0% found this document useful (0 votes)
6 views11 pages

YEE Math Paper1 Advanced

This document outlines the Year End Examination for Grade 8 Mathematics for the academic session 2024-2025, scheduled for May 2025. It includes instructions for the exam, a series of mathematical problems covering various topics, and specifies the duration and maximum marks. The exam consists of 17 questions, requiring students to demonstrate their mathematical skills without the use of calculators.

Uploaded by

sammairraahuja
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
6 views11 pages

YEE Math Paper1 Advanced

This document outlines the Year End Examination for Grade 8 Mathematics for the academic session 2024-2025, scheduled for May 2025. It includes instructions for the exam, a series of mathematical problems covering various topics, and specifies the duration and maximum marks. The exam consists of 17 questions, requiring students to demonstrate their mathematical skills without the use of calculators.

Uploaded by

sammairraahuja
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Academic Session: 2024-2025

Grade: 8

Year End Examination


May 2025

Subject: Mathematics Paper/Component: 1

NAME: .........................................................................

DATE: ..........................................................................

DURATION: 75 minutes MAXIMUM MARKS: 60

Instructions
Answer all questions.
Use a black or dark blue pen. You may use an HB pencil for any diagrams or graphs.
Write your name in the space provided above.
Do not use an erasable pen or correction fluid.
Calculators are not allowed in this paper.
You must show all necessary working clearly and neatly.
All answers should be given in their simplest form.
The number of marks for each question or part question is shown in brackets [ ].

SCORE 60

REMARKS

EXAMINER
This document consists of 10 printed pages and 1 blank page.
Page 1 of 11
1. The mass of a hydrogen atom is 0.00167 × 10⁻²³ g

Express the mass in standard form.

Answer: ................................................... [1]


.......................g

2. A solid cuboid has dimensions 18.5 cm × 9 cm × 6.5 cm.

Calculate the total surface area of the cuboid.

Answer: ........................................... cm² [2]

3.
The diagram shows an isosceles triangle ABC drawn between a pair of parallel lines.
AC = BC

P ──── A ────────────────── Q
\ 38° /
\ /
\ / NOT TO
\ / SCALE
\ /
R ───── B/x°───── S
C

The angle at A (between AP and AC) is 38°.


PQ and RS are parallel lines. Find the value of x.

x = ............° [3]

Page 2 of 11
4. The interior angle of a regular polygon is 162°.

(a) Work out the number of sides of the polygon.

Answer: ........................................... [2]

(b) Calculate the sum of all exterior angles of this polygon.

Answer: ...........................................° [1]

5. Simplify and express your answer using positive exponents only.

(3p4q−2)2 ÷ (6p−3q5)

Answer: ........................................... [3]

6. Maria invests $750 for a certain number of years at a rate of 2.4% per year simple
interest.

At the end of the investment period, she has earned $270 in total interest.

Calculate the number of years Maria invested her money.

Answer: ..........................................years [2]

Page 3 of 11
7. (a) In the following table, identify the type of proportion and write the constant of
proportionality. Show all your working.

x 2 5 10 20 25

y 150 60 30 15 12

Answer: ........................................... [2]

(b) The following graph represents the direct proportion between two quantities x and y.
Quantity x is on the X-axis and quantity y is on the Y-axis.

y

70 | • D(7, 63)
60 | •
50 | •
NOT TO
40 | •
SCALE
30 | •
20 | • A(2, 18)
└────────────────────→ x
0 1 2 3 4 5 6 7

(i) Calculate the constant of proportionality.

Answer: ........................................... [1]

(ii) If x = 11.5, calculate the value of y.

Answer: ........................................... [1]

Page 4 of 11
8. Factorise completely:

(a) 3ax − 6bx + 2ay − 4by

Answer: ........................................... [2]

(b) 3x3y − 75xy3

Answer: ........................................... [2]

9. Solve:

(a) 42x+1 = 8x+3

Answer: ........................................... [3]

(b) 5−2q × 1 / 125 = 25

Answer: ........................................... [2]

Page 5 of 11
10. The price of a concert ticket increased from $24 to $31.20.

(a) Calculate the percentage increase.

Answer: ...........................................% [2]

(b) A laptop costs $960 after a 20% reduction in its original price.

Calculate the original price of the laptop.

Answer: $.......................................... [2]

(c) Rectangle P has area A.


Rectangle Q has area 15% greater than P.
Rectangle R has area 15% greater than Q.

By what percentage is the area of Rectangle R greater than the area of Rectangle P?
Give your answer correct to 2 decimal places.

Answer: ...........................................% [3]

Page 6 of 11
11.
AB is an arc of a circle with centre O and radius 12 cm.
The area of the sector AOB is 60π cm².

(a) Find the angle AOB.

Answer: ...........................................° [2]

(b) Hence find the length of arc AB, giving your answer in terms of π.

Answer: ..........................................cm [2]

Page 7 of 11
12.
The diagram shows a prism whose cross-section is a trapezium.

8 cm
┌──────────────┐
/| |\
6cm/ | | \6cm
/ | h=5cm | \ NOT TO
/ | | \ SCALE
└───────────────────┘
14 cm
Length of prism: 9 cm

The trapezium has parallel sides of 8 cm and 14 cm, with height 5 cm and slant sides each 6
cm.
The length of the prism is 9 cm.

Calculate the total surface area of the prism.

Answer: ...........................................cm² [3]

13. Expand and simplify, then factorise completely:

(2x + 3)2 − (x + 3)(x − 5)

Answer: ........................................... [3]

Page 8 of 11
14.
A rectangle has length (3x + 4) cm and width (x + 2) cm.
A circle has radius r cm.

The perimeter of the rectangle equals the circumference of the circle.

(a) Find an expression for r in terms of x.

Answer: r = ........................................... [2]

(b) Given that x = 3, find the area of the circle. Give your answer in exact form.

Answer: ...........................................cm² [2]

15.
(a) The line y = mx + c passes through (3, −2) and (6, 7).
Find the values of m and c.

Answer: m = ................. c = ................. [3]

(b) The lines 6x − 4y = 10 and 3y = kx + 7 are parallel.


Find the value of k.

Answer: k = ........................................... [3]

Page 9 of 11
16.
A jar of peanut butter costs $p and a loaf of bread costs $b.

(a) 4 jars of peanut butter and 3 loaves of bread cost $23.50.


Write an equation in terms of p and b.

Answer: ........................................... [1]

(b) 6 jars of peanut butter and 5 loaves of bread cost $37.50.


Write an equation in terms of p and b.

Answer: ........................................... [1]

(c) Solve the two simultaneous equations to find the cost of each item.
You must show all your working.

p = $ ...........

b = $ ........... [3]

17. Hassan invests $2000 at a rate of 3.5% per year compound interest.

Calculate the total value of his investment after 4 years.


Give your answer correct to the nearest cent.

Answer: $........................................... [3]

Page 10 of 11
BLANK PAGE
Page 11 of 11

You might also like