0% found this document useful (0 votes)
7 views17 pages

Multiple Question

The document is a multiple-choice exercise for 5th Seng students focusing on fundamental and topographic surveying concepts. It includes questions on various types of surveying, measurement methods, and instruments used in surveying, along with their explanations and correct answers. The exercise aims to assess students' understanding of surveying principles and classifications.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
7 views17 pages

Multiple Question

The document is a multiple-choice exercise for 5th Seng students focusing on fundamental and topographic surveying concepts. It includes questions on various types of surveying, measurement methods, and instruments used in surveying, along with their explanations and correct answers. The exercise aims to assess students' understanding of surveying principles and classifications.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

exercise 05/30/2016

FUNDAMENTAL SURVEYING AND TOPOGRAPHIC SURVEYING, MULTIPLE


QUESTION SELECTED AS EXERCISE for 5th Seng student

1. Which of the following is made in connection with the construction of streets, water
supply systems, sewers?
a) Traverse surveying b) Hydrographic surveying c) Cadastral surveying d) City
surveying
Answer: d
Explanation: City surveying is made in connection with the construction of streets, water supply
systems and sewers. A survey which deals with bodies of water for the purpose of navigation,
water supply, harbor works or for the determination of mean sea level is hydrographic surveying.
2. which of the following is a classification based on the instrument used?
a) Topographic surveying b) Hydrographic surveying c) Cadastral surveying
d) Traverse surveying
Answer: d
Explanation: Topographic surveying, Hydrographic surveying, Cadastral surveying classification
is based on the nature of field survey. Traverse surveying, chain surveying is classified based on
the type of instrument used.
3. Type of survey used to determine points of strategic importance are
a) Topographic surveying b) City surveying c) Military surveying
d) Traverse surveying
Answer: c
Explanation: Determining points of strategic importance is military surveying. City surveying is
made in connection with the construction of streets, water supply systems and sewers.
4. Which type of surveying is used for exploring mineral wealth?
a) Topographic surveying b) Engineering surveying c) Military surveying
d) Mine surveying
Answer: d
Explanation: For exploring mineral wealth mine surveying is used. Determining points of
strategic importance is military surveying.
5. Determining quantities or afford sufficient data for the designing of works such as roads
and reservoirs is called
a) Topographic surveying b) Engineering surveying c) City surveying
d) Cadastral surveying
Answer: b
Explanation: Determining quantities or afford sufficient data for the designing of works such as
roads and reservoirs is engineering surveying.
6. What consists of a horizontal and vertical location of certain points by linear and
angular measurements and is made to determine the natural features of a country such as
rivers, streams?

pg. 1
exercise 05/30/2016

a) Topographic surveying b) Engineering surveying c) City surveying


d) Cadastral surveying
Answer: a
Explanation: Topographic surveying consists of the horizontal and vertical location of certain
points by linear and angular measurements and is made to determine the natural features of a
country such as rivers, streams etc. City surveying is made in connection with the construction of
streets, water supply systems and sewers.
7. which of the following is a classification based on the nature of the field survey?
a) Topographic surveying b) Mine surveying c) Military surveying
d) Chain surveying
Answer: a
Explanation: Chain surveying classification is based on instruments used. For exploring mineral
wealth mine surveying is used.
8. Which of the following is not a classification based on instruments used or methods
employed?
a) Chain surveying b) Topographic surveying c) Traverse surveying
d) Aerial surveying
Answer: b
Explanation: Topographic surveying classification is based upon the nature of the field survey.
Chain surveying is classified based on the instrument used. Aerial surveying is classified based
on the type of method employed.
9. A survey which deals with bodies of water for the purpose of navigation, water supply,
harbor works or for the determination of mean sea level is ________
a) Topographic surveying b) Hydrographic surveying c) Cadastral surveying
d) City surveying
Answer: b
Explanation: Survey which deals with bodies of water for the purpose of navigation, water
supply, harbor works or for the determination of mean sea level is hydrographic surveying.
10. Which of the following is not among the methods of linear measurements?
a) Direct measurements b) Measurements by optical means c) Indirect measurements
d) Electromagnetic methods or EDM
Answer: c
Explanation: Linear measurements are mainly divided into three heads. They are direct
measurements, measurements by optical means, EDM.
11. Which of the following is not a method of measuring the distances directly?
a) Pacing b) Measurement with passometer c) Measurement with pedometer
d) Measurement with theodolite
Answer: d

pg. 2
exercise 05/30/2016

Explanation: Measurements with theodolite is optical means. Measurement with passometer,


measurement with pedometer, pacing are based on the method of measuring the distances
directly.
12. In which method measurements of distances are chiefly confined to the preliminary
surveys and explorations where a surveyor is called upon to make a rough survey as
quickly as possible?
a) Chaining b) Pacing c) Measurements with passometer d) Measurements with theodolite
Answer: b
Explanation: Pacing also used to roughly check the distances measured by other means. Chaining
is an accurate way of measurement under direct measurement.
13. Which of the following measurements varies with an individual before computing the
length of line?
a) Chaining b) Pacing c) Levelling d) Contouring
Answer: b
Explanation: Length of a line is computed by knowing the average length of pace. Pacing is a
rough surveying. Chaining gives almost accurate readings. Taping gives accurate readings.
14. Pacing is difficult in _______
a) Smooth surfaces b) Plain areas c) Rough ground d) Plateaus
Answer: c
Explanation: Pacing is difficult in uneven grounds due to different slopes. That is because it
becomes different as well as difficult to measure length of irregular ground accurately.
15. Most accurate method of direct measuring is with ________
a) Passometer b) Pedometer c) Theodolite d) Chaining
Answer:d
Explanation: Theodolite measurement is not under direct measurements. Measurement with
passometer, measurement with pedometer, pacing is based on the method of measuring the
distances directly.
16. Which of the following is not under direct measurement?
a) Pacing b) Chaining c) Taping d) Triangulation
Answer: d
Explanation: Triangulation is by optical means. Pacing is rough surveying. Chaining gives
almost accurate readings. Taping gives accurate readings.
17. What is required to transfer points to the ground, while chaining along the sloping
ground?
a) Spirit level b) Plumb bob c) Butt rod d) Pegs
Answer: b
Explanation: It also transfers points from line ranger to the ground. Spirit level is the instrument
used to level the plane table by adjusting the spirit bubble in it to center.
18. Chains are made up of ______
a) High steel carbon b) Galvanized mild steel c) Copper coated iron d) Iron

pg. 3
exercise 05/30/2016

Answer: b
Explanation: Straight links are bent into rings at the end and joined each other. Only galvanized
mild steel is suitable for bending and cost effective.
19. The distance between the centers of two consecutive middle rings is _______
a) Chain length b) Chain effective length c) Effective link length d) Link length
Answer: d
Explanation: Number of links is multiplied to the length of link to give chain length. Chain
length is the sum of lengths of all links. Link length is always considered between the centers of
two consecutive middle rings.
20. Process of fixing or establishing intermediate points is known as _______
a) Chaining b) Ranging c) Contouring d) Levelling
Answer: b
Explanation: If the length of the survey line exceeds the length of the chain, some intermediate
points will have to establish in line with two terminal points before chaining is started. The
process of fixing or establishing such intermediate points is known as Ranging.
21. Direct ranging is done when the two ends of the survey lines are _______
a) Invisible b) Intervisible c) Visible from a particular point d) Faraway from each other
Answer: b
Explanation: Direct ranging is the type of ranging in which the two points for ranging are chosen
in such a way that they are inter visible. If two points chosen are not intervisible then indirect
ranging is done.
9. The correction for sag is
a) Always additive
b) Always subtractive
c) Always zero
d) Sometimes additive and sometimes subtractive
Answer: b
22. Which line passes through a point, such that plane passing the north and south poles,
intersects with the surface of the earth?
a) True Meridian b) Magnetic Meridian c) Arbitrary Meridian d) Survey line
Answer: a
Explanation: True Meridian passes through the true north and south. Magnetic meridian is the
imaginary line that connects magnetic south and north poles. Survey line is the line along which
surveying proceeds.
23. Horizontal angle with the true Meridian through one of the extremities of the line is
called?
a) True bearing b) Magnetic Bearing c) Arbitrary bearing d) Bearing
Answer: a
Explanation: True bearing of a line is the horizontal angle which it makes with the true Meridian
through one of the extremities of the line. Compass needle will be parallel to the magnetic

pg. 4
exercise 05/30/2016

meridian. Angle measured always keeping magnetic north as a reference is called magnetic
bearing.
24. Direction shown by a freely floating and balanced magnetic needle free from all other
attractive forces is __________
a) True Meridian b) Magnetic Meridian c) Arbitrary Meridian d) Survey line
Answer: b
Explanation: Magnetic Meridian through a point is the direction shown by a freely floating and
balanced magnetic needle free from all other attractive forces. Arbitrary Meridian is any
convenient direction towards permanent and prominent mark or signal, such as top of chimney or
church spire.
25 Horizontal angles with the Arbitrary Meridian through one of the extremities of the line
is called _______
a) True bearing b) Magnetic Bearing c) Arbitrary bearing d) Magnetic Declination
Answer: c
Explanation: Arbitrary bearing of a line is the horizontal angle which it makes with the arbitrary
meridian through one of the extremities of the line. Angle measured always keeping magnetic
north as reference is called magnetic bearing.
26. The Magnetic bearing of a line is 48°24′. Calculate the true bearing if the magnetic
declination is 5°38′ East.
a) 54°02′ b) 44°02′ c) 54°22′ d) 45°02′
Answer: a
Explanation: Magnetic Declination is the horizontal angle between true meridian and magnetic
meridian. Declination = +5°38’, magnetic bearing = 48°24’, then here, true bearing is sum of
both i.e 48″24′ + 5°38′ = 54°02′.
27. The magnetic bearing of a line AB is S 28°30′ E. Calculate the true bearing if the
declination is 7°30′ West.
a) N 36°00′ W b) S 21°00′ E c) S 36°00′ E d) N 21°00′ W
Answer: c
Explanation: Since the declination is to be west, the magnetic meridian will be to the west of the
true meridian. Therefore, true bearing = S 28°30′ E + 7°30′ = S 36°00’ E.
28. Which meridian direction can be established with the help of a magnetic compass?
a) True Meridian b) Magnetic Meridian c) Arbitrary Meridian d) All meridians
Answer: b
Explanation: Magnetic meridian through a point in the direction shown by a freely floating and
balanced magnetic needle free from all other attractive forces. The direction of magnetic
meridian can be established with the help of a magnetic compass.
29. Which meridians are used to determine the relative positions of the lines in a small
area?
a) True Meridian b) Magnetic Meridian c) Arbitrary Meridian d) All meridians
Answer: c

pg. 5
exercise 05/30/2016

Explanation: Arbitrary Meridian is any convenient direction towards a permanent and prominent
mark or signal, such as a church spire etc. Such meridians are used to determine the relative
positions of the lines in a small area.
30. Convert 22°30′ whole circle bearings to quadrant bearings?
a) 180 – 22°30 b) 22°30 c) 360 – 22°30 d) 270 – 22°30
Answer: b
Explanation: Reduced bearing = Whole circle bearing if R.B is less than 90°. Therefore here R.B
= W.C.B = N 22°30’E.
31. Convert 122°30′ whole circle bearings to quadrant bearings?
a) 180 – 122°30 b) 122°30 c) 360 – 122°30 d) 270 – 122°30
Answer: a
Explanation: Reduced bearing = 180 – Whole circle bearing if R.B is lies between 90° and 180°.
Therefore here R.B = W.C.B = N 22°30’E..
32. Which of the following is the most convenient and portable instrument for direct
measurement of directions?
a) Prismatic compass b) Surveyor’s compass c) Theodolite d) Sextant
Answer: a
Explanation: Prismatic compass is the most convenient and portable form of a magnetic compass
which can either be used as a hand instrument or can be fitted on a tripod.
33. Which of the following instruments can be used without a tripod?
a) Prismatic compass b) Surveyor’s compass c) Theodolite d) Sextant
Answer: a
Explanation: Prismatic compass is the most convenient and portable form of a magnetic compass
which can either be used as a hand instrument or can be fitted on a tripod.
34. If the magnetic meridian is to the left side of the true meridian, declination is said to the
_________
a) Eastern b) Western c) Southern d) Northern
Answer: b
Explanation: Magnetic declination at a place is the horizontal angle between the true meridian
and the magnetic meridian. If the magnetic meridian is to the left side of the true meridian,
declination is said to the western.
35. Find the magnetic declination at a place if the magnetic bearing of the sun at noon is
188°.
a) 8° W b) 4° W c) 8° E d) 4° E
Answer: a
Explanation: At noon, the sun is exactly on the geographical meridian. Hence the true bearing of
the sun at noon is zero or 180° depending upon whether it is to the north of the place or to the
south of the place. Since the magnetic bearing of the sun is 188°, the true bearing will be
180°.Now, True bearing = magnetic bearing + declination then 180° = 188° + declination.
Simplifying we get declination = 8° W.

pg. 6
exercise 05/30/2016

36. In chain and compass traversing, the magnetic bearings of the survey lines are
measured by a __________
a) chain b) compass c) theodolite d) dumpy level
Answer: b
Explanation: In chain and compass traversing, the magnetic bearings of the survey lines are
measured by a compass and the lengths of the lines are measured either with a chain or with a
tape.
37. Compass surveying is recommended when the area is _______
a) Large, even and crowded with many details
b) Small, undulating and not details are crowded
c) Large, undulating and crowded with many details
d) Small, even and crowded with many details
View Answer
Answer: c
Explanation: Compass surveying is recommended when the area is large, undulating and
crowded with many details. It is not recommended for areas where the local attraction is
suspected due to the presence of a magnetic substance.
39. Which of the following is not required in compass surveying?
a) Bearing angles b) Lengths of lines c) Triangles d) Connecting lines
Answer: c
Explanation: The principle of compass surveying is traversing which involves a connection of
series of lines. Magnetic bearings are measured by compass and lengths are measured by a chain.
40. Which of the following is not among the classification of errors in compass surveying?
a) Instrumental errors b) Personal errors c) Errors due to the natural cause
d) Surveyor errors
Answer: d
Explanation: The errors may be classified as instrumental errors, personal errors, errors due to
natural causes. Surveyor errors may come under personal errors.
41. Which of the following is not under instrumental errors?
a) Sluggish needle b) Blunt pivot joint c) Inaccurate centering d) Plane of sight not being
vertical
Answer: c
Explanation: Instrumental errors are those which arise due to the faulty adjustment of the
instruments. They may be due to the following reasons the needle not being perfectly straight,
sluggish needle etc.
43. Which of the following error comes under personal errors?
a) The needle not being perfectly straight
b) Pivot being bent
c) Plane of sight not being vertical
d) Inaccurate bisection of signals

pg. 7
exercise 05/30/2016

Answer: d
Explanation: Instrumental errors are those which arise due to the faulty adjustment of the
instrument e.g the needle not being perfectly straight, sluggish needle etc. Inaccurate centering,
inaccurate levelling of compass box, inaccurate bisection of signals etc comes under personal
errors.
44. Which of the following is not a natural error in compass surveying?
a) Variation in declination
b) Magnetic changes in the atmosphere due to clouds and Strom’s
c) Local attraction due to the proximity of local attraction forces
d) Pivot being bent
Answer: d
Explanation: Instrumental errors are those which arise due to the faulty adjustment of the
instrument e.g pivot being bent, blunt pivot point etc. Variation in declination, magnetic changes
in the atmosphere due to clouds and Strom’s etc also comes under natural errors in compass
surveying.
45. Irregular variation due to magnetic storms is a _______ error.
a) Instrumental errors b) Personal errors c) Errors due to the natural cause d) Surveyor
errors
Answer: c
Explanation: Natural errors are those which are not in over hands or control to adjust. Variation
in declination, magnetic changes in the atmosphere due to clouds and Strom’s etc are some of the
examples of natural causes.
46. In which of the following transverse method angles are measured by theodolite?
a) By fast needle b) By direct observation of angles c) By locating details with transit and tape
d) By free needle
Answer: b
Explanation: In transversing by direct observation of angles, angles between the lines are directly
measured by a theodolite. The method is therefore accurate in comparison to the previous three
methods.
47 Coordinate lengths measured parallel to an assumed meridian direction may be defined
as _________
a) Latitude of a survey line b) Departure of survey line c) Length of survey line
d) Slope of survey line
Answer: a
Explanation: The latitude of the survey line may be defined as its coordinate length measured
parallel to an assumed meridian direction. True north or magnetic north or any other reference
direction.
48. When start point and end point of closed transverse not coincide then that error is
called ____
a) Angular error b) Closing error c) Adjustment error d) Transverse error

pg. 8
exercise 05/30/2016

Answer: b
Explanation: If a closed transvere is plotted according to the field measurements, the end point of
the traverse will not coincide exactly with the starting point, owing to the errors in the field
measurements of angles and distances. Such error is known as closing error.
49. In a closed transverse, the sum of interior angles should be equal to (2N – 4) right
angles. Otherwise, the error occurred termed as ____
a) Angular error b) Closing error c) Adjustment error d) Transverse error
Answer: a
Explanation: If a closed traverse, the sum of interior angles should be equal to (2N – 4) right
angles. If the angles are measured with the same degree of precision, the error in the sum of
angles may be distributed equally to each angle of the traverse.
50 What is the term generally applied to the operation of applying corrections to the
latitudes and departures?
a) Adjustment b) Error c) Balancing d) Accuracy
Answer: c
Explanation: The term balancing is generally applied to the operation of applying corrections to
the latitudes and departures. So that £L = 0 and £D = 0. This applies only when the survey forms
a closed polygon.
51. Which of the following methods are not methods of adjusting a traversing?
a) Bowditch’s method b) Transit method c) Axis method d) Leveling method
View Answer
Answer: d
Explanation: This applies only when the survey forms a closed polygon. The following are
common methods of adjusting a traverse bowditch’s method, transit method, graphical method,
axis method.
52. Which of the following implies the correct set of methods employed for balancing the
traverse?
a) Bowditch’s method, Transit method
b) Bowditch’s method, Graphical method
c) Axis method, Transit method, Gale’s method, Co-ordinate method
d) Bowditch’s method, Axis method, Graphical method, Transit method
Answer: d
Explanation: Bowditch’s and Transit method involves the usage of correction of latitude and
departure formulae. Graphical method uses Bowditch’s formula for solving graphically whereas
Axis method is used in case of length corrections which are having accurate angles.
53. Balancing methods can be applied only when________
a) Survey forms a closed triangle traverse
b) Survey forms an irregular shaped traverse
c) Survey forms a closed polygon traverse
d) Survey forms a closed circular traverse

pg. 9
exercise 05/30/2016

Answer: c
Explanation: While traversing, in most of the cases, the traverse will be closed by polygon. It is
the only way of applying corrections for latitudes and departures i.e., ∑L=0 and ∑D=0 and for
eradicating closing error.
54. Which method can also be known as Compass rule?
a) Transit method b) Bowditch’s method c) Graphical method d) Axis method
Answer: b
Explanation: Due to the equal precision of the linear and angular measurements, it can be termed
as compass rule.
55. In order to complete traverse computations, which of the following steps is to be carried
out first?
a) Adjusting interior angles b) Calculating ∑L and ∑D c) Calculating bearings of the angles
d) Applying corrections
Answer: a
Explanation: A Traverse computation involves a lot of procedure which requires accurate values
for further processing. So, first we need to check and adjust the interior angles for continuing the
remaining process.
56. Among the following, the most commonly used method of balancing a traverse
is_________
a) Graphical method b) Transit method c) Axis method d) Bowditch’s method
Answer: d
Explanation: Due to the precision of angular and linear measurements obtained by Bowditch’s
method, it is more commonly used, but Transit method will be able to deliver less affected
measurements due to corrections applied. Axis and Graphical methods can be applied whenever
rough measurements are necessary
57. Calculate the correction for departure of BC, using Bowditch’s rule.
Consecutive co-ordinates
Line Length (m)
Latitude Departure
AB 121.87 +225.87 -228.92
BC 199.85 -268.25 +326.62
CA 245.57 +43.31 -98.69
a) 362.969 b) 326.969 c) 326.696 d) 323.969
Answer: b
Explanation: Total error in departure = -228.92 + 326.62 – 98.69 = -0.99
Perimeter of traverse = 114.99 + 217.57 + 319.31 = 567.29 m
Correction for departure of AB = length of BC * total error in departure / perimeter of traverse =
199.85 * -0.99 / 567.29 = -0.349 m. Error is negative then correction is positive i.e., correction =
326.62 + 0.349 = 3212.
58. Using transit method, calculate the correction for latitude of BC.

pg. 10
exercise 05/30/2016

Consecutive co-ordinates
Line Length (m)
Latitude Departure
AB 125.91 -264.97 +50.65
BC 198.57 +182.96 -104.62
CA 229.88 +79.62 +59.77
a) 184.78 b) 183.789 c) 185.879 d) 183.987
View Answer
Answer: b
Explanation: Total error in latitude = -264.97 + 182.96 + 79.62 = -2.39
Total perimeter of traverse = 125.91 + 198.57 + 229.88 = 554.36 m
Sum of latitudes = 264.97 + 182.96 + 79.62 = 527.55
Now, correction for latitude of BC = latitude of BC * total error in departure / sum of latitudes =
182.96 * (- 2.39) / 527.55 = – 0.829 m. If error is negative, correction is positive
Corrected departure = 182.96 + 0.829 = 183.789.
59. Which branch of surveying is used to find the elevations of given points with respect to
given or assumed datum?
a) Levelling b) Contouring c) Traversing d) Plane table surveying
Answer: a
Explanation: Levelling is a branch of surveying is used to find the elevations of given points with
respect to given or assumed datum.
60. Leveling deals with measurements in a ______
a) Horizontal plane b) Inclined plane c) Vertical plane d) Both vertical and horizontal
plane
Answer: c
Explanation: Levelling is a branch of surveying objects of which is to establish points at a given
elevation or at different elevations with respect to given or assumed datum. It deals with
measurements in a vertical plane.
61. _______ is defined as a curved surface which at each point is perpendicular to the
direction of gravity at the point.
a) Level surface b) Level line c) Horizontal plane d) Datum
Answer: a
Explanation: The surface of still water is a truly level surface. Any surface parallel to the mean
spheroidal surface of the earth is a level surface.
62. _______ is a line lying in a level surface.
a) Level line b) Horizontal line c) Datum line d) Plumb line
Answer: a
Explanation: A level line is a line lying in a level surface. It is, therefore, normal to the plumb
line, at all points.
63. Which line is the tangential to the level line at a point?

pg. 11
exercise 05/30/2016

a) Datum line b) Vertical line c) Horizontal line d) Plumb line


Answer: c
Explanation: It is straight line tangential to the level line at a point. It is also perpendicular to the
plumb line.
64. Which line is normal to the level line at a point?
a) Datum line b) Vertical line c) Horizontal line d) Plumb line
Answer: b
Explanation: Vertical line is a line normal to the level line at a point. It is commonly considered
to be the line defined by a plumb line.
65. Which of the following is not a method of levelling?
a) Barometric leveling b) Trigonometric leveling c) Spirit leveling d) Traverse leveling
Answer: d
Explanation: Three principal methods are used for determining a difference in elevation, namely,
barometric levelling, trigonometric levelling and spirit levelling. Traversing is that type of
surveying in which a number of connected survey lines form the framework.
66. Which process of levelling in which the elevations of points are computed from the
vertical angles and horizontal distances measured in the field?
a) Barometric leveling b) Trigonometric leveling c) Spirit leveling d) Traverse leveling
Answer: b
Explanation: Trigonometric levelling is also called indirect levelling. It is the process of levelling
in which the elevations of points are computed from the vertical angles and horizontal distances
measured in the field.
67. Which of the following methods of levelling is a modified form of stadia levelling?
a) Barometric leveling b) Trigonometric leveling c) Spirit leveling d) Traversing
Answer: b
Explanation: Trigonometric levelling is the process of levelling in which any triangle can be
computed from proper trigonometric relations. In a modified form called stadia levelling.
68. In surveyor’s telescope, the convex lens nearest to the object is called ______________
a) Eye piece b) Objective c) Diaphragm d) Surveyor lens
Answer: b
Explanation: The surveyor’s telescope is an adaptation of Kepler’s telescope. It employs two
convex lenses. The one nearest to the object is called the objective and the other near the eye is
called eyepiece.
69. In surveyor’s telescope, the convex lens nearest to the eye is called ____________
a) Eye piece b) Objective c) Diaphragm d) Surveyor lens
Answer: a
Explanation: The surveyor’s telescope is an adaptation of Kepler’s telescope. It employs two
convex lenses. The one nearest to the object is called the objective and the other near the eye is
called eyepiece.
70. The line of sight is also called _____

pg. 12
exercise 05/30/2016

a) Line of telescope b) Line of centre of axis c) Line of collimation d) Line of objective


Answer: c
Explanation: The line of sight is a line which passes through the optical centre of the objective
and the intersection of cross hairs. This is also called line of collimation.
71. What is the line which passes through the optical centres of objective and eye piece?
a) axis of the telescope b) Centre of axis line c) Line of collimation d) Line of objective
Answer: a
Explanation: The axis of the telescope is the line which passes through the optical centres of
objective and eye piece.
72. The eyepiece magnifies the cross hairs.
a) True b) False
Answer: a
Explanation: The cross hairs are placed in front of the eyepiece and in the plane where the real
inverted image is produced by the objective. Thus, the eyepiece magnifies the cross hairs also.
73. The operation of forming or bringing the clear image of the object in the plane of cross
hairs is known as ______
a) Centering b) Adjusting c) Parallax correcting d) Focusing
Answer: d
Explanation: For quantitative measurements, it is essential that the image should always be
formed in the fixed plane in the telescope where the cross hairs are situated. The operation of
forming or bringing the clear image of the object in the plane of cross hairs is known as focusing.
74. Two contour lines of different elevations unite to form one line only in the case of
___________
a) Hills b) Vertical cliff c) Horizontal cliff d) Overhanging Cliff
Answer: b
Explanation: Two contour lines of different elevations cannot cross each other. However,
contour lines of different elevations can unite to form one line in case of vertical Cliff.
75. Contour lines close together indicate _______ slope.
a) Steep b) Gentle c) Uniform d) Undulated
Answer: a
Explanation: Contour lines close together indicate steep slope. They indicate a gentle slope if
they are far apart.
76. A series of straight parallel and equally spaced contours represent ________
a) Hills b) Ponds c) Plane surface d) Desert
Answer: c
Explanation: A series of straight, parallel and equally spaced contours represent a plane surface.
Equally spaced represent uniform slope.
77. A closed contour line with one or more higher ones inside to represent _____
a) Hill b) Pond c) River d) Cliff

pg. 13
exercise 05/30/2016

Answer: a
Explanation: A closed contour line with one or more higher ones inside to represent a hill.
Similarly, closed contour line with one or more lower ones inside it indicates a depression
without an outlet.
78. Contour lines cross a watershed or ridge line at _____
a) 90° b) 100° c) 45° d) 30°
Answer: a
Explanation: Contour lines cross a watershed or ridge line at right angles. The form curves of U
shape round it with the concave side of the curve towards the higher ground.
79. What is the shape of contour lines in case of a valley?
a) U shape b) V shape c) W shape d) O shape
Answer: b
Explanation: Contour lines cross a valley line at right angles. They form sharp curves of V shape
across it with the convex side of the curve towards the higher ground.
80. What is the shape of contour lines in case of a watershed?
a) U shape b) V shape c) W shape d) O shape
Answer: a
Explanation: Contour lines cross a watershed or ridge line at right angles. The form curves of U
shape around it with the concave side of the curve towards the higher ground.
81. What is the term used for an imaginary line on the ground joining points of equal
elevation?
a) Level line b) Line of sight c) Datum d) Contour
Answer: d
Explanation: A Contour is an imaginary line on the ground joining the points of equal elevation.
It is a line in which the surface of the ground is interested in a level surface.
82. What is the process of spacing the contours proportional between the plotted ground
points established by indirect methods?
a) Interpolation b) Tacheometric method c) Cross section method d) By squares method
Answer: a
Explanation: Interpolation of the contours is the process of spacing the contours proportionately
between the plotted ground points established by indirect methods.

pg. 14
Fundamental
surveying
exercise 05/30/2016

Sample Question for Surveying Engineering Model Exam for 2014


E.C (MoEEE)

1. Which one of the following is an appropriate method in horizontal distance


measurement?
a. Leveling
b. Stadia tacheometric
c. Taping
d. Pacing
2. In leveling operation, a surveyor measures all the back sight and fore
sight readings. The last instrument height calculated value and last fore
sight reading of the operation are 1234.862m and 2.672m respectively.
Determine the elevation of the point?
a. 1229.31m
b. 1235.373m
c. 1237.323m
d. 1231.987m
3. Which one of the following is not the basic measurement of surveying?
a. Distance
b. Elevation
c. Angle
d. Temperature
4. The summation of adjusted departure and latitude in loop traverse is
equal to
a. 90
b. Zero
c. One
d. 180
5. A regular patterns of parallel lines intersecting at right angles and forming
squares it is used to identify precise positions
a. Grid
b. Contour
c. Scale
d. Next line

pg. 15
exercise 05/30/2016

Sample Question for Surveying Engineering Exit Exam for 2014 E.C
(MoEEE)

1) Which one of the following defines height of instrument in case of leveling


correctly?
a. It is a vertical distance of particular point above or below MSL
b. It is the elevation of the line of sight with respect to the datum
c. It is a line parallel to the direction of gravity
d. Ii is the vertical distance from surface to telescope
2) If the horizontal and slope distance between A and B are 10.22m and
13.33m respectively. The elevation of point A is 79m, calculate elevation
of point B.
a. 70.442m
b. 8.558m
c. 16.797m
d. 282.137m
3) Which one the following is not correct about Azimuth
a. It is always measured clock wise and from North direction
b. Its range is 0-180
c. It is horizontal angle observed clockwise from a reference meridian
d. Azimuth sometime called Whole Circle Bearing
4) If the scale of a map is 1:50,000 and the ground distance between two
point are 1.7cm. What is the ground distance?
a. 85km
b. 8.5km
c. 85m
d. 850m
5) What is the purpose of surveying?
a. Preparing different maps and perform layout tasks
b. Making computation such as area and volume
c. Staking out the proposed construction
d. Mapping the idea
6) 1.762m back sight reading is taken from the known elevation of station A
which is 1000m and staff intercept at point B are 2.034m. What is the
elevation at point B?
a. 1001.762m
b. 10001.920m
c. 999.724m
d. 1000.276m
7) The interior angle of any hexagon
a. 540 b. 360 c. 720 d. 1080

pg. 16
exercise 05/30/2016

pg. 17

You might also like