, and population changes. The answers to the questions are provided alongside each question.

Uploaded by

technogarvit
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Question Paper

ANMC Mock Test Class 6 - Percentages (Paper 6)


Exam ID : TEST/2026/02/02124150 Report Generation Date : 5/21/2026 6:06:07 PM

Q1: Two numbers A and B are such that the sum of 6% of A and 5% of B is three-fourth of the sum
of 4% of A and 8% of B. Find the ratio of A : B.
A: 3 : 2
B: 2 : 3
C: 1 : 3
D: 3 : 1
Answer: C

Q2: In an election between two candidates, one got 56% of the total valid votes, 20% of the votes
were invalid. If the total number of votes was 8000, the number of valid votes that the other
candidate got, was:
A: 2810
B: 2816
C: 3584
D: 3580
Answer: B

Q3: Two tailors A and B are paid a total of Rs. 900 per week by their employer. If A is paid 80
percent of the sum paid to B, how much is B paid per week?
A: Rs. 500
B: Rs. 400
C: Rs. 550
D: Rs. 600
Answer: A

Q4: Rohan buys goods worth Rs. 7780. He gets a rebate of 5% on it. After getting the rebate, he
pays sales tax @ 10%. Find the amount he will have to pay for the goods.
A: Rs. 8130.10
B: Rs. 8100.20
C: Rs. 7120.00
D: Rs. 8250.10
Answer: A
Question Paper
ANMC Mock Test Class 6 - Percentages (Paper 6)
Exam ID : TEST/2026/02/02124150 Report Generation Date : 5/21/2026 6:06:07 PM

Q5: The value of a machine depreciates at the rate of 10% every year. It was purchased 3 years
ago. If its present value is Rs. 43,740 its purchase price was:
A: Rs. 58,500
B: Rs. 60,000
C: Rs. 62,500
D: Rs. 62,000
Answer: B

Q6: Fresh fruit contains 70% water and dry fruit contains 20% water. How much dry fruit can be
obtained from 100 kg of fresh fruits?
A: 37.5 kg
B: 40 kg
C: 35 kg
D: 36.5 kg
Answer: A

Q7: Santosh¶s salary is 60% of Sunil¶s salary which is 45% of Rohan¶s salary. What percentage of
Rohan¶s salary is Santosh¶s salary?
A: 25%
B: 26%
C: 27%
D: 30%
Answer: C

Q8: 120 chocolates were distributed equally among children in such a way that the number of
chocolates received by each child is 30% of the total number of children. How many chocolates did
each child receive?
A: 5
B: 6
C: 4
D: 8
Answer: B
Question Paper
ANMC Mock Test Class 6 - Percentages (Paper 6)
Exam ID : TEST/2026/02/02124150 Report Generation Date : 5/21/2026 6:06:07 PM

Q9: Ramesh sell his goods 35% cheaper than Santosh and 30% dearer than Vijay. How much % is
Vijay¶s goods cheaper than Santosh?
A: 50%
B: 65%
C: 45%
D: 40%
Answer: A

Q10: The price of sugar rises from Rs. 15 per kg to Rs. 17.50 per kg. A person wants to no change
in his expenditure on sugar, will have to reduce his consumption of sugar by:
A: 14 3/7%
B: 14 1/7%
C: 14 2/7%
D: 14 7/3%
Answer: C

Q11: How many liters of alcohol are there in 22 liters of a 22% solution?
A: 4.84 liters
B: 4.54 liters
C: 4.48 liters
D: 4.30 liters
Answer: A

Q12: The population of a city decreases by (100/17)%, (100/13)% and (100/23)% respectively in
three years. If the population of the city decreases by 7360 during 2nd year then find the total
decrement in population for three years.
A: 16230
B: 18230
C: 16450
D: 17180
Answer: D
Question Paper
ANMC Mock Test Class 6 - Percentages (Paper 6)
Exam ID : TEST/2026/02/02124150 Report Generation Date : 5/21/2026 6:06:07 PM

Q13: In a maternity Center, 14% of the childbirth cases are twins. What is the approximate
percentage of twins out of total children born?
A: 14.00%
B: 24.56%
C: 28.00%
D: 22.28%
Answer: B

Q14: Find the percentage change in the area of the rectangle, whose length is decreased by 6.25%
and breadth is also decreased by 12.5% (rounded off two decimals)?
A: increased by 17.97%
B: decreased by 15.27%
C: decreased by 17.97%
D: increased by 15.27%
Answer: C

Q15: A rate of kerosene oil is increased by 12.5% then decreased by 25% then again decreased by
25%. Find the overall change in its rate?
A: It becomes 78.75%
B: It becomes 70.46%
C: It becomes 68.78%
D: It becomes 63.28%
Answer: D

Q16: Rashi scored 32.4% marks and failed by 20 marks. Shyamali scored 37.4% marks and get 20
more marks than required to pass. Then find the maximum number of marks of the exam?
A: 900
B: 1200
C: 1000
D: 800
Answer: D
Question Paper
ANMC Mock Test Class 6 - Percentages (Paper 6)
Exam ID : TEST/2026/02/02124150 Report Generation Date : 5/21/2026 6:06:07 PM

Q17: In an examination, 27% failed in Science and 29% failed in Mathematics. Find the pass
percentage in both the subjects if 13% failed in both the subjects?
A: 44%
B: 31%
C: 53%
D: 57%
Answer: D

Q18: The price of petrol is increased by 35%. By how much % a car driver should reduce his
consumption of petrol so that there is no extra expenditure?
A: 35.00%
B: 25.93%
C: 65.00%
D: 42.36%
Answer: B

Q19: A man went to the market with Rs. 2500 in his pocket. He spent 24% on buying medicine. 2x%
of the remaining on buying food items and he spent 40% of the remaining on travelling, at last, he
left with him Rupees 570. Find the value of 2x.
A: 60
B: 45
C: 50
D: 40
Answer: C

Q20: If 37.5% of a number is 3.75 × 562.5, then find the 20% of that number?
A: 1325
B: 1225
C: 1125
D: 1025
Answer: C
Question Paper
ANMC Mock Test Class 6 - Percentages (Paper 6)
Exam ID : TEST/2026/02/02124150 Report Generation Date : 5/21/2026 6:06:07 PM

Q21: Every year the value of a machine depreciate by (40/7)%. If it"s present value is Rs. 428750.
Find its value after 3 years.
A: Rs. 359320
B: Rs. 359350
C: Rs. 359390
D: Rs. 359370
Answer: D

Q22: Riya scored 30% marks and failed by 24 marks. Siya scored 38% marks and get 16 more
marks than required to pass. Then find the maximum number of marks of the exam?
A: 400
B: 500
C: 600
D: 800
Answer: B

Q23: If the given two numbers are respectively 46% and 60% of a third number, then what
percentage is the first of the second?
A: 72.18%
B: 75.20%
C: 76.67%
D: 78.23%
Answer: C

Q24: What percentage of integers from 1 to 60 have 2 or 3 in the unit¶s digit?


A: 25%
B: 18%
C: 15%
D: 20%
Answer: D
Question Paper
ANMC Mock Test Class 6 - Percentages (Paper 6)
Exam ID : TEST/2026/02/02124150 Report Generation Date : 5/21/2026 6:06:07 PM

Q25: 640 chocolates were distributed equally among children in such a way that the number of
chocolates received by each child is 40% of the total number of children. How many chocolates did
each child receive?
A: 15
B: 12
C: 18
D: 16
Answer: D

Q26: The population of a town was 5,00,000 three years ago. If it increased by 6.5%, 8% and 10%
respectively in the last three years, then the present population is:
A: 632610
B: 632620
C: 632640
D: 632650
Answer: A

Q27: How many liters of alcohol are there in 62 liters of a 24% solution?
A: 15.24 liters
B: 16.62 liters
C: 12.36 liters
D: 14.88 liters
Answer: D

Q28: 16% of 175 + 80% of 240 =? + 85


Find the value of µ"¶in the above equation.

A: 120
B: 125
C: 135
D: 130
Answer: C
Question Paper
ANMC Mock Test Class 6 - Percentages (Paper 6)
Exam ID : TEST/2026/02/02124150 Report Generation Date : 5/21/2026 6:06:07 PM

Q29: Every year the value of a machine depreciate by 15%. If it"s present value is Rs. 480000. Find
its value after 4 years.
A: Rs. 250520
B: Rs. 250563
C: Rs. 250624
D: Rs. 250237
Answer: B

Q30: A student has to obtain 40% of the total marks to pass. He got 260 marks and failed by 40
marks. The maximum marks are:
A: 750
B: 700
C: 800
D: 850
Answer: A

You might also like