0% found this document useful (0 votes)
4 views10 pages

Exploring Magnets

The document contains multiple-choice questions (MCQs), fill-in-the-blank statements, true/false statements, and matching exercises related to magnets for Class 6 Science. It covers topics such as magnetic substances, properties of magnets, and the behavior of magnetic poles. The answers to the questions are provided, reinforcing key concepts about magnets.

Uploaded by

kirthana
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
4 views10 pages

Exploring Magnets

The document contains multiple-choice questions (MCQs), fill-in-the-blank statements, true/false statements, and matching exercises related to magnets for Class 6 Science. It covers topics such as magnetic substances, properties of magnets, and the behavior of magnetic poles. The answers to the questions are provided, reinforcing key concepts about magnets.

Uploaded by

kirthana
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Class 6 Science Chapter 4 MCQ Exploring

Magnets
1. Choose the correct option in the following questions

Physics
Question 1.
Which is an example of a magnetic substance?
(a) Iron
(b) Nickel
(c) Cobalt
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Question 2.
Magnets have a shape
(a) cylindrical
(b) ball ended
(c) horseshoe
(d) all of these
Answer:
(d) all of these

Question 3.
When a bar magnet is brought near iron dust, most of the dust sticks
(a) near the middle
(b) equally everywhere
(c) near two ends
(d) at the middle and ends
Answer:
(c) near two ends

Question 4.
A freely suspended bar magnet rests in
(a) north-south directions
(b) east-west directions
(c) upside down
(d) any direction by chance
Answer:
(a) north-south directions
Question 5.
Attraction is seen between the poles of two bar magnets in the case of
(a) N-pole of one magnet with N-pole of other
(b) N-pole of one magnet with S-pole of other
(c) S-pole of one magnet with S-pole of other
(d) all of these cases will show attraction
Answer:
(b) N-pole of one magnet with S-pole of other

Question 6.
Which is a natural magnet?
(a) Lodestone
(b) Nickel
(c) Iron
(d) Copper
Answer:
(a) Lodestone

Question 7.
Choose the wrong statement
(a) Heat can destroy magnetic properties of a magnet.
(b) Magnets are made up of different materials and different shapes.
(c) There is a minimum attraction in middle of a magnet.
(d) Lodestone does not show magnetic properties.
Answer:
(d) Lodestone does not show magnetic properties.

Question 8.
The magnetic properties of a magnet cannot be destroyed by
(a) hammering
(b) heating
(c) dropping on a hard surface
(d) storing properly
Answer:
(d) storing properly

Question 9.
What two ends of a magnet are called?
(a) North pole
(b) South pole
(c) North and south pole
(d) Self demagnetisation
Answer:
(c) North and south pole
Question 10.
Magnets attract
(a) wood
(b) plastic
(c) paper
(d) iron
Answer:
(d) iron

Question 11.
A magnet which retains its magnetic properties for a long period is called a
(a) magnetic substance
(b) non-magnetic substance
(c) temporary magnet
(d) permanent magnet
Answer:
(d) permanent magnet

Question 12.
North pole of a magnet can be identified by (NCERT Exemplar)
(a) Another magnet having its poles marked as North pole and South pole.
(b) Another magnet no matter whether the poles are marked or not.
(c) Using an iron bar.
(d) Using iron filings.
Answer:
(a) Another magnet having its poles marked as North pole and South pole.

Question 13.
The substances that get attracted towards a magnet are called substances
(a) Magnetic
(b) Non magnetic
(c) Transparent
(d) Luminous
Answer:
(a) Magnetic

Question 14.
Maximum iron filings stick in the __________ of a bar magnet when it is __________
brought near them.
(a) Ends
(b) Middle
(c) Neither end nor middle
(d) All around equally
Answer:
(a) Ends

Question 15.
Like poles
(a) Repel
(b) Merge
(c) Dissolve
(d) Attract
Answer:
(a) Repel

Question 16.
A bar magnet is immersed in a heap of iron filings and pulled out. The amount of iron
filing clinging to the (NCERT Exemplar)
(a) North pole is almost equal to the south pole.
(b) North pole is much more than the south pole.
(c) North pole is much less than the south pole.
(d) Magnet will be same all along its length.
Answer:
(a) North pole is almost equal to the south pole.

Question 17.
Observe pictures A and B given in Fig. carefully.

Which of the following statement is correct for the above given pictures?
(a) In A, cars 1 and 2 will come closer and in B, cars 3 and 4 will come closer.
(b) In A, cars 1 and 2 will move away from each other and in B, cars 3 and 4 will move
away.
(c) In A, cars 1 and 2 will move away and in B, 3 and 4 will come closer to each other.
(d) In A, cars 1 and 2 will come closer to each other and in B, 3 and 4 will move away
from each other.
Answer:
(d) In A, cars 1 and 2 will come closer to each other and in B, 3 and 4 will move away
from each other.

Question 18.
The arrangement to store two magnets is shown by figures (a), (b), (c) and (d) in ~ Fig.
Which one of them is the correct arrangement? (NCERT Exemplar)

Answer:

Question 19.
Three magnets A, B and C were dipped one by one in a Figure shows the amount of the
iron filing sticking to them.

The strength of these magnets willbe


(a) A > B > C
(b) A < B < C
(c) A = B = C
(d) A < B > C
Answer:
(a) A > B > C

2. Fill in the blanks with appropriate words:

1. When north-pole of one magnet is brought near the __________ of another magnet,
they attract one another.
Answer:south pole

2. When the north-pole of one magnet is brought close to the __________ of another
magnet, they repel each other.
Answer:north pole

3. Similar poles of two magnets __________ one another.


Answer:repel

4. A compass needle always points in __________ a direction.


Answer:north-south

5. Magnetic poles always __________ in pairs.


Answer:
exist
6. Materials which get __________ towards magnet are known as magnetic.
Answer:
attracted

7. The __________ of magnet where maximum iron filings get clung, are known as
__________.
Answer:
ends, poles

8. Hammering destroys the __________ of small magnets inside.


Answer:
Magnetism

9. We should not drop the magnet, shouldn’t heat it, shouldn’t __________ it.
Answer:
hammer

3. State whether the statements given below are True or False:

(i) Lodestone is composed of oxides of iron.


Answer:
True

(ii) North and south poles are found to exist separately.


Answer:
False

(iii) Magnetite doesn’t show magnetic properties.


Answer:
False

(iv) If we cut a bar magnet in two halves we will have two magnets.
Answer:
True

(v) Heat can destroy magnetic properties of a magnet.


Answer:
True

(vi) Magnets are made up of different materials and in different shapes.


Answer:
True
(vii) Compass needle is made of a magnet.
Answer:
True

(viii) There is a maximum attraction in middle of a bar magnet.


Answer:
False

4. Match the following items given in Column A with that in Column B:

Question 1.

Column A Column B

(a) Iron, nickel, cobalt (i) Non-magnetic substances

(b) Leather, plastic, wax (ii) Used to find out N-S directions

(c) Lodestone (iii) Attract each other

(d) Compass (iv) Repel each other

(e) Like poles of two magnets (v) Naturally occurring magnet


(f) Opposite poles of two magnets (vi) Magnetic substances

Answer:

Column A Column B

(a) Iron, nickel, cobalt (vi) Magnetic substances

(b) Leather, plastic, wax (i) Non-magnetic substances

(c) Lodestone (v) Naturally occurring magnet

(d) Compass (ii) Used to find out N-S directions

(e) Like poles of two magnets (iv) Repel each other

(f) Opposite poles of two magnets (iii) Attract each other

You might also like