0% found this document useful (0 votes)
4 views8 pages

Question Paper

The document is a mock test paper for Class 6 focusing on percentages, containing 30 questions with multiple-choice answers. Each question tests various concepts related to percentages, such as calculations involving marks, ratios, depreciation, and distribution. The answers to the questions are provided alongside the questions.

Uploaded by

technogarvit
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
4 views8 pages

Question Paper

The document is a mock test paper for Class 6 focusing on percentages, containing 30 questions with multiple-choice answers. Each question tests various concepts related to percentages, such as calculations involving marks, ratios, depreciation, and distribution. The answers to the questions are provided alongside the questions.

Uploaded by

technogarvit
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Question Paper

ANMC Mock Test Class 6 - Percentages (Paper 3)


Exam ID : TEST/2026/02/02124148 Report Generation Date : 5/19/2026 7:46:28 PM

Q1: Two students appeared at an examination. One of them secured 6 marks more than the other
and his marks was 52% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:
A: 74 , 68
B: 76 , 70
C: 78 , 72
D: 72 , 66
Answer: C

Q2: Two numbers A and B are such that the sum of 6% of A and 5% of B is three-fourth of the sum
of 4% of A and 8% of B. Find the ratio of A : B.
A: 3 : 2
B: 2 : 3
C: 1 : 3
D: 3 : 1
Answer: C

Q3: The value of a machine depreciates at the rate of 10% every year. It was purchased 3 years
ago. If its present value is Rs. 43,740 its purchase price was:
A: Rs. 58,500
B: Rs. 60,000
C: Rs. 62,500
D: Rs. 62,000
Answer: B

Q4: Fresh fruit contains 70% water and dry fruit contains 20% water. How much dry fruit can be
obtained from 100 kg of fresh fruits?
A: 37.5 kg
B: 40 kg
C: 35 kg
D: 36.5 kg
Answer: A
Question Paper
ANMC Mock Test Class 6 - Percentages (Paper 3)
Exam ID : TEST/2026/02/02124148 Report Generation Date : 5/19/2026 7:46:28 PM

Q5: 48% of 175 + 30% of 120 "±105


Find the value of µ"¶in the above equation.

A: 226
B: 230
C: 220
D: 225
Answer: D

Q6: 120 chocolates were distributed equally among children in such a way that the number of
chocolates received by each child is 30% of the total number of children. How many chocolates did
each child receive?
A: 5
B: 6
C: 4
D: 8
Answer: B

Q7: 800 boys and 600 girls are examined in a test; 45% of the boys and 60% of the girls pass. The
percentage of the total who failed is:
A: 48 4/7%
B: 48 3/7%
C: 48 1/7%
D: 48 2/7%
Answer: A

Q8: In a Mathematics examination the average for the entire class was 75 marks. If 15% of the
students scored 40 marks and 20% scored 85 marks, what was the average mark of the remaining
students of the class?
A: 85
B: 70
C: 75
D: 80
Answer: D
Question Paper
ANMC Mock Test Class 6 - Percentages (Paper 3)
Exam ID : TEST/2026/02/02124148 Report Generation Date : 5/19/2026 7:46:28 PM

Q9: If the numerator of a fraction is increased by 150% and the denominator of the fraction is
decreased by 50%, the resultant fraction is 15/31. What is the original fraction?
A: 2/31
B: 3/31
C: 3/32
D: 5/31
Answer: B

Q10: A person spends 71.43% of his income. If his income increases by 28.57% and expenditure
increases by 60% but savings decreases by Rupees 1200 then find his initial income.
A: Rs. 8200
B: Rs. 8400
C: Rs. 8250
D: Rs. 8300
Answer: B

Q11: The price of petrol is increased by 57.14%. By how much % a car driver should reduce his
consumption of petrol so that there is no extra expenditure?
A: 42.86%
B: 63.64%
C: 36.36%
D: 46.24%
Answer: C

Q12: In a maternity Center, 14% of the childbirth cases are twins. What is the approximate
percentage of twins out of total children born?
A: 14.00%
B: 24.56%
C: 28.00%
D: 22.28%
Answer: B
Question Paper
ANMC Mock Test Class 6 - Percentages (Paper 3)
Exam ID : TEST/2026/02/02124148 Report Generation Date : 5/19/2026 7:46:28 PM

Q13: If 12.5% of a number is 12.5 × 0.125, then find the 200% of that number?
A: 25
B: 125
C: 12.5
D: 50.5
Answer: A

Q14: In a hotel, 40% had coffee while 30% had tea. 10% of them had coffee and tea both. If 360
people were present then find the number of people who did take either of two?
A: 288
B: 216
C: 180
D: 252
Answer: B

Q15: In an examination, A gets 25% less marks than B. B gets 25% more marks than C and C gets
20% less marks than D. If A gets 450 marks out of 800 then how much marks getting by D?
A: 60%
B: 75%
C: 66.66%
D: 80%
Answer: B

Q16: In an election, a candidate who gets 63% of the vote is elected by a majority of 1118 votes.
What is the number of polled votes?
A: 4200
B: 4400
C: 4100
D: 4300
Answer: D
Question Paper
ANMC Mock Test Class 6 - Percentages (Paper 3)
Exam ID : TEST/2026/02/02124148 Report Generation Date : 5/19/2026 7:46:28 PM

Q17: If A is 38% of B, then how much percent of 3A is B?


A: 114%
B: 93.33%
C: 87.72%
D: 97.67%
Answer: C

Q18: Convert the fraction (49)1/2/32 into percentage:


A: 77.78%
B: 67.66%
C: 74.56%
D: 79.37%
Answer: A

Q19: If the salary of Mohan is 56% less than the Sohan, then salary of Sohan is how much
percentage more than Mohan?
A: 27.27%
B: 227.27%
C: 127.27%
D: 67.27%
Answer: C

Q20: The price of sugar is reduced by 20%. Now, a person can buys 4 kg more sugar for Rs. 460.
What is the reduced price of sugar per Kg?
A: Rs. 28.75
B: Rs. 20.50
C: Rs. 25.25
D: Rs. 23.00
Answer: D
Question Paper
ANMC Mock Test Class 6 - Percentages (Paper 3)
Exam ID : TEST/2026/02/02124148 Report Generation Date : 5/19/2026 7:46:28 PM

Q21: A man went to the market with Rs. 2500 in his pocket. He spent 24% on buying medicine. 2x%
of the remaining on buying food items and he spent 40% of the remaining on travelling, at last, he
left with him Rupees 570. Find the value of 2x.
A: 60
B: 45
C: 50
D: 40
Answer: C

Q22: If 37.5% of a number is 3.75 × 562.5, then find the 20% of that number?
A: 1325
B: 1225
C: 1125
D: 1025
Answer: C

Q23: Riya scored 30% marks and failed by 24 marks. Siya scored 38% marks and get 16 more
marks than required to pass. Then find the maximum number of marks of the exam?
A: 400
B: 500
C: 600
D: 800
Answer: B

Q24: In an election between two candidates, a candidate who gets 54% of the vote is elected by a
majority of 1024 votes. What is the number of polled votes?
A: 12200
B: 12400
C: 12800
D: 12600
Answer: C
Question Paper
ANMC Mock Test Class 6 - Percentages (Paper 3)
Exam ID : TEST/2026/02/02124148 Report Generation Date : 5/19/2026 7:46:28 PM

Q25: If the given two numbers are respectively 46% and 60% of a third number, then what
percentage is the first of the second?
A: 72.18%
B: 75.20%
C: 76.67%
D: 78.23%
Answer: C

Q26: Kishan buys goods worth Rs. 4250. He gets a rebate of 8% on it. After getting the rebate, he
pays sales tax @ 10%. Find the amount he will have to pay for the goods.
A: Rs. 4303
B: Rs. 4302
C: Rs. 4301
D: Rs. 4304
Answer: C

Q27: 68% of 225 + 40% of 320 "±205


Find the value of µ"¶in the above equation.

A: 486
B: 428
C: 462
D: 492
Answer: A

Q28: If the numerator of a fraction is increased by 120% and the denominator of the fraction is
decreased by 40%, the resultant fraction is 5/2. What is the original fraction?
A: 22/15
B: 12/19
C: 15/22
D: 19/12
Answer: C
Question Paper
ANMC Mock Test Class 6 - Percentages (Paper 3)
Exam ID : TEST/2026/02/02124148 Report Generation Date : 5/19/2026 7:46:28 PM

Q29: 40 liters of water is added to 60 liters of a solution containing 20% alcohol in water. What is the
concentration of alcohol in solution now?
A: 10%
B: 15%
C: 12%
D: 18%
Answer: C

Q30: Every year the value of a machine depreciate by 15%. If it"s present value is Rs. 480000. Find
its value after 4 years.
A: Rs. 250520
B: Rs. 250563
C: Rs. 250624
D: Rs. 250237
Answer: B

You might also like