0% found this document useful (0 votes)
7 views4 pages

Tutorial 7 S

The document contains solutions to tutorial and homework problems for the Complex Analysis course at the University of Sydney. It covers various properties of entire functions, including conditions under which they are constant, the density of their ranges, and their behavior under certain transformations. The document also includes proofs related to the boundedness and polynomial nature of entire functions, as well as integrals involving complex variables.

Uploaded by

kaixin.kang25
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
7 views4 pages

Tutorial 7 S

The document contains solutions to tutorial and homework problems for the Complex Analysis course at the University of Sydney. It covers various properties of entire functions, including conditions under which they are constant, the density of their ranges, and their behavior under certain transformations. The document also includes proofs related to the boundedness and polynomial nature of entire functions, as well as integrals involving complex variables.

Uploaded by

kaixin.kang25
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

The University of Sydney

School of Mathematics and Statistics

Solutions to Week 7 Tutorial and Homework


MATH3979/4079: Complex Analysis (Advanced) Semester 1, 2026
Lecturer: Dmitry Badziahin

1. Let f be an entire function such that Re (f (z)) ≤ M for some M ∈ R. Prove that
f is constant.
Hint: Consider the function ef (z) .
Solution: The function F (z) = ef (z) is entire function and |F (z)| ≤ eM . The
Liouville theorem then implies that F is constant, and f (z) will take values in the
discrete set of the form {α + 2kπ | k ∈ Z}. The continuity of f then implies that
it is constant.

2. Let f be an entire function which takes values in the upper half-plane: Im (f (z)) >
0 for each z ∈ C. Show that f is constant.
Hint: Find a Möbius transformation that maps the upper half-plane into a disk.
z−i
Solution: The Möbius transformation φ(z) = maps the real line to the
z+i
unit circle centered at the origin. Moreover, all points z in the upper-half plane
are closer to i than to −i, i.e. |z − i| < |z + i|, so φ(z) is inside the circle.
It follows that φ ◦ f is an entire function which maps the plane into the unit circle,
so it is constant by the Liouville theorem. Thus, f must be constant.

3. Prove that the range of an entire non-constant function is dense in C.


Solution: Suppose that f is an entire function, and a ∈ C such that no point
z with |z − a| < ε is in the range of f , i.e. |f (z) − a| ≥ ε for all z ∈ C. Function
1 1
g(z) = is thus entire and |g(z)| ≤ , so it is also bounded. Thus, g is
f (z) − a ε
constant, so f also must be constant.

4. Suppose f be an entire function and M > 0 such that |Re (f (z))| ≥ |Im (f (z))| for
all z with |z| ≥ M . Prove that f is constant.
Solution: Suppose f is not constant. Then, according to Question 3, f (C) is
dense in C, i.e. f (C) = C. Denote:
K = {z ∈ C | |z| ≤ M } and Ω = {z ∈ C | |Re (f (z))| ≥ |Im (f (z))|} .
We have f (C \ K) ⊂ Ω. Since Ω is closed and f continuous, f (C \ K) ⊂ Ω. Also,
since K is compact and f continuous, f (K) is closed and bounded.
Now we have:
C = f (C) = f (K) ∪ f (C \ K) = f (K) ∪ f (C \ K) ⊂ f (K) ∪ Ω.
Thus, C \ Ω ⊂ f (K), which is not possible since C \ Ω is unbounded.

Copyright © 2026 The University of Sydney 1


5. Let f be an entire function, K > 0 a real number, and n > 0 an integer such that
|f (z)| ≤ K|z|n for sufficiently large |z|. Prove that f is a polynomial.
Solution: Let R > 0 be a real number such that the inequality is satisfied
whenever |z| ≥ R.
Take r ≥ R and m ≥ n. We have:
Z
(m) m! f (z)
|f (0)| = dz by Cauchy’s integral formula
2πi |z|=r z m+1
|f (z)|
Z
m!
≤ |dz|
2π |z|=r |z|m+1
Z
m!
= |f (z)||dz|
2πrm+1 |z|=r
Z
m!
≤ K|z|n |dz|
2πrm+1 |z|=r
Z
m!K
= |dz|
2πrm−n+1 |z|=r
m!K
= m−n .
r
Since f is entire, this is valid for all r ≥ R, so we may let r → ∞, which gives
f (m) (0) = 0 for each m > n.
The Taylor series representation then implies that f is a polynomial of degree not
greater than n.

6. Let f be an entire function such that |f (z)| ≤ | cos(z)| for each z ∈ C. Prove that
f (z) = k cos(z) for some constant k.
f (z)
Solution: Consider g(z) = . g(z) is bounded wherever it is defined: |g(z)| ≤
cos z
1. cos(z) is an entire function, so its zeroes are isolated. Thus the singularities of
g(z) are also isolated.
At each singular point α, we have lim g(z)(z − α) = 0, since g is bounded. Thus,
z→α
by the theorem on removable singularities, there is an entire extension ĝ of g,
lim g(z) = ĝ(α). That extension is thus also bounded by 1, so it must be constant.
z→α

7. Define F : C3 → C3 by:

F (u, v, w) = (u + v + w, uv + vw + wu, uvw).

Is F onto and one-to-one?


Solution: F is not injective, since, for example, F (1, 0, 0) = F (0, 1, 0). In fact
F is invariant with respect to permutations of (u, v, w).
Let (A, B, C) ∈ C. Consider the polynomial z 3 −Az 2 +Bz−C. By the Fundamental
Theorem of Algebra, that polynomial has three zeroes α, β, γ in C. Vieta’s formulas
then imply F (α, β, γ) = (A, B, C), so F is onto.

2
8. Let f and g be two entire functions and k ∈ R such that Re (f (z)) ≤ k · Im (g(z))
for all z. Show that there are constants a, b such that f (z) = ag(z) + b.
Solution: Let h(z) = f (z) + ikg(z). Then h is entire and Re (h(z)) ≤ 0. Now
consider r(z) = eh(z) . It is also entire but on top of that, |r(z)| ≤, i.e. it is bounded.
Hence r(z) = const and h(z) is a constant as well.

1
9. Let f be an entire function such that |f (z)| ≤ p , for each z which is not on
|Re z|
the imaginary axis. Prove that f is constant.
1 √
Solution: For |Re z| ≥ , we have |f (z)| ≤ 2.
2
1
Let z0 be a point such that |Re z0 | ≤ , and S the square with vertices i Im z0 ±1±i.
2
Point z0 is in the interior of that square, so the Cauchy integral formula gives:
Z
1 f (z)
f (z0 ) = dz.
2πi ∂S z − z0
Here, we integrated along the sides of the square in the counterclockwise direction.
1
Since |z − z0 | ≥ for z ∈ ∂S, thus
2
f (z) 2
≤p , z ∈ ∂S.
z − z0 |Re z|

If z is on one of the vertical edges, we have:


2
p ≤ 4,
|Re z|

while integrating along a horizontal edge gives:


Z 1
1
2 p dx = 8.
−1 |x|

Hence,
1 16
|f (z0 )| ≤
(8 + 8 + 8 + 8) = ,
2π π
proving that f is bounded. By the Liouville theorem, it will be constant.

10. Let γ be positively oriented circle {z | |z| = 1}, a and b two distinct points in C
which do not belong to γ, and m, n positive integers. Compute:
Z
dz
m n
.
γ (z − a) (z − b)

Solution: If |a| > 1 and |b| > 1, the integrand is analytic inside γ, so the integral
equals 0.

3
Suppose now that only one of the two points, say a is inside γ, and set
1
f (z) = .
(z − b)n

That function is analytic for |z| < |b|. Then the required integral equals, by the
Cauchy differential formula:
Z
f (z) 2πi
m
dz = f (m) (a)
γ (z − a) (m − 1)!
2πi (m + n − 1)! 1
= (−1)m
(m − 1)! (n − 1)! (a − b)n+m
(m + n − 1)! (−1)m
= 2πi · ·
(n − 1)!(m − 1)! (a − b)n+m

If both a and b are within γ, then let γa , γb be small positively oriented circles
centred at a, b, disjoint with each other, both within γ. By the general form of the
Cauchy theorem, we have that the required integral equals:
Z Z
dz dz
m n
+ m n
,
γa (z − a) (z − b) γb (z − a) (z − b)

which can then be calculated by application of the Cauchy differential formula, as


in the previous case. The result is:

(−1)m (−1)n
 
(m + n − 1)!
2πi · · + .
(n − 1)!(m − 1)! (a − b)n+m (b − a)n+m

You might also like